Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Biserica de la geam. Doamne ferește!

Liceul la care am învăţat se afla vizavi de una dintre cele mai mari biserici din oraşul Giurgiu. Ocazional, liniştea din timpul orelor era întreruptă de câte un şofer sau motociclist care, în lipsa unui ţel mai înalt, ambala motorul zgomotos, încercând, probabil, să atragă atenţia precum unele patrupede în sezonul împerecherii. De asemenea, există categoria aparte de şoferi sau pietoni pentru care ascultarea manelelor la maximum pe stradă reprezenta delectarea supremă. Iar printre manele şi motoare, constant, la anumite ore, liniştea era iar întreruptă de cântări bisericeşti ce răzbăteau până la noi prin mega-difuzoarele montate în exteriorul bisericii. Noi ne hlizeam, profesorul trântea geamul exasperat şi, foarte curând, mai ales spre finalul primăverii, sala de curs se transforma într-o saună, cu muzică ambientală evlavioasă, că pe vremea aia liceul nu era dotat cu geamuri termopan.

În urmă cu nici măcar o lună, asociaţia Sfântul Mitropolit Dosoftei, cu sprijinul BOR, a încercat anularea concertului trupei Dark Funeral din cadrul Bucovina Rock Castle. Pentru a-i împăca pe respectivii creştini lezaţi de exprimarea artistică a trupei, Consiliul Judeţean Suceava a trimis un comunicat de presă către această asociaţie, asigurându-i că, la următoarele ediţii va avea loc o triere atentă a trupelor ce vor evolua în cadrul acestui proiect, fără a aduce atingere valorilor creştin-ortodoxe ale poporului român, conform Monitorului de Suceava. Problema este una gravă pe care mult prea puţini au sesizat-o.

Acum ceva timp, Patriarhul Daniel strângea semnături pentru modificarea Constituţiei României, ca exprimarea din lege să fie foarte clară în ceea ce priveşte căsătoria şi familia, deoarece Constituţia este mult mai greu de modificat decât legea civilă. Dacă, Doamne fereşte, vreun cuplu de oameni gay scapă într-o primărie, dobândesc un act de căsătorie şi astfel, condamnă la flăcările Iadului etern, evlaviosul popor roman? S-au strâns semnături din uşă în uşă, s-au strâns semnături şi prin şcoli, iar, ulterior, aceste semnături au fost depuse la Parlament în luna mai a acestui an. Nu ştiu care este stadiul proiectului acum, pentru că, momentan, există doar tăcere din partea Parlamentului.

O altă chestiune interesantă s-a întâmplat vineri, în Piatra Neamţ, acolo unde comisia de urbanism de pe lângă Consiliul Local Piatra Neamţ a respins planul urbanistic referitor la construirea unei biserici pe un spaţiu verde, aflat între blocuri. Povestea este mai veche de atât şi a început undeva prin 2011, atunci când s-a decis construirea lăcaşului de cult. Primăria a concesionat terenul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru edificarea acestei biserici, dar a impus acordul vecinilor ca o condiţie necesară demarării lucrărilor de construcţie. Din varii motive, o mare parte a locuitorilor nu a fost de acord cu lăcaşul de cult dintre blocuri. În momentul în care oamenii care aparţin parohiei nu sunt de acord cu edificarea bisericii, logic şi decent ar fi să se ţină cont de părerea lor pentru, în definitiv, acea construcţie este ridicată pentru ei. În realitate, însă, nu s-a întâmplat aşa. Pentru că au refuzat să-şi dea acordul, oamenii au fost daţi în judecată de către Parohia Acoperământul Maicii Domnului Precista, iar preotul a demarat o campanie agresivă de discreditare ce a inclus un pliant transmis prin cutiile poştale ale enoriaşilor în care era scris că „dracul şi-a băgat coada” din cauza celor care nu şi-au dau acordul pentru construcţia bisericii.

Dintr-un punct de vedere pur personal, a da în judecată enoriaşii pentru că nu îşi doresc o biserică între blocuri, a face propagandă împotriva unor oameni, a încerca să cenzurezi manifestări artistice sau să modifici legi ale ţării sunt chestiuni care nu au absolut nicio legătură cu rolul, codul de conduită sau principiile unei instituţii religioase. Dacă eliminăm crucea şi patrafirul din ecuaţie şi facem abstracţie, pentru un moment, că ştim că este vorba despre religia creştin-ortodoxă, la fel de bine am putea spune că avem de-a face cu manifestări ale radicalismului islamic. Sigur, nu am ajuns la decapitări şi execuţii cu pietre, dar agresiunea fizică este întotdeauna precedată de o agresiune la nivel ideologic şi legislativ. Or, exemplele de mai sua arată că exista o agresiune din partea BOR îndreptată asupra tuturor celor care pun sub semnul întrebării practicile Bisericii.

La fel cum se întâmplă în orice altă instituţie, oamenii au dreptul să critice şi să chestioneze. Mai mult, au această obligaţie, deoarece doar prin implicarea civică cu funcţia de control poate fi legitimată autoritatea cuiva. Nu ai cum să fii o instituţie legitimă dacă nu te expui criticilor şi laudelor deopotrivă. Şi, să ne înţelegem, Biserica nu este deasupra judecăţii critice. Este o instituţie care promovează un set de valori şi credinţe, care funcţionează în interiorul unui stat cu legi şi reguli şi care este validată de oameni, indiferent că sunt sau nu adepţii săi.

Personal, nu intru în această categorie, dar asta nu înseamnă că nu pot să înţeleg logica şi necesitatea Bisericii, la fel cum pot să înţeleg existenţa şi necesitatea cursurilor de dezvoltare personală, chiar dacă nu cred în ele. Ei bine, în acelaşi mod, dacă o instituţie care oferă cursuri de dezvoltare personală m-ar obliga să le ascult involuntar, m-ar da în judecată şi m-ar insulta dacă nu sunt de acord ca sediul lor să fie în scara mea de bloc sau ar încerca să cenzureze ce scriu pe motiv că nu este în acord cu valorile lor, atunci pentru mine, acea instituţie ar deveni nu doar nelegitimă, ci şi periculoasă. Desigur, atât BOR, cât şi asociaţiile religioase au dreptul la liberă exprimare. Problema intervine atunci când acea exprimare este luată în serios de către administraţia publică şi când, subtil sau mai puţin subtil, Biserica ajunge să intervină în conducerea unui stat. Dacă nu sunt speriate de DNA şi de armate de procurori, autorităţile sunt terifiate de Biserică. De aceea, aprobă tacit cenzurarea libertăţii de expresie artistică (să ne amintim şi de distrugerea picturii murale din Piaţa Sfântul Gheorghe pe motivul că ar conţine elemente sataniste), emit comunicate de presă absolut aberante şi se sfiesc în a refuza politicos Biserica în demersurile sale homofobe.

Este dreptul Bisericii să decidă ce se întâmplă în interiorul lăcaşului de cult, dar nu şi în interiorul Primăriei

Vorbim despre autonomia Bisericii, nu despre suzeranitatea sa. Este la fel de neconceput ca un preot să fie obligat să ţină o slujbă de cununie pentru un cuplu gay, cum este ca o instituţie a statului să fie constrânsă de către Biserică pentru a nu permite semnarea actului de căsătorie între doi oameni de acelaşi sex. Mergând mai departe, vă invit să facem un exercițiu de imaginaţie şi să presupunem că o trupă rock cere unui consiliu judeţean să cenzureze cântarea Prohodului, pentru a nu leza valorile fanilor. Iar ca răspuns la solicitare primesc un comunicat în care li se spune „da, aveţi dreptate, promitem că la viitoarele Sărbători Pascale vom avea o persoană dedicată care va analiza versurile şi le va cenzura pe cele care nu se potrivesc valorilor dumneavoastră”.

Credinţa ar trebui să fie ceva intim, neforţat şi netrâmbiţat. A avea difuzoare montate în exteriorul bisericii pentru ca orice trecător, fie că vrea sau nu, să poată auzi slujba, este nepotrivit, la fel cum este şi amestecul Bisericii în conducerea statului. Iar toţi aceia care susţin, fără excepţie, acţiunile BOR ar trebui, în primul rând, să sesizeze incompatibilitatea dintre principiile de toleranţă, modestie şi acceptare propovăduite de religia lui Isus şi acţiunile Bisericii Ortodoxe Române. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mda, comportament tipic pentru biserica ortodoxa din Romania, doresc mereu alte si alte biserici, parca nu s-ar fi facut destule si asa. Iar autoritatile le canta in struna, desi resurcele sunt limitate si sunt atatea alte lucruri mai utile de facut. Am incetat sa cred ca Biserica raspandeste cuvantul Domnului; sunt si preoti cumsecade, dar acestia sunt mai degraba exceptia decat regula. Iar Domnului i te poti ruga oricum si in locuri mai putin amenajate, daca esti chiar credincios; oare Isus nu s=a rugat in gradina Ghetsemani, iar aceea nu era biserica? Ortodoxia se ocupa de indoctrinare, atata tot, si e foarte grijulie sa-si pastreze acei enoriasi cu orizont cultural ingust. Credeti ca toti cei care saruta cu foc icoanele si mainile preotilor au citit ceva din Vechiul sau Noul Testament? Credeti ca au acasa Bibilia drept carte de capatai? Aiurea, multi nici nu se exprima bine in limba romana... si nici nu au prea multe de spus, din pacate, un "Doamne ajuta" si un "Doamne fereste" acolo.... Halal intrupari "dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu"!
  • Like 1
 • Cri check icon
  Dincolo de argumentatia stufoasa din articolul d-rei Ruxandra Burcescu, Biserica a fost si sper ca va ramane ceea ce a fost dintotdeauna, adica fundamentul civilizatiei crestine Occidentului, inclusiv a tarii noastre.
  Scoala, spitalul, azilul pentru batrani si nevoiasi, sprijinul pentru cei defavorizati, regulile convietuirii intre oameni ( cele 10 porunci biblice ), sprijinul pentru arta si cultursa s-au nascut in sanul Bisericii; aparitia Statului laic modern nu a facut decat sa preia si sa legifereze ceea ce Biserica a inceput cu vreo doua mii de ani in urma.
  Din aceasta perspectiva, negarea rolului civilizator al Bisericii este re-realista si nedreapta si va conduce la erodarea societatii.
  Acelasi rol civilizator istoric l-au avut si moscheile si sinagogile. Sa nu uitam ca in urma cu peste o mie de ani, Orientul islamic era o oaza de civilizatie si de tolerantza, unde medicina, cultura, scolarizarea si respectul pentru alte confesiuni erau la mare cinste, prin comparatie cu Europa feudala aflata pe atunci in ghearele Inchizitiei.
  Petele negre din istoria Bisericii sunt reale, istorice: Inchizitia, Cruciadele, colaborationismul Vaticanului catolic cu nazistii, colaborationismul Bisericii Ortodoxe cu comunistii in estul Europei, etc.
  In anul de gratie 2017, putem constata:
  1. Ateizarea accelerata a societatii occidentale; bisericile raman cu tot mai putini enoriasi;
  2. Invadarea lumii vest-europene de catre milioane de "refigiati musulmani", care au ca unic scop distrugerea lumii occidentale din interior; neputand invinge militar crestinatatea, islamicii utilizeaza propaganda islamica intensa si atentate salbatice ca principale modalitati de a supune democratiile crestine occidentale.
  Corectitudinea politica inoculata populatiei vest europene ii face orbi si surzi pe liderii occidentali fafza de pericolul letal pe care astazi il reprezinta Islamul fatza de valorile fundamentale ale democratiei si civilizatiei crestine.
  3. Acceptarea pe scara tot mai larga a pretentiilor homosexualilor, inclusiv dreptul la casatorie oficiala si la adoptia de copii este un alt pericol major care submineaza din interior democratiile occidentale.
  Astazi, homosexualii nu mai sunt persecutati de nimeni, insa au devenit o minoritate "privilegiata" si tot mai agresiva in raport cu majoritatea cetatenilor.
  Nu le mai ajunge parteneriatul civil, din motive care imi scapa; legalizarea casatoriilor va duce in derizoriu institutia mariajului care este inca fundamentul convietuirii in societatea noastra.
  Iata de ce BOR, in ciuda colaborationismului istoric cu regimul comunist si in pofida opulentei sfidatoare a unora dintre Inaltii ei ierarhi in frunte cu IPS Daniel, ar trebui sa ramana o institutie fundamentala a societatii romanesti, daca vrem sa ne pastram specificitatea si demnitatea ca natiune.

  • Like 2
 • Spuneti ca, citez: "Iar toţi aceia care susţin, fără excepţie, acţiunile BOR ar trebui, în primul rând, să sesizeze incompatibilitatea dintre principiile de toleranţă, modestie şi acceptare propovăduite de religia lui Isus şi acţiunile Bisericii Ortodoxe Române." . Cand ati citit ultima data noul testament? Care anume sunt acele principiile de toleranta ale religiei lui isus, in speta, cea crestina?
  • Like 0
 • check icon
  totusi, cum ramane cu violul, bataia si perversiunile sexuale, ... buiserica permite sau nu ?
  • Like 3
 • Biserica se bazeaza pe autoritatea majoritatii care-i confera putere de santaj electoral asupra habaucilor din administratie. Bor s-a implicat in strangerea semnaturilor pt familia hetero doar ca paravan pentru scopul suprem: de a arata ca e o forta demna de luat in seama in jocul politic. Enoriasii pe care-i poate coagula, majoritatea credinciosi fara capacitate ori vointa critica, sunt o masa de manevra in genul minerilor: e suficient sa li se induca ideea ca sunt indispensabili in pastrarea ordinii statale sau morale.
  • Like 2
 • Sorry, but it would be a waste of time for me, to comment such flights of fancy... Enjoy your idiosyncrasies!
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Nu toate bisericile au restricţia privind persoanele gay. Anglicanii au adoptat căsătoriile gay şi există chiar preoţi de sex feminin sau de altă orientare sexuală. Sunt singurii care au făcut acest lucru. În ceea ce priveşte megafoanele, e clar o lipsă de civilizaţie care nu vine tocmai din partea BOR, pentru că există şi numeroase biserici unde acest lucru e de neconceput. Biserică ortodoxă există şi în Statele Unite, Japonia sau Franţa, dar obiceiul megafoanelor nu. Acesta ar trebui să dispară. Din nou, e greu de generalizat şi de acuzat. Nu putem acuza ortodoxia pentru că ortodoxia se întinde în mai multe ţări. Nici nu putem acuza chiar conducerea bisericii, cum nu putem acuza conducerea regii de transport că un anumit şofer nu a aşezat rampa destinată persoanelor cu probleme şi a trecut cu autobuzul mai departe. Problema manifestărilor religioase majore - cum sunt şi procesiunile catolicilor - nu pot fi interzise şi ar fi anormal să fie astfel. Nimeni nu poate interzice un festival care se desfăşoară în centru pe motiv că este sensibil la sunet, iar cei care locuiesc în centru pot suporta disconfortul dacă acesta e trecător.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult