Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Breaking news. Recordul absolut de prezență la vot în diaspora a fost doborât la ora 15:29 și continuă!

Secție Offenbach

Foto: La secția de votare nr. 190 din Offenbach am Main, Germania, așteaptă la coadă să voteze în jur de 100 de persoane. Sursa - Facebook Elena Stancu.

24 noiembrie 2019, astăzi este una dintre acele zile cînd românii dau dovadă de implicare civică, participând masiv la vot peste hotare, dar și în țară.

Românii din străinătate votează la alegerile prezidențiale, duminică, pentru a treia zi consecutiv, și a fost atins un record absolut de prezență. La ora 15:29, numărul votanților din străinătate l-a depășit pe cel înregistrat la finalul turului 1 - 675.348, un record absolut de prezență în diaspora.


Se prefigurează a se înregistra cea mai bună prezență la vot, de după 1989, în Diaspora.

România este în inima fiecăruia dintre cei care astăzi au decis să se implice prin participarea la vot. România se află în inima fiecăruia dintre cei ce simte românește, indiferent unde se află.

Românii noștri din Italia, Spania, Belgia, Germania, Austria, Franța, români din toate colțurile lumii se mobilizează masiv și votează în speranța că locul de unde au plecat, dar pe care nu l-au uitat niciodată, va fi unul mai bun.

Să ne amintim cum acești oameni au fost priviți de sus de către autorități, batjocoriți, ținuți cu forța în fața secțiilor de vot și în final împrăștiați de forțele locale de ordine din țările unde domiciliază pentru că atunci când au dorit să voteze, în anii trecuți, accesul la ștampila de vot le-a fost restricționat de decizii birocratice aberante. Să ne amintin, de asemenea, cum multe voci sugerau ca românilor din Diaspora să le fie limitat dreptul de a vota, căci nu mai locuiesc în țară.

Recordul de participare la vot, în Diaspora, înregistrat în 2014, cu ocazia alegerilor prezidențiale a fost depășit în 10 noiembrie 2019, când au participat la vot peste 650.000 de români.

Astăzi este din nou ziua Diasporei. Mai sunt 5 ore și jumătate până la închiderea urnelor și peste hotare au votat 600.000 de români, se prefigurează un nou record de participare la vot.

România nu a ieșit din sufletul românilor de peste hotare în niciun moment, iar faptul că se implică prin participarea la vot este cea mai bună dovadă în acest sens.

Atunci când au plecat din România au luat după ei amintirile ce-i leagă de țară, pozele cu cei dragi, dar gândurile lor au rămas mereu aici. Și-au dorit ei să trăiască departe de locul copilăriei lor, departe de prieteni și familie? Nu, acești oameni au plecat pentru că aceasta a fost singura lor țansă pentru a-și duce existența, de a-și întreține familiile.

Atmosfera din secțiile de vot este una fantastică, oameni care până la momentul votului nu se cunoșteau, se îmbrățișează, vorbesc despre România, zâmbesc și își exercită dreptul de vot.

Este un gest mic, dar atât de mare. Muțumim, dragi români!

Aflați mai mult:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Și noi? Și noi? Oare nu depășim nici acum un amărât de 50 la sută participare?
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult