Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Breaking news. Recordul absolut de prezență la vot în diaspora a fost doborât la ora 15:29 și continuă!

Secție Offenbach

Foto: La secția de votare nr. 190 din Offenbach am Main, Germania, așteaptă la coadă să voteze în jur de 100 de persoane. Sursa - Facebook Elena Stancu.

24 noiembrie 2019, astăzi este una dintre acele zile cînd românii dau dovadă de implicare civică, participând masiv la vot peste hotare, dar și în țară.

Românii din străinătate votează la alegerile prezidențiale, duminică, pentru a treia zi consecutiv, și a fost atins un record absolut de prezență. La ora 15:29, numărul votanților din străinătate l-a depășit pe cel înregistrat la finalul turului 1 - 675.348, un record absolut de prezență în diaspora.


Se prefigurează a se înregistra cea mai bună prezență la vot, de după 1989, în Diaspora.

România este în inima fiecăruia dintre cei care astăzi au decis să se implice prin participarea la vot. România se află în inima fiecăruia dintre cei ce simte românește, indiferent unde se află.

Românii noștri din Italia, Spania, Belgia, Germania, Austria, Franța, români din toate colțurile lumii se mobilizează masiv și votează în speranța că locul de unde au plecat, dar pe care nu l-au uitat niciodată, va fi unul mai bun.

Să ne amintim cum acești oameni au fost priviți de sus de către autorități, batjocoriți, ținuți cu forța în fața secțiilor de vot și în final împrăștiați de forțele locale de ordine din țările unde domiciliază pentru că atunci când au dorit să voteze, în anii trecuți, accesul la ștampila de vot le-a fost restricționat de decizii birocratice aberante. Să ne amintin, de asemenea, cum multe voci sugerau ca românilor din Diaspora să le fie limitat dreptul de a vota, căci nu mai locuiesc în țară.

Recordul de participare la vot, în Diaspora, înregistrat în 2014, cu ocazia alegerilor prezidențiale a fost depășit în 10 noiembrie 2019, când au participat la vot peste 650.000 de români.

Astăzi este din nou ziua Diasporei. Mai sunt 5 ore și jumătate până la închiderea urnelor și peste hotare au votat 600.000 de români, se prefigurează un nou record de participare la vot.

România nu a ieșit din sufletul românilor de peste hotare în niciun moment, iar faptul că se implică prin participarea la vot este cea mai bună dovadă în acest sens.

Atunci când au plecat din România au luat după ei amintirile ce-i leagă de țară, pozele cu cei dragi, dar gândurile lor au rămas mereu aici. Și-au dorit ei să trăiască departe de locul copilăriei lor, departe de prieteni și familie? Nu, acești oameni au plecat pentru că aceasta a fost singura lor țansă pentru a-și duce existența, de a-și întreține familiile.

Atmosfera din secțiile de vot este una fantastică, oameni care până la momentul votului nu se cunoșteau, se îmbrățișează, vorbesc despre România, zâmbesc și își exercită dreptul de vot.

Este un gest mic, dar atât de mare. Muțumim, dragi români!

Aflați mai mult:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Și noi? Și noi? Oare nu depășim nici acum un amărât de 50 la sută participare?
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult