Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Brute și eroi. Doi români: unul bate o femeie la coadă la benzinărie, celălalt ajută femei, copii și bătrâni la Siret

coada la benzină

Notă. Se dă această știre: „Seara trecută în jurul orei 21.00, poliţiştii din cadrul secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi de o tânără despre faptul că ea şi prietenul ei ar fi fost agresaţi de un bărbat în timp ce aşteptau în coloană la o benzinărie pentru a alimenta autoturismul cu carburant (...) A fost un apel la 112 că la o benzinărie de pe strada Sfântul Andrei a avut loc o agresiune fizică asupra unei persoane de sex feminin de 22 ani. Ea a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea conștienței” (Sursa)

Bărbații Ucrainei își conduc femeile și copiii până la graniță, apoi se întorc să lupte ca să mai aibă țară, unde cândva se vor întoarce soțiile cu pruncii. Viața lor azi este a lupta, fie că mor, fie că trăiesc.

Mamele fug cu copiii în brațe, să-i pună la adăpost. Viața lor este a salva și ocroti, fie că mor, fie că trăiesc.

Mulți, mulți români ajută refugiații și le trăiesc dramele. Viața lor este a ajuta, fie că mor, fie că trăiesc.

Toți aceștia ne amintesc, dacă era nevoie, cât de măreață poate fi ființa umană în situații limită. Devine ca o floare sublimă de cactus înflorit, deasupra unei mingi de spini, în cel mai arid deșert, sau ca un nufăr înflorit deasupra celor mai întunecate ape. Deșertul și apele tulburi duc la nașterea maximei frumuseți.

În tot acest ocean de neliniște și durere sunt și oameni ce au o singură grijă: să-și facă provizii, să cumpere mai mult combustibil, să se sfâșie pentru „supraviețuire”. Sunt oameni cărora nu le-a păsat niciodată de cei din jur. Ei doar pe ei se au, doar de ei le pasă. Viața lor e a avea, fie că mor, fie că trăiesc. Sunt capabili să-i strivească pe cei din jur pentru a se salva pe ei înșiși.

Nu sunt de condamnat. Dar să presupunem - deși e doar un exercițiu de imaginație - că toți oamenii de pe pământ nu mai au mâncare, decât ei. O să fie fericiți că mănâncă câteva zile în plus printre oameni flămânzi sau morți de foame!? Sau că toate mașinile rămân fără combustibil. Ei o să fie deasupra celor ce s-au oprit, pentru că mai pot conduce câteva zile!?

În vremuri tulburi fiecare devine ceea ce este în adâncul ființei sale: unii eroi, alții salvatori, iar alții hârciogi...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca este vorba de a minca mai mult sau mai putin,nici daca merg cu masina o zi in plus ! In cazul de la IASI trebuie sa vorbim si despre NESIMTIRE,TUPEU, LIPSA DE RESPECT ! Toata lumea sta la coada si asteaptasi vine o domnisorica si top.... in fata ! Rindul nu este pentru ea si prietenul ei !Si s-a gasit cineva sa le ....# explice#,pe intelesul lor ! La astfel de lucruri se ajunge cind apare ...nesimtirea !
    • Like 2
  • Calin check icon
    " O să fie fericiți că mănâncă câteva zile în plus printre oameni flămânzi sau morți de foame!?"
    Da , o sa fie fericiti .O sa le arate tuturor ca au fost mai destepti decat restul .
    Și apoi o sa moară..La fel ca si restul .
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult