Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Brute și eroi. Doi români: unul bate o femeie la coadă la benzinărie, celălalt ajută femei, copii și bătrâni la Siret

coada la benzină

Notă. Se dă această știre: „Seara trecută în jurul orei 21.00, poliţiştii din cadrul secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi de o tânără despre faptul că ea şi prietenul ei ar fi fost agresaţi de un bărbat în timp ce aşteptau în coloană la o benzinărie pentru a alimenta autoturismul cu carburant (...) A fost un apel la 112 că la o benzinărie de pe strada Sfântul Andrei a avut loc o agresiune fizică asupra unei persoane de sex feminin de 22 ani. Ea a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea conștienței” (Sursa)

Bărbații Ucrainei își conduc femeile și copiii până la graniță, apoi se întorc să lupte ca să mai aibă țară, unde cândva se vor întoarce soțiile cu pruncii. Viața lor azi este a lupta, fie că mor, fie că trăiesc.

Mamele fug cu copiii în brațe, să-i pună la adăpost. Viața lor este a salva și ocroti, fie că mor, fie că trăiesc.

Mulți, mulți români ajută refugiații și le trăiesc dramele. Viața lor este a ajuta, fie că mor, fie că trăiesc.

Toți aceștia ne amintesc, dacă era nevoie, cât de măreață poate fi ființa umană în situații limită. Devine ca o floare sublimă de cactus înflorit, deasupra unei mingi de spini, în cel mai arid deșert, sau ca un nufăr înflorit deasupra celor mai întunecate ape. Deșertul și apele tulburi duc la nașterea maximei frumuseți.

În tot acest ocean de neliniște și durere sunt și oameni ce au o singură grijă: să-și facă provizii, să cumpere mai mult combustibil, să se sfâșie pentru „supraviețuire”. Sunt oameni cărora nu le-a păsat niciodată de cei din jur. Ei doar pe ei se au, doar de ei le pasă. Viața lor e a avea, fie că mor, fie că trăiesc. Sunt capabili să-i strivească pe cei din jur pentru a se salva pe ei înșiși.

Nu sunt de condamnat. Dar să presupunem - deși e doar un exercițiu de imaginație - că toți oamenii de pe pământ nu mai au mâncare, decât ei. O să fie fericiți că mănâncă câteva zile în plus printre oameni flămânzi sau morți de foame!? Sau că toate mașinile rămân fără combustibil. Ei o să fie deasupra celor ce s-au oprit, pentru că mai pot conduce câteva zile!?

În vremuri tulburi fiecare devine ceea ce este în adâncul ființei sale: unii eroi, alții salvatori, iar alții hârciogi...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca este vorba de a minca mai mult sau mai putin,nici daca merg cu masina o zi in plus ! In cazul de la IASI trebuie sa vorbim si despre NESIMTIRE,TUPEU, LIPSA DE RESPECT ! Toata lumea sta la coada si asteaptasi vine o domnisorica si top.... in fata ! Rindul nu este pentru ea si prietenul ei !Si s-a gasit cineva sa le ....# explice#,pe intelesul lor ! La astfel de lucruri se ajunge cind apare ...nesimtirea !
    • Like 2
  • Calin check icon
    " O să fie fericiți că mănâncă câteva zile în plus printre oameni flămânzi sau morți de foame!?"
    Da , o sa fie fericiti .O sa le arate tuturor ca au fost mai destepti decat restul .
    Și apoi o sa moară..La fel ca si restul .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult