Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Busola pierdută a omenirii

oameni - blurred

Foto Getty Images

Crizele devin noua normalitate. După pandemia de coronavirus care a pus pe pauză tot globul aproape doi ani, o țară a invadat peste noapte altă țară. Puțini ne-am fi așteptat ca tancurile „eliberatoare" să-și facă simțită prezența undeva, aproape de Europa.

Statele Unite sunt în criză. După invadarea Casei Albe, sunt epicentrul unei crize de sistem. Economic mai ales. Președintele Biden a șters din pix datorii de miliarde ale studenților americani. Sună a economie de piață? Nicidecum.

Inflația își face simțită prezența peste tot. Lumea arabă capitalizează prețurile mari ale țițeiului. O lume, în esența ei, ancestrală și nedemocratică.

În Europa pestriță a orgoliilor naționale, se judecă cu dublă măsură. Cămașa e mai aproape de piele decât haina, restul sunt amănunte de adormit copiii.

Eu nu văd în momentul în care scriu acest lucru niciun reper de normalitate. Niciunul. Nicăieri. Evit să mai menționez și România aici. Nu mai pot. Și nu mai vreau.

Omenirea se scufundă, iar mie mi se pare că factorul declanșator, mama tuturor crizelor, sanitare, umanitare, politice, militare, economice are un singur nume: dispariția moralității.

Vrem mult. Tot mai mult. Vrem repede. Tot mai repede.

Iar pentru aceste „idealuri" ne vindem, unii mai scump, alții mai ieftin. Ne vindem țara, ne vindem credința, ne vindem viitorul. Ne vindem istoria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din contră, nu prea mai vrem nimic, nici măcar să ne reproducem. Asta la modul general, în temă cu subiectul. Ca de obicei, ocoliți elitele, care știu foarte bine ce vor, înlocuind morala cu știința și generând mai multă energie decât cea folosită: ignition.
    • Like 0
  • Ce mai pui ca dispare si eticheta cand se intalnesc fiintele astrale cu cele subacvatice.
    • Like 0
  • Sunt de acord cu autorul articolului. Am și eu același sentiment că totul în jur se dezintegrează, se scufundă într-o mlaștină pestilențială. E clar sfârșitul unei lumi și nu se simte că vine alta mai bună, dimpotrivă. Acum când scriu nu știu ce ne va rezerva viitorul. Poate că după o așa mizerie economică, socială, morală și spirituală, va răsări din nou soarele, într-un mod neașteptat. Sau poate că asistăm deja la începutul sfârșitului. Nu știu, vom vedea. Cert e un lucru: nu poate să mai dureze prea mult până la capătul drumului, oricare ar fi acela. Nu vom sta o viață întreagă în incertitudine și așteptare. Să ne rugăm și să sperăm la un final bun, oricând va fi să fie.
    • Like 0
  • Da nu te obliga nimeni sa vrei. Solutia este sa nu mai vrei, Pana oameni nu vor mai vrea tot vor veni crize deastea.
    • Like 1
    • @ ControlTheNarrative
      Stimabile Comentator,
      Trec peste gramatica sub nivelul apei marii pe care o folosesti si mi permit sa te intreb: matale, ai scrijelit pe peretele pesterii intelepciunea asta? N ai cumva un laptop cumparat recent? Mai performant? Sau un mobil cu camera foto de 1000 mpixeli? Dormi pe pat de scanduri? Matale vrei mai putin? Cat fariseism ai in tine....
      • Like 0
    • @ Eduard Dinu
      check icon
      De ce fariseism? Dl. CTN are dreptate (eu i-am dat like).
      Însă dvs. omiteți cealaltă posibilitate onestă: să vrei mai mult dar să nu te plîngi. Nu văd niciun motiv pt care dl. CTN n-ar putea face parte din această categorie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult