Sari la continut

Protecția datelor cu caracter personal

Din 25 mai Republica.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 (GDPR). Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Caffè Venezia îți poartă pașii în cea mai faimoasă cafenea din Italia

Caffe Venezia

Peste 6,6 milioane de tone de cafea sunt produse anual la nivel mondial. În Europa, istoria cafelei a început în Veneția. Documente istorice arată că Gianfrancesco Morosini, ambasadorul venețian la Constantinopol, a fost primul care a menționat cafeaua, într-un raport adresat senatului din Veneția în 1585. Acolo el relata că turcii beau în locurile publice o apă neagră stimulantă, produsă din boabe denumite „kahve”. Se spunea că băutura avea proprietăți miraculoase, între care și aceea de a împiedica oamenii să adoarmă.

Veneția se mândrește cu renumele de poartă de intrare a cafelei în Europa. Comercianții au urmat căile maritime ce legau estul îndepărtat cu Veneția și Napoli, aducând primele pungi de cafea la Veneția. Ei vindeau cafeaua persoanelor înstărite din Veneția, cerând prețuri mari pentru marfa lor exclusivistă. Băutura a fost apoi oferită contra cost pe stradă, de către vânzătorii de limonadă. 

Botanistul italian Prospero Alpini a descris cu lux de amănunte cafeaua într-o lucrare publicată în 1591.

Datorită originii sale orientale și a efectului psihoactiv, în Italia cafeaua a fost considerată mult timp o amenințare la adresa creștinismului. Popularitatea pe care aceasta o avea printre musulmani nu era privită cu ochi buni. Papa Clement al VIII-lea era însă îndrăgostit de această licoare, fiind unul dintre primii ambasadori din lume ai cafelei și contribuind la stabilirea primei cafenele din istoria Italiei.

Documente de la începutul anilor 1600 relevă că în Veneția cafeaua era foarte costisitoare și era considerată un medicament valoros, preparat sub formă de infuzie cu pulbere de boabe de cafea prăjită. Spre sfârșitul secolului, infuzia de cafea a devenit tot mai populară și mai căutată de locuitori, iar senatul a emis o comandă pentru procurarea și importul unor cantități importante de cafea pentru orașul Veneția.

Odată cu răspândirea cafelei, a început și tradiția cafenelelor în Italia.

Documentele atestă faptul că prima cafenea din Europa din afara Imperiului Otoman a fost deschisă în Veneția în anul 1645.

În decembrie 1720 în Veneția avea să fie deschisă cafeneaua cu numele „Alla Venezia Trionfante", care și-a schimbat ulterior numele în Caffe Florian, considerată cea mai faimoasă cafenea din Italia, care funcționează și în prezent în Piazza San Marco. Este considerată cea mai longevivă cafenea din istorie.

Caffe Florian a fost vizitată de-a lungul timpului de nume celebre din istorie, precum Carlo Goldoni, Goethe sau Casanova, cel din urmă fiind atras și de faptul că pentru mult timp a fost singura cafenea din Italia în care era permis și accesul femeilor. Cafeneaua este azi un loc ideal pentru turiștii care vor să savureze un espresso în inima Veneției, la câțiva pași de Grand Canal.

Tot în zona Piazza San Marco se află o altă cafenea cu o istorie îndelungată. Inaugurată în 1775, Gran Caffè Quadri întruchipează amintirea secolelor trăite în amurgul Republicii Veneția și nașterea epocii moderne, precum și secretele celor care i-au trecut pragul, între care personalități ca Stendhal, Lord Byron, Alexandre Dumas, Wagner, Marcel Proust. În zilele noastre Gran Caffè Quadri este locul favorit și al actorilor și regizorilor care participă la Festivalul de Film de la Veneția.

Caffè Venezia – ediție limitată

Inspirată din cultura venețiană și din stilul tradițional de preparare al cafelei Arabica din perioada primei cafenele deschise în Veneția, Nespresso a lansat recent Caffè Venezia în ediție limitată.

Iubitorii de cafea au acum la dispoziție o cafea delicată și elegantă, bazată pe un amestec complex de boabe de cafea Arabica din Ethiopia din regiunile Harrar, Sidamo și Yirgacheffe, alături de cele mai distinse boabe de cafea din India. Caffè Venezia dezvăluie un profil aromatic puternic, cu note florale deosebite, amintind de iasomie, liliac alb, mosc sălbatic și flori de portocal.

Notele principale exotice și parfumate sunt aduse în echilibru de note de prăjire, regăsite în textura bogată a acestui sortiment complex, care transformă fiecare cafea savurată într-o experiență extraordinară autentic venețiană.

Ediția limitată Caffè Venezia face parte din familia sortimentelor fructate/ florale de cafea.

Designul Caffè Venezia a fost inspirat din tapetul întâlnit în casele și palatele venețiene, dar și din tiparul celebrelor măști venețiene.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult