Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Caffè Venezia îți poartă pașii în cea mai faimoasă cafenea din Italia

Caffe Venezia

Peste 6,6 milioane de tone de cafea sunt produse anual la nivel mondial. În Europa, istoria cafelei a început în Veneția. Documente istorice arată că Gianfrancesco Morosini, ambasadorul venețian la Constantinopol, a fost primul care a menționat cafeaua, într-un raport adresat senatului din Veneția în 1585. Acolo el relata că turcii beau în locurile publice o apă neagră stimulantă, produsă din boabe denumite „kahve”. Se spunea că băutura avea proprietăți miraculoase, între care și aceea de a împiedica oamenii să adoarmă.

Veneția se mândrește cu renumele de poartă de intrare a cafelei în Europa. Comercianții au urmat căile maritime ce legau estul îndepărtat cu Veneția și Napoli, aducând primele pungi de cafea la Veneția. Ei vindeau cafeaua persoanelor înstărite din Veneția, cerând prețuri mari pentru marfa lor exclusivistă. Băutura a fost apoi oferită contra cost pe stradă, de către vânzătorii de limonadă. 

Botanistul italian Prospero Alpini a descris cu lux de amănunte cafeaua într-o lucrare publicată în 1591.

Datorită originii sale orientale și a efectului psihoactiv, în Italia cafeaua a fost considerată mult timp o amenințare la adresa creștinismului. Popularitatea pe care aceasta o avea printre musulmani nu era privită cu ochi buni. Papa Clement al VIII-lea era însă îndrăgostit de această licoare, fiind unul dintre primii ambasadori din lume ai cafelei și contribuind la stabilirea primei cafenele din istoria Italiei.

Documente de la începutul anilor 1600 relevă că în Veneția cafeaua era foarte costisitoare și era considerată un medicament valoros, preparat sub formă de infuzie cu pulbere de boabe de cafea prăjită. Spre sfârșitul secolului, infuzia de cafea a devenit tot mai populară și mai căutată de locuitori, iar senatul a emis o comandă pentru procurarea și importul unor cantități importante de cafea pentru orașul Veneția.

Odată cu răspândirea cafelei, a început și tradiția cafenelelor în Italia.

Documentele atestă faptul că prima cafenea din Europa din afara Imperiului Otoman a fost deschisă în Veneția în anul 1645.

În decembrie 1720 în Veneția avea să fie deschisă cafeneaua cu numele „Alla Venezia Trionfante", care și-a schimbat ulterior numele în Caffe Florian, considerată cea mai faimoasă cafenea din Italia, care funcționează și în prezent în Piazza San Marco. Este considerată cea mai longevivă cafenea din istorie.

Caffe Florian a fost vizitată de-a lungul timpului de nume celebre din istorie, precum Carlo Goldoni, Goethe sau Casanova, cel din urmă fiind atras și de faptul că pentru mult timp a fost singura cafenea din Italia în care era permis și accesul femeilor. Cafeneaua este azi un loc ideal pentru turiștii care vor să savureze un espresso în inima Veneției, la câțiva pași de Grand Canal.

Tot în zona Piazza San Marco se află o altă cafenea cu o istorie îndelungată. Inaugurată în 1775, Gran Caffè Quadri întruchipează amintirea secolelor trăite în amurgul Republicii Veneția și nașterea epocii moderne, precum și secretele celor care i-au trecut pragul, între care personalități ca Stendhal, Lord Byron, Alexandre Dumas, Wagner, Marcel Proust. În zilele noastre Gran Caffè Quadri este locul favorit și al actorilor și regizorilor care participă la Festivalul de Film de la Veneția.

Caffè Venezia – ediție limitată

Inspirată din cultura venețiană și din stilul tradițional de preparare al cafelei Arabica din perioada primei cafenele deschise în Veneția, Nespresso a lansat recent Caffè Venezia în ediție limitată.

Iubitorii de cafea au acum la dispoziție o cafea delicată și elegantă, bazată pe un amestec complex de boabe de cafea Arabica din Ethiopia din regiunile Harrar, Sidamo și Yirgacheffe, alături de cele mai distinse boabe de cafea din India. Caffè Venezia dezvăluie un profil aromatic puternic, cu note florale deosebite, amintind de iasomie, liliac alb, mosc sălbatic și flori de portocal.

Notele principale exotice și parfumate sunt aduse în echilibru de note de prăjire, regăsite în textura bogată a acestui sortiment complex, care transformă fiecare cafea savurată într-o experiență extraordinară autentic venețiană.

Ediția limitată Caffè Venezia face parte din familia sortimentelor fructate/ florale de cafea.

Designul Caffè Venezia a fost inspirat din tapetul întâlnit în casele și palatele venețiene, dar și din tiparul celebrelor măști venețiene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult