Foto Getty Images
Pentru diferite forme de exercitare a activității în domeniul IT, mai jos vă prezentăm un sumar al costurilor fiscale pentru cazul unei persoane fizice sau juridice, care desfășoară activități în domeniul IT, sub diferite forme de organizare.
Ipoteza de lucru este că indiferent de forma de organizare, persoana fizică sau juridică prestatoare desfășoară o activitate economică, iar plafonul pentru înregistrare în scop de TVA pentru persoana juridică nu este depășit. Cu titlul de exemplu, a fost selectată valoarea anuală a remunerației/venitul obținut de 72.000 RON.
Vom analiza trei moduri posibile de exercitare a activității în domeniul IT: persoană fizică cu contract individual de muncă (CIM), persoană fizică autorizată și regim de microîntreprindere.
Sumar costuri fiscale în funcție de modul de organizare
N.B.: Orice formă de colaborare trebuie să transpună substanța activității. În caz contrar, activitatea poate fi reconsiderată din perspectivă fiscală, expunerea în astfel de situații fiind de aproximativ 70%-100% din valoarea serviciilor prestate.
1) Persoană fizică cu contract individual de muncă
Costuri fiscale aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor sunt:
- contribuție de asigurări sociale de sănătate (“CAS”) – 25% din venitul brut
- contribuție de asigurări sociale (“CASS”) – 10% din venitul brut
Venitul aferent este scutit de la plata impozitului pe venit. În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al unei persoane fizice cu contract individual de muncă este de 46.800 RON. De asemenea, angajatorul va datora 2.25% contribuția asiguratorie de muncă;
2) Persoană fizică autorizată cu raportare în sistem real
Costurile fiscale aferente veniturilor din activități independente sunt:
- impozit pe venit - 10% din venitul impozabil;
- contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS 10%, care este în valoare de 1.800 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 3.600 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 7.200 RON în cazul veniturilor private totale cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
- contribuția de asigurări sociale – CAS 25%: în valoare de 9.000 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară sau 18.000 RON în cazul veniturilor private totale ce depășesc valoarea a 24 salarii minime pe economie.
În scopul calculului de impozit pe venit se iau în considerare și cheltuielile realizate pentru desfășurarea activității economice, în baza informației cuprinse în contabilitatea simplă (pentru scopul comparării veniturilor obținute, nu au fost luate în considerare eventualele cheltuieli deductibile);
În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al PFA este de 41.400 RON, în condițiile în care se înregistrează cheltuieli deductibile.
Important de menționat este și faptul că CASS se plafonează la o serie de venituri cumulate (activități independente, venituri din investiții, chirii etc.). Așadar, în funcție de situația personală, venitul net obținut de PFA poate crește semnificativ.
Totodată, în cazul raportării pe normă de venit, în funcție de alte variabile, impozitul pe venit poate fi calculat la un plafon fix stabilit de autorități și poate rezulta într-o sumă efectivă mai mică de plată și astfel într-un venit net mai mare.
3) Microîntreprindere
Impozitul aplicabil microîntreprinderilor este de 1%. Baza de calcul este venitul realizat. O microîntreprindere poate înregistra și costuri suplimentare precum cele salariale (i.e. angajatul care livrează serviciul va trebui remunerat), iar acestea presupun și taxe suplimentare.
Impozitul aferent unui contract cu onorariu lunar de 72.000 RON este de 720 RON, rezultând într-un venit net al microîntreprinderii de 71.280 RON.
În cazul distribuirii și plății dividendelor din venitul microîntreprinderii către persoana fizică, se va aplica adițional o cotă de 8% și CASS plafonat (similar cazului 2).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.