Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Calcul de oportunitate fiscală. Ce taxe plătește și cu cât rămâne „în mână” un IT-st în 3 scenarii: contract individual de muncă, PFA și microîntreprindere

la laptop - Foto Getty Images

Foto Getty Images

Pentru diferite forme de exercitare a activității în domeniul IT, mai jos vă prezentăm un sumar al costurilor fiscale pentru cazul unei persoane fizice sau juridice, care desfășoară activități în domeniul IT, sub diferite forme de organizare. 

Ipoteza de lucru este că indiferent de forma de organizare, persoana fizică sau juridică prestatoare desfășoară o activitate economică, iar plafonul pentru înregistrare în scop de TVA pentru persoana juridică nu este depășit. Cu titlul de exemplu, a fost selectată valoarea anuală a remunerației/venitul obținut de 72.000 RON. 

Vom analiza trei moduri posibile de exercitare a activității în domeniul IT: persoană fizică cu contract individual de muncă (CIM), persoană fizică autorizată și regim de microîntreprindere.

Sumar costuri fiscale în funcție de modul de organizare

N.B.: Orice formă de colaborare trebuie să transpună substanța activității. În caz contrar, activitatea poate fi reconsiderată din perspectivă fiscală, expunerea în astfel de situații fiind de aproximativ 70%-100% din valoarea serviciilor prestate.

1) Persoană fizică cu contract individual de muncă

Costuri fiscale aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor sunt:

  • contribuție de asigurări sociale de sănătate (“CAS”) – 25% din venitul brut
  • contribuție de asigurări sociale (“CASS”) – 10% din venitul brut

Venitul aferent este scutit de la plata impozitului pe venit. În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al unei persoane fizice cu contract individual de muncă este de 46.800 RON. De asemenea, angajatorul va datora 2.25% contribuția asiguratorie de muncă;

2) Persoană fizică autorizată cu raportare în sistem real

Costurile fiscale aferente veniturilor din activități independente sunt:

  • impozit pe venit - 10% din venitul impozabil;
  • contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS 10%, care este în valoare de 1.800 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 3.600 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 7.200 RON în cazul veniturilor private totale cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
  • contribuția de asigurări sociale – CAS 25%: în valoare de 9.000 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară sau 18.000 RON în cazul veniturilor private totale ce depășesc valoarea a 24 salarii minime pe economie.

În scopul calculului de impozit pe venit se iau în considerare și cheltuielile realizate pentru desfășurarea activității economice, în baza informației cuprinse în contabilitatea simplă (pentru scopul comparării veniturilor obținute, nu au fost luate în considerare eventualele cheltuieli deductibile);

În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al PFA este de 41.400 RON, în condițiile în care se înregistrează cheltuieli deductibile.

Important de menționat este și faptul că CASS se plafonează la o serie de venituri cumulate (activități independente, venituri din investiții, chirii etc.).  Așadar, în funcție de situația personală, venitul net obținut de PFA poate crește semnificativ.

Totodată, în cazul raportării pe normă de venit, în funcție de alte variabile, impozitul pe venit poate fi calculat la un plafon fix stabilit de autorități și poate rezulta într-o sumă efectivă mai mică de plată și astfel într-un venit net mai mare.

3) Microîntreprindere

Impozitul aplicabil microîntreprinderilor este de 1%. Baza de calcul este venitul realizat. O microîntreprindere poate înregistra și costuri suplimentare precum cele salariale (i.e. angajatul care livrează serviciul va trebui remunerat), iar acestea presupun și taxe suplimentare.

Impozitul aferent unui contract cu onorariu lunar de 72.000 RON este de 720 RON, rezultând într-un venit net al microîntreprinderii de 71.280 RON.

În cazul distribuirii și plății dividendelor din venitul microîntreprinderii către persoana fizică, se va aplica adițional o cotă de 8% și CASS plafonat (similar cazului 2).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult