Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Calcul de oportunitate fiscală. Ce taxe plătește și cu cât rămâne „în mână” un IT-st în 3 scenarii: contract individual de muncă, PFA și microîntreprindere

la laptop - Foto Getty Images

Foto Getty Images

Pentru diferite forme de exercitare a activității în domeniul IT, mai jos vă prezentăm un sumar al costurilor fiscale pentru cazul unei persoane fizice sau juridice, care desfășoară activități în domeniul IT, sub diferite forme de organizare. 

Ipoteza de lucru este că indiferent de forma de organizare, persoana fizică sau juridică prestatoare desfășoară o activitate economică, iar plafonul pentru înregistrare în scop de TVA pentru persoana juridică nu este depășit. Cu titlul de exemplu, a fost selectată valoarea anuală a remunerației/venitul obținut de 72.000 RON. 

Vom analiza trei moduri posibile de exercitare a activității în domeniul IT: persoană fizică cu contract individual de muncă (CIM), persoană fizică autorizată și regim de microîntreprindere.

Sumar costuri fiscale în funcție de modul de organizare

N.B.: Orice formă de colaborare trebuie să transpună substanța activității. În caz contrar, activitatea poate fi reconsiderată din perspectivă fiscală, expunerea în astfel de situații fiind de aproximativ 70%-100% din valoarea serviciilor prestate.

1) Persoană fizică cu contract individual de muncă

Costuri fiscale aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor sunt:

  • contribuție de asigurări sociale de sănătate (“CAS”) – 25% din venitul brut
  • contribuție de asigurări sociale (“CASS”) – 10% din venitul brut

Venitul aferent este scutit de la plata impozitului pe venit. În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al unei persoane fizice cu contract individual de muncă este de 46.800 RON. De asemenea, angajatorul va datora 2.25% contribuția asiguratorie de muncă;

2) Persoană fizică autorizată cu raportare în sistem real

Costurile fiscale aferente veniturilor din activități independente sunt:

  • impozit pe venit - 10% din venitul impozabil;
  • contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS 10%, care este în valoare de 1.800 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 3.600 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară sau în valoare de 7.200 RON în cazul veniturilor private totale cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
  • contribuția de asigurări sociale – CAS 25%: în valoare de 9.000 RON în cazul veniturilor private totale cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară sau 18.000 RON în cazul veniturilor private totale ce depășesc valoarea a 24 salarii minime pe economie.

În scopul calculului de impozit pe venit se iau în considerare și cheltuielile realizate pentru desfășurarea activității economice, în baza informației cuprinse în contabilitatea simplă (pentru scopul comparării veniturilor obținute, nu au fost luate în considerare eventualele cheltuieli deductibile);

În cazul unui venit brut anual de 72.000 RON, venitul net anual al PFA este de 41.400 RON, în condițiile în care se înregistrează cheltuieli deductibile.

Important de menționat este și faptul că CASS se plafonează la o serie de venituri cumulate (activități independente, venituri din investiții, chirii etc.).  Așadar, în funcție de situația personală, venitul net obținut de PFA poate crește semnificativ.

Totodată, în cazul raportării pe normă de venit, în funcție de alte variabile, impozitul pe venit poate fi calculat la un plafon fix stabilit de autorități și poate rezulta într-o sumă efectivă mai mică de plată și astfel într-un venit net mai mare.

3) Microîntreprindere

Impozitul aplicabil microîntreprinderilor este de 1%. Baza de calcul este venitul realizat. O microîntreprindere poate înregistra și costuri suplimentare precum cele salariale (i.e. angajatul care livrează serviciul va trebui remunerat), iar acestea presupun și taxe suplimentare.

Impozitul aferent unui contract cu onorariu lunar de 72.000 RON este de 720 RON, rezultând într-un venit net al microîntreprinderii de 71.280 RON.

În cazul distribuirii și plății dividendelor din venitul microîntreprinderii către persoana fizică, se va aplica adițional o cotă de 8% și CASS plafonat (similar cazului 2).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult