Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Calul troian. O alegere sinucigașă

Rovana Plumb

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Mi-o imaginez pe doamna Ursula von der Leyen, actualul președinte al Comisiei Europene, având în față lista cu propunerile pentru portofoliile de comisari europeni. Parcurgând-o, ajunge la un moment dat la candidatul propus de România. La rubrica aspectelor ce nu îl recomandă pe candidat, găsește informația conform căreia acesta este acuzat de fapte de corupție, însă acuzațiile nu au putut fi susținute, nu pentru că nu ar fi putut fi probate, ci pentru că Parlamentul României s-a opus cercetării penale a acestuia, imaculându-l cu de la sine autoritate. Hmmm, probleme de integritate.... Dar stai, candidatul este femeie și mai este și din blocul estic, ceea ce-mi servește de minune scopului de a livra un cabinet echilibrat, atât din punct de vedere geografic, cât și al genului. Admis.

Mă înspăimântă perspectiva că într-un viitor, mai mult sau mai puțin apropiat, criterii precum genul, rasa, religia, orientarea sexuală, clasa socială, vor înlocui în procesul de selecție criteriile de competență, integritate, experiență.

Am imaginat acest scenariu după ce am auzit-o pe doamna președinte al Comisiei Europene afirmând că dorește un cabinet echilibrat atât din punct de vedere al genului, dar și din punct de vedere geografic, coroborat și cu numirea controversatei Rovana Plumb drept comisar european din partea României. Dacă criteriul geografic stă în picioare, pe motiv că din Comisia Europeană fac parte state, deci este natural ca fiecare dintre acestea să-și dorească reprezentarea, nu putem spune același lucru și despre criteriul ce pretinde un echilibru pe bază de gen. Dacă doamna președinte a considerat genul drept un criteriu fundamental, mă întreb de ce nu a mers până la capăt în formarea unui cabinet echilibrat. Putea alege un candidat femeie în balanță cu un misogin, un bărbat cu o misandră, o lesbiană cu un homofob, un musulman cu un ortodox, fundamentaliști amândoi, un rasist cu un african și așa mai departe. Am fi fost cu toții reprezentați pe deplin în acest ghiveci al diversității.

Funcția publică are în spate interesul public. Iar interesul public este ca orice funcționar să întrunească condițiile de competență, integritate și unde este posibil de experiență. În acest caz, discriminarea ar însemna ca atunci când ai putere de decizie și un candidat în față, să-i spui: Știi, ești cel mai bun dintre toți candidații de pe listă, întrunești toate condițiile. În alte circumstanțe te-aș fi ales pe tine, însă, vezi tu, ești bărbat, sau lesbiană, musulman, etc. Îmi pare rău. Dar nu fii trist, poate găsim noi ceva și pentru tine.

Or, în cazul de față ne aflăm într-o situație complet opusă, să fie oare vina „corectitudinii politice”? Factorul de decizie, face abstracție de criteriile obiective și îi spune candidatului: am candidați mai potriviți portofoliului decât ești tu. De fapt, nici nu știu ce cauți pe listă, date fiindu-ți problemele de integritate, însă pentru că ești o femeie din blocul estic (unde corupția este doar o diferență culturală, aș completa eu răutăcios), te voi accepta. Punându-le parlamentarilor europeni în față aceste criterii, îndrăznesc să spun, că și votul lor va fi viciat, nu va putea fi unul obiectiv.

Întrebată de ce nu a refuzat propuneri controversate de candidați, în contextul în care unii dintre ei se află în vizorul OLAF, doamna Ursula von der Leyen, printre altele, a invocat prezumția de nevinovăție a candidaților. 

Prezumția de nevinovăție activează doar pentru un individ supus anchetării, deoarece doar prin anchetă poate fi stabilită vinovăția. Însă, nu se mai poate bucura de prezumția de nevinovăție o persoană plasată deasupra legii, o persoană în cazul căreia ancheta este blocată. Or, candidatul din partea României tocmai această problemă o are. Colegii parlamentari ai doamnei Plumb s-au opus anchetării acesteia, deci stabilirea vinovăției nu mai este posibilă. Din acest motiv, doamna Plumb are o problemă de integritate pentru care i-ar fi trebuit respinsă candidatura.

În procesul de selecție a candidaților pentru funcțiile publice, fără a ne limita la acestea totuși, recrutorul ar trebui să fie orb față de particularitățile individuale ale acestora și foarte riguros cu privire la criteriile de pregătire și integritate. Dacă această rigoare nu este însușită la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene, ce așteptări putem avea față de ce se întâmplă la firul ierbii?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și conducerea ue este același lucru ca a noastră. Se merge pe criterii aberante fără să se țină seama de particularitățile fiecărui individ, ajuns acolo mai mult printr-un concurs de împrejurări, pe criterii subiective. Iată de ce sunt "ai noștri" obraznici, sfidători, hoți. "Merge și așa" este universal valabil. Mă miram eu să fie originar nouă. "Corectitudinea politică" se traduce prin fățărnicie, ipocrizie, chiar lașitatea de a spune cuiva adevărul despre el, slugărnicie, lingușeală. Iar prezumția de nevinovăție este interpretată de la individ la individ. Ea, sigur, nu funcționează in cazul unui "sărac". Nici nu-și aduc aminte de ea cei ce ar trebui. Ue, pe măsură ce trece timpul, devine o mare deziluzie. Este doar o sinecură pentru niste " politicieni" nesemnificativi. Iar ca să ajungi europarlamentar trebuie să fi făcut numai rău, sau nimic, ca in cazul plumb și al multor altora. Nici nu e de mirare că este din ce în ce mai slaba și se clătină serios.
  • Like 0
 • Nimic nou, orice regim progresist aplică promovarea pe principiul bazelor sănătoase chit că vorbim de cele sociale, rasiale sau mai nou de cele ce țin de orientarea socială, criteriul meritocratic devine insignifiant într-o astfel de societate. De exemplu acum se intră la un liceu bun sau la facultate pe criterii etnice, dacă ești țigan poți întra și cu 5 și probabil în viitor vor apărea și locuri pentru homosexuali, cam cum era în anii '50, cei cu origini sănătoase intrau cu 5 la facultate iar cei cu origini nesănătoase aveau nevoie de note de minim 9 iar criteriile astea se păstrau și la ocuparea posturilor de conducere. Așa cum am scris mai sus, nimic nou, e doar neomarxism.
  • Like 1
 • Sunt mai multe topici interesante abordate in discutie. Daca o sa uitam ca politica este lipsita de principii , o sa riscam sa fim permanent dezamagiti.
  Un om mai batrin si mai destept decit mine imi spunea acum 20 de ani , ca succesul in orice tip de asociatie este alinierea si convergenta obiectivelor individuale. In rest totul este trecator si subiectiv.
  Noi ar trebui ca alegatori sa ne focusam pe ce poate un politician sa faca pentru noi si desigur credibilitatea promisiunilor sale poate fi verificata pe baza : experientei , integritatii etc... Deci intr-un cuvint alinierea obiectivelor , fara sa asteptam un nou Iuliu Maniu sau alt tip de erou.

  Cit despre Ursula , Rovana si alte creaturi ... euroscepticismul nu vine de la lipsa de incredere in conceptul UE , vine de la implementarea si credibilitatea acelorasi politicieni. Deci nimic nou sub soare , dar ca principiu inainte sa dam cu piatra peste gard ar trebui sa ne facem curat in curte. Hai sa vedem cum scapam de tipul Rovana pina sa abordam genul Ursula.

  In rest asta cu repartizarea egala a etniilor si sexelor in functii publice este probabil cea mai mare pacoste a lumii moderne si vine tot din zona politicului. Dar asta pleaca tot de la criteriile de competenta pe baza carora sunt angajati acesti functionari. Eu locuiesc in Canada unde toate companiile ( publice sau private) care au aplicat aceste reguli sunt acum invadate si cucerite de minoritati care o data ce au ajuns in aceste pozitii au uitat de criteriile de egalitate si isi angajeaza pe puteri rudele si prietenii. Deci expresia de cal troian se potriveste cum nu se poate mai bine.
  • Like 3
 • Asumați cam mult ce gândește Ursula von der Leyen. Există și o explicație mai simplă: știe că nu putea negocia cu guvernul României și nici nu voia să și-l ostilizeze prea tare, acum cât nici nu e confirmată în funcție, așa că a acceptat nominalizarea, care nu e definitivă, are șanse bunicele să fie respinsă în parlamentul european.
  Uitati-vă la PSD așa cum il vedem pe plan intern, credeți că dacă era respinsă nominalizarea Rovanei Plumb, venea o a doua nominalizare cu un candidat mai bun sau unul la fel de prost?
  • Like 2
  • @ Nicu Buculei
   Delia MC Delia MC check icon
   ... sau asumați cam mult CĂ gândește...sau că se informează corect. Ați furnizat o explicație simplă și tocmai de aceea, plauzibilă.
   Rovana Plumb cel mai probabil nu va fi acceptată.
   Problema e, dacă acest guvern mai e in funcție și psd la conducere, oare nu e și vina noastră? Dacă mai e in picioare, înseamnă că ne convine. Mici probleme, acolo, care partid n-are? A nu se uita totuși, dracul ăl mai negru a fost perceput D. Unii poate pleacă de la premisa că arestarea lui a rezolvat problema. Așteptăm ca alții să respingă nominalizarea cuiva în timp ce noi (încă) îi tolerăm? Nu poate veni altul să ne facă nouă curat în grădină. Și nici nu poate vedea cu ochii noștri.
   • Like 1
 • Un articol minunat de bun si trist de adevarat. Sa nu uitam ca in Germania sa natala Frau Ursula a avut si ea ceva problemutze, mai mici decat hipopotamca Rovana, dar tot din aceeasi gama. Corb la corb nu scoate ochii! Inca mai sper ca Parlamanetul European sa o lase corigenta pe hipopotamca!
  • Like 4
 • check icon
  Excelent punctat și absolut de bun simț, domnule Enache.

  Esența este aceasta: „Funcția publică are în spate interesul public.” Aici n-ar fi stricat să detaliați: iar interesul public este în primul rând interesul majorității, nu al unor minorități alese la întâmplare. De fapt, femeile nici nu sunt o minoritate, decât dacă aleg ele să nu facă parte din anumite domenii (de ex., femei–sudor, femei–halterofil, femei–politician, etc).

  Foarte bine ați precizat în titlu: corectitudinea politică este o doctrină sinucigașă din punct de vedere social, deci trebuie să o combatem cu maximă duritate! Este nevoie de multă muncă pentru dezinfecția acestei ideologii nocive: exact așa cum a fost cu denazificarea sau cu combaterea năravurilor comuniste, exact așa trebuie să procedăm și cu corectitudinea politică! Ideile Școlii de la Frankfurt trebuiesc demolate rațional, din temelii!
  • Like 4
 • In primul rand ar trebui sa vedem ce a facut dna Ursula von der Leyden ca ministru al apararii in Germania ca sa merite functia aceasta la nivelul UE: mai nimic. Ea a ajuns cocotata acolo nu datorita realizarilor ei, ci doar in urma unui troc politic.
  De multe ori, in spatele criteriilor de gen, egalitate samd se ascunde combinageala politica de cea mai joasa speta. La fel cum faceau nazistii si comunistii cu originea "sanatoasa".
  • Like 7
  • @ Alexandru Amaricai
   GabiC check icon
   Oho! Si inca mai mult de atat:Ursula are "afinitati" mai presus de cele politice cu Mutti; Asa ca- pila, cunostinta si relatia sunt mai mult ca totdeauna in vigoare; Daca vrei - afli o seama intreaga de can-canuri cu aceasta madama; Chestia e ca ele ( Rovana si Ursula) se cam potrivesc; ia uite ce zice, de exemplu Deutsche Welle ( care e un canal respectabil- zic eu)- despre sandalurile si nepotismele pe care le-a practicat madama : https://www.dw.com/en/german-opposition-to-probe-defense-minister-over-spending-scandal/a-46704514
   Ursula von der Leyen is suspected of poor management and nepotism over her department's allocation of contracts and its decision to hire a consultant as her deputy. A parliamentary committee is set to investigate."
   Normal- batista pe tambal, Mutti avea interese s-o bage la nivel european...deci...despre ce sa mai vorbim!
   • Like 0
  • @ Alexandru Amaricai
   Cum spuneam mai sus, nu suntem originali prin nimic.
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult