Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când am ajuns în UK, nu puteam pricepe cum de aruncă englezii la gunoi lucruri în stare bună, de la electrocasnice, la mobilă. Cineva mi-a explicat că totul are sens

Bărbați mutând o canapea

Foto - Alamy/ Profimedia

Am făcut o listă scurtă cu lucruri pe care nu le-am făcut, știut sau înțeles pe deplin până să mă mut în Marea Britanie. Poate vă regăsiți în unele dintre ele.

În UK se aruncă foarte multe chestii noi sau măcar în stare decentă, în special atunci când este vorba despre modernizarea clădirilor de birouri. Bucătării întregi, electrocasnice, mochetă, sticlă, uși, mese, scaune, canapele – orice v-ar putea trece prin cap. Mă durea mintea la început, nu pricepeam de ce niște oameni sănătoși la cap ar arunca la gunoi lucruri în stare bună, valorând mii de lire sterline. În România am fost învățați să folosim un scaun până se rupe, iar mocheta se schimbă, de obicei, când devine infectă sau peste măsură de demodată. 

Mai târziu am priceput că tot ce numeam risipă britanică înseamnă de fapt un sistem de lucru. Cineva mi-a explicat, în fața mirării mele cumva întemeiate, că totul are un sens. Dacă nu s-ar arunca lucruri la gunoi, producătorii de mobilă și electrocasnice ar avea mai puțin de lucru, locurile de muncă în fabrici s-ar reduce, transportul de bunuri s-ar diminua – iarăși locuri de muncă mai puține, cei care instalează mobila, sticla ori mașinile de spălat vase ar deveni șomeri șamd. Un lanț întreg, care face rotițele economiei să funcționeze. Și are sens, chiar dacă putem discuta la nesfârșit despre risipă, despre țări în care oamenii ar da orice pentru un televizor sau o canapea pe care bogații le aruncă la skip, despre inegalitate. 

Munca în weekend. În România e tabu, cum să lucrez în weekend, sunt câștigat la loz în plic?! Cam așa gândeam și eu, deși, pe vremea când lucram în presă, nu de puține ori am lucrat sâmbăta sau duminica. Însă, în general, priveam weekend-ul ca pe un dat natural. Perspectiva mi s-a schimbat complet în Anglia. Vrând-nevrând, am început să mă obișnuiesc cu ideea că se poate munci și în weekend fără să-ți cadă nimic. Nu că-s vreun stahanovist, dar dacă treci peste niște progrămele învățate într-o țară în care munca-i pentru proști și tractoare, începe să ți se pară acceptabil să bagi o sâmbătă sau chiar un weekend întreg. Programul e de obicei mai scurt iar banii ăia în plus contează pe termen lung. Știu, pierzi chestii. Dormit până mai târziu, stat vineri noaptea la băut, lenevit prin casă sau la grătar. Însă, dacă nu exagerezi, să muncești din când în când în weekend nu te omoară. Și nici nu e sclavagism, așa cum se grăbesc unii să declame. E o opțiune care îți poate îmbunătăți sensibil viața, dacă o faci cu un pic de istețime.

Naveta. Nici nu concepeam să fac mai mult de 30 de minute până la serviciu pe vremea când eram în țară. Locuiam într-un oraș de provincie unde distanțele sunt mici. Dacă locuiești în oraș, iar jobul e tot acolo, n-ai cum să sari de 20 de minute. Pe jos. Ei bine, am trecut de la asta la o medie de o oră de mers cu trenul/ metroul / autobuzul până la muncă. Pentru Londra, e decent. Mi se părea istovitor la început. De ani întregi, m-am obișnuit. Că așa-i cu adaptarea, începi să consideri normale lucruri care ți se părea inacceptabile. Găsești chestii pozitive în orice-ți oferă viața. 30 de minute în tren pot însemna 30 de minute de citit. De ascultat muzică. De gândit la ale tale. De orice. Sau te poți văita în fiecare zi că ce grea-i viața. Na, după cum te duce capul. Ori sufletul. Sau amândouă.

Cumpărături pentru o săptămână – două. În țară cumpăram aproape zilnic. Mâncare, lucruri pentru casă, consumabile. Nu știu dacă ținea de salariul de rahat care mă obliga să cumpăr puțin și des sau de proximitate. Avem 3 supermarketuri la sub 300 metri de casă și mi se părea normal să intru de câte ori voiam. În UK am învățat să cumpăr mai rar și mai mult. Nu 3 suluri de hârtie igienică, ci 20. Nu un gel de duș, ci patru. Nu un kilogram de carne, ci destul pentru măcar o săptămână. Șamd. Ideea e că scutești timp și bani. Dar, din nou, lucrurile astea se învață. Aș mai adăuga că probabil ai nevoie și de condițiile propice: o viață cu mai puține griji, un buget consistent și constant, un pic de minte, lucruri de felul ăsta.

Pe lângă astea aș adăuga că am învățat să prețuiesc mai bine timpul liber, să iau deciziile mai relaxat, să mă asum mai bine, să fiu mai înțelegător cu ceilalți, să ascult mai mult, să respect orice fel de muncă, să îmi fac planuri mai realiste, să, să, să. Poate cu altă ocazie o să detaliez, cred că merită. Nu că p-aici curg doar lapte și miere pe străzi, dar eu chiar am reușit să fiu o idee mai bine cu mine. Dar, din nou, suntem diferiți, ce a funcționat la mine nu trebuie obligatoriu să meargă și pentru altcineva.

În fine, voi ce ați învățat nou în țările în care v-ați mutat? Ce v-a surprins, plăcut sau neplăcut? Cum v-a influența viața noul stil de viață? Nu de alta, dar chiar sunt curios.

Text publicat pe pagina de Facebook a autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hello,

    I work in an (ultra)-competitive environment, so I've learned the following:

    We can compete without getting "at each other's throats." In the end, both of us become better, and we win together. Moreover, at the conclusion of the competition (whatever it may be), we'll both be improved, and each has their plan afterward.
    We clean up after ourselves wherever we go. The place where we had our activity (whatever it may be) will be used by someone else later, and in turn, we'd like to find a well-organized place when we start working (especially in the morning).
    When a meeting starts "on the dot," it means that at 55 minutes, almost everyone is at the meeting place. It's a way of respecting yourself and others. If you can't finish the meeting in the allotted time, it's the fault of the moderator, not the participants.
    We only discuss if it makes sense for future actions. We focus more on what's next, learn from the past, optimize... we do this (somehow) consistently.
    And yes, I'm talking about Germany (if it wasn't evident).

    I wrote in English to ensure that I don't engage in unnecessary debates. I prefer to communicate with those who have something to say and have the versatility of multiple conversation languages.

    Regards and thanks for this article. It helped me.
    • Like 0
  • Domnu' Herta, dumneata faci elogiul societății de consum. Totuși, vremurile s-au schimbat, iar lumea caută sa nu mai risipească.. Așa ca pot sa recomand cu caldura să-ți schimbi meseria.
    • Like 1
  • Îl rog pe dl Herța să achiziționeze un Panasonic din seria MZ2000 și să mi-l arunce mie la gunoi. Promit că plătesc eu transportul pentru acest garbage. Poate să includă în recycle bin și niște căști Focal Utopia, că nu mă supăr.
    • Like 1
  • daca luam de buna argumentatia cu aruncatul obiectelor inca functionale - ca sa dea de lucru celor multi - pare ciudat sa te vaieti si sa importi mana de lucru (imigratie) ca sa fabrici obiectele inlocuitoare!!! mai bine ii pui pe unii sa sape santuri si pe ceilalti sa le astupe repede (s-a practicat candva , nu ar fi inventia mea);
    • Like 2
  • mai sunt multe diferente fata de Vest. In Romania nu merita sa cumperi cantitati mari, pt ca nu ai nici o reducere, sau daca ai, e asa de mica, ca nu se merita. Verificati, daca ai pachet la reducere, verificati cu pretul pe produs, inmultiti cu cate buc sunt in pachet, si vedeti ce diferenta va da, uneori de citiva zeci de bani. Pai se merita????
    • Like 1
  • De acord cu majoritatea comentariilor. Faptul că autorul vrea să muncească peste program e dreptul lui dar asta nu e o normalitate. Avem viață socială și în afara serviciului. Nu m-am căsătorit cu job-ul, poate vreau să văd o piesă de teatru sau să stau cu copii/nepoții că angajatorul nu împarte cu mine dividendele nici sejururile din stațiunile de lux. Am discutat cu un antreprenor elvețian din România care mi-a explicat că el nu e de acord să stau peste program pentru că îi consum utilitățile ineficient și ajung acasă târziu iar a doua zi mă duc la muncă obosit. Mi-a explicat că el vrea să rezolv toate problemele în timpul programului și dacă nu sunt în stare înseamnă că nu muncesc eficient. Pe urmă aia cu aruncatul la gunoi a bunurilor încă rezonabil de funcționale mi se pare risipă. Cumpăratul rar și în cantități mai mari rezultă din diferența de nivel de trai. Românul nu-și permite să cumpere un coș plin la supermarket pentru că nu-i ajung banii nu că nu ar vrea să cumpere câte 20 de suluri de hârtie igienică la care ar primi și o reducere. Din chenzina primită de abia îi ajung banii să plătească utilitățile și hrana pe săptămâna aia.
    • Like 3
  • Hai sa va spun cum e cu munca in weekend. Am prins si inainte, 1 sambata libera, SRL, si dupa, angajat numai in privat. Biata mama... ce fericire era sa stea sambata aia acasa,... Acum, daca munca de weekend se plateste dublu, sanse ai sa gasesti doritori. Daca insa, asa cum s-a intamplat in pandemie, multe firme au pus un cap de 100/150 lei pe zi....sa ma ierti, dar nu ma deranjez pt atat, cu ei sau fara ei, tot acolo sunt, si macar fac ce vreau in orele alea.
    • Like 1
  • Ideea ca e bine sa aruncam lucruri inca bune, pentru ca asa functioneaza capitalismul, e foarte, foarte draguta si la fel ca multe alte lucruri dragute, foarte prosteasca si daunatoare. Risipa de energie, materiale si poluarea aferenta producerii unor obiecte noi si distrugerii sau reciclarii celor vechi doar pentru ca ... s-a schimbat moda, sau cheful proprietarului in conditiile in care incalzirea globala e un pericol pentru intreaga planeta e o crima, chiar daca e savarsita de naivi incostienti ca autorul articolului. Incalzirea globala nu este un mit lansat de neomarxisti ca sa impiedice gloriosul galop al capitalismului ci o tragica realitate impotriva careia putem lupta doar incetinind capitalismul si goana idioata dupa profit cu orice pret. Asta se poate intampla doar daca oamenii ajung sa inteleaga ca daca nu schimba telefonul la fiecare 2 ani,mocheta si mobila la 4 ani iar masina la 5, nu e nici o rusine, si ca astfel fac un pas urias catre o lume mai curata, mai sigura si mai buna pentru toata lumea.
    • Like 0
  • Imi permit sa afirm ca ceea ce afirmati ca ati invatat din alta tara nu are legatura cu tara, ci cu schimbarea modului de trai in sine.
    Eu am avut aceleasi experiente insa in sens invers. In Bucuresti faceam 40-50 de minute pana la liceu pe scara autobuzului, 30 minute pana la facultate, o ora pana la serviciu. Am muncit si freelance, cand ramaneam in pijama pe parcursul zilei. In prezent fac 12 minute pe jos.
    Concluzia este ca cine apreciaza timpul in trafic fuge de ceva: nevasta/barbat, gospodarie, copii sau de sine insusi. Ca iti gasesti o preocupare (radio in masina, citit in autobuz) e secundar.
    Scuzele pentru promovarea economiei de consum sunt niste glume, nici nu merita sa ma obosesc. Doar asa, in treacat, am auzit in China ideea similara ca daca arunci chistocul pe jos nu e un lucru rau, ca asa asiguri salariul maturatorului. Cam asta e si logica autorului.
    Orele suplimentare sunt, desigur, bune daca sunt voluntare. Nu si daca sunt impuse.
    Daca vreti sa invatati ceva, trebuie sa va uitati in curtea bastinasilor, sa vedeti ce fac bine si ce nu, ce i-a crescut ca societate, nu in tendintele actuale si in niciun caz in cultura corporatista.
    Ca sa fiu rautacios, e imbucurator ca gasiti binele in ceea ce va ofera viata, si ca ati auzit de Stakhanov (cu "kh"). Ar fi si mai imbucurator sa continuati sa cititi si in romaneste, poate nu ati mai fi "bine cu sine" ci "impacat cu sine insiva".
    • Like 7
    • @ Bogdan Marinescu
      Stie cineva cum se poate anula like-ul? Mi-am dat like singur :-)
      • Like 0
  • Iata ca exista si sclavi fericiti: muncesc in week-end, fac naveta ore, isi schimba mobila anual ca sa nu se prabuseasca economia si in putinul timp liber ramas publica si la gazeta panseurile lor auto-motivationale! Sa incerce totusi si la o gazeta pe hartie, nu de alta, dar am inteles ca taietorii de lemne cam sufera de cand publicatiile s-au mutat online :)
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult