Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imagini de la „Lecția de educație civică" din Piața Victoriei. Sfidând amenințările, părinții și-au adus copiii la protest

Câteva sute de părinți însoțiți de copii s-au strâns sâmbătă în fața Guvernului într-un nou protest antiguvernamental. Copiii se joacă, desenează pe asfalt cu cretă colorată.

Părinții intervievați de Digi24 spun că sunt nemulțumiți pentru că ordonanța 13, de modificare a codurilor penale, este încă într-o situație incertă în Parlament. 

UPDATE Piața s-a golit. Pe asfalt au rămas desenele copiilor, între care și „șotronul democrației românești” (Foto Facebook/ Cristina-Mihaela Bârsan)

UPDATE Manifestanții au început să plece de la protest. În piață mai sunt circa 150 de persoane 

UPDATE Cineva a adus o cutie cu mere și covrigi pentru copiii din Piața Victoriei

Mobilizarea s-a făcut pe Facebook, pe pagina Educație pentru democrație, iar organizatorii au spus că vor să fie cel mai pașnic și mai colorat protest.

Mitingul vine după ce Protecția Copilului a primit reclamații împotriva părinților care și-au luat copiii la demonstrații. 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că este ilegal ca părinții să își ia copiii la mitinguri. „Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo", a spus ministrul Muncii, citat de Digi24.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură cu persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă.

Participarea copiilor la proteste constituie „mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților”, care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și „ar fi contrar libertății de întrunire pașnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Sâmbăta trecută aproximativ 5.000 de persoane, părinți și copii, au fost la protest în fața clădirii Guvernului, potrivit estimărilor Digi24. 

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este minunat filmulețul postat de dl. Florin Negruțiu: părinți cu copii veniți împreună, părinți veniți să arate că „le pasă” de România, împreună cu tot ceea ce au mai scump, copiii lor..., senini, frumoși, care merită tot binele din lume...
    Contemplând aceste imagini pline de dragoste, culoare și bucurie, te gândești ce fel de ființe trebuie să fie acelea care încearcă să le murdărească.
    Ar fi util să compari normalitatea, calmul și frumusețea protestului de sâmbătă din Piața Victoriei cu spectacolul oferit de manifestanții PSD de la Pitești (material oferit de „Adevărul” de sâmbătă): pe un fond muzical asurzitor, un du-te vino de persoane îndârjite în clamarea lozincilor RTV, A3 etc. (câtă dreptate are dl Pleșu!).
    • Like 0
  • Conventia cu privire la drepturile copilului
    adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989
    (republicata in Monitorul Oficial nr. 314 din 13 iunie 2001)
    ARTICOLUL 15
    1. Statele parti recunosc drepturile copilului la libertatea de asociere si la libertatea de intrunire pasnica.
    2. Exercitarea acestor drepturi nu poate fi ingradita decat de restrictiile prevazute in mod expres de lege si care sunt necesare intr-o societate democratica, in interesul securitatii nationale, al sigurantei sau ordinii publice ori pentru a proteja sanatatea publica sau bunele moravuri ori pentru a proteja drepturile si libertatile altora.
    • Like 0
  • check icon
    Acuma, dincolo de orice pedanterie, este într-adevăr riscant să vii cu copii la manifestații. Dacă apărea acolo o busculadă și murea un copil? sau mureau mai mulți copii? sau erau grav răniți? Cine ar fi fost vinovat? Grindeanu, desigur. Jandarmeria, deși – poate – nici nu ar fi fost acolo. Sau iar sărea cineva cu vorba de duh „corupția ucide”. Nu vă jucați cu focul și, deci, nu vă duceți copiii mici în locuri unde pot apărea busculade, bătăi și alte alea. Vorbesc serios.
    • Like 1
  • Si seara cand au revenit oamenii in piata au fost relativ multi copii
    • Like 0
  • Șotronul acesta nu l-au învățat foarte mulți politicieni,și din păcate sunt mulți din generația tânără care în 89 aveau biberonul în gură,dar nu ai ce să le ceri dacă așa i-au învățat părinții,care l-a rândul lor sunt politicieni.
    • Like 0
  • Cred că ar fi util şi interesant un studiu pe tema : Copiii şi politica. Deşi nu am făcut niciun studiu pe această temă, pot să valorific propria-mi experienţă. În decembrie 1947 , fiind elev in clasa a III-a primară, am intrat în vacanţa de iarnă. Când ne-am întors din vacanţă şi am intrat în sala de clasă, am văzut peretele din spatele catedrei pavoazat cu mai multe tablouri faţă de cum era la plecarea în vacanţă. Am citit noi numele acelor persoane şi cineva a observat că lipsesc portretele Regelui şi al Reginei mamă. Domnul învăţător a intrat în clasă împreună cu directorul şcolii. (Trebuie să menţionez că printre colegii de clasă aveam şi un copil de trupă care se întorsese acasă în familie. El era Costică a lui Topor. Purta uniformă kaki. Când învăţătorul îi pronunţa numele, Costică sărea din bancă pe interval, pocnea din călcâie şi răspundea forte scurt şi energic or..naţi ! După ce i se dădea vreo indicaţie sau i se făcea vreo observaţie, pocnea iarăşi din călcâie zicând trăiţi!) Fără multă introducere, directorul intră în subiect şi ne întreabă : Copii, ştiţi cine conduce ţara noastră ? Costică ridică mâna sus. Apoi directorul zice: Topor, arătând cu degetul către Costică. Acesta sare din bancă direct pe interval pocnind din călcâie şi zice: Or..naţi ! După care, directorul i se adresează: Ia spune tu, de cine crezi că este condusă ţara noastră ? Din poziţia de drepţi, Costică răspunde hotărât şi răspicat : Ţara noastră este condusă de generalismul Stalin. Directorul, nemulţumit de răspuns, îi zice : Stai jos măi, prostule, tovarăşul Stalin nu se amestecă în treburile noastre interne. Costică pocneşte din nou călcâiele zicând: Trăiţi ! apoi se aşează în bancă. Directorul repetă întrebarea, dar nimeni nu mai riscă un răspuns. Dacă Costică al lui Topor nu ştie, ...
    Cât de bine conducea ţara generalismul Stalin, Costică avea să se convingă pe propria sa experienţă 3 ani mai târziu, când, după o anevoioasă campanie de seceriş în care toată familia a stat două săptămâni în dogoarea soarelui, cu spatele încovoiat, cu secerea în mână, sudoarea scurgându-li-se în ochi şi în gură, iar după treierat să pelce acasă cu codina (gozurile) pentru că grâul le-a fos luat drept cotă obligatorie către stat.
    Credeţi că cineva i-a băgat în cap lui Costică ideea că ,,generalismul,, Stalin conducea Romănia? Nu. El şi-a format singur această idee pe baza proprie sale experienţe şi rudimente de viaţă politică, idee sinceră şi mult mai corectă faţă de cea a directorului. Fără să ne dăm seama, copilul înregistrează, interpretează, filtrează şi apreciază pozitiv sau negativ evenimente şi comportamente sociale, morale şi politice. Componenta propagandistică în educaţia copiilor nu este de dorit. Dar, a juca şotronul la un miting nu cred că se soldează cu vreo achiziţie în domeniul conştiinţei civice a copilului.
    În ceea ce priveşte folosirea copiilor ca mijloc de presiune morală, ca mijloc de rezistenţă, forma cea mai dramatică o întâlnim în poezia lui Alecsandrii, Plugul blestemat în care ţăranca, în apărarea pământului, îşi pune copilul în brazda plugului zicând lui Vodă şi neferilor: ,,Na, zi să treacă plugul peste al meu copil în faşă ca să-ţi rămână-n lume pomină ucigaşă !,, Chiar dacă această situaţie este o ficţiune, ea pune în evidenţă tentaţia de a folosi copilul ca mijloc de presiune morală. A le atribui copiilor slogane cu conţinut politic nu sporeşte eficienţa şi justeţea revendicărilor.
    • Like 2
  • Cred ca parinti stiu sa aleaga pentru copii lor. Felicitari ! Felicitari! Felicitari !
    • Like 0
  • Nepoata mea are 2 ani. A stat in carca tatalui la marsul de protest. Cred ca de sus vedea doar steagurile tricolore. Cand vede la TV imagini cu manifestatiile,vede steagurile... cu vocea ei de ingeras, imi spune : buna, tati , mami, lomania Si mi se inlacrameaza ochii.. O sa isi aduca aminte si o sa ii aduc aminte cat de dulce spunea "lomania". Niciodata Romania nu mi s-a parut mai frumoasa ! Lomania !
    • Like 2
  • PSDistii bat campii cu pasiunea dobitocului, nu exista nicio lege in Romania care sa intezica copiiilor sa participe la manifestatii, proteste etc.
    • Like 0
    • @ Duca Mihael-Adrian
      Cei din PSD isi invata copii cum sa minta, sa fure nu sa deseneze pe asphalt.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult