Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce înseamnă fraza-cheie din discursul lui Biden din Polonia: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu mai poate să rămână la putere”

Biden in Poland

Foto: Profimedia Images

În cel mai bun discurs de până acum al mandatului său, președintele american Joe Biden a spus sâmbătă seara, în Polonia, o frază-cheie: „For God’s sake, this man cannot remain in power” („Pentru numele lui Dumnezeu, acest om - Putin, n.n. - nu mai poate să rămână la putere”).

O volută retorică din arsenalul stilistic al excelentului orator de altădată Joe Biden sau o invitație directă la o schimbare de regim? - aceasta este întrebarea care probabil a stat în dezbatere în multe redacții de presă internaționale. Telefoanele au început să sune și la Washington, și la Moscova. 

Firesc, reacția Kremlinului a fost promptă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, declarând că nu Biden schimbă președintele Rusiei, ci poporul rus, prin alegeri. O sursă de la Casa Albă a nuanțat pentru CNN: „Președintele Biden a argumentat că Putin nu trebuie să mai fie lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor și asupra întregii regiuni. Nu s-a referit la exercitarea puterii în Rusia sau la o schimbare de regim”. Cu această clarificare, Casa Albă se aliniază, de fapt, tezei oficiale exprimate de secretarul de stat Antony Blinken, care spusese la începutul lunii că scopul Americii nu este o schimbare de regim în Rusia, adăugând că „poporul rus este cel în măsură să decidă cine îl conduce”.

Cu toate aceste reveniri și nuanțări care țin de uzanțe diplomatice și de păstrarea aparențelor că Statele Unite nu intervin în schimbarea președinților altor țări nici dacă aceștia sunt dictatori sângeroși, președintele Biden a fost „crystal clear”: Putin nu mai poate să rămână la putere pentru că el a devenit un pericol planetar. Adică nu mai poate să rămână în control, la butoane (inclusiv la cele nucleare). Cum poți face asta altfel decât printr-o schimbare de regim?

Accentuez sintagma „schimbare de regim”, pentru că, dacă nu se va întâmpla asta, Rusia va fi încontinuu o amenințare pentru siguranța și libertatea lumii. Simpla schimbare a dictatorului cu un alt dictator nu rezolvă problema noastră. Înlocuirea lui Putin cu alt Putin nu va opri ambițiile revizioniste și imperialiste ale acestei țări care apelează la focoasele nucleare ca la argumentul suprem pentru a i se face pe plac. În Rusia nu trebuie schimbat dictatorul, ci dictatura. Doar democrația și controlul public pot anihila pericolul nuclear, nicidecum vreun alt dictator ceva mai pacifist.

În Rusia nu trebuie schimbat dictatorul, ci dictatura. Doar democrația și controlul public pot anihila pericolul nuclear, nicidecum vreun alt dictator ceva mai pacifist.

Un Putin până la urmă poate fi schimbat, istoria ne arată că și cei mai cruzi și bine păziți tirani își pot găsi brutusul. Însă schimbarea dictaturii rusești cu un model de democrație liberală occidentală pare în momentul în care vorbim o încercare cu mici sorți de izbândă, din simplul motiv că rușii n-au avut niciodată libertate și democrație, iar poporul rus probabil nici nu știe că acestea îi lipsesc.

Să ajungem noi până acolo, veți spune: deocamdată trebuie să scăpăm de nebunul acesta care amenință omenirea cu bomba atomică. Probabil acesta este și sensul mesajului președintelui Biden, adresat rușilor „de bine”: „demilitarizați” (și „denazificați”) Rusia lui Putin, scăpați de acest om care și-a pierdut orice urmă de rațiune, neutralizați această amenințare la pacea lumii, care inevitabil vă va lovi și pe voi. 

Sâmbătă dimineața, Biden l-a numit pe Putin „măcelar”. Cine se va încumeta la o „operațiune militară specială” la Kremlin ca să-i ia lui Putin armele cu care omoară tot ce prinde?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cheia din discursul lui robinet-bideu este... cheia de la veceu. Scuze, nu am găsit altă rimă.

    În altă ordine de idei, America imperialistă trebuie să bage la cap că Rusia nu e Chile, să-i schimbe sua & cia regimul ales democratic de popor cu o dictatură fascistă gen pinochet! De asemenea, Rusia nu e Iugoslavia, Irak, Libia sau Siria, să fie invadată și bombardată de America imperialistă & nato după bunul plac al washingtonului!

    De asemenea, este la fel de adevărat ce a spus Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, într-un clip de pe YouTube și postat recent și pe Facebook: acum un weekend, țările UE, inclusiv ministrul german federal al economiei, s-au întrecut în a obține petrol din surse alternative, pentru a susține sancțiunile impuse Rusiei de washington, dar care lovesc țintit în economia statelor membre ale UE și în special în economia Germaniei.

    Curtate au fost șeicatele petroliere Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite! Adică niște țări mult mai nașpa ca Rusia, care omoară de ani de zile oameni nevinovați, inclusiv femei și copii, în războiul din Yemen, cu arme made in usa! Niște regimuri iliberale, care zi de zi încalcă drepturile omului, ale femeilor, ale minorității LGBTIQ+! Niște dictaturi! Dar niște dictaturi prietene cu America imperialistă, deci sunt bune, nu ca Rusia lui Putin, n-așa?

    C-așa-i cu ceea ce Sahra numeste "Doppelmoral" - politica dublului standard.

    Și tot ea se mai întreabă retoric, legat de gazul lichefiat cumpărat în prezent din sua, ce se întâmplă în situația în care sua va agresa, ataca, invada, bombarda etc. o țară nevonovată, cum a făcut-o și în trecut deja de atâtea ori: de unde va mai cumpăra Germania gaz, în condițiile în care sua va trebui supusă unor sancțiuni, c-așa-i corect, n-așa???

    De asemenea, Sahra Wagenknecht mai spune ceva important: este evident că ucraina nu are cum să țină piept Rusiei și va pierde războiul într-un final. Ce face zelenski, acest criminal iresponsabil, este o ticăloșie, faptul că tot cere arme pt. ucraina. Dar ceea ce fac țările care acceptă să îi trimită arme ucrainei este o aberație, fiindcă astfel se prelungește inutil acest război, ceea ce înseamnă noi și noi pierderi de vieți omenești și de pagube materiale inutile.

    Ideea e că nimeni nu ar trebui să mai ajute ucraina, fiindcă numai astfel ea devine obligată să participe la tratative pe bune cu Rusia și să accepte condițiile corecte cerute de aceasta legat de securitatea ei, ceea ce este singurul lucru care va pune capăt războiului și problemelor economice și de politică internațională.

    E clar că Sahra Wagenknecht are, ca de obicei, dreptate în toate! Și e femeie, și nu a făcut armata, dar vede atâta lucru: nimeni nu poate câștiga un război contra Rusiei!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Daca esti atat de nevinovat incat sa crezi intr-un trat cu rusia inseamna ca nu ai habar de istorie. Sau o ignori intentionat si interesat. Despre restul nu mai are niciun rost sa comentez. Au facut-o destui dar cu tine este pierdere de timp.
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Legat de echidistanta, m-am lamurit de la : "Ce face zelenski, acest criminal iresponsabil, este o ticăloșie, faptul că tot cere arme pt. ucraina. Dar ceea ce fac țările care acceptă să îi trimită arme ucrainei este o aberație, fiindcă astfel se prelungește inutil acest război, ceea ce înseamnă noi și noi pierderi de vieți omenești și de pagube materiale inutile."
      Unii oameni isi doreasca sa traiasca, oricum. Pentru altii, e important cum. Omenirea are ambele categorii. Ce nu are nevoie, este de aia care iti asigura "protectia".
      Care ar fi conditiile de securitate corecte si de ce nu ar fi reciproce? De ce numai unele tari, inclusiv SUA, ar avea voie sa faca asta?
      Si mai citeste, Rusia a pierdut destule razboaie. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia
      Nota: "Defeat" inseamna de fapt ca nu a castigat. Mai exact, opusul.
      • Like 1
  • dan check icon
    Una spune Biden alta spune Blinken , din pacate ambii gresesc .
    Nu doar Putin trebuie inlaturat ci sistemul dictatorial , alegeri libere , reformarea FSB sa nu mai omoare opozanti pe la Londra si lista e lunga .
    Din pacate observam la Blinken o atitudine foarte rezervata , "nu vrem sa schimbam regimul" , hai serios , aduca le convine cel actual dar sa nu fie razboi, probabil cu teoria asta nici Ceausescu nu ar fi fost schimbat.
    Domnul Blinken se comporta exact cum s-a comportat astazi doamna Liz Truss , ministrul britanic de externe care a spus "ridicam sanctiunile daca Rusia se retrage din Ucraina" , pe langa ca e cam precipitata declaratia cu ridicarea sanctiunilor dar e si cam ipocrita , ridicam sanctiunile ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
    Asadara observam usor usor cum o parte a occidentului parca ar inchide ochii daca s-ar opri razboiul , adica tocmai ce ar vrea Putin.
    Tare imi e teama ca daca mai dureaza o luna USA si UK ii vor forta pe ucrainieni sa faca pasi in spate si sa accepte ca a pierdut estul obligandu-i sa semneze pacea.
    Si cum nimic nu e intamplator pe lumea asta prea au inceput sa apara ezitarile si declaratiile ambigue din partea unora exact in acelasi timp.
    • Like 0
    • @ dan
      Este foarte posibil ca sua si gb sa repete istoria, pacea si negustoria cu stalin. Daca a facut-o odata de ce n-ar face-o si a doua oara si de cate ori va mai fi nevoie si cu cine? Sincer, as fi uimit sa nu se intample asa. In 1945 s-a ratat momentul de a anihila rusia, acum sunt premise sa se intample la fel. Ar fi o mare greseala, dar politica vestului este plina de "greseli" de la pactul cu stalin pana in prezent. Sigur "marii oameni de stat" stiu mai mult decat stim noi cei multi.
      • Like 2
  • E greu de dres busuiocul , ramolitul asta n-ar trebui lasat sa vorbeasca , cine stie ce prostii mai spune , asa intelege el diplomatia , mai rau a agravat situatia si din ucraina si in privinta nuclearelor ! E greu sa fii DIPLOMAT in politica si sa stii arta razboiului la 80 de ani , ai uitat tot ce-ai invatat , si tanti roza te tine de brat !Fiecare doarme asa cum isi asterne , sa nu se mire cand va fi schimbat cu Kamala Harris ! i-a zis-o Trump azi , nu mai doarme joe la noapte decat cu diazepam pam !
    • Like 3
    • @ Costel Iordanescu
      dan check icon
      Limbajul dumneavoastra lasa mult de dorit , mare lipsa de bun simt sa numiti un batran ramolit , tot asa ii spuneti si bunicului sau tatalui dumneavoastra, si apropo de la ce varsta acceptati "ramolirea" avand in vedere ca Trump are 75?
      Limbajul nu ma mira , este tipic AUR si propagandei ruse.
      • Like 7
    • @ Costel Iordanescu
      Gresesti flagrat. Biden nu este, nici pe departe senil. A spus ce ar trebui sa se intample si sa spuna orice politician in aceste vremuri. Singura solutie este exact ce s-a intamplat in romania in anul 1989. Este singurul care a avut curajul de a spune lucrurilor pe nume. Trump ar trebui sa doarma in zeghe sau camasa de forta, pana la sfarsitul vietii lui. Este cea mai mare rusine a sua.
      • Like 8
    • @ Costel Iordanescu
      Filbert check icon
      Ce poti sa astepti de la un trumpit?! Cind trumpski, pudelu' lu' stalputin, zice sa-ti injectezi dezinfectanti casnici, aplauzi...Cind dadea raportu' in 2017 lui latrov si ambasadorului criminalului de copii despre cum l-a dat el afara pe Comey si despre sursele americane din Orient, il sorbeai din ochi.
      • Like 5
    • @ Costel Iordanescu
      Bine ca e criminalul de putin bun diplomat cu geanta nucleară în mînă
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult