Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce îți faci după data de 15 mai? PFA sau SRL? Munca de acasă ne schimbă contractele cu angajatorii

work from home - (Foto Barrington Coombs/ PA Images/ Profimedia)

Foto Barrington Coombs/ PA Images/ Profimedia

Această criză va schimba, în bine, modul în care lucrăm. În România, „work from home” era privită ca o ciudățenie. În Statele Unite, „work from home” este o normalitate de mulți ani.

În România, cred că 90% din oameni nu știu diferența dintre venit brut si venit net. În SUA, oamenii negociază doar salariile brute. Și își plătesc ei taxele. 

În România sunt 380.000 de PFA-uri și 160.000 de SRL-uri cu cel mult un angajat. Motivul? Taxele salariale sunt foarte mari. La 1.000 de lei brut un angajat plătește taxe în valoare de 42%, pe când un PFA impozitat la norme de venit sau un SRL plătesc taxe de 10%.

Industria IT este prima care a înțeles beneficiile „work from home” și a taxării salariale. Majoritatea IT-știlor sunt plătiți ca PFA impozitat la norme de venit. Acum și celelalte industrii pot să preia modelul industriei IT. Sunt îndeplinite condițiile din Codul Fiscal.

Oamenii lucrează de acasă, își fac singuri programul de lucru și folosesc resursele proprii (internet, utilități etc). Toată lumea va avea de câștigat: angajați, firmă și stat. Oamenii vor încasa mai mulți bani. Firma va avea de câștigat din diferența de taxe.

Statul câștigă deoarece vor fi mai puțini șomeri, bani mai mulți pentru consum.

Aici aveti un excel în care puteți să simulați calculul de taxe: salariat, PFA, SRL.

Vom trece cu bine peste această criză doar dacă facem lucruri „smart”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • INCORECTTTT TOTAL ! Informatia este falsa!
  42% raxe salariat vs. 10% taxe pfa ?? Cum asa ?!
  Impozitul pe venit este 10% in ambele cazuri. Restul sunt contributii si sunt obligatorii in ambele cazuri !!!
  Daca muncesti pentru un singur beneficiar nu poti fi PFA ! Ca pfa nu poti avea doar un singur client caruia ii facturezi pentr ca esti asimilat ca angajat ceea ce e ilegal.
  Articolul este denaturat total.

  • Like 0
 • De fapt nu e o soluție. Normele fiscale urmăresc ca un PFA să nu aibă un singur client pentru că atunci se prezumă că este salarizare mascată și se tratează exact ca o evaziune cu impozit suplimentar pe toată perioada. E similar cu impresia că impozit de 1% pe cifră de afaceri nu mai are rost să analizeze cheltuielile. Dar fiscul a venit a analizat și cheltuielile considerate incorecte au fost date jos și introduse ca un salariu unde, surpriză, nu s-a plătit impozite. Atenție la soluțiile fiscale ”deștepte”. Nu știi când te trăznește din urmă și rezultatul poate să fie un faliment , o sumă mirobolantă de plătit din urmă sau ani de justiție. Atenție mai ales la angajații care acceptă astfel de ”soluții”. Fiscul se întoarce și contra lor. Dacă ca firmă dai faliment ca persoană fizică mai greu.
  • Like 1
 • Lucrez de doi ani cu PFA și contract de colaborare - un an cu o firma - de un an la alta. Am toate beneficiile ca și un anagajt al firmei cu contract de munca, doar ca la Sf luni eu am mai multi bani in cont - nu o sa pensie ca și colega, dar nu cred pe pensie ma voi baza la 65 de ani. Sunt multe beneficii ca și PFA dar sa ai contractul de colaborare bine făcut și firma sa fie okay - ale mele amândouă sunt firme străine care practica chestia asta. În România nici nu prea se înghesuie firmele în afara de cele de IT.
  • Like 0
 • Este un subiect mult mai complex de atat. Eu personal lucrez ca angajat si am parte de aceleasi libertăți ca un srl. (Program flexibil, work remote). Deci se poate ca si angajat.

  Dar da, platesc o caruta de bani la stat. Intr-o zi o sa imi bag picioarele si o sa optez catre varianta SRL. Mi se pare solutia in care iesi cel mai bine financiar, ramanamd totodata, complet in legalitate.

  Un articol bun, dar comparatia cu SUA este deplasată. Noi avem un trecut comunist, ca si europeni suntem socialiști. Avem public health care, asistenta sociala calumea (ma refer ca europeni, noi avem un rahat).Comparatiile cu tarile europene sunt mult mai potrivite in contextul asta. Personal nu imi doresc nimic din sistemul americanilor pe care il consider infect. In loc sa optăm sa fim ca in SUA, mai bine ne străduim sa fim ca Germania, Danemarca, Polonia. Nu conteaza cati bani dai la stat. Conteaza la sfârșitul zilei calitatea vietii.
  • Like 1
 • mhm check icon
  Pai daca tot sintem exceptia de la regula ca angajatorul si angajatul platesc impreuna asigurari social, de ce sa nu fim prima tara care desfiinteaza contractele de munca, oricum sint forme vetuste de organizare. Long live the gig economy! Fara asigurari, fara pensii, fara concediu, fara drepturi.
  • Like 1
  • @ mhm
   Eu lucrez cu pfa și contract de colaborare cu o firma - am aceleași beneficii ca și angajați cu contract de munca :) nr de zile libere, medical etc.
   • Like 0
  • @ Darius Emanuel Muresan
   Nu e chiar așa , de exemplu la un contract încheiat cu o pfa se poate renunța foarte ușor când nu-ți mai convine ceva și rămâi pe drumuri fără nici un venit chiar dacă pfa-ul rămâne pentru că e greu de găsit ceva asemănător când îți dispare clientul. De asta companiile mari preferă contracte cu srl sau pfa , un salariat are niște drepturi în plus, nu poate fi concediat că așa-i convine mai bine patronului sau să-i fie redus salariul pe când un contract cu pfa sau srl e doar de domeniul dreptului comercial , trebuie să te judeci cu avocați scumpi etc ani întregi și ei au grija la încheierea contractului să fie în favoarea lor, pe când un contract de muncă e verificat de ITM și e suficient să faci o plângere acolo fără să mai cheltuiești cu avocați.
   • Like 0
 • Alex check icon
  "Majoritatea IT-știlor sunt plătiți ca PFA impozitat la norme de venit" de unde este scoasa aceasta afirmatie? ar fi de folos specificarea unei surse
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Noooo PFA! Te plimibi pe la fisc de-ţi iese părul prin căciulă în timp ce angajatorul stă la căldurică. Acum nu lucrăm acasă, fără să fim PFA?
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult
sound-bars icon