Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce îți faci după data de 15 mai? PFA sau SRL? Munca de acasă ne schimbă contractele cu angajatorii

work from home - (Foto Barrington Coombs/ PA Images/ Profimedia)

Foto Barrington Coombs/ PA Images/ Profimedia

Această criză va schimba, în bine, modul în care lucrăm. În România, „work from home” era privită ca o ciudățenie. În Statele Unite, „work from home” este o normalitate de mulți ani.

În România, cred că 90% din oameni nu știu diferența dintre venit brut si venit net. În SUA, oamenii negociază doar salariile brute. Și își plătesc ei taxele. 

În România sunt 380.000 de PFA-uri și 160.000 de SRL-uri cu cel mult un angajat. Motivul? Taxele salariale sunt foarte mari. La 1.000 de lei brut un angajat plătește taxe în valoare de 42%, pe când un PFA impozitat la norme de venit sau un SRL plătesc taxe de 10%.

Industria IT este prima care a înțeles beneficiile „work from home” și a taxării salariale. Majoritatea IT-știlor sunt plătiți ca PFA impozitat la norme de venit. Acum și celelalte industrii pot să preia modelul industriei IT. Sunt îndeplinite condițiile din Codul Fiscal.

Oamenii lucrează de acasă, își fac singuri programul de lucru și folosesc resursele proprii (internet, utilități etc). Toată lumea va avea de câștigat: angajați, firmă și stat. Oamenii vor încasa mai mulți bani. Firma va avea de câștigat din diferența de taxe.

Statul câștigă deoarece vor fi mai puțini șomeri, bani mai mulți pentru consum.

Aici aveti un excel în care puteți să simulați calculul de taxe: salariat, PFA, SRL.

Vom trece cu bine peste această criză doar dacă facem lucruri „smart”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca PFA, de care am si fost, in sistem real tot ce nu platesti este contributia la pensie daca ai un venit impozabil (baza de impozitare) mai mic decat 12 x minimul pe economie lunar. Dupa depasirea acelui prag platesti la fel ca un salariat, mai mult inca pt. ca nu se ofera celeasi beneficii de deductie cum se ofera SRL-urilor. Si da, poti lucra doar pt. un client pt. ca in final e tot una. In primul an cand am avut venitul mic am platit impozit si sanatate la estimat, apoi recalculat la realizat. Adica putin... foarte putin. Dupa ce am depasit minimul pe an, am platit tot, inclusiv pensie, adica grosul de 25% din baza de impozitare. PFA iti faci daca ai venituri nete mici si nu vrei contabil. SRL pt. restul. IMM daca vrei sa fentezi.
  • Like 0
 • INCORECTTTT TOTAL ! Informatia este falsa!
  42% raxe salariat vs. 10% taxe pfa ?? Cum asa ?!
  Impozitul pe venit este 10% in ambele cazuri. Restul sunt contributii si sunt obligatorii in ambele cazuri !!!
  Daca muncesti pentru un singur beneficiar nu poti fi PFA ! Ca pfa nu poti avea doar un singur client caruia ii facturezi pentr ca esti asimilat ca angajat ceea ce e ilegal.
  Articolul este denaturat total.

  • Like 0
 • De fapt nu e o soluție. Normele fiscale urmăresc ca un PFA să nu aibă un singur client pentru că atunci se prezumă că este salarizare mascată și se tratează exact ca o evaziune cu impozit suplimentar pe toată perioada. E similar cu impresia că impozit de 1% pe cifră de afaceri nu mai are rost să analizeze cheltuielile. Dar fiscul a venit a analizat și cheltuielile considerate incorecte au fost date jos și introduse ca un salariu unde, surpriză, nu s-a plătit impozite. Atenție la soluțiile fiscale ”deștepte”. Nu știi când te trăznește din urmă și rezultatul poate să fie un faliment , o sumă mirobolantă de plătit din urmă sau ani de justiție. Atenție mai ales la angajații care acceptă astfel de ”soluții”. Fiscul se întoarce și contra lor. Dacă ca firmă dai faliment ca persoană fizică mai greu.
  • Like 1
 • Lucrez de doi ani cu PFA și contract de colaborare - un an cu o firma - de un an la alta. Am toate beneficiile ca și un anagajt al firmei cu contract de munca, doar ca la Sf luni eu am mai multi bani in cont - nu o sa pensie ca și colega, dar nu cred pe pensie ma voi baza la 65 de ani. Sunt multe beneficii ca și PFA dar sa ai contractul de colaborare bine făcut și firma sa fie okay - ale mele amândouă sunt firme străine care practica chestia asta. În România nici nu prea se înghesuie firmele în afara de cele de IT.
  • Like 0
 • Este un subiect mult mai complex de atat. Eu personal lucrez ca angajat si am parte de aceleasi libertăți ca un srl. (Program flexibil, work remote). Deci se poate ca si angajat.

  Dar da, platesc o caruta de bani la stat. Intr-o zi o sa imi bag picioarele si o sa optez catre varianta SRL. Mi se pare solutia in care iesi cel mai bine financiar, ramanamd totodata, complet in legalitate.

  Un articol bun, dar comparatia cu SUA este deplasată. Noi avem un trecut comunist, ca si europeni suntem socialiști. Avem public health care, asistenta sociala calumea (ma refer ca europeni, noi avem un rahat).Comparatiile cu tarile europene sunt mult mai potrivite in contextul asta. Personal nu imi doresc nimic din sistemul americanilor pe care il consider infect. In loc sa optăm sa fim ca in SUA, mai bine ne străduim sa fim ca Germania, Danemarca, Polonia. Nu conteaza cati bani dai la stat. Conteaza la sfârșitul zilei calitatea vietii.
  • Like 1
 • mhm check icon
  Pai daca tot sintem exceptia de la regula ca angajatorul si angajatul platesc impreuna asigurari social, de ce sa nu fim prima tara care desfiinteaza contractele de munca, oricum sint forme vetuste de organizare. Long live the gig economy! Fara asigurari, fara pensii, fara concediu, fara drepturi.
  • Like 1
  • @ mhm
   Eu lucrez cu pfa și contract de colaborare cu o firma - am aceleași beneficii ca și angajați cu contract de munca :) nr de zile libere, medical etc.
   • Like 0
  • @ Darius Emanuel Muresan
   Nu e chiar așa , de exemplu la un contract încheiat cu o pfa se poate renunța foarte ușor când nu-ți mai convine ceva și rămâi pe drumuri fără nici un venit chiar dacă pfa-ul rămâne pentru că e greu de găsit ceva asemănător când îți dispare clientul. De asta companiile mari preferă contracte cu srl sau pfa , un salariat are niște drepturi în plus, nu poate fi concediat că așa-i convine mai bine patronului sau să-i fie redus salariul pe când un contract cu pfa sau srl e doar de domeniul dreptului comercial , trebuie să te judeci cu avocați scumpi etc ani întregi și ei au grija la încheierea contractului să fie în favoarea lor, pe când un contract de muncă e verificat de ITM și e suficient să faci o plângere acolo fără să mai cheltuiești cu avocați.
   • Like 0
 • Alex check icon
  "Majoritatea IT-știlor sunt plătiți ca PFA impozitat la norme de venit" de unde este scoasa aceasta afirmatie? ar fi de folos specificarea unei surse
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Noooo PFA! Te plimibi pe la fisc de-ţi iese părul prin căciulă în timp ce angajatorul stă la căldurică. Acum nu lucrăm acasă, fără să fim PFA?
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon