Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce le răspund românilor cărora „le place Putin”: libertatea se învață greu, dar după ce o înveți nu suporți să vezi nici măcar câini legați cu lanțul

Putin în conferință

Foto: Getty Images

Declarația unui înalt oficial rus că NATO trebuie să își retragă trupele din Bulgaria și România poate să-i șocheze pe unii pe moment. Știam că disputa este între Rusia și NATO pe tema Ucrainei și brusc devine și România monedă de schimb în lupta „mai marilor lumii”.

Experții în geopolitică spun că tot acest conflict este pentru redefinirea liniei de demarcație între cele două mari puteri ale lumii, căci Rusia lui Putin își amintește din când în când că a fost o superputere și are nostalgii ale unei vieți apuse. Te poți gândi că în spatele luptei dintre bivoli, care își izbesc capetele de răsună peste continente, nu e doar un joc al întrecerii care e mai tare, ci sunt niște interese legate de resurse, de ieșire la mare, de puncte strategice pe harta lumii, pe care noi, cei mărunți, e clar că nu le cunoaștem. Sperăm că se va găsi o cale diplomatică de împărțire a acestora.

Nu știu dacă o să fie război sau nu o să fie. Aș înclina să spun că nu. În anul 2022 multora ne pare imposibil să mai fie război ca în trecut.

Nu știu dacă Ucraina va fi în NATO sau nu. Înclin să cred că nu; deși nimeni de pe pământ nu poate lua dreptul unui stat de a-și dori să facă parte dintr-un anumit pact. Are o istorie comună și multe lucruri în comun cu Rusia. A fost și parte a URSS, ceea ce România nu a fost niciodată. A fost satelit, a fost în zona de influență, dar parte integrantă niciodată.

Și după atâta „nu știu” să spun și ce știu. Mesajul meu le este adresat politicienilor, influencerilor, utilizatorilor de rețele sociale care, puțini, dar foarte gălăgioși, rostogolesc în ultimele săptămâni în spațiul public punctajele Kremlinului, privind inexistența Ucrainei ca țară, manifestându-și o nedisimulată ură față de Occidentul imperialist și o admirație față de Putin.

Știu – dar știu sigur! - că România nu va părăsi NATO și nu va fi iar satelit al Rusiei. Ce argumente am pentru asta? Cincizeci de ani de trăit sub umbrela Rusiei nu a stins din noi visul de a face parte din altă lume. Bunicii și părinții noștri au visat că într-o zi vor veni americanii. Am făcut eforturi și sacrificii uriașe să fim primiți în NATO. Emigrația masivă a românilor în Vest ne-a legat organic de această parte a lumii. România e ca un organism viu, care are o parte din inimă împrăștiată în toată lumea vestică și ea bate odată cu inima rămasă în țară. Spre est nu știu să ne bată vreo bucată de inimă, dar știu că sunt peste Prut și peste Tisa două bucăți de inimă ce ar vrea să vină acasă. 

Alt argument… Tinerii IT-ști români; se zice că sunt destul de buni în lume; nu își vor schimba niciodată tastatura și programele pe calculator în limba rusă și mă mai gândesc că mereu își vor folosi creierele pentru a ține legată România de lumea liberă, să nu ajungă să folosească kirilicele pentru a „govori”. Ce să îi convingă pe acești tineri că e mai bine la Est!? Da, are păcate Vestul, are neajunsuri, dar e o lume mereu adaptabilă și perfectibilă și e de preferat unei lumi rigide, neadaptabile și nedispuse să se perfecționeze. O lume care își recunoaște greșelile și care știe că e perfectibilă e de preferat unei lumi ce nu își recunoaște nicio greșeală. „Ponimayu, tovarășci?!”

Știți cumva români care au emigrat la ruși în căutare de libertate și viață mai bună?

Noi, românii, am învățat libertatea greu; greu de tot, încă mai exersăm la ea în fiecare zi ca la o materie vitală a vieții fără de care nu putem fi vii; dar, după ce am învățat-o, ne-a plăcut mult și am iubit-o atât de tare, încât nu mai suportăm nici măcar câini legați cu lanțul.

Cum se poate gândi cineva că s-ar întoarce iar românii, care s-au plimbat prin toată lumea și au învățat viața și gustul libertății la „Harașo”!?

Știți cumva români care au emigrat la ruși în căutare de libertate și viață mai bună?

...

Și pentru că sărbătorim unirea aș vrea să le amintesc celor care au destinele României în mâini acum câteva cuvinte din discursul lui Mihail Kogălniceanu, adresate lui Alexandru Ioan Cuza cu prilejul alegerii ca domn:

„După 154 ani de dureri, de umiliri şi de degradare naţională, Moldova a reintrat în vechiul ei drept, consfinţit prin capitulaţiile sale, dreptul de a-şi alege pe capul său, pe Domn. Prin înălţarea ta pe tronul lui Ştefan cel Mare, s-a înălţat însăşi naţionalitatea română… Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, oameni noi.

O, Doamne! Mare şi frumoasă îţi este misiunea. Constituţia din 7 (19) august ne însemnează o epocă nouă şi Măria ta eşti chemat s-o deschizi!

Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire.

Porţi un frumos şi scump nume, numele lui Alexandru cel Bun. Să trăieşti dar mulţi ani, o Doamne! ca prin dreptatea Europei, prin desvoltarea instituţiilor noastre, prin simţămintele tale patriotice să mai putem ajunge la acele timpuri glorioase ale naţiei noastre, când Alexandru cel Bun zicea ambasadorilor din Bizanţ că România nu are ocrotitor decât pe Dumnezeu şi sabia sa. Să trăieşti, Măria ta!”

...

Dragi conducători, ce să vă spun eu de Ziua Unirii?... Vi s-a dat România să o conduceți în aceste vremuri tulburi. Încercați să fiți pentru ea ceea ce i-a cerut Kogălniceanu lui Cuza să fie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da nici eu nu vreau sa fiu sub dominatia Rusiei , dar nici a altai tari (Sua de ex) . Ma intreb daca unei tari ii merge greu din cauza puterilor straine sau a proprilor conducatori? Nu putem sa fim doar independenti?
    • Like 1
  • O abordare falsa! "Romania nu va parasi niciodata NATO si nu va deveni un satelit al Rusiei". Retragerea trupelor din Romania inseamna pentru Kremlin incetarea expansiunii fatise si amenintatoare de catre SUA la adresa Rusiei. De fapt problema lui Putin nu este Romania ci tentativa de aderare la Nato a Ucrainei. E o declaratie de genul: Gigel, daca mai iei trusa de scule din dulapul intreprinderii, nu vei mai avea voie sa folosesti sala de mese. E o solicitare-amenintare legitima dpdv geostrategic si politic (luand in considerare intelegerilor anterioare, ma refer in principal la Malta) dintre SUA si Rusia, intelegere care a fost incalcata din ce in ce mai fatis de catre SUA (prin intermediul NATO). Gandind la rece, fara a implica interesul national al Romaniei, declaratia lui Putin mie imi pare indreptatita si destul de fin exprimata, in conditiile date. Dar asa suntem noi, buricul pamantului si consideram ca orice declaratie facuta se refera in primul rand la noi. Nu e asa
    • Like 1
  • Alina check icon
    Am citit cu interes si am savurat concluzia insă textul doamnei Luminița Aldea cred ar putea fi modelat in unele părți esențiale. Asta înseamnă că textul a spus ceva, nu?
    "Da, are păcate Vestul, are neajunsuri, dar e o lume mereu adaptabilă și perfectibilă și e de preferat unei lumi rigide, neadaptabile și nedispuse să se perfecționeze. O lume care își recunoaște greșelile și care știe că e perfectibilă e de preferat unei lumi ce nu își recunoaște nicio greșeală. „Ponimayu, tovarășci?!” Consider ca lumea despre care domnia sa spune ca este neadaptabilă si nedispusă sa se perfecționeze nu este nici pe departe astfel. Lumea respectivă a dat noua tuturor mari scriitori, mari creatori de filme de ARTA si continuă sa o facă. Este o zi măreață pentru noi dar hai sa fim măreți "sa dam Cezarului ce este al Cezarului"! Va pot spune in calitate de vorbitor de limba rusa ca această lume continuă sa promoveze la televiziunea naționala valorile, copiii care vin in același timp cu schimbarea , cu adaptarea, sportul, arta si numai. Cine a spus "Frumusețea va schimba lumea?"
    Din studenția petrecuta in Moscova va pot spune ca vestul învață si aprofundează limba rusă. Cred ca învățarea unei limbi străine si a culturii acelei țări ne-ar ajuta sa înțelegem mult mai bine ce e in spatele acelei lumi.
    Ponimaete kolegy?
    • Like 1
  • imi amintesc acum cativa ani buni , cand Japonia era zguduita de seisme puternice , oamenii de stiinta au lansat un avertisment in care prevedeau distrugerea totala acestei tari in viitorul apropiat datorita cataclismelor naturale...Avertismentul a fost serios si bazat pe multe argumente. Putin , in cuvantarea avuta in plenul Dumei de stat a spus ca in caz de catastrofa majora, Rusia va ceda japonezilor in extremul orient o suprafata egala cu suprafata Japoniei de azi , pentru ca poporul japonez sa-si continue existenta ca natie.Participanti s-au ridicat in picioare si au aplaudat indelung ! Mde...vorba albanezului : prietenul la nevoie se cunoaste !
    • Like 2
    • @ Petru Mirea
      Bucata aia de teren pe care o să o dea Putin se numește Gulag. Ce bine i-ar prinde lui câteva zeci de milioane de muncitori adevărați....
      • Like 2
    • @ Dan Filip
      d-le Dan Filip , afirmatia a fost urmata de o aluzie la faptul ca Japonia n-a atacat URSS in al doilea razboi mondial , cu toate ca a fost presata de germani s-o faca.Ce insemna la acea vreme ca URSS sa fie atacata si din est de catre japonezi ,in momentul in care germanii erau la portile Moscovei ? Banuiesc ca aveti cunostinte de istorie , iar concluziile le puteti trage singur .
      • Like 0
  • check icon
    Sper sa nu mi se ia libertatea de a admira pe cineva. Oarecum ii admir pe Putin si Orban. De ce? Pentru ca nu-si pleaca capul altora. Din pacate Romania a adoptat stilul Emil Bobu. Daca vestul spune ceva, nici nu apuca sa termine ce are de spus ca Romania spune ''YES MAN''. Romanii nu pot schimba doua cuvinte pe o bucata de hartie. Mai tineti minte? 2018? O ducem mai bine cu vestul dar avem libertati iluzorii. Avem dreptul de a culege capsuni, nu avem dreptul de a face diamante, apa grea, industrie chimica, autobuze, tractoare... ... ... Daca maine un afacerist roman vrea sa faca o fabrica, sa intre in liga mare, de exemplu o fabrica de ciment sa lupte cu cei 4 mari, a doua zi il vor matrasi bancherii. Ups! Asta chiar s-a intamplat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult