Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce minuni mai fac mamele. 235.000 de euro, donați de comunitatea La Primul Bebe pentru aparatură și echipamente medicale destinate luptei împotriva coronavirusului

De două ori pe an, în mai și decembrie, mamele din comunitatea La primul bebe strâng bani pentru sprijinirea unor cauze importante. Din cauza pandemiei de coronavirus comunitatea s-a mobilizat de această dată mai repede. În doar câteva zile, 

La Primul Bebe a reușit să strângă 235.000 de euro, bani care au fost donați pentru aparatură și echipamente medicale destinate luptei împotriva Covid.


„Primele care au cerut acest lucru au fost chiar mamele. Unele dintre ele lucrau chiar în prima linie și au cerut sprijin pentru spitalele lor. Astfel că în aprilie am derulat o campanie de strângere de fonduri de 5 zile, de obicei campaniile noastre durau 6 zile. Au participat peste 11.000 de părinți, au fost licitate peste 9.000 de produse și de servicii și s-au strâns 235.000 de euro”, spune Atena Boca, fondatoarea comunității online La Primul Bebe, care a rămas surprinsă de numărul mare de oameni care au simțit nevoia să contribuie la cauze sociale în această perioadă.

Banii s-au dus înspre două asociații cu experiență în proiectele derulate în beneficiul pacienților români. „Am făcut un parteneriat cu Dăruiește Viață și, împreună cu ei, am adus un transport mare de materiale care a ajuns în aproape toate județele țării și în 144 de spitale. Poate părea lucru puțin ca o parte a societății civile să ofere câteva tone de materiale de unică folosință medicilor. Dar când tu ești acela trimis la război cu mâinile goale, când dușmanul tău are muniție mortală, în timp ce pe tine te așteaptă copiii acasă, cu siguranță nu este lucru puțin. O altă parte din bani s-au dus înspre cumpărarea de 10 monitoare de funcții vitale și 2 ventilatoare pentru Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă. 

Am simțit nevoia ca, dincolo de materialele care îi protejează pe cei din linia întâi, dar și pe noi, să rămână ceva mai multă vreme în urma campaniei”, spune Atena Boca.

Ce a învățat din mobilizarea din această perioadă? „Cred că am învățat să am mai multă încredere în oameni și în ceea ce am construit. Mamele noastre au rămas acolo și în această perioadă dificilă și ne-au dat încă un vot de încredere”, spune ea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult