Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce n-o să găsești niciodată în pliantele de vacanță despre Egipt: realitatea din spatele poveștii pentru turiști

Parada faraonilor, Egipt

Foto: Getty Images

Au trecut 10 ani de la Primăvara Arabă, care a început în Tunisia, când un om aflat în pragul disperării și-a dat foc...

În Libia și în Siria, protestele s-au transformat în războaie civile în lunile următoare.

Egiptul nu a avut însă aceeași soartă. Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, locul fiindu-i luat de reprezentantul Frăției Musulmane, Morsi, și el înlăturat de la putere de către armată în 2013. Actualul șef de stat Fatah el-Sisi este deja recunoscut în lumea arabă ca o forță, drept care a și fost văzut de Erdoğan drept rival până la o timidă reluare a relațiilor diplomatice propusă de către guvernul turc la 12 martie.

Președintele turc, declarat susținător al lui Morsi, îl numise pe El-Sisi „tiran” și „lider ilegitim", atingând un punct extrem de sensibil, și anume legitimitatea, o mai veche obsesie a egiptenilor încă din vremea faraonilor.

Furia Egiptului s-a concretizat atunci prin intenția guvernului de la Cairo de a recunoaște genocidul contra armenilor, iar mai apoi, în 2016, prin oferta de azil politic făcută lui Fethullah Gülen. 

Dar toate acestea par să aparțină deja trecutului. Ca parte a politicii din ce în ce mai agresive a Turciei de a cuceri Africa, Ankara încearcă o remediere a conflictelor deja istorice, revelate și în cazul războiului din Libia, în care cele două state s-au aflat iarăși pe fronturi opuse, Turcia susținând guvernul recunoscut la nivel internațional, iar Egiptul, pe generalul „rebel” Haftar. 

Administrația de la Cairo nu e însă cunoscută pentru disponibilitatea de a face compromisuri, fiind conștientă de rolul pe care îl deține în rândul statelor MENA. 

Egiptul este cea de-a treia economie din Africa, iar în ciuda pandemiei, a reușit să se mențină pe linia de plutire. Numeroase companii start-up au fost înființate în ultimul an, deși turismul, o importantă sursă de venit, s-a cam aflat în standby. În sectorul privat, alternativele de transport ca Uber, Swvl sau Careem au înregistrat succese surprinzătoare, alături de serviciile de livrare la domiciliu. 

Fatah el-Sisi se bucură de o anumită popularitate, în ciuda nemulțumirii generale demonstrate încă din septembrie 2019, la protestele din Piața Tahrir din Cairo și din principalele orașe, stârnite de un fost „partener” al clasei politice, însă înăbușite în fașă... De la balconul hotelului meu din strada Talaat Harb am urmărit atunci grupurile ce se îndreptau spre Piața Tahrir, care făceau imediat cale întoarsă, îngrozite și urmărite de forțele de ordine, ce îi înghesuiau în dube pe cei care nu reușeau să scape destul de repede.

Poliția are în continuare o reputație de temut - la propriu: mi s-a spus că doar pentru turiști nu este periculoasă... cât despre localnici, ea este o forță omniprezentă: de la mașinile blindate din fața băncilor, la mini-tancurile din diversele puncte cheie ale orașelor; ca să nu mai vorbesc de punctele de control de pe drumurile naționale. 

Într-adevăr, Egiptul este o forță și la nivel regional, una ce se dorește mediator între statele arabe: fie că vorbim de întrevederea din 11 martie cu reprezentanții Franței, Germaniei și Iordaniei pentru găsirea unei soluții în criza Israel-Palestina, în special pe fondul vaccinării, fie că vorbim de soluționarea disputei din cazul barajului de pe Nil construit de Etiopia. 

Mai nou, Egiptul trimite ajutoare în Sudanul de Sud și Yemen: evident, concurența la hegemonie în cadrul statelor musulmane sunite continuă. Viziunea actualului lider este una de lungă durată, ca și al său New Cairo, un proiect ce nu are încă echivalent în Turcia lui Erdoğan. Criza blocării canalului Suez la final de martie și pierderile rezultate au dat un pic de furcă autorităților, problema fiind și inutilitatea canalului paralel (nordic) construit în 2014 de către El Sisi cu miliarde...

Viața cotidiană din Egipt arată însă altfel decât în telejurnalele ce îl evocă pe El Sisi drept un exemplu de diplomație în regiune și un urmaș al faraonilor. Plaga sărăciei a fost accentuată de criza covid, iar ultimele inițiative guvernamentale au țelul de a părea benefice nu doar pentru imaginea liderului, dar și pentru eventuala relansare a turismului. 

În data de 3 aprilie s-a organizat „Parada aurită a Faraonului" cu ocazia transportarii a 22 mumii faraonice (printre care și 4 faraoane) spre noul Muzeu Egiptean... Bine ar fi dacă și în ziua de azi femeile s-ar bucura de cel puțin un 0,001% din prerogativele pe care le avea Hatschepsut, prima faraoană. 

Guvernul se laudă cu diverse programe pentru susținerea femeilor, conform trendului de „empowerment” care, cel puțin la nivel de propagandă guvernamentală, a ajuns și în zona Magrebului. Ziarele controlate de guvern laudă oferta de cursuri (de reprofilare) pentru femeile care doresc să intre pe piața de muncă și numirea în premieră a unor judecătoare (!!) în Consiliul de Stat și Procuratură (inițiativa liderului cu ocazia Zilei de 8 martie), însă aceasta este doar o fațadă ce are prea puțin de-a face cu realitatea… 

Recent, s-a aprobat o lege conform căreia este nevoie de consimțământul unui tutore de sex masculin pentru ca o femeie să se poată căsători, să poată înregistra nașterea unui copil sau călători în străinătate. Legea le acordă prioritate bărbaților în obținerea custodiei copiilor și le permite interzicerea călătoriei copiilor alături de mamă. 

Cât despre căsătorie, tutorele de sex masculin este cel ce poate semna contractul de căsătorie, și nu femeia în cauză, el fiind tot cel ce are dreptul de a anula căsătoria într-un interval de 12 luni. Legea nu permite înregistrarea unui copil în afara unei căsătorii, așadar, în cazul unui viol, e necesară obținerea unei condamnări pentru a putea nota numele tatălui pe certificat. Căci o astfel de omisiune înseamnă o viață întreagă de probleme birocratice...

Activistele pentru Drepturile Femeilor au condamnat aspru legea, care reprezintă un regres de cel puțin 200 de ani… ele au apelat la social media în cadrul unei campanii numite #Guardianshipismyright, încurajând femeile să vorbească despre actele de discriminare și de hărțuire sexuală la care au fost supuse, însă care sunt văzute ca fiind vina lor... Toate acestea într-o țară în care 87% dintre femeile între 15 și 59 de ani știu din proprie experiență ce este „tradiționala” mutilare genitală. 

Proiectul de lege nu a fost încă ratificat de către parlament și nici prezentat vreunui grup civic pentru feedback - trist a fost momentul în care am trecut pe lângă Consiliul pentru Drepturile Femeilor din Alexandria... 

Dar ce se poate aștepta într-un stat sufocat de represiune politică dictatorială, controlat economic de armată, hrănit cu miturile trecutului și cu iluziile unui viitor improbabil?!…  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • care sunt celelaltele două economii africane în afară de Egipt ?
    La pandemie pe ce criterii a făcut comparații că e de bine ? Compară cu Marocul sau cu Libia /Algeria / RSA / .... Ciad ? ca populație 50 mil sau 5 mil cît Benin ?
    • Like 1
  • Gabriei check icon
    Servicii la limita dpv calitate, vânzători extrem de agresivi, impresie generală de necivilizație cu excepția resorturilor (care oricum sunt sub nivelul celor din Turcia). La monumentele istorice tot felul de indivizi dubioși care in principiu vând suveniruri dar mai degraba e un fel de cerșetorie Plus prezenta militară care e cam peste tot și care teoretic ar trebui sa crească sentimentul de securitate, dar e exact invers.
    Experiența la Marea Roșie este intr-adevăr deosebita, dar pentru asta recomand mai degraba Aqaba (Jordan) sau chiar Eilat. Asta a fost impresia mea bazată pe 2 vizite in Egipt, ultimele din viața asta.
    • Like 1
  • Cum adica un viitor improbabil? Tara este guvernabila. Atat se poate. Mai multa democratie duce la instalarea radicalilor gen Morsi care visau la dictatura islamica. Adica drepturi si mai putine pentru femei.
    Ce sa-i faci. Asta e nivelul.
    • Like 0
  • Cand a inceput ''agitatia''acum 10 ani tocmai plecasem din Egypt dupa ceva timp petrecut acolo si le ziceam amicilor sa nu dea cu basca de pamant de bucurie....ca s-ar putea sa fie altfel decat cred ei.Bun,sa mergem in vacante ca e frumos.Oricum,baza sunt vecinii rusi si ukrayneni.:-).
    • Like 0
  • Excelent articol,sunteți ziaristă profesionistă?
    • Like 3
    • @ Marius Georgescu
      Vă mulțumesc mult. Da, sunt jurnalist profesionist.
      • Like 2
  • Daca nu esti pasionat de istorie de ce sa mergi in egipt?! Plaje mediocre,,siguranta relativa, servicii la noroc,.. De ce..?!
    • Like 4
    • @ Aloha Dieux
      Diving de ex,au avut legi care au protejat ecosistemul.Siguranta e absoluta sau era acum 10 ani.Am stat 2 ani in Sharm fara incidente(si cu geam deschis ,in absenta locuind la parter).N-am auzit sa fie probleme nici dupa ce am plecat.O plaje e....o plaje.Nisip.Am vazut destule,nu mi se pare ca e mai ''cumva'' nicaieri.Si sunt locuri de vazut,in afara de diving(industria care a facut celebre statiunile de litoral).E istoria culturii.Nu e destul.....?
      • Like 0
    • @ Adrian Fundescu
      Doar mai sare în aer din când în când câte un autobuz cu turiști sau cate un bar pe la recepția vreunui hotel....asta așa....doar pentru frumusețea efectelor pirotehnice.....
      • Like 0
  • Sa nu uit in islam daca femeia se imbraca cum vrea e unealta deavolului care le da "barbatilor" impuls catre pacat/viol nu barbatii is cei care nu stiu sa si-o tina in nadragi. Scarba totala pt toti care considera o juma de om bazat pe sex
    • Like 2
  • Unde in lumea araba femeile au drepturi? Misto rau asta judecatoare dar cu tutore legal... Cand treci direct de la camila si organizare tribala la ferrari si simulacre de stat nu ai la ce sa te astepti.
    Ca si in alte parti din lumea asta lipsesc vreo 1000 de ani de evolutie sociala pe care nu ai cum da ii sari. Pacat pt o zona cu istorie si candva la maximul dezvoltarii sociale. Regresul e crunt
    • Like 2
    • @ Aloha Dieux
      Dorin check icon
      Numai 1000?
      • Like 0
  • Dragă Dorina,

    Interesant articolul tău, scris parcă, în lipsă de alte teme sau de inspirație...
    Ce nu înțeleg este: ce legătură are titlul cu conținutul articolului???
    Adică:
    1.) Deși are o oarecare acuratețe și ancorare în realitatea recentă de politică internă și regională a Egiptului, articolul nu se referă aproape deloc la turism iar cele 2-3 fraze în care apare vag subiectul turismului, au relevanta 0 (zero) pentru, să zicem, cei care ar fi interesați de un sejur în țara faraonilor (și a "faraoanelor" - ce stupid termen ai inventat...), în sezonul turistic care stă să înceapă...
    2.) Dacă imboldul de a scrie acest articol a venit de la feminista din tine, vădit preocupată de situația drepturilor femeilor într-un stat predominant arab și musulman (totuși, când și de ce a fost atât de trist momentul când ai trecut pe lângă Consiliul pentru Drepturile Femeilor din Alexandria?), de ce ar trebui să lansezi în repetate rânduri "cârligul" turismului în tilu? (întrebare retorică... desigur că știm de ce)
    3.) Acuma, pe bune: cu deosebire într-o perioadă în care tot ce a avut relelvanță pentru turism și călătorii internaționale, în general, a fost bulversat într-un grad fără precedent, chiar crezi că oricare dintre temele abordate de articolul tău ar avea loc într-un pliant turistic?

    Aștept cu interes un articol care să poarte un titlu de genul "Condiția femeii musulmane sub noua orânduire din țara faraoanelor", în care să ne vorbești despre noul Muzeu al antichităților, din Cairo, despre cele mai recente descoperiri arheologice din zona Saqarah sau, pur și simplu, despre noua față a turismului la Hurghada sau Sharm el-Sheih.

    Succes!
    • Like 2
    • @ Florian Bucur
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Cred că v-aţi grăbit. Titlul este: "Ce n-o să găsești niciodată în pliantele de vacanță despre Egipt: realitatea din spatele poveștii pentru turiști". Ar fi putut trimite şi la un conţinut despre calitatea proastă a serviciilor turistice dar nu obligatoriu. Titlul sugerează doar că articolul urmează să prezinte o realitate pe care autoarea o consideră gravă, o realitate despre care turistul, inocent ori ba, nu pare a avea habar.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Dorina Achelăriței / voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon