Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, fondator al „rețelei citostaticelor” care ajuta bolnavii de cancer din România să își facă rost de medicamente, a povestit luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 cum a reactivat recent rețeaua cărăușilor de medicamente.
El a spus că, după ce a postat zilele trecute pe Facebook un mesaj în care întreba dacă cineva ajunge de la Londra la București la sfârșit de săptămână, a primit zeci de răspunsuri de la persoane dornice să ajute cu procurarea unui medicament pentru un copil.
„A fost unul dintre semnele care îmi dau curaj și care arată că mai există o speranță în această țară. Am primit 32 de mesaje de la cei care călătoreau și erau dispuși să ajute”, a spus Vlad Voiculescu.
„Sper să nu fie cazul să facem asta pentru mult timp, dar pentru acel copil care avea nevoie de medicamente, am scris un mesaj pe Facebook, nu am mai făcut-o după ce am ajuns la minister. Am simțit că trebuie să facem noi ceva”, a spus fostul ministru al Sănătății.
Întrebat cum de a reușit în trecut să facă să funcționeze sistemul paralel de procurare a medicamentelor din străinătate pentru cazuri concrete, dar nu a reușit să pună în funcțiune sistemul public de sănătate atunci când a condus Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a explicat că măsurile pe care le-a luat trebuie continuate.
„Cel mai ușor lucru din lume e să te duci la farmacie, să iei un medicament, să îl pui în rucsac și să-l duci persoanei din România care are nevoie. E foarte ușor și de aceea mulți oameni au făcut-o. Eu am făcut-o de multe ori. (...) La Ministerul Sănătății trebuie reparat sistemul. Noi am luat câteva măsuri, și-au arătat efectele, dar din păcate nu au rezolvat în totalitate problemele. Efectele nu se pot vedea în câteva luni, trebuie continuate”, a explicat Vlad Voiculescu.
Fostul ministru a vorbit despre sistemul de raportare a medicamentelor care lipsesc - medicamentelipsa.ro - și despre ordinul care interzice exportul paralel de medicamente.
„Acest ordin trebuie și implementat, cineva să monitorizeze și să aplice interdicții de exportare. Sunt curios câte astfel de ordine a emis Ministerul Sănătății în ultimele luni. Probabil niciunul. Mai mult, avem reglementarea care stabileste că medicamentele esențiale, conform OMS, trebuie să aibă un regim special. Acest regim special a fost eliminat de actualul guvern, fără niciun fel de explicații”, a continuat fostul ministru.
„Nu trebuie să ne mirăm că medicamentele cele mai ieftine au dispărut de pe piață și vor continua să dispară”, a adăugat Voiculescu.
Despre criza vaccinurilor
Referitor la criza de vaccin antirujeolic, Vlad Voiculescu a spus că în momentul în care a plecat de la Ministeriul Sănătății erau 300.000 de doze de vaccin. În opinia sa, actualul ministru al Sănătății nu poate fi considerat singurul vinovat.
„Nu sunt unul dintre fanii actulului ministru al Sănătății, dar cu siguranță nu e singurul vinovat pentru această criză. Vorbim de un sistem care e complet nefuncțional pentru că a fost parazitat de interese private și de partid”, a adăugat Voiculescu.
Denunțat la Curtea de Conturi
Întrebat despre șocurile prin care a trecut în perioada de 7 luni cât a condus Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a povestit cum a ajuns să fie denunțat la Curtea de Conturi de către un funcționar, după ce s-a opus ideii ca spitalele regionale să fie construite de Compania Națională de Investiții, pentru că CNI nu are experiență în domeniu.
„ Au fost atât de multe. Un exemplu: la câteva săptămâni după ce am venit la Ministerul Sănătății era vorba de spitalele regionale. Erau/sunt în atribuțiunile ministerului, ministerul se ocupă de construcția spitalelor regionale – era un eufemism, pentru că nu se făcuse absolut nimic, teren, servicii, nu începuse niciun studiu de fezabilitate. Ce s-a dorit a fost transferul spitalelor regionale către Ministerul Dezvoltării, către Compania Națională de Investiții. CNI nu are experiență în domeniu. Are experiență în construirea de cămine culturale, stadionul de la Craiova. Concluzia mea a fost că nu poți da pe mâna unei companii care nu a construit niciodată spitale cele 3 mari spitale”.
„M-am opus, cu argumente. La câteva săpămâni cineva m-a denunțat la Curtea de Conturi spunând că am un interes să dau contracte la parteneri străini, la firme de consultanță străine. Un subordonat de-al meu din Ministerul Sănătății, fără să avem absolut nicio discuție a făcut un denunț scris la Curtea de Conturi care spunea că ministrul Voiculescu are interes să scoată banii din țară, să-i dea la firme străine”, a spus Voiculescu.
Miza este ca proiectele în valoare de jumătate de miliard de euro să ajungă la o companie care a fost mereu controlată politic, este de părere fostul ministru al Sănătății.
Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi de la ora 22.30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dl. Voiculescu nu ne-a explicat niciodata cum au reusit carausii domniei sale sa scoata citostaticele din farmaciile englezesti; aceste medicamente au regim special si sunt strict controlate de catre autoritatile statului; singura explicatie ar fi ca acei carausi erau in posesia retetelor emise de medicii oncologi romani.
Am urmarit cu interes in presa traiectoria carierei domnului Voiculescu; pe cand era activist civic, domnia sa era un om modest, politicos si rezonabil; insa cand a devenit ministru, dl. Voiculescu s-a schimbat vizibil: a devenit arogant si dispretuitor, manifestand acea nesuferita suficienta intelectuala pe care o afiseaza sefii care se cred a toate stiutori.