Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ceaușescu înregistrând mesajul de Anul Nou: este deranjat de luminile din studio, se încurcă în timpul citirii textului și drăcuie. VIDEO

Scriitorul și regizorul Andrei Ujică, autorul documentarelor „Videograme dintr-o revoluție” (1992) și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”(2010), a postat pe Facebook fragmente de culise din discursul de Revelion ținut de Nicolae Ceaușescu la finalul anului 1988.

În imagini se poate observa cum Ceaușescu este deranjat de luminile din studio, se încurcă în timpul citirii textului și drăcuie. 

Cunoscut disident anticomunist Andrei Ujică povestește că nu a avut acces la aceste imagini în timpul realizării „Autobiografiei lui Nicolae Ceaușescu” și că ele i-au fost semnalate recent de către regizorul Radu Jude. Le-a găsit pe YouTube. „Conțineau un fel de flash-uri din ce se va întâmpla peste un an, așa că am rugat-o pe Dana Bunescu să le editeze și să păstreze doar fragmentele originale și le-am postat”, povestește Andrei Ujică.

„Videogramele sunt un nou tip de document istoric și ele ne dau posibilitatea să avem acces mai direct la psihologia istoriei, la momentul în care un dictator își devoalează partea umană”, explică regizorul.

La 29 de ani de la Revoluție, comunismul din România nu este un episod exilat în trecut. „În ceea ce privește clasa conducătoare, am intrat acum pe mâna unor inși care, de fapt, provin tot din rezervorul secund și terț al regimului comunist. Toți ăștia, sub Ceaușescu, ar fi fost condamnați la moarte pentru infracțiuni economice. Ei fură cu tirurile, iar Ceaușescu pedepsea cu moartea marele furt. Probabil de asta sunt atât de anticomuniști și atât de religioși”, spune Andrei Ujică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Spre deosebire de Ceausescu, pulifriciul de Dragnea este deranjat de luminile rosii-albastre ale girofarelor mașinilor de politie.
    La multi ani cu executare nea Liviu!
    • Like 2
  • Daca dupa toate personajele care s-au perindat la putere dupa '89, voi tot blocati in al face pe Ceausescu dobitoc, ati ramas... Spune multe despre cultura vostra, educatia voastra, nivelul vostru de a percepe logica, ratiunea si valorile.
    Adica, despre ce vorbim? Ce au venit dupa el, chiar comparat cu minuscula sa persoana, au fost: tradatori, impotenti, lasi, vanzatori de tara, viermi si incapabili.
    Lasati-l acolo unde e.
    • Like 3
    • @ Adi Moldovan
      Faptul că de la revoluție încoace am avut la conducere o gașcă de borfași nu-l face pe Ceaușescu mai puțin dobitoc.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult