Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cinci semne care îți arată că ești într-un punct mort din punct de vedere profesional și cum poți depăși blocajul

Dead end

Foto: Guliver/ Getty Image

Te-ai simțit vreodată atât de blocat într-un proiect, business sau în carieră încât singura soluție a fost să spui Stop? În ultimele șase luni a devenit un sentiment general, mare parte din reperele cunoscute nu mai sunt relevante. E senzația aia ciudată, că orice ai face, oricât ai sta să gândești și oricât ai încerca, nu vei mai putea înainta. Te simți ca și când ai fi într-o cutie de sticlă care se micșorează. Poți vedea în exterior, pare că ai putea să întinzi mâna și să apuci soluția de care ai nevoie, dar ești blocat. Sunt momente când nimic nu pare să meargă. Dar totuși, ce faci? Renunți, ieși de pe teren, te bagi la adăpost și aștepți să treacă furtuna sau înveți să dansezi în ploaie?

Locul unde gasesti experiențe bune începe de unde lucrurile nu mai sunt familiare. Pentru a ajunge acolo, absența fricii nu este o condiție. Frica de nou, de necunoscut, este un element important al supraviețuirii speciei noastre. Avem însă nevoie de curaj pentru a trece granița, în ciuda fricii. În momentul acela, totul parcă începe să se simtă corect. Se prea poate să simți că locul în care ești, în care ai crescut, este încă un loc bun în care să rămâi, dar în interiorul tău, știi că vei rămâne blocat dacă nu părăsești confortul fals al obișnuinței. Uneori e mai bine să greșești și să eșuezi decât să rămâi blocat.

Ceea ce este cel mai frustrant, de cele mai multe ori nici nu ne dăm seama că suntem blocați. E greu să vezi din interior. Prietenii, colegii, partenerii vor vedea înaintea ta. Oricare ar fi domeniul de activitate, nivelul de experiență sau abilitățile, uneori apar blocaje. Este mai evident în industrii creative, dar nimeni nu este cruțat. Pentru a înțelege ce se întâmplă nu vom avea o epifanie mareață, e nevoie să vedem și să recunoaștem o serie de semnale, uneori subtile.

Zilele tale sunt toate la fel. “Repetiția este mama învățăturii”, un program grozav, zilnic, poate fi un avantaj pentru eficiență și perfecționare, dar există riscul să devii un robot previzibil.

Ai scuzele perfecte să nu schimbi nimic. Aproape ești convins că trebuie să schimbi ceva, dar de fiecare dată îți găsești scuza perfectă pentru a nu începe procesul. În timp o să fii din ce în ce mai mulțumit de situație și va fi din ce în ce mai greu să te deblochezi.

Viitorul te sperie. Așa și trebuie. Dacă visele tale nu te sperie, înseamnă că nu sunt destul de mari spune Sir Branson. Folosește teama în scop motivațional, pentru a te dezvolta și a deveni mai bun, pentru a realiza ce ți-ai propus.

Simți că trăiești viața altcuiva. Adu-ți aminte toate planurile și visele de când erai tânăr. Mai există în viața ta ceva ce îți doreai atunci? Îți ești dator ție să te pui pe primul loc in viața ta.

Simți că înaintezi, dar este o iluzie. E ca folosirea bicicletei staționare la sala, miști picioarele, faci efort și transpiri, dar rămâi pe loc. Adu-ți aminte cine ești, întoarce-te la elementele de bază. Care îți sunt principiile, care sunt punctele tale forte ce te pot ajuta să reușești. Identifică-le si ancorează-te de ele. Folosește sentimente, emoție dar și logica. Mare parte din timp te lupți împotriva instinctelor tale, iar un război intern, indiferent de câștigător va lăsa cicatrici. Este întotdeauna alegerea ta, planul tău, viața ta!

Cel mai important lucru în această nouă aventură a ta este să rămâi motivat, să păstrezi direcția. Rezistența la schimbare în viețile noastre este mare și vor fi obstacole pe traseu, dar dacă tu nu crezi că se poate, cine o va face. Decide că ai nevoie de o schimbare, fă un plan și urmează-l până când ajungi din nou într-un loc unde te simți confortabil cu tine și cu ceea ce faci. Lucrează la planul ăsta până când vei face în fiecare zi lucruri pe care le-ai face și dacă ar fi ultima zi din viața ta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Un articol bun pentru cei care sunt interesati sa isi depaseasca nivelul profesional, mai ales pentru perioada pre-pandemie in care dezvoltarea profesionala era cat de cat in prioritatile personale si in companii. cel putin la nivelul declarativ.
    Acum, in timpul pandemiei, aceste lucruri cu siguranta au trecut pe nivelul doi sau chiar mai jos. Atata timp cat marea majoritate a companiilor este in modul de conservare a activitatilor si in special al profiturilor cu riscuri mici si extrem de calculate, cam acelasi lucru se intampla si din punct de vedere al angajatilor.
    Totul a devenit extrem de tranzactional si se rezuma la activitati care sa se transforme imedial in venituri si profituri cat mai mare. Este un fel de intoarce la "back to basics", iar acest lucru se intampla si in cazul companiilor /persoanelor care erau interesati si "cum sau de ce se intampla" lucruri, nu numai "ce se intampla".
    Nu este rau sa te intorci din cand in cand la "origini", dar sa nu dureze prea mult pentru ca inseamna o intoarcere in timp.
    • Like 2
  • mhm check icon
    Vaaai, o noua aventură! Cel mai important lucru este să rămâi motivat, să păstrezi direcția. Daaa! Negresit asa voi face. Autorii de HR cred ca mai au exemplare vechi din Cireșarii prin pod,
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon