Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș dă mai mulți bani la Educație și Sănătate: „E prima dată când facem o rectificare în an electoral fără o amprentă politică”

Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare bugetară din acest an. Sănătatea, educația și drepturile sociale sunt principalele domenii care beneficiază de finanțare, a anunțat premierul Dacian Cioloș care a declarat că este o rectificare pozitivă.

„Este pentru prima dată după mulți ani când se face în an electoral o rectificare fără amprentă politică. Obiectivul nostru este de a finanța politici publice anunțate, de a acoperi nevoi reale, și nu de a căuta, prin rectificarea bugetară să câștigăm voturi în detrimentul eficienței bugetare”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 3,382 miliarde lei pe fondul creșterii încasărilor realizate și a măsurilor aplicate ca urmare a aprobării unor acte normative, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează echivalent cu veniturile, 3,382 miliarde lei, a anunțat șeful Executivului.

Bani pentru plata salariilor mărite acordate personalului medical

În domeniul sănătății prin rectificare au fost alocate fonduri pentru creșterea salariilor personalului medical - măsură de care vor beneficia de la 1 august aproximativ 163.000 de persoane - , finanțarea programelor de sănătate și pentru asigurarea medicamentelor compensate și gratuite, atât prin alocări suplimentare de fonduri, cât și prin credite de angajament.

Educația va primi în plus, la rectificare, 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare și corectare a salariilor personalului didactic și personalului auxiliar din învățământ, atât din preuniversitar, cât și din universitar, începând cu 1 august 2016, pentru implementarea măsurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum și pentru finanțarea unor proiecte din domeniu.

Guvernul a anunțat că potrivit Legii nr. 85/2016, personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 — 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016, asemenea cadrelor didactice care au obținut aceste drepturi după un demers în instanță. 

Tot prin această rectificare vor fi asigurați banii necesari pentru plata titlurilor executorii câștigate de cadrele didactice în anii anteriori și care ar fi trebuit plătite până la sfârșitul anului 2015.

De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice și auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane lei învățământului universitar și 597,9 milioane lei învățământului preuniversitar.

Ministerul Muncii a primit 2,8 miliarde de lei

Peste 2,8 miliarde lei au fost alocați prin rectificare Ministerului Muncii. Banii vor fi folosiți pentru plata drepturilor sociale: plata indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoare sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Jumătate din suma totală, respectiv 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului.

Ministerul Mediului a primit bani pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri și pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 3,382 miliarde lei pe fondul creșterii încasărilor realizate și a măsurilor aplicate ca urmare a aprobării unor acte normative, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează echivalent cu veniturile, 3,382 miliarde lei.

În 2016, prin bugetul de stat, pentru investiții au fost alocate peste 19,5 miliarde lei, cu două miliarde în plus față de cât s-a cheltuit în cursul anului trecut. Plățile făcute din bani publici pentru proiectele de investiții până la data de 30 iunie, reprezintă peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma plătită în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde lei.

Termenul pentru reluarea circulației pe lotul 3 Orăștie-Sibiu este septembrie 2016

În comunicatul de la Guvern privind rectificarea bugetară se face și un scurt bilanț în domeniul transporturilor. 

„La sfârșitul anului 2015, cele mai multe proiecte ale CNADNR și CFR SA erau blocate din cauze birocratice. Guvernul a simplificat procedurile de obținere a acestor avize și, în pofida impedimentelor birocratice, rezultatele arată un plus de 25% grad de realizare la Transporturi față de aceeași perioadă a anului trecut”, se arată în comunicat.

Situația șantierelor de autostrăzi:

* Autostrada Sebeș — Turda. Pe loturile 1, 3 și 4 au fost realizate exproprierile, a fost emisă autorizația de construire și au fost făcute plățile aferente. Astfel, s-au deblocat lucrările pentru aproximativ 70 de km de autostradă. Pe Loturile 3 și 4 progresul lucrărilor este de 50%.

* Autostrada Lugoj-Deva. Pe lotul 2, se vor finaliza 17 km până la sfârșitul lui 2016. În prezent, stadiul de execuție este de 45%. Pe Lotul 3, gradul de execuție este de 60%. La Lotul 4, din cele patru secțiuni, două sunt în execuție și două sunt în curs de obținere a autorizațiilor, iar stadiul de execuție este de 48%. În 2017, vor fi finalizați alți 43 km.

* Autostrada Oraștie — Sibiu. Pe lotul 3 (Cunța-Săliște), a început reconstrucția șoselei, lucrările fiind executate în regie proprie de CNADNR. Termenul pentru reluarea circulației este septembrie 2016. La acest moment, stadiul lucrărilor este de 96%.

* Autostrada Transilvania:

- Tronsonul Câmpia Turzii — Ogra — Tg. Mureș. A fost emisă hotărâre de guvern pentru reglementarea finanțării exproprierilor. A fost emis ordinul de începere a lucrărilor pe 3 loturi.

- Tronsonul Gilău — Nădășelu (sector 3A). Au fost scoase din fondul forestier 7,45 ha de pădure pentru continuarea lucrărilor, iar până în 2017 se vor finaliza 8,7 km ce vor fi puși în funcțiune în 2017. Pe acest sector, stadiul execuției este de 81%.

Metrou

Magistrala 4 Gara de Nord — Lac Străulești (Secțiunea Parc Bazilescu — Lac Străulești). Proiectul reprezintă extinderea magistralei 4 de metrou în zona de nord a Bucureștiului, cu încă două stații, Laminorului și Străulești.

La sfârșitul anului 2016, stațiile Laminorului și Străulești vor fi funcționale.

Magistrala 5 Drumul Taberei — Pantelimon (Secțiunea Râul Doamnei — Eroilor) finanțare buget de stat + fonduri structural POS-T

Pe Magistrala 5, progresul lucrărilor este de 85% în ceea ce privește structura și de 10% în cazul finisajelor și instalațiilor aferente. La stația Eroilor 2, execuția structurii este realizată în proporție de 80%. În acest moment, se lucrează la legătura dintre M5 și M1. În ceea ce privește stația Favorit, execuția structurii este realizată în proporție de 97%.

Magistrala 6 — Secțiunea 1 Mai — Otopeni. Această linie va asigura legătura rețelei de metrou a municipiului București cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni.

În prezent, au fost finalizate documentele necesare aprobării prin hotărâre de guvern a indicatorilor tehnico-economici. În plus, a fost demarată acțiunea de întocmire a aplicației privind cofinanțarea proiectului din fonduri externe nerambursabile în cadrul POIM.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am si eu o intrebare in calitate de locuitor al Bucurestiului.Inalt preanefericita Firea ne-a consultat si pe noi cand a aruncat banii comunitari pe apa sambetei(catedralei).Se darama spitalele si noi...catedrale.Guvernele astea parca zici ca sunt conduse de popi ,cand arunca banii aiurea.Astept cu interes si nerabdare momentul cand preanefericitul BOR se va apuca sa construiasca un SPITAL nu prostii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult