Foto: Dăruiește Viața
Povestea construirii primului spital de oncologie-pediatrică din România se apropie de final și din ea este gata să se nască o alta - despre vindecare și despre a doua șansă.
În 2018 Asociația Dăruiește Viață a început, cu sprijinul multor oameni inimoși, să facă un spital. Trei ani și o pandemie mai târziu, clădirea este terminată, în ciuda întârzierilor pe care criza sanitară le-a adus în fluxul lucrărilor.
„Acum clădirea este sus, e terminată, lucrăm pe interior, finisajele sunt aproape de finalizare și începem în ianuarie-februarie să mobilăm spitalul. Este un proiect uriaș, nici nu mă gândeam că mobilarea unui spital înseamnă atât de mult și ca bani, și ca timp. Estimăm noi că în iunie-iulie va fi complet mobilat. Urmează să începem testarea echipamentelor”, a spus Oana Gheorghiu, cofondatoarea Dăruiește Viață în emsiunea „În fața ta” de la Digi24.
Să faci un spital în România, unde nu s-au prea făcut spitale, nu este un lucru simplu, o completează Carmen Uscatu. „Când am văzut un spital în Belgia, care avea, așa, o uzină imensă, primul lucru pe care l-am întrebat pe arhitect a fost: Și noi o să avem la fel? Aceeași uzină, același echipament? Da, da, da... Și acum, într-adevăr, când urcăm pe terasă la nivelul 9 și mai prindem un asfințit de soare cu prieteni, cu invitați, e o întreagă uzină”.
Cum au reușit? „Am apelat la specialiști. Pentru că departamentul de radioterapie, cel de la subsol, cu buncărele, este unul nou și o premieră în România. Va oferi tratament și copiilor care nu puteau face, pentru că nu puteau face anestezie. Am lucrat cu consultanți din America, din Irlanda, vom face trainingul personalului medical în străinătate. Așa cum recomandă organismele internaționale, ne-am inspirat de la alții nu am inventat absolut deloc roata. Ceea ce Europa face bine de 20 de ani încercăm și noi să implementăm în România pentru că se poate”, spune Carmen Uscatu.
Fondatoarele Dăruiește Viață se luptă de ani buni cu inechitățile din sistemul sanitar și fac tot ce pot pentru a le oferi copiilor grav bolnavi șansa la vindecare aici, în România. „Când nu mai putem, mai putem un pic. Ne luăm energia din energia oamenilor care ne susțin, pentru că sunt peste 350.000 de oameni și nu e puțin lucru să știi că 350.000 de oameni au pus banii și încrederea lor în acest proiect. Este motivant să știi asta, este și un pic apăsător, pentru că trăim într-o țară în care nu mai avem încredere unii în alții, nu mai avem încredere în autorități și atunci încrederea asta pe care oamenii ne-au dat-o înseamnă foarte mult pentru noi”, explică Oana Gheorghiu.
Deși munca de ridicare a clădirii e gata, iar mobilierul și echipamentele urmează să ajungă în spital, mai există o parte cel puțin la fel de grea a misiunii: schimbarea mentalităților. „Proiectul înseamnă mai mult decât construcția unei clădiri și niște echipamente - cele mai noi din sud-estul Europei. Înseamnă să lucrezi cu oameni, înseamnă un management al schimbării, înseamnă multe noutăți pe care vrem să le aducem în sistemul de sănătate românesc prin acest proiect. Și încurajatoare sunt și discuțiile pe care le avem cu oamenii din afară care ne spun: așa era și la noi acum 15 ani sau lucruri de genul ăsta. Care arată că societatea prin aceste etape trebuie să treacă”, spune Carmen Uscatu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.