Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Contrareacție la #metoo: Actrița Catherine Deneuve și alte 100 de femei celebre din Franța, campanie pentru dreptul bărbaților și al femeilor de a flirta

Deneuve

(Foto: Guliver/Getty Images)

Actrița franceză Catherine Deneuve semnează, alături de mai multe femei celebre, o scrisoare deschisă în care se spune că „vânătoarea de vrăjitoare" din cauza scandalului Harvey Weinstein pune în pericol libertatea sexuală, scrie The Guardian.

„Violul este o crimă. Dar flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho”, se arată în scrisoarea publicată de cotidianul Le Monde și semnată de 100 de artiste, cercetătoare, scriitoare și jurnaliste. Acestea se desolidarizează de valul de „denunțuri” care au urmat după ce producătorul de la Hollywood a fost acuzat de viol și agresiuni sexuale.

Cele 100 de semnatare susțin că mişcarea #metoo a lansat în presă şi pe reţelele de socializare „o campanie de delaţiune şi de punere sub acuzare publice a unor persoane care, fără să li se lase posibilitatea să se apere sau să răspundă, au fost puşi pe acelaşi plan cu agresorii sexuali”. 

Bărbaţii au fost „sancţionaţi în profesia lor, constrânşi să demisioneze, doar pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri intime în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu simţea atracţie la rândul ei”, se mai arată în scrisoare, semnatarele afirmând că nu se recunosc în acest feminism. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Abuzul de corectitudine până la damnarea din start a lui Don Juan poate stimula vânzările: literatura, filmele si jucariile de substitutie pentru ambele parti trimise la izolare.
  • Like 0
 • Aprpo, un banc:

  Niste babe citeau ziaruil la o cafea. Una zice:
  - I-auzi aici: niste femei in virsta au fost violate in Ferentari!
  Alta raspunde:
  - Bine ca noi stam ca proastele in Balta Alba!
  • Like 2
 • Dar cine a spus altfel, madam Deneuve, ca "flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho”? Ce nu intelege cucoana este ca de cind lumea acest fel de crime sau incidente au cam fost trecute cu vederea, motiv pt care le-au cazut victime multe femei si fete ba chiar si barbati! Ca acuma exista un val de rabufniri si iesiri la rampa nu e decit un proces normal care va duce la reasezarea modului de gindire si de abordare cind vine vorba de comportamentul sexual, flirt! Interventia acestor doamne "celebre" este absolut neavenita, caduca si chiar lipsita de bun simt! Probabil ca in Franta s-or fi comportat diferit barbatii dar asta nu inseamna ca ce iese acum la iveala prin alte parti ar fi exagerari. Un fel de bagare in seama, carevasazica, pt ca, sincer, cam uitasem de "diva" Deneuve...
  • Like 0
 • In Rromanistanul lui 2018, prin legile alea facute de infractori pentru infractori, daca vom cauta putin, vom gasi si articolele cf. carora, violul fara bataie nu este viol, sau pentru cazurile mediatizare la ora 17.00, nu este viol daca nu se lasa cu parastas.
  • Like 1
 • Femei intr-adevăr stapane pe destinele lor. Femei care nu se ascund după fuste. Femei care se simt puternice tocmai pentru ca nu doresc discriminarea bărbatului si trecerea acestuia in categoria maimutelor afemeiate. Ma refer la cele care au scris ce este prezentat pe scurt in acest articol.
  La cat de labila sexual este, in general, societatea americană ( nu-i de mirare abundenta de fuck si sex din filmele holywoodiene, filme care reflecta fidel societatea cu toate defectele ei), nu-i de mirare unde s-a ajuns: nu mai fac nicio deosebire între viol fizic si un " viol" verbal sau mai bine zis, fara exagerare, o vorbă mai desucheata spusă atât de un bărbat dar si de o femeie, in egala masura. Dar încă o data, in societatea americană în mod special, la cate fiinte diforme psihic sunt si vor mai fi, te poți astepta la orice.
  Sexual haresment in US inseamna in mintea multor "agresati" si a li se spune ca arata bine in noua haina de iarna sau ca arata bine in noile ghete.
  E o vorbă românească sau poate universală în fapt, ca cine s-a ars cu ciorba suflă si in iaurt. Asta daca sti ce e iaurtul. Bine, okay, dar pana la a exagera orice prostie petrecută cu 20 de ani in urma la o betie de adolescenti ( vezi cazuri de actori americani) sau hărțuirea si violul a sute de femei ( vezi alți cineasti americani sau ce or mai fi ei), deja e prea mult, se duce totul in penibil.
  Sa nu facem nici pe departe analogii autohtone. La noi chestiunile chiar sunt serioase si trebuiesc tratate ca arătare. Noi romanii suntem dintr-o bucata, din pacate uneori. Aici ma refer la agresiunilor sexuale care au facut multa agitație in ultima vreme. Acestea trebuiesc pedepsite intr-adevăr drastic si fara discriminare.
  • Like 4
  • @ Gabriel Iacovita
   Victor66 check icon
   Să înțeleg că să trimiți mesaje sexuale unei persoane care nu te preferă e ok la tine, ca și la femeile acelea? Te-ar încânta să-ți fure un sărut o fată de care nu-ți place sau un coleg de serviciu gay, să-ți pună o mână pe genunchi sau să-ți spună ce i-ar plăcea sa-ți bage în gură? Sau când e vorba de tine, bărbate, se schimbă treaba?
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult