(Foto: Guliver/Getty Images)
Actrița franceză Catherine Deneuve semnează, alături de mai multe femei celebre, o scrisoare deschisă în care se spune că „vânătoarea de vrăjitoare" din cauza scandalului Harvey Weinstein pune în pericol libertatea sexuală, scrie The Guardian.
„Violul este o crimă. Dar flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho”, se arată în scrisoarea publicată de cotidianul Le Monde și semnată de 100 de artiste, cercetătoare, scriitoare și jurnaliste. Acestea se desolidarizează de valul de „denunțuri” care au urmat după ce producătorul de la Hollywood a fost acuzat de viol și agresiuni sexuale.
Cele 100 de semnatare susțin că mişcarea #metoo a lansat în presă şi pe reţelele de socializare „o campanie de delaţiune şi de punere sub acuzare publice a unor persoane care, fără să li se lase posibilitatea să se apere sau să răspundă, au fost puşi pe acelaşi plan cu agresorii sexuali”.
Bărbaţii au fost „sancţionaţi în profesia lor, constrânşi să demisioneze, doar pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri intime în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu simţea atracţie la rândul ei”, se mai arată în scrisoare, semnatarele afirmând că nu se recunosc în acest feminism.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Niste babe citeau ziaruil la o cafea. Una zice:
- I-auzi aici: niste femei in virsta au fost violate in Ferentari!
Alta raspunde:
- Bine ca noi stam ca proastele in Balta Alba!
La cat de labila sexual este, in general, societatea americană ( nu-i de mirare abundenta de fuck si sex din filmele holywoodiene, filme care reflecta fidel societatea cu toate defectele ei), nu-i de mirare unde s-a ajuns: nu mai fac nicio deosebire între viol fizic si un " viol" verbal sau mai bine zis, fara exagerare, o vorbă mai desucheata spusă atât de un bărbat dar si de o femeie, in egala masura. Dar încă o data, in societatea americană în mod special, la cate fiinte diforme psihic sunt si vor mai fi, te poți astepta la orice.
Sexual haresment in US inseamna in mintea multor "agresati" si a li se spune ca arata bine in noua haina de iarna sau ca arata bine in noile ghete.
E o vorbă românească sau poate universală în fapt, ca cine s-a ars cu ciorba suflă si in iaurt. Asta daca sti ce e iaurtul. Bine, okay, dar pana la a exagera orice prostie petrecută cu 20 de ani in urma la o betie de adolescenti ( vezi cazuri de actori americani) sau hărțuirea si violul a sute de femei ( vezi alți cineasti americani sau ce or mai fi ei), deja e prea mult, se duce totul in penibil.
Sa nu facem nici pe departe analogii autohtone. La noi chestiunile chiar sunt serioase si trebuiesc tratate ca arătare. Noi romanii suntem dintr-o bucata, din pacate uneori. Aici ma refer la agresiunilor sexuale care au facut multa agitație in ultima vreme. Acestea trebuiesc pedepsite intr-adevăr drastic si fara discriminare.