Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Coordonatorul salvamarilor din Mamaia: „De la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii zona sigură de îmbăiere atinge între 20 și 40 de metri”

Salvamari

Ampla operațiune de extindere a plajelor de pe litoralul românesc a schimbat nu doar “granițele” stațiunii Mamaia, ci și condițiile de îmbăiere. La fel s-a întâmplat și în urmă cu cinci ani când a fost refăcută zona de sud a stațiunii Mamaia. Cu alte cuvinte, plaja a înaintat spre largul mării, iar turiștii se temeau că pericolul de înec va fi mult mai mare. Au trecut însă cinci veri de atunci, iar numărul cazurilor de înec, cel puțin pentru stațiunea Mamaia, este în continuă scădere.

”Am modificat zonele de siguranță tocmai pentru binele turiștilor”

Gabriel Culea este coordonatorul salvamarilor care asigură supravegherea și intervențiile pe plaja din Mamaia. Anual, salvamarii verifică zonele de îmbăiere. Acestea pot suferi modificări naturale sau artificiale așa cum s-a întâmplat cu extinderea plajelor.

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia

“De la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii, acolo unde au fost lărgite plajele, zona sigură de îmbăiere atinge între 20 și 40 de metri. Vor fi amplasate geamanduri pentru a fi semnalizat acest perimetru. Este adevărat că în unele locuri zona s-a mai restrâns, dar, după experiența din sudul stațiunii, vă spun că va reveni la 50-60 de metri” spune Gabriel Culea. Cu alte cuvinte, în unele zone veți vedea geamandurile mai aproape de mal, iar în alte locuri mai depărtate. Să nu uitați că salvamarii au rolul de a-i proteja pe turiști și tocmai de aceea verifică, anual, perimetrul pe care îl au în grijă.

“Dacă respectați steagurile arborate și sfaturile salvamarilor veți fi în siguranță”

Și cum se tot învârte în mediul online informația că zona de îmbăiere din Mamaia este periculoasă pentru cei mici, l-am rugat chiar pe Gabriel Culea să ne spună care este adevărul. “Marea este periculoasă, doar dacă nu respectăm regulile. Dacă ai steag roșu nu intri în mare! Pentru cei care vin cu copiii la mare, le transmit același lucru ca înainte de extinderea plajelor. Stați cu ei în zona de siguranță și nu-i lăsați nesupravegheați. Dacă respectați aceste reguli, totul va fi bine”, spune Gabriel Culea.

Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor

Aplicaţia SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numarul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezenţa salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

SEA STATUS este aplicaţia oficială a Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profeşionişti şi a Salvamarilor din România. Este o metodă modernă prin care salvamarii vor să ajungă la toţi turiştii români care vin să-şi petreacă vacanţa pe litoral.

În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental. Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare. În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec. În 2020, bilanțul negru este peste cel din aceeași perioadă a anului trecut. Astăzi, 08.07.2020, cei de la ISU tocmai ce au înregistrat decesul numărul ȘASE, iar la cauză au scris înecul.

Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor, în primul rand! Pe lângă serviciile de salvamar, aplicaţia pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zonă. Dacă permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol.

Totodată, cu ajutorul acestei aplicaţii puteţi descoperi informaţiile necesare despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, echipamentul de salvare, precum şi sfaturi utile pentru turişti, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

Continuarea articolului, pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru o deplină claritate, consider că se impune ca titlul să includă (la sfârșit) cuvântul ”lățime”.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult