Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Coordonatorul salvamarilor din Mamaia: „De la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii zona sigură de îmbăiere atinge între 20 și 40 de metri”

Salvamari

Ampla operațiune de extindere a plajelor de pe litoralul românesc a schimbat nu doar “granițele” stațiunii Mamaia, ci și condițiile de îmbăiere. La fel s-a întâmplat și în urmă cu cinci ani când a fost refăcută zona de sud a stațiunii Mamaia. Cu alte cuvinte, plaja a înaintat spre largul mării, iar turiștii se temeau că pericolul de înec va fi mult mai mare. Au trecut însă cinci veri de atunci, iar numărul cazurilor de înec, cel puțin pentru stațiunea Mamaia, este în continuă scădere.

”Am modificat zonele de siguranță tocmai pentru binele turiștilor”

Gabriel Culea este coordonatorul salvamarilor care asigură supravegherea și intervențiile pe plaja din Mamaia. Anual, salvamarii verifică zonele de îmbăiere. Acestea pot suferi modificări naturale sau artificiale așa cum s-a întâmplat cu extinderea plajelor.

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia

“De la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii, acolo unde au fost lărgite plajele, zona sigură de îmbăiere atinge între 20 și 40 de metri. Vor fi amplasate geamanduri pentru a fi semnalizat acest perimetru. Este adevărat că în unele locuri zona s-a mai restrâns, dar, după experiența din sudul stațiunii, vă spun că va reveni la 50-60 de metri” spune Gabriel Culea. Cu alte cuvinte, în unele zone veți vedea geamandurile mai aproape de mal, iar în alte locuri mai depărtate. Să nu uitați că salvamarii au rolul de a-i proteja pe turiști și tocmai de aceea verifică, anual, perimetrul pe care îl au în grijă.

“Dacă respectați steagurile arborate și sfaturile salvamarilor veți fi în siguranță”

Și cum se tot învârte în mediul online informația că zona de îmbăiere din Mamaia este periculoasă pentru cei mici, l-am rugat chiar pe Gabriel Culea să ne spună care este adevărul. “Marea este periculoasă, doar dacă nu respectăm regulile. Dacă ai steag roșu nu intri în mare! Pentru cei care vin cu copiii la mare, le transmit același lucru ca înainte de extinderea plajelor. Stați cu ei în zona de siguranță și nu-i lăsați nesupravegheați. Dacă respectați aceste reguli, totul va fi bine”, spune Gabriel Culea.

Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor

Aplicaţia SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numarul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezenţa salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

SEA STATUS este aplicaţia oficială a Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profeşionişti şi a Salvamarilor din România. Este o metodă modernă prin care salvamarii vor să ajungă la toţi turiştii români care vin să-şi petreacă vacanţa pe litoral.

În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental. Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare. În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec. În 2020, bilanțul negru este peste cel din aceeași perioadă a anului trecut. Astăzi, 08.07.2020, cei de la ISU tocmai ce au înregistrat decesul numărul ȘASE, iar la cauză au scris înecul.

Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor, în primul rand! Pe lângă serviciile de salvamar, aplicaţia pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zonă. Dacă permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol.

Totodată, cu ajutorul acestei aplicaţii puteţi descoperi informaţiile necesare despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, echipamentul de salvare, precum şi sfaturi utile pentru turişti, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

Continuarea articolului, pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru o deplină claritate, consider că se impune ca titlul să includă (la sfârșit) cuvântul ”lățime”.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult