Începând cu acest an, 15 septembrie înseamnă, pe lângă cozi interminabile la IML pentru declararea contuziilor căpătate în altercațiile din trafic, pe lângă intrarea a încă 50 de psihologi în Top 100 Cei Mai Bogați Români, nașterea celei mai poluante generații de copii pe care a avut-o România. Copiii care nu merg spre școală.
Ies din casă și totul e pe dos. Trotuarul pare stradă și strada pare o enormă parcare. Sute, mii, zeci de mii de mașini blocate în toate direcțiile. Oameni îmbrăcați frumos. Un buchet uriaș ocupă locul din dreapta. Iar în spate, invariabil, o pereche de ochi triști care caută orice urmă de mișcare a omizii de metal din care fac parte.
Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos
Începutul școlii in București înseamnă aruncarea în aer a oricărei reguli legate de rush-hour. E blocat dimineața pentru că trebuie duși la școală. E blocat pe la unu pentru că trebuie luați cei care ies la prânz și duși cei care intră la prânz. E blocat pe la 5 pentru că ies cei care au intrat la prânz. E blocat la 6 pentru că cei care au ieșit la 5 sunt duși la after-school. E blocat la 8 pentru ca vin de la after-school și se duc spre sport. Și tot așa.
Începutul școlii în București înseamnă crash de Waze, Google Maps sau orice alt gigant de monitorizare a traficului. Nimic nu are sens, totul e roșu. Polițiștii nu pot avea alt rol decât acela de magnet al invectivelor. Taxiurile dispar (probabil duc și ei copiii la școală), Uber-ul costă cât un Lamborghini. Metroul e ultimul refugiu al corporatiștilor și în același timp un experiment despre compactarea umană. Pe geamurile aburite masa de oameni e un ghem din care ies capete și mâini care țin smartphone-uri în care ochii sunt ațintiți. Social media. Singura gura de aer.
Oricât ne place și ne dorim să dăm vina pe autorități, pe lipsa de locuri de parcare, de șosele, centuri, semafoare, sisteme de monitorizare, pasaje, benzi de biciclete, autobuze supraetajate, metrouri hiperluminice, orașe inteligente și alte dezvoltări, oricât înjurăm și ne promitem noi înșine că data viitoare o sa votăm, oricât ne jurăm că o să emigrăm în Islanda, vinovații pentru jihad-ul din traficul bucureștean din timpul școlii suntem noi și numai noi.
Noi, cei care găsim cea mai bună școală sau grădiniță numai în cartierul vecin, la doar 20 de minute de mers cu mașina. 20 de minute care dimineața la 8 devin 200.
Noi, cei care ne-am luat apartamente în suburbii fără să conteze că nu există drumuri de acces și care alegem să dăm copilul la școală în centru, că acolo se învață mai bine.
Noi cei care locuim în Militari, dar ne facem mutație la un fost coleg de facultate în Cotroceni ca să băgăm copilul la grădiniță, că are recenzii bune.
Noi, celor care ni se pare normal să ținem copilul în mașină 40 de minute dus și 40 de minute întors la și de la școala privată, pe care o urâm și noi că ne-a mâncat toate economiile, și copilul că e prizonier.
Noi, cei care locuim în centru, dar dăm copilul la grădiniță de expați în afara orașului, ca să aibă și el un viitor în străinătate, că aici totul e compromis.
Noi, cei care ignorăm grădinița de peste drum că nu e suficient de luminoasă. Noi, cei care urâm școala din spatele blocului numai pentru că e în spatele blocului.
Noi, cei care am dat naștere celei mai poluante generații de copii. Copii cu euro 3, 4, 5 sau 6, după posibilități. Copii care nu știu ce înseamnă mersul pe jos cu ghiozdan în spate. Care nu vor avea niciodată obrajii reci de ger sau ciorapii uzi de mers prin bălți. Copii cărora nu le va cere nimeni un leu, care nu știu să simtă pericolul și nici să fugă (decât în spații special amenajate acestui scop). Copii care au devenit element de to-do list.
Tot ce ne rămâne de făcut e să așteptăm vacanța. Sau o furtună.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce? Pai pentru ca nu are nicio importanta domiciliul nostru! Pentru ca la ora 12:00 nu putem sa lipsim o ora de la servici ca sa luam copilul de la scoala! Pentru ca after-school de cele mai multe ori inseamna o tanti plictisita care urla la copii si oricum la ora 18:00 punct a plecat! Si sa incerci sa ajungi de la birou la scoala la ora aia este un cosmar!
Pentru ca la scoala de peste drum este plin de "duamne" si de tot felul de parintibcare trec prin fata casei urland la copil " baaa fu..i dumnezeii ma-tii de cre..in! Iar copilul raspunde mai urat desi are doar 10 ani!
Problema in trafic este alta. Este ca nimeni nu opreste la semafor si blocheaza intersectia, primii fiind soferii ratb! In plus toti au impresia ca pot sa parcheze oriunde!
Este firesc ca orice parinte sa incerce sa isi trimita copilul la o scoala mai buna.
Daca tu crezi ca asta creeaza haosul din trafic te inseli!
Concret, stau langa cea mai buna scoala din Drumul Taberei acum 30 de ani, la fel de inghesuita si mizera, dar fara profesorii de atunci. Un copil pleaca cu microbuzul la o scoala privata, face 20 de minute. Altul merge la gradi in masina familiei, in drum spre munca, tot 20 de minute. Toata "distractia" costa doua ore jumate in trafic pentru parinti, de la o ora jumate pe cand nu aveam copii.
Si solutia care ar fi? Sa lasam copiii la institutiile din cartier, dupa cum reiese din articol, in speranta ca nu se vor nenoroci prea rau, dar contribuind la binele general? Oricum voi cotiza la after-school, ca altfel as contribui la trafic. Sa renunt la jumatate din venit ca sa lucrez in sud? Sa fac credit ca sa ne mutam in nord, cand orasul devine din ce in ce mai rau chiar si in nord?
Orasul este cel care este. Imbatrinit, dar batranii voteaza. Tinerii fug. Adultii nu au timp. Imi pare rau, dar nu vad cum as putea contribui la binele celorlalti, altfel decat cautand alt loc de trait.
Insa subscriu in totalitate comentariului: lamentari si atat. Probabil emigrarea e o alternativa. Cu plusuri si minusuri.
Nu e un atac ad hominem, o sa editez mesajul daca se ajunge la alta concluzie.
Legat de "migratia copiilor" catre scoli si inapoi, cred ca este doar o componenta (nici macar cea mai importanta) a "sublimului" trafic bucurestean. Alte articole pe Republica arata cata anxietate provoaca diferenta dintre asteptarile parintilor si oferta scolilor. Asta inseamna ca alegerea scolii atarna in balanta semnificativ mai mult decat timpul pierdut in trafic (daramite amprenta de carbon a familiei). Mi-e greu sa ii judec pe parintii care gandesc asa, chiar daca nu sunt in situatia lor.
Nu sunt specialist in gramatica, dar eu asa tin minte.
Nu trebuie sa ne omoram vecinii si copiii cu aglomeratia, sedentarismul si poluarea generate de apucaturile de ev-mediu de tipul "scapa cine poate".
Am trait in acest oras care tot 3 milioane avea si "pe vremea mea", am facut gradinita, scoala, liceu, facultate. La fel ca si parintii mei, ne-am dus si ne-am intors singuri de la scoala fara sa facem 1h dus si 1h intors, si am folosit infrastructura existenta. Cu totii am facut scoli de langa casa, nu am ajuns nici unul pe drumuri, troglodit sau "fara viitor".
Ma rog, poate te-ai infierbantat- de ti-au iesit invective negandite. Sau poate , pur si simplu, nu ai cum sa vezi. Mai gandeste-te!
De nu stiu cate ori am vazut diversi parcati pe trecerea de pietoni de exemplu. Unii asteptand in masini. I-am zis unuia ca nu are voie sa parcheze acolo, sa se duca o statie mai sus, sa lase masina in parcarea subterana de la Universitate. A zis ca nu poate, ca el acolo tre sa astepte pe cineva. L-am intrebat de ce nu parcheaza la Universitate si apoi sa vina 10 min. pe jos, sa astepte pe cine are de asteptat si apoi sa plece impreuna sa ia masina din parcare. Cica nu se poate. Am chemat politia, abia atunci s-a carat.
Chestia urgenta pe care ar putea sa o faca autoritatile si, din nesimtire si ingalare, nu o fac, ar fi sa aplice legea. Sa dea amenzi, si apoi ... treaba se va regla de la sine.
Transportul in comun sa stii ca nu e mai rau decat era "pe timpuri". Pur si simplu e plin de snobi carora le pute sau care cred ca a merge cu masina este un drept, nu un privilegiu.
Later edit: Cei din comunele invecinate, care au dorit sa traiasca in vile la tara si care isi platesc impozitele acolo, sa foloseasca infrastructura de acolo: sa munceasca acolo si sa isi dea copiii la scoala acolo. Sau sa vina la mine in oras, respectand-ul, nu avand pretentia ca eu, care imi platesc impozitele aici, sa suport presiunea pe care o creeaza pe infrastructura mea, care si-asa e prost intretinuta.
Si da, e "orasul meu", pentru ca platesc taxe aici. In virtutea acestui fapt consider ca am dreptul la o strada curata, trotuar liber si aer respirabil.
Asta e problema defapt cu cei care considera ca umblatu' cu masina de colo-colo pentru orice partz este un drept din nascare: le fac viata nesuferita celorlalti. Nu primaria, Firea si alte entitati netrebnice sufera. Ci sufar eu, care prin faptul ca imi pasa de toate chestiile mai sus mentionate nu le fac nesuferita viata semenilor mei.
Dar sunteti in spiritul romanului verde : sa moara si capra vecinului!
A bien tot!