Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Corespondență din Strasbourg | PNL și PSD au decis: comasează alegerile locale cu cele europene ca să lupte „împotriva extremiștilor”. Ciolacu vrea însă ca liberalii să-l susțină la prezidențiale. Geoană ar putea să primească o bucată din plăcintă ca să nu încurce lucrurile

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

E miercuri dimineață, s-a crăpat de ziuă, iar în Parlamentul European se pregătește lumea pentru alocuțiunea lui Klaus Iohannis, invitatul zilei. Dar altele sunt discuțiile care contează cu adevărat, iar ele fac referire la calendarul celor patru rânduri de alegeri. Politicienii cu care m-am văzut zilele astea și sursele cu care am vorbit pe holurile de la Strasbourg susțin că PSD și PNL iau joi decizia finală privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Foto: Frederick Florin / AFP / Profimedia

Nu e clar în acest moment dacă eventuala comasare a alegerilor va fi discutată la pachet cu alte decizii politice, așa cum a cerut public șeful PSD, premierul Marcel Ciolacu. 

Partidele de opoziție au criticat intenția PSD și PNL, atât în țară, cât și la Strasbourg, de a comasa cele două rânduri de alegeri în data de 9 iunie. Iar societatea civilă susține că modificarea legislației electorale pe teme majore, cu mai puțin de cinci luni înaintea alegerilor, contravine standardelor internaționale asumate de România.

Eurodeputații care reprezintă partidele aflate la guvernare în România au susținut zilele astea, în fața delegației de jurnaliști români, că o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale nu se lovește de nicio piedică la nivel european atât timp cât se face o campanie pentru alegerile europene, care e diferită de cea pentru locale.

Pe cine ar avantaja cel mai mult această comasare? Sursele PSD de la Strasbourg spun că pe PNL, care ar crește între 6% și 8%. De cealaltă parte, social-democrații lui Ciolacu susțin că această comasare a alegerilor le-ar crește scorul în alegeri cu circa 2%. Din acest motiv, unele surse PSD nu exclud ca la pachet cu decizia favorabilă comasării alegerilor, sprijinită mai ales de PNL, PSD să le ceară liberalilor să le susțină candidatul la Cotroceni.

Cine va fi? Marcel Ciolacu? Poate că da, deși nu toată lumea-i convinsă aici că el ar putea să fie acesta. „Încă se joacă”, mi-a șoptit cineva ieri la cantina Parlamentului. Să fie Mircea Geoană?

Varianta asta a fost exclusă din start de cei cu care am vorbit eu zilele acestea. „S-a înscris în PSD? În ce filială” - m-au întrebat eurodeputații români de la PSD, atunci când i-am întrebat dacă partidul lor îl susține pe secretarul general adjunct al NATO la prezidențialele din România.

Ce-i drept, eurodeputații PNL și PSD au livrat aproape în cor mesajul că o comasare a alegerilor reprezintă un demers pozitiv, care ar crește participarea la vot.

Mesajul printre rânduri e că participarea la vot va fi crescută ca urmare a eforturilor primarilor PSD și PNL de a trage pentru ei și pentru lista de europene a partidului. 

Firește, realitatea e că o comasare a alegerilor locale cu cele europene ar dezavantaja partidele mai mici, fără reprezentare locală. Acestea spun că mișcarea este una democratică. Însă zgomotul pe care îl fac pare să nu aibă atât de mult impact, având în vedere că în alte șapte țări ale UE, inclusiv în Belgia, se vor lipi alte scrutinele de alegerile europene din iunie.

În plus, sursele politice de la Strasbourg apropiate de coaliție mi-au spus că alegerile comasate ar duce la scăderea AUR cu 4% până la 6%. Iar intenția de vot pentru partidul SOS al Dianei Șoșoacă ar scădea considerabil.

Comasarea ar fi, de facto, un fel de cordon sanitar pentru a izola polul suveranist din România. Pentru un moment, însă, căci alianțele în politica românească durează până la primul divorț. Iar PSD și PNL sunt un fel de Bahmuțeanu și Prigoană.

Dar să nu intrăm în mondenități, deși politica de la București e mai mondenă decât oricare alta din UE. Tot aceleași surse cu care am vorbit mi-au precizat că în coaliție se va discuta și despre candidaturi comune de primari în mai multe orașe, printre care și Capitala. Însă la București lucrurile sunt mai complicate.

De ce? Pentru că Nicușor Dan are în continuare o șansă destul de mare să fie reales. Pe de altă parte, o candidatură comună asumată de PSD și PNL îl poate ajuta pe Ciolacu să scape de Gabriela Firea și să-i transmită acesteia că el ar vrea ca ea să fie candidată, doar că nu o vrea PNL-ul, iar candidatura comună e vitală pentru ca coaliția să obțină victoria la PMB. Numai că, în acest caz, încă nu s-au tranșat lucrurile. 

Ce-i drept, Ciucă și Ciolacu vor discuta joi (adică mâine) și despre ce partid va veni cu următoarea propunere de Comisar European. Atât PSD, cât și PNL vor această funcție. Cu toate acestea, la acest capitol apare din nou numele lui Mircea Geoană, care ar putea să primească acest post călduț în viitoarea Comisie Europeană ca să nu încurce socotelile prezidențiale ale PSD. Ăsta ar fi un compromis pe care Ciolacu s-ar putea să fie obligat să-l facă dacă va fi vârful de lance al PSD pentru prezidențiale.

La o vedere scurtă de ansamblu, pentru România ar fi un câștig acestă variantă, având în vedere imaginea bună a lui Geoană în plan european.

Marea problemă a comasării alegerilor, așa cum se vede de la Strasbourg, și pe care o ignoră reprezentanții coaliției PSD și PNL în Parlamentul European, este că vor fi eclipsate aproape total temele europene de către discuțiile despre politica internă.

Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

Bine, oricum românii nu pun mare preț pe temele europene. Iar asta e o realitate tristă care se vede direct în audiența online și tv pe care o generează discuțiile despre ce se întâmplă la nivel european.

Din nefericire, la această stare de fapt au contribuit în mare parte politicienii, care acum vin și ne cer din nou votul. Însă tot iei, dornici să capitalizeze electoral din ce în ce mai mult, au permis ca spațiul public intern să fie inundat ani la rând de tot felul de manipulări și dezinformări despre deciziile de la Bruxelles. Asta ne-a făcut să rămânem la periferia UE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frica de acum a PSD si PNL fata de extremism are ca si cauza principala, in opinia mea, faptul ca desi sunt de atata timp o coalitie cu o majoritate mare nu au realizat nimic. Ar fi trebuit sa avem regionalizare, legea pensiilor, a salariilor din sistemul bugetar, sa avem un ANAF modernizat, sa avem mai putini angajati la stat unde se face protectie sociala si politica, plus ca nu au facut nimic cu pensiile speciale iar la stat sunt salarii mai mari ca in privat. In loc sa vina cu masuri la aceste probleme si astfel populatia sa ii voteze pentru ca sunt politicieni responsabili, cei din PSD si PNL se gandesc sa faca un fel de cartel politic pe 10 ani pentru a limita accensiunea extremistilor. Nu este sanatos pentru democratie sa iti ascunzi neputinta in comasarea unor alegeri in care speri sa castigi mai multe voturi si sa elimini concurenta partidelor mai mici, fie ele si extremiste.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Realmente nu văd de ce comasarea ar crea acest faimos "cordon sanitar" și nu ar duce mai degrabă la întrarea în consiliile locale a unor reprezentanți AUR! Cine e chitit să voteze AUR la PE, de exemplu (și nu văd nici un motiv pentru care s-ar feri cineva să le "bage mortu-n casă" bruxellezilor, fie și doar pentru speranța de a vedea un meci de box în PE între oamenii lui Jorjică și jegustrieci) nu va avea nici o problemă cu faptul că mai trebuie să pună ștampila și pe primar! Invers, nu văd câți vor "pune botul" la ce le zice "premarele" despre "iecstremiști"!
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    OMG! MDB transmite de la Strasbourg! Un reportaj alert si insinuant. Politicienii, cu care s-a vazut zilele trecute, rup tacerea pe holurile și pe la cantina de la Strasbourg susținând că PSD și PNL iau joi decizia finală privind comasarea alegerilor. Cine ce halcă lasă, cine ce plăcintă primește, ce fac marile partide ca să le distrugă pe cele mici (de parcă cele mici ar mai avea nevoie de vreun brânci, ca să le facă si mai mici.)
    L-am subestimat, până acum, pe Mario, dar uite că poate. Hai Mario, fă-ne un eseu cu discursul lui Klaus în PE, ce se șoptește pe-acolo, e rost de vreo funcție la vârf și pentru domnia sa? Ar fi pe bune, după competențe, sau political correctness, ca să fie și cineva din Estul militant și recunoscător?
    Nu știu dacă MDB poate fi imparțial, până la urmă, dacă mai poate juca cu partide aflate sub AUR-SOS ca procente sau lideri plafonați la 4-5% ca nototoritate politică, dar care se dau mari ca marcanți exponenți ai Polului de dreapta.
    Hai, Marius, hai că poți, e ca la fitness unde mai ai nevoie de doar 3 kcal arse ca să-ți atingi ținta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult