Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Covid 19: Al doilea val se apropie de Berlin. Ce restricții au impus autoritățile germane

Restricții restaurante germane

Foto: Christophe Gateau/ AFP/ Profimedia

Ieri, după îndelungi dezbateri (de circa 8 ore), cancelarul Merkel împreună cu cei 16 miniștri ai landurilor germane au ajuns la câteva concluzii în privința măsurilor necesare pentru ținerea în frâu a pandemiei.

În ultimele zile, numărul de noi infectări a trecut de 6300, o cifră alarmantă pentru întreaga populație a țării.

Vina este dată pe activitățile sociale și petrecerile private. În acest context, adunările de persoane în spații deschise au fost limitate la 50, iar în spații închise, la 25. Cât despre petrecerile private, cele mai periculoase știind că în ultimele săptămâni diverse nunți au devenit focare de COVID-19, acestea au fost limitate la 15 persoane sau la membrii a două familii.

S-a introdus și o oră de închidere obligatorie a restaurantelor, barurilor și a tuturor localurilor ce vând alcool: de la orele 23:00 până la 6 dimineața s-a instituit deci o prohibiție a alcoolului, în speranța de a descuraja dorința de distracție în public a populației.

Landurile în care numărul infectărilor este încă scăzut au declarat marile metropole (Berlin, Köln, Bremen, Frankfurt) drept focare, cerând turiștilor ce provin din aceste localități să prezinte dovada unui test negativ în momentul cazării la hotel. Aceste măsuri nu sunt însă valabile la nivel național, fiecare land având dreptul de a lua o decizie conformă situației locale. Alte consultări naționale pe această temă vor avea loc în 2 săptămâni. 

Bavaria este însă pentru măsuri cât mai stricte, închideri măcar parțiale, o limitare a contactelor și un control mai aspru al localurilor.

La polul opus se află primarul Berlinului, ce afirmă că "baricadarea nu este o opțiune".

Michael Müller mizează pe sensibilizarea populației în privința pericolului, pe monitorizarea contactelor și pe așa-numiții "detectivi corona" angajați de Institutul Robert Koch. Se dorește cu orice preț evitarea unor ulterioare restricții: viața publică, sectorul gastronomic și cel cultural continuă suferă deja de pe urma măsurilor în vigoare.

Principala problemă a testelor cerute de hotelurile din anumite landuri este suprasolicitarea laboratoarelor. Zonele de risc sunt cele în care s-au înregistrat peste 35 de noi cazuri la 1100.000de locuitori într-un interval de 7 zile.

Cancelarul Merkel a făcut un apel către cetățeni, subliniind faptul că situația actuală trebuie luată în serios: "din punct de vedere economic, nu ne putem permite un al doilea val de infecții", iar ministrul Bavariei, Markus Söder a rezumat în câteva cuvinte concluzia întrunirii: "Mai multă mască de protecție, mai puțin alcool și mai puține petreceri."

La data de 15 octombrie, Germania înregistrează 51.000 de cazuri active, tendință în creștere depistată și în Italia, cu 92.000 de infecții active.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult