Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Covid 19: Al doilea val se apropie de Berlin. Ce restricții au impus autoritățile germane

Restricții restaurante germane

Foto: Christophe Gateau/ AFP/ Profimedia

Ieri, după îndelungi dezbateri (de circa 8 ore), cancelarul Merkel împreună cu cei 16 miniștri ai landurilor germane au ajuns la câteva concluzii în privința măsurilor necesare pentru ținerea în frâu a pandemiei.

În ultimele zile, numărul de noi infectări a trecut de 6300, o cifră alarmantă pentru întreaga populație a țării.

Vina este dată pe activitățile sociale și petrecerile private. În acest context, adunările de persoane în spații deschise au fost limitate la 50, iar în spații închise, la 25. Cât despre petrecerile private, cele mai periculoase știind că în ultimele săptămâni diverse nunți au devenit focare de COVID-19, acestea au fost limitate la 15 persoane sau la membrii a două familii.

S-a introdus și o oră de închidere obligatorie a restaurantelor, barurilor și a tuturor localurilor ce vând alcool: de la orele 23:00 până la 6 dimineața s-a instituit deci o prohibiție a alcoolului, în speranța de a descuraja dorința de distracție în public a populației.

Landurile în care numărul infectărilor este încă scăzut au declarat marile metropole (Berlin, Köln, Bremen, Frankfurt) drept focare, cerând turiștilor ce provin din aceste localități să prezinte dovada unui test negativ în momentul cazării la hotel. Aceste măsuri nu sunt însă valabile la nivel național, fiecare land având dreptul de a lua o decizie conformă situației locale. Alte consultări naționale pe această temă vor avea loc în 2 săptămâni. 

Bavaria este însă pentru măsuri cât mai stricte, închideri măcar parțiale, o limitare a contactelor și un control mai aspru al localurilor.

La polul opus se află primarul Berlinului, ce afirmă că "baricadarea nu este o opțiune".

Michael Müller mizează pe sensibilizarea populației în privința pericolului, pe monitorizarea contactelor și pe așa-numiții "detectivi corona" angajați de Institutul Robert Koch. Se dorește cu orice preț evitarea unor ulterioare restricții: viața publică, sectorul gastronomic și cel cultural continuă suferă deja de pe urma măsurilor în vigoare.

Principala problemă a testelor cerute de hotelurile din anumite landuri este suprasolicitarea laboratoarelor. Zonele de risc sunt cele în care s-au înregistrat peste 35 de noi cazuri la 1100.000de locuitori într-un interval de 7 zile.

Cancelarul Merkel a făcut un apel către cetățeni, subliniind faptul că situația actuală trebuie luată în serios: "din punct de vedere economic, nu ne putem permite un al doilea val de infecții", iar ministrul Bavariei, Markus Söder a rezumat în câteva cuvinte concluzia întrunirii: "Mai multă mască de protecție, mai puțin alcool și mai puține petreceri."

La data de 15 octombrie, Germania înregistrează 51.000 de cazuri active, tendință în creștere depistată și în Italia, cu 92.000 de infecții active.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult