Sursa: ourworldindata.org
Unii jurnaliști de calitate critică prezentarea președintelui Iohannis, cum că România a reușit să stăpânească epidemia extrem de bine, comparativ cu țările occidentale. Ei spun că România nu testează suficient și de asta bolnavii români sunt mai puțini decât cei francezi.
Hai să discutăm.
În primul rând, da, România testează mai puțin decât alte țări. Motivul e foarte simplu: lipsa de resurse, umane și materiale. Oricum am da-o, oricum am spune-o, fie că ne place, fie că nu ne place, România este o țară relativ săracă. Dacă România ar fi fost țară bogată, atunci ar fi testat mai mult. Dacă bunica ar fi avut roți, s-ar fi numit tramvai - înțelegeți ce vreau să spun. Cu truismele nu ajungem prea departe.
Dar, totuși, cât de puțin testează România? Cam la fel sau chiar mai mult decât Polonia, Ungaria sau Grecia (număr teste la 1000 de locuitori). În plus, dacă luăm în calcul diferența de venituri dintre țări, exprimată în PIB/loc., atunci vedem că România nu este deloc codașă. Așadar, una este să spui că România testează puțin, alta este să spui că președintele manipulează. Realitatea este că România a înregistrat o performanță extraordinară în stoparea epidemiei, cu mijloace puține. Am oprit avansul epidemiei luptând ca la Mărășești și Oituz. De asta rezultatul României este cu adevărat remarcabil, fiindcă epidemia s-a extins mai puțin la noi decât în Franța (lăsând deoparte Spania, Italia), deși noi nu am dispus de capacitatea economică și mijloacele medicale occidentale. Cum am reușit? Prin capacitate administrativă.
În al doilea rând, deși numărul de persoane infectate este un indicator important în măsurarea unei epidemii, el nu este singurul. Da, jurnaliștii au dreptate când spun că România testează puțin și poate mai sunt și alte persoane infectate pe care nu le-am descoperit. Da, dar mai este un indicator relevant: numărul de decese. Chestiunea e subtilă. Indiferent cât de puține teste face România (și am văzut că nu face chiar puține), diferența dintre România și țările bogate în ceea ce privește capacitatea de diagnoză a deceselor este mai mică decât diferența în ceea ce privește capacitatea de diagnoză generală. De ce? Fiindcă atunci când ai mijloace puține, le concentrezi pe verificarea cazurilor grave. Țările bogate fac mai multe teste cu care descoperă mai mulți asimptomatici. Țările sărace fac mai puține teste, concentrându-se pe cazurile grave. Ce vreau să spun este că puține decese scapă probabil nediagnosticate ca atare (cu covid-19) în România; or fi în România mai multe persoane asimptomatice neidentificate, dar puține decese neidentificate.
Prin urmare, dacă vrem să comparăm măsura în care diferite guverne au reușit ținerea sub control a epidemiei, atunci hai să nu ne raportăm doar la numărul de teste sau de pacienți, ci și la numărul de decese, fiindcă este probabil mai relevant (chiar dacă nici el nu e perfect, perfecțiunea nu există). România are 35 de decese/milion de locuitori, adică jumătate față de Germania, de 10 ori mai puțin decât Franța.
Trăgând linie, dincolo de grafice și statistici: în România nu am văzut camioane frigorifice pline cu trupurile celor decedați. Am reușit să evităm asta, în condițiile în care am intrat în acest "război" exact ca în 1916, fără ventilatoare, fără costume, fără rezerve. Nici o reinterpretare "creativă" a istoriei sau a datelor statistice nu poate șterge acest fapt. Istoria va menționa că România nu a sucombat în fața epidemiei în timpul guvernului liberal.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta este o gluma?? Si se gasesc idioti sa sustina ca Romania sta bine si s-a facut o treaba buna???
Nu degeaba zic Romanistan.
Da nu, sa folosim orice ocazie ca sa varsam stereotipuri cu care am fost programati de televizor.
Germania nu-i nici ea unitară: cele mai multe cazuri sunt în Bavaria și Baden-Württenberg (contacte cu Italia și Austria) și Nordrhein-Westfalen (Carnival-Fasching).
Mielușelul care face acum pe nevinovatul e Austria. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.
.
Știu de cel puțin o persoană care deși a fost în contact direct cu un pozitiv a ieșit negativ la 3 testări succesive. Și sunt convins că nu e un caz unic.
Se întâmplă asta și in alte părți (să fie în contact cu o persoană infectată și să nu ia boala).
O ipoteză, imunitatea încrucișată, alte tulpini de coronavirus, care au dat o răceală simplă. Cercetarea se face acum și durează. Se va ști odată.
Măsurile s-au luat cam odată cu Germania, deci comparația nu-i deplasată.
Contează mult gradul de respectare măsurilor: în Suedia ar fi aproape de 100%. Cu cât gradul estimat e mai mic, cu atât măsurile se cer a fi mai severe.
Cel mai probabil este vorba de factori genetici sau vaccinul BCG.