Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Covid 19 | Cât de puțin testează România? O comparație realistă cu alte țări

grafic testare

Sursa: ourworldindata.org

Unii jurnaliști de calitate critică prezentarea președintelui Iohannis, cum că România a reușit să stăpânească epidemia extrem de bine, comparativ cu țările occidentale. Ei spun că România nu testează suficient și de asta bolnavii români sunt mai puțini decât cei francezi.

Hai să discutăm.

În primul rând, da, România testează mai puțin decât alte țări. Motivul e foarte simplu: lipsa de resurse, umane și materiale. Oricum am da-o, oricum am spune-o, fie că ne place, fie că nu ne place, România este o țară relativ săracă. Dacă România ar fi fost țară bogată, atunci ar fi testat mai mult. Dacă bunica ar fi avut roți, s-ar fi numit tramvai - înțelegeți ce vreau să spun. Cu truismele nu ajungem prea departe.

Dar, totuși, cât de puțin testează România? Cam la fel sau chiar mai mult decât Polonia, Ungaria sau Grecia (număr teste la 1000 de locuitori). În plus, dacă luăm în calcul diferența de venituri dintre țări, exprimată în PIB/loc., atunci vedem că România nu este deloc codașă. Așadar, una este să spui că România testează puțin, alta este să spui că președintele manipulează. Realitatea este că România a înregistrat o performanță extraordinară în stoparea epidemiei, cu mijloace puține. Am oprit avansul epidemiei luptând ca la Mărășești și Oituz. De asta rezultatul României este cu adevărat remarcabil, fiindcă epidemia s-a extins mai puțin la noi decât în Franța (lăsând deoparte Spania, Italia), deși noi nu am dispus de capacitatea economică și mijloacele medicale occidentale. Cum am reușit? Prin capacitate administrativă.

În al doilea rând, deși numărul de persoane infectate este un indicator important în măsurarea unei epidemii, el nu este singurul. Da, jurnaliștii au dreptate când spun că România testează puțin și poate mai sunt și alte persoane infectate pe care nu le-am descoperit. Da, dar mai este un indicator relevant: numărul de decese. Chestiunea e subtilă. Indiferent cât de puține teste face România (și am văzut că nu face chiar puține), diferența dintre România și țările bogate în ceea ce privește capacitatea de diagnoză a deceselor este mai mică decât diferența în ceea ce privește capacitatea de diagnoză generală. De ce? Fiindcă atunci când ai mijloace puține, le concentrezi pe verificarea cazurilor grave. Țările bogate fac mai multe teste cu care descoperă mai mulți asimptomatici. Țările sărace fac mai puține teste, concentrându-se pe cazurile grave. Ce vreau să spun este că puține decese scapă probabil nediagnosticate ca atare (cu covid-19) în România; or fi în România mai multe persoane asimptomatice neidentificate, dar puține decese neidentificate.

Prin urmare, dacă vrem să comparăm măsura în care diferite guverne au reușit ținerea sub control a epidemiei, atunci hai să nu ne raportăm doar la numărul de teste sau de pacienți, ci și la numărul de decese, fiindcă este probabil mai relevant (chiar dacă nici el nu e perfect, perfecțiunea nu există). România are 35 de decese/milion de locuitori, adică jumătate față de Germania, de 10 ori mai puțin decât Franța.

Trăgând linie, dincolo de grafice și statistici: în România nu am văzut camioane frigorifice pline cu trupurile celor decedați. Am reușit să evităm asta, în condițiile în care am intrat în acest "război" exact ca în 1916, fără ventilatoare, fără costume, fără rezerve. Nici o reinterpretare "creativă" a istoriei sau a datelor statistice nu poate șterge acest fapt. Istoria va menționa că România nu a sucombat în fața epidemiei în timpul guvernului liberal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Romania s-au facut ceva peste 195.000 de teste si tinand cont de cate teste se fac unui singur om rezulta ca au fost testati cam 49000 de oameni.

    Asta este o gluma?? Si se gasesc idioti sa sustina ca Romania sta bine si s-a facut o treaba buna???

    Nu degeaba zic Romanistan.
    • Like 0
    • @ Doru Ovidiu
      check icon
      Ia Coreea de Sud care a fost laudata pentru folosirea extensiva a testelor a facut cam 620.000 de teste la o populatie de aproximativ 3 ori mai mare. Concluzia ?
      • Like 0
  • Stilul pompieristic, gen gazeta de perete va prinde minunat domnule colonel! Atata timp cat va primiti solda sunteti obligat sa aveti si nasul maro, felicitari este un articol foarte bun in care nu faceti nicio referire staatistica ci doar laudati pe cineva! Imi place ca stiti ce a mancat la masa de aseara!
    • Like 1
  • Romania testeaza putin si datorita incapacitatii administrative a managerilor de spitale, numiti politic , cei care risipesc in diverse moduri si resursele financiare putine de care dispun unitatile sanitare, nefiind capabili sa le dirijeze catre aparatura menita sa permita astfel de testari , cei care permit angajari pe criterii clientelare, personalul pregatit pentru testari fiind insuficient ori slab pregatit, drept pentru care unitati de profil din invatamantul superior au preluat astfel de servicii(medicale)..Iar oamenii valorosi, care au accesat fonduri si si-au dotat centrele de cercetare sau laboratoarele spitalelor sunt, de cele mai multe ori "pusi pe liber" pentru a face loc politrucilor sau rudelor acestora, venite la "de-a gata"! A se vedea Tg.Mures-ul. Sunt si acestea cateva dintre cauzele pentru care se testeaza putin in Romania...Toate avand un numitor comun: curuptia .
    • Like 0
    • @ Carmen Farczadi
      check icon
      Vrajeala nesustinuta statistic. Principala corelatie este cu PIB-ul, iar noi stam chiar bine pentru cat de saraci suntem. De exemplu in prezent noi avem cam 10 teste la mia de locuitor, iar Coreea de Sud 12 teste. Nu stiu daca iti dai seama ce performanta este asta.

      Da nu, sa folosim orice ocazie ca sa varsam stereotipuri cu care am fost programati de televizor.
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Tura-vura degeaba. Datele sunt disponibile pe worldometers.
    Germania nu-i nici ea unitară: cele mai multe cazuri sunt în Bavaria și Baden-Württenberg (contacte cu Italia și Austria) și Nordrhein-Westfalen (Carnival-Fasching).
    Mielușelul care face acum pe nevinovatul e Austria. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.
    .
    • Like 1
  • satanae check icon
    Mda, se va vedea ce mare succes am obținut atunci când se va da drumul din casă și virusul se va răspândi peste tot și o vom lua de la capăt, mult mai rău decât acum. Atunci vom vedea și camioane pline de morți, și spitale sufocate samd. Țările care testează pentru a-i găsi pe toți cei infectați nu o fac de amorul artei, ci pentru că știu că, atunci când se va da drumul din case, respectivii se vor plimba peste tot, vor duce virusul cu ei și vor apărea un milion de focare, care vor evolua pe tăcute și, în final, o să explodeze toată țara. Ăsta e al doilea val din toamnă sau vară și el nu se datorează vreunui capriciu al virusului, ci faptului că s-a făcut o treabă foarte proastă, de la bun început. Este adevărat că cei din Vest au reușit să facă una și mai proastă decât ai noștri, chiar ingrozitor de proastă, dar să vii acum să spui că noi am rezolvat-o mai bine decât ei, pt că avem capacitate administrativă, e o mizerie fără margini. Am avut noroc, deocamdată, pentru că la noi lumea nu are bani să circule precum cei din Italia, Franța sau Germania, dar ni se va termina norocul ăsta, din mai incolo. Atunci se va pune problema că, deși am avut atât de mult noroc și lumea a stat în casă 2 luni, tot am reușit să ne umplem de ciumă, grație capacității noastre administrative și guvernării PNL. Mult succes, atunci, PNL, la alegerile din toamnă. Jupanul Dragnea se va întoarce pe cai mari, cu 70% din voturi, și cred că, de data asta, o va pune pe Carmen Dan prim-ministru, că Vasilica se dovedi a fi o trădătoare mizerabilă
    • Like 1
    • @ satanae
      check icon
      Dracnea are o fatwa declarata asupra lui de marele licurici, asa ca e posibil ca nici sa nu prea mai iasa de acolo, darmite sa se intoarca.
      • Like 0
  • Toate bune și frumoase. Doar că în raportările și comparațiile astea care ne scot atît de minunat se uită ceva important: populația totală și densitatea. Germania are o populație de 4 ori mai numeroasă decît România și o densitate de 232/km2 față de 84/km2. Astea sunt date esențiale în dinamica răspîndirii unei epidemii. Iar la cît de indisciplinați au fost și sunt românii în a respecta izolarea față de vestici, faptul că avem atît de puțini infectați raportat la testele efectuate arată fie că suntem al naibii de rezistenți, fie că virusul nu prea se prinde de noi.

    Știu de cel puțin o persoană care deși a fost în contact direct cu un pozitiv a ieșit negativ la 3 testări succesive. Și sunt convins că nu e un caz unic.
    • Like 3
    • @ Bogdan Tabarcea
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Se întâmplă asta și in alte părți (să fie în contact cu o persoană infectată și să nu ia boala).
      O ipoteză, imunitatea încrucișată, alte tulpini de coronavirus, care au dat o răceală simplă. Cercetarea se face acum și durează. Se va ști odată.
      Măsurile s-au luat cam odată cu Germania, deci comparația nu-i deplasată.
      Contează mult gradul de respectare măsurilor: în Suedia ar fi aproape de 100%. Cu cât gradul estimat e mai mic, cu atât măsurile se cer a fi mai severe.
      • Like 1
  • check icon
    E un lucru cunoscut ca in Europa de Est au fost mult mai putine decese ca in Europa de Vest din motive banuite dar inca nedovedite. In consecinta singura comparatie realista este cu vecinii nostri bulgari, unguri, etc. Si fata de ei stam mai prost.
    • Like 3
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Bulgarii sunt disciplinați și civilizați iar Ungaria a închis granițele devreme, drastic, a permis doar tranzitul fără oprire. Cehia a adoptat măsurile cu o săptămână mai devreme.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      check icon
      Bulgarii mai disciplinati si civilizati ca germanii? Ai de mine. Bulgaria are 10 morti pe milion iar germanii 80 (italienii sau francezii de exemplu au cam 400). E clar ca nu e vorba doar de masuri sau disciplina, diferentele sunt prea mari.

      Cel mai probabil este vorba de factori genetici sau vaccinul BCG.
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă vreți să comparați bulgarii, se poate cu românii iar aceștia din urmă n-ar fi prea favorizați. Bulgarii sunt și curați ( îi cunosc destul de bine). Nu ca nemții dar nici departe. Nu degeaba au relații statornice cu Germania.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Eu am prieteni bulgari si stiu ca sunt foarte asemanatori cu noi la curatenie. Adica nici prea-prea nici foarte foarte. BIneinteles au si o populatie mare de tigani si turci care sunt diferiti.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult