Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Creează stare prin culoare! Cum să amenajezi un spațiu în care să vibreze voia bună

Dedesign.

Imaginează-ți că intri într-o cameră luminoasă, în care predomină nuanțele deschise și neutre. Ce sentiment îți creează? Cel mai probabil încerci o stare de relaxare și de calm. Asta pentru că stările noastre interioare pot fi modelate prin culoare. La polul opus, dacă îți continui exercițiul de imaginație și pătrunzi cu gândul într-o încăpere multicoloră, cu nuanțe saturate și vibrante, se poate să te simți energizat sau chiar agitat, nu-i așa?

Acum gândește-te la sentimentul pe care îl ai când deschizi ochii dimineața, în dormitorul tău. Sau la starea care te învăluie când ajungi în bucătărie și iei prima gură de cafea. Ori când te așezi pe canapeaua din living după o zi plină.

Dacă simți că este nevoie de o schimbare de culoare care să-ți imprime o altă stare, Dedesign îți vine în ajutor cu câteva explicații privind semnificația culorilor în designul interior și exemple practice de combinații cromatice prin care să creezi sau să recreezi atmosfera pe care ți-o dorești acasă.

Culori și emoții

Culorile calde sunt asociate cu emoțiile pozitive. Este un adevăr pe care ni-l putem confirma ori de câte ori vedem o persoană, purtând haine colorate sau ne îmbrăcăm noi înșine în culori vii.

Galbenul exprimă bucuria și entuziasmul, portocaliul este simbolul cromatic al amabilității și prieteniei, în timp ce roșul vorbește despre energie și pasiune. La popul opus, culorile reci sunt asociate cu emoții precum liniștea și relaxarea – albastru și violet, speranța, siguranța și armonia – verde. Utilizate în exces însă, tonurile reci pot crea senzația de indiferență, incertitudine sau chiar tristețe.

Culoarea este unul dintre principalele instrumente pe care designerii de interior le au la dispoziție pentru a crea o anumită atmosferă într-un spațiu. Indiferent că apelezi la serviciile unui specialist sau te ocupi singur de amenajare, este foarte important să știi ce-ți dorești. Vrei o locuință în care să te simți plin de energie când te trezești dimineața și să primești imboldul necesar pentru a-ți îndeplini toate îndatoriile de peste zi? Sau, dimpotrivă, vrei să te bucuri de o stare de calm și liniște indiferent de momentul zilei și de încăperea în care te afli?

Dedesign vine cu câteva sfaturi și idei de amenajare astfel încât indiferent de starea pe care vrei să ți-o imprime o încăpere sau întreaga locuință, să nu lipsească niciodată elementele și accentele care aduc voie bună. 

1. Invită lumina în interior

Un spațiu luminos dă senzația de fericire. Lasă lumina naturală să pătrundă în casă fie renunțând la draperii și perdele, dacă așezarea locuinței o permite, fie folosindu-le numai seara și în timpul nopții. Lipsa luminii naturale poate crea sau accentua starea de oboseală sau chiar de tristețe.

Gândește-te în ce măsura soarele îți satisface nevoia de lumină, aspect care se schimbă și în funcție de anotimp, și suplimentează dacă este cazul cu surse de lumină artificială.

În proiectul propus de DedeSign, nevoia de intimitate și de reglare a intentisității luminii naturale este asigurată de jaluzele, și nu de perdele și draperii așa cum se întâmplă de obicei. În ceea ce privește lumina artificială s-a optat pentru o serie de spoturi dispuse pe toată suprafața open-space-ului ce cuprinde bucătăria, zona de living și zona de dining, ceea ce conferă continuitate spațiului.

Zona de dining este delimitată cu ajutorul unei lămpi suspendate care pune și mai bine în evidență tapetul în nuanțe calde, ales în același scop.


2. Alege nuanțe neutre și deschise

Pentru pereți, parchet și gresie orientează-te către tonuri care să reflecte lumina și să creeze impresia de spațiu mai mare. Folosind nuanțele întunecate vei obține efectul invers. Pentru a nu rupe linia asigurată de pereții vopsiți în culori deschise, poți opta chiar și pentru uși de culoare albă și un aparat de aer condiționat tot alb.

Poți aplica același principiu și pentru obiectele de mobiler mare. În proiectul propus, atât mobila de bucătărie și dulapul, cât și biblioteca din living au o cromatică discretă.

În cazul bucătăriei, contrastul este asigurat de aragazul și hota de culoare neagră, dar îmblânzit de peretele placat cu gresie roz pal și de chiuveta de culoare nisipie.  

3. Integrează elemente naturale

Efectele benefice pe care natura le are asupra psihicului uman pot fi activate într-un spațiu interior cu ajutorul unor plante, de exemplu. Poți opta pentru plante în ghiveci, dar și pentru flori proaspete în funcție de sezon.

   


4. Nu te teme de culoare

O casă sau o încăpere colorată îți induce inevitabil o stare de bine și o mai mare poftă de viață. Poți miza pe schema culorilor complementare, combinând câte două culori opuse: roșu-verde, portocaliu-albastru sau galben-violet.

O altă variantă este combinația a trei culori care formează un triunghi în cercul culorilor de bază – roșu-verde-portocaliu sau violet-verde-portocaliu. Alternativ, poți analiza și combinațiile a trei culori alăturate din cercul culorilor: roșu-portocaliu-galben, portocaliu-galben-verde, albastru-violet-roșu și așa mai departe.

DedeSign propune o combinație îndrăzneață de galben, albastru și roz, dozate minuțios. Piesa de rezistență este cu siguranță canapeaua galbenă, al cărei efect rămâne neștirbit prin alegerea unui covor în tonuri neutre. Cele trei scaune de culori diferite sunt puse în evidență prin alegerea unei mese de culoare albă, efectul cromatic fiind adâncit cu ajutorul tapetului.

5. Fii atent la proporții

Asigură-te că respecți principiul proporțiilor indiferent de combinația și gama de culori pe care le folosești: alege o culoare principală, de preferat caldă, și una secundară pe care să o utilizezi în proporție mai mică. 

Indiferent de proiectul pe care îl ai, de culorile pe care le preferi sau de starea pe care vrei să o regăsești acasă, lasă intuiția să te ajute să creezi un spațiu care să te reprezinte și care să-ți aducă zâmbetul pe buze în fiecare zi.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon