Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Crima electorală: câteva probe

rezultat alegeri electorale locale 2020 - staff

Foto Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Duminică seara am deschis șampania. Am strigat de la balcon, am ieșit pe străzi cântând și am fost în Piața Universității unde ne-am strâns vreo zece oameni. Când Gabriela Firea a spus că ea nu își recunoaște înfrângerea și că așteaptă numărătoarea voturilor, deși diferența era de aproape zece procente, am simțit o strângere de inimă, dar am alungat-o rapid. Omul pe care îl votasem și care se luptase, timp de doisprezece ani pentru București, tocmai spusese că se bucură mai mult de bucuria noastră decât de victorie.

În acea seară am dormit bine, pentru prima dată în ultima săptămână. Iar dimineața m-am trezit în mijlocul unui coșmar. În urma numărătorii parțiale a voturilor, diferența dintre Nicușor Dan și Firea se micșorase inexplicabil. Tudorache anunța, glorios, pe Facebook că a câștigat sectorul 1, iar Piedone ieșise primar la sectorul 5. 

Spre amiază au început să curgă informațiile privind fraudarea votului. Am văzut un băiat de la PSD fugind cu procese verbale pe străzi. Am văzut filmări din sediul ilicit de campanie al lui Tudorache, aflat în Complexul din Piața Mureș, la sediul Direcției de Salubrizare și Investiții. Am văzut o mână de oameni încercând să țină piept unei mașinării monstruoase de furt electoral. Și înainte de a discuta despre gravitatea momentelor pe care le trăim, am să fac o recapitulare a fraudelor semnalate atât de jurnaliști independenți, cât și de voluntari și membri ai USR-PLUS și PNL.

Totul a început în după amiaza zilei de duminică atunci când candidata Clotilde Armand a transmis live din sediul Direcției de Salubrizare și Investiții. Un candidat PSD pentru funcția de consilier ieșise din clădirea unde a funcționat un birou electoral al Sectorului 1. Avea în brațe un teanc de procese verbale în original pe care nu avea voie, conform legii, să le scoată din biroul electoral. Când și-a dat seama că a fost văzut de membrii partidelor USR-PLUS și PNL, individul a luat-o la fugă și s-a refugiat la sediul Direcției de Salubrizare și Investiții aflat în Complexul din Piaţa Mureș. Așa a fost descoperit sediul ilegal de campanie al lui Dan Tudorache unde erau mai multe procese verbale în alb ce urmau a fi completate. Din acel moment, membrii USR-PLUS și PNL au început să compare pozele proceselor verbale încheiate în secțiile de votare cu datele centralizate de BEC.

La secția 759, în poza procesului verbal, USR-PLUS apare că a obținut 379 de voturi pentru Consiliul General. Însă cifra consemnată de BEC pe baza procesului verbal predat la BES (Biroul Electoral de Sector) este 0.

La secția 127 avem aceeași situație. 164 de voturi pentru USR-PLUS care se transformă în 0 atunci când sunt introduse de BEC. La fel se întâmplă și la secția 111, unde 108 voturi devin, ați ghicit, 0. 

Secțiile 661 și 1131 prezintă alte anomalii. Pentru Consiliul General, voturile pentru USR-PLUS și PNL însumează 192, respectiv 214. În schimb, candidatul susținut de cele două formațiuni, Nicușor Dan, ia la ambele secții 0 voturi. 

La sectorul 5, avem situația buletinelor de vot pre-ștampilate. Situația a fost semnalată de alegători în ziua votului. Trebuie să ținem cont de faptul că buletinele de vot au fost destul de stufoase. Nu e deloc greu de imaginat că mulți oameni nu au stat să verifice buletinele foaie cu foaie. Cel mai probabil, au deschis acolo unde știau că se află candidatul pe care voiau să îl voteze, au ştampilat și au introdus buletinul în urnă. Însă, în cazul unui buletin pre-ștampilat, a două ștampilă anulează votul. Astfel avem situații precum cea din secția 844 unde au fost prezenți la vot 592 de cetățeni dintre care 111 pare că și-au anulat voturile. Așadar, aproape 20% dintre votanți au ieșit din casă pentru a-și anula votul. Aici găsiți o listă care cuprinde 13 secții din sectorul 5 unde multe voturi sunt anulate. 

De asemenea, avem situația proceselor verbale al căror QR code a fost decupat cu foarfeca. Acest QR code care se regăsește pe procesele verbale este generat de operatorul cu tableta și ajunge, împreună cu procesele verbale la Autoritatea Electorală Permanentă. Ei bine, conform unor fotografii încărcate pe site-ul AEP, există procese verbale unde apar coduri QR decupate cu foarfeca și lipite ulterior. 

Toate aceste informații pe care le-am prezentat mai sus au fost scoase la iveală în ultimele douăzeci de ore. Sentimentul meu este că avem de-a face cu vârful iceberg-ului și că, în următoarele ore, vor apărea din ce în ce mai multe informații legate de fraudarea alegerilor. Ce înseamnă asta pentru România?

Urmărind protestele din Belarus mă gândeam că e bine, totuși, că oricâte probleme ar exista în această țară, suntem o democraţie. Așa ceva nu se poate întâmpla la noi. Dar alegerile locale au demonstrat contrariul. La aproape 31 de ani de la Revoluție, așa ceva încă se întâmplă la noi. 

Au fost oameni care au venit din orașele europene unde lucrează acum pentru a vota. S-au urcat în avioane și au venit spre București. Poate că unii dintre ei au venit din țări unde întoarcerea din România înseamnă carantină timp de două săptămâni. Au venit pentru a-și exercita dreptul și din solidaritate cu noi, cei care încă locuim în București. Au mers încrezători la secțiile de votare și au pus ștampila pentru a-și exprima opțiunea politică. Apoi au plecat obosiți, dar fericiți că au putut să își folosească votul pentru a aduce o schimbare. Iar undeva, un Gigel căruia i s-a promis un loc în Consiliul General, a decupat cu foarfeca voturile acestor oameni și le-a aruncat la gunoi. A luat tot acest efort incredibil și l-a folosit pe post de hârtie igienică. Pe urmă s-a urcat satisfăcut în mașina cu geamuri fumurii și a mers la o chermeză de partid unde a fost bătut pe umăr pentru serviciul adus patriei.

În timp ce noi sărbătoream cu naivitate, mașinăria de furat voturi a PSD-ului fumega. În timp ce noi îndrăzneam, pentru prima dată în mult timp, să sperăm la o schimbare, ei făceau tot posibilul pentru ca acea schimbare să nu aibă loc. În timp ce noi zâmbeam fericiți, ei zâmbeau cu șiretenie. Știau mai bine.

Furtul electoral înseamnă mai mult decât orice alt furt. Corupția e un cuvânt mult prea slab pentru a descrie această situație în care niște indivizi atentează la al doilea cel mai important Drept al Omului, după dreptul la viață – dreptul de a alege. Furtul electoral este o crimă. Ceea ce a făcut PSD-ul la aceste alegeri locale nu se numește furt, ci crimă. Peste 1000 de oameni au murit la Revoluție luptându-se pentru dreptul de a alege. Iar înainte de asta alte zeci de mii de oameni au murit în lagărele comuniste pentru libertate. Gropi comune cu sute de trupuri aruncate înăuntru, familii mutilate, sate întregi decimate. Totul în numele libertății și al dreptului de a alege.

Indiferent cum se va rezolva scandalul electoral, chiar dacă lui Dan Tudorache nu îi va mai ieși manevra de a fura încă o dată Primăria Sectorului 1, crima rămâne. În noaptea de 27 spre 28, PSD a scuipat pe morții de la Revoluție. În noaptea de 27 spre 28, PSD a ucis încă o dată toți oamenii care au murit pentru libertate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema este că sintagma „votul tău contează” este apă de ploaie din două motive interdependente:
    1. În funcții publice elective importante ajung numai oameni șantajabili cu o „mapă profesională” adecvată acestui obiectiv ( de a fi șantajabil ). Acești oameni odată ajunși demnitari nu-și mai aparțin, ei vor face ceea ce li se spune să facă, fără nici o legătură cu cei care l-au ales sau cu programul fluturat în campania electorală. Aceasta este cauza votului negativ, de aceea suntem mereu nevoiți să alegem „răul cel mai mic”.
    2. Pentru a fi siguri că nu se strecoară și oameni indezirabili ( care nu pot fi șantajați ) s-au creat două căi de filtrare. Primul filtru îl reprezintă campania electorală când se folosesc toate resursele pentru ca oamenii integrii să fie stigmatizați în fața electoratului. A doua cale de filtrare o reprezintă sistemul informatic și de comunicații controlat în întregime de o structură de forță a statului și pentru care există suspiciuni rezonabile că „intervine” în ajustarea rezultatului votului în favoarea celor mai „acceptabili” candidați ( vedeți „erorile” de centralizare a rezultatului votului la BEC unde s-au constatat flagrante diferențe între procesele verbale de la birourile electorale locale și datele centralizate la BEC ).

    Cam în felul acesta „votul tău contează”, singura întrebuințare a votului fiind asigurarea legitimității.
    • Like 0
  • profun check icon
    Ce sa vezi, a aparut o posibila explicatie pentru impotrivirea USR la renumararea voturilor.
    La alegerile trecute, Mme Clotilde, la o diferenta de 3000 de voturi a cerut si a obtinut renumararea la sectiile unde a avut suspiciuni. Surpriza, dupa renumarare, a mai pierdut cateva sute de voturi.
    Ma gandeam eu ca trebuie sa existe un motiv serios.
    Ca totul sa fie comic. Nici PNL nu vrea renumarare la S1 dar ... vor la S5.
    Hi, hi, hi!
    • Like 2
  • Corina check icon
    Foarte grave constatări. De ani buni mă preocupă să mă asigur de validitatea votului meu. Verific ștampila de control cu numărul secției și dacă nu cumva e deja ștampilat buletinul în interior. De data asta, cu buletine stufoase și graba de a ieși, nu am răsfoit tot. P.S. De dragul echidistanței, să remarcăm că aceste metode de fraudare a votului ar putea fi încercate de orice partid care se simte suficient de puternic în zonă și e suficient de ticălos și avid de putere. Dacă există dovezi ca cele semnalate, normal că adevărul votului cetățenesc trebuie restabilit. Din păcate, există o reținere puternică față de renumărare sau orice reanalizare laborioasă - a se vedea chiar afirmațiile lui Dan Barna în acest caz. Ea trebuie depășită dacă există un respect adevărat față de ideea dreptului de a alege. Curios, se vor conducătorii noștri de mâine și încă trebuie să le explicăm de ce ne pasă!
    • Like 1
    • @ Corina
      Corina check icon
      Se confirmă că hoția e tentație mare la românii din birourile electorale, și nu doar pesediști.
      adevarul.ro/news/politica/document-vot-viciat-sectorul-1-fost-rearanjate-sute-voturi-pix-1_5f741de95163ec4271743171/index.html

      https://adevarul.ro/news/politica/magie-electorala-candidat-usr-plus-reclama-faptul-ca-votat-alaturi-sotie-copii-procesul-verbal-apar-zero-voturi-nu-m-am-votatm-1_5f736e1f5163ec427170b2fa/index.html
      • Like 0
  • Paul check icon
    Sincer de când înjur eu pesedisti nu am crezut niciodată ca astia pot fura alegerile in halul asta. Nici acum nu vreau sa cred, însă dacă toată povestea se dovedește adevarata, atunci cred ca vremea pușcăriei pentru pesedisti a trecut, a venit vremea sa ii izgonim cu furci, făclii și topoare.
    • Like 2
    • @ Paul
      Corina check icon
      Avem varietate, nu mai e așa de monoton. În primul link pe care l-am dat se vorbește de falsuri în favoarea ALDE și PMP.
      • Like 0
  • profun check icon
    Eu văd următoarele:
    1. Toate linkurile din articol duc la declarații interesate dinspre USR, greu de pus în contextul real și verificat (cel care „fuge” cu PVurile, NU fuge ci explică ce și cum de ex. ).
    2. Reapare iar „hoția” cu codul QR lipit. Dar și la linkul de FB al lui Năsui, procesul LOR verbal e tot cu QR code decupat.
    3. Tot scandalul s-a declanșat după ce Tudorache a cerut renumărarea.
    4. Mme. Armand nu vrea renumărare. Oare de ce!?
    Ciudat ... foarte ciudat ...
    • Like 1
  • va invit pe fiecare sa va inscrieti ca observatori la vot. Fie din partea unui partid, fie ca independenti. Nu e un proces infailibil, dar faceti furtul de voturi mai greu, in special in sectiile din mediul rural.
    In contextul COVID, poate nu e de dorit pentru oricine sa se expuna, dar va rog, luati in considerare sa sacrificati o duminica.

    Veti realiza cat de usor se poate fura daca intr-o sectie exista majoritate de membri din partea unui partid si cat de mult conteaza cine numara.

    Am strabatut vreo 450km ca sa votez, si cand vad cat de usor se fura, pana si in Bucuresti, mi se face lehamite. Eu cred ca asta e de fapt obiectivul: lehamitea generala, dezinteresul pentru vot.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Aveti perfecta dreptate. Problema aici este daca USR+PLUS, dar mai ales PNL-ul au curajul sa mearga pana la capat in aceste cazuri si sa nu se lase pana nu se ajunge la proces si justitia sa decida.
    Vorbesc mai ales PNL, pentru ca de cand sunt la putere nu prea am mai vazut activitate la DNA.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult