Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: Dacă în locul lui Isărescu vine un Vâlcov, se va produce o catastrofă cu urmări incalculabile

CTP la digi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, la Digi24, că senatorul ALDE Daniel Zamfir s-a comportat ca un „politruc anchetator”, la discuția de marți din Parlament cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

Preşedintele comisiei economice din Senat a încercat să-l tragă la răspundere pe guvernatorul BNR pentru ca să-și creeze o imagine de putere în fața românilor, precizează jurnalistul.

„Dezgustător spectacol! Daniel Zamfir și tovarășii lui din comisie nu au avut nici cea mai mică intenție să înțeleagă ceva, așa cum rezultă din această desfășurare. Au spus că au chemat tot Consiliul de Administrație al BNR, cu guvernatorul, pentru ca să se ajungă la o înțelegere.

Zamfir s-a comportat ca un politruc anchetator. E replica în care Isărescu i-a zis: „Mă lăsați să vorbesc?”, iar Zamfir spune: „Vă las, dar nu v-am pus o întrebare. V-ați gândit dumneavoastră că v-am pus o întrebare, dar eu nu v-am pus.”

De ce a fost chemat Mugur Isărescu, de ce au fost chemați acolo Lucian Croitoru, Voinea, ș.a.m.d.? Motivul nu este ca să afle cineva ceva, ci ca dl Zamfir să creeze o imagine de putere, cum îl trage el de răspundere pe guvernatorul BNR și cum îl pune el la punct și cum încearcă să rezolve problema dobânzilor prin intervenția BNR.

Cred că și un elev de clasa a opta poate înțelege că dobânzile la credite sunt în directă relație cu deficitul bugetar, cu deficitul de balanță comercială și, în primul rând, cu inflația.

Ce ar vrea să sugereze domnul Zamfir celor 680.000 de români care au rate la credit restante cu mai mult de 30 de zile? Sugerează: Eu vreau să scadă dobânzile și să nu mai plătiți nici măcar ratele și să fiți fericiți cu ratele pe care le-ați luat și cine mă împiedică? Isărescu, cu ROBOR-ul, cu deficitul.

Asta e manevra ordinară. Dacă în aceste condiții, Mugur Isărescu e silit să plece de la BNR, se va produce o catastrofă cu urmări incalculabile, dacă în locul lui vine un Vâlcov sau un Zamfir, nu știu ce se va întâmpla cu această țară.

L-am criticat pe guvernatorul BNR, când a fost cazul, dar în momentele de mare tensiune, momentele critice economico-financiare - cum a fost cel din 1999, pragul incapacității de plată, cum a fost 2009, criza mondială - în acele momente, BNR a fost ultimul refugiu, ultima redută a deciziilor raționale”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Guvernatorul Mugur Isărescu a stat peste trei ore și jumătate marți la Parlament, timp în care preşedintele comisiei de buget-finanţe, Daniel Zamfir, l-a atacat în privinţa ROBOR și a dobânzilor la credite. De cealaltă parte, guvernatorul BNR a replicat sec, uneori amuzat, că senatorul ALDE este în confuzie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va meritati soarta dragi partasi a sistemului romanesc corupt : cum este posibil ca in acest an 2019 sa defilati cu asa incompetenti si mafioti ( in general ) prin functiile institutiilor de stat publice sau particulare ? Cum este posibil, daca stiati de ei de dinainte de 89 si aici ma refer la JUSTITIE si la organele de ancheta precum si cele decizionale. Singura explicatie logica este ca SUNTETI PARTASI la acest circ medio-politic care actioneaza ca un malaxor de luat mintile. Dragi jurnalisti, repet, nu sunteti doar jurnalisti ci sunteti formatori de opinie. Ceea ce debitati ( grila de programe ) pe post are un mare impact in educarea poporului, aici ma refer la calitatea invitatilor, precum si la calitatea actului jurnalistic pana la cea mai tampa reclama aprobata de "inginerul" de montaj corupt sau nu. Nu sunteti obligati sa fiti corupti doar pentru ca pe fluturasul de salariu scrie un nume de Voiculescu, Vantu sau SECU-BOSS. Libertatea, impartialitatea, verticalitatea sau adevarul sa stiti ca nu se scriu invers. Si acum, ce spunea-ti domnule CTP ?
  • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   check icon
   Dvs ați părăsit țara, sau de unde această detașare?
   • Like 1
 • Daniel Zamfir s-a uitat de cateva ori la interpelarea Nasului de catre Comisia Senatului SUA din filmul lui Copolla in partea a doua.Nu a priceput insa intriga filmului a.i. interpretarea oferita de el a fost deplasata si demna de Zmeura de Aur.
  • Like 1
 • Nimic de comentat,aceeasi impresie mi-au facut-o si mie...cu un amendament...d-lPopescu l-a uitat pe ....nicolae(e scris corect)!
  • Like 0
 • Aș dori să mă refer la o replică a domnului C.T. Popescu...ce pare că a căzut într-o admirație profundă ptr. dl. Isărescu. Da, sunt de acord că Vâlcov este o catastrofă ptr. reprezentarea noastră diplomatică și da! ar fi o catastrofă pentru România să fie pus de Dragnea la BNR...în primul rând că este un hoț dovedit! Dar eu cred că sunt în România economiști mult peste bâlbâitul de Isărescu! Este același Isărescu care a permis cuplaje gen FNI-CEC-Banca Agricolă sau crearea unor bănci cu bani furați prin FNI de acel „vânt” urât mirositor care este acum după gratii sau crearea unor profituri uriașe ale băncilor care activează și în prezent în România cu manipulări gen franc elvețian imuabil la curs valutar.... Nu este normal dar nici moral ca o bancă din România să înregistreze profit de peste un miliard de euro pe an iar clienții băncii să fie sărăciți cu dobânzi uriașe-indiferent de termen sau de valuta folosită în tranzacții-returnând credite de 200% sau chiar 300% la termen-iar Dl Isărescu să spună cu aroganță că acei clienți nu au citit bine contractul de credit când l-au semnat... și s-a ajuns în prezent la situația aberantă de exemplu - un investitor român obține credite mai scumpe ca un investitor străin în toate domeniile dar mai ales în agricultură! Eu cred că a sosit timpul să vină la BNR un guvernator cuplat efectiv pe interesele României și nu pe intersul personal al unui Isărescu care s-a îmbogățit peste măsură de când este guvernator, iar România este penultima economie a UE! Nu ar fi fost normal și moral ca și nivelul de bogăție sau avere a lui Isărescu să fie la nivelul de performanță! Ce a făcut acest Isărescu pentru România în afară de a spune din când în când, emfatic și sibilinic că leul este menținut puternic și investiți în el! Nu ar fi timpul să ne spună exact de ce AURUL României este la Londra exact cănd londra iese din UE( nu tot, doar 90 de tone...)? Măcar puțină istorie bâlbâită dacă își aducea aminte dl. ”profesor” Isărescu despre tezaurul de la Moscova și nu ar fi trebuit să înstrăineze averea României. Așa ceva se făcea prin anunț public cel puțin.... Când va da socoteală Isărescu pentru marile? ”greșeli” ? Sau marile lui ”tunuri” ?
  • Like 1
  • @ Mihai Sava
   Delia MC Delia MC check icon
   A spus deja de ce aurul e la Londra și nu în România.
   • Like 2
  • @ Mihai Sava
   Mr.Oh check icon
   Exista asa o frustrare a prostului care nu stie sa faca nimic dar se straduie. Se mira ca nu-i iese. Ma intreb de ce se construieste Mercedes in Germania. De ce ce altii au NASA si nu Romanii?

   Ce credeti ca se va intampal cand Romanii vor face "ordine" cu bancile? De unde tractoare pentru Agricultura? Credeti ca cuiva ii trebuie bancnote romanesti? Ce sa faca cu acestea? Sa faca foc in soba.

   Sau va imaginati ca si Ceausescu ca pentru a zbura pe luna ajunge sa se dea din gura? Bunastarea se construieste caramida cu caramida. bancile nu au nimic de a face cu asta. Banci sunt si in SUA si in Franta. Doar incapacitatea romanilor de a face ceva coerent, bine gandit, cu folos, e problema. Fiindca nu stiu sa faca nimic (cei care stiu fug din tara si o fac de secole) doar se lamenteaza ca altii sunt rai.

   Nu ma deranjeaza saracia din Romania. Ma deranjeaza prostia care nu permite dezvoltarea bunastarii. Cand trebuie facut ceva nu face nimeni nimic, dar strainii sunt de vina, bancile sunt de vina, altii sunt de vina. Ei sunt devina ca isi folosesc creierul si noi doar muschii. Asta e problema. Suntem un popor bun de gura. primii la vaicareli si la a arunca responsabilitatea altora.

   Faceti praf sistemul bancar si o sa faceti tranzactii in natura. O sa mergeti la targ si veti da cartofi pentru suruburi. Atunci sa vedeti bogatie in Romania.
   • Like 3
  • @ Mihai Sava
   N-am inteles, sugerati ca este responsabilitatea dl. Isarescu faptul ca nu s-a returnat tezaurul Romaniei de la Moscova? Faptul ca o parte din aurul Romaniei este la Londra, pe mine ma face sa dorm mai linistita, nu stiu dvs. Va intrebati ce a facut dl. Isarescu pentru Romania, inseamna ca nu ati citit articolul cu atentie, sau l-ati citit dar nu l-ati inteles. Considerati ca e cazul sa vina ''un guvernator cuplat efectiv la interesele Romaniei", da, de ce nu valcov sau teordorovici, acesti domni sunt mufati la interesul Romaniei pentru a-l deturna spre buzunarul propriu si al camarilei de partid, asadar sunt foarte buni, sa vina, de ce nu?
   • Like 2
 • Un inginer ratat care se pricepe la toate ...de la filme la economie. De ce s-a lasat de meserie ???. S-a uitat vreodata in oglinda ? Nu suport filmele cu zombi - Cercetare științifică
  În anii '80 ai secolului al XX-lea s-au efectuat studii științifice privind originea și natura drogurilor care pot duce la efectele menționate mai sus. S-a descoperit că substanțe neurotoxice de origine animală, probabil de la peștele Tetraodontidae (latină Arothron stellatus) și de la crustaceul gasteropod din familia Conidi, induc victimelor o stare catatonică asemănătoare morții.- Sa aiba grija ce mananca.
  • Like 1
  • @ paladescu@gmail.com
   check icon
   Cîinele moare de drum lung și prostul de grija altora.
   • Like 2
  • @
   Vad ca porti grija altora....
   • Like 0
  • @ Pălădescu Georgeta
   check icon
   Sigur că da, cred că și proștii au dreptul la viață!
   Scopul mesajului meu a fost fix pentru aceasta.
   • Like 0
 • Da, domnule Voicu, persoana din fruntea unei instituții are un rol determinant pentru buna-funcționare a instituției respective; faptul că acea persoană este bine pregătită profesional, că este onestă, că are calități de lider-toate acestea contează (a se vedea ce a ajuns DNA-ul fără Kovesi; o umbră a ceea ce a fost; de aceea Dragnea întreba retoric: care DNA). Degeaba este o echipă de calitate, dacă cel din fruntea instituției este un handicapat profesional sau un hoț sau nu știe să conducă echipa. Dl. CT Popescu a punctat corect: dacă în locul lui Isărescu vine „un Vâlcov”, se va produce un dezastru pentru țară. Așa cum s-a produs un dezastru când în fruntea guvernului au pus „o Dăncilă„; și exemplele ar putea continua. Vă deranjează aceste adevăruri?
  • Like 3
 • Domnule CTP,

  Sa intelegem ca BNR-ul lui Isarescu e stat in stat ?
  Ca nimeni nu mai poate sa ceara lamuriri de la aceasta institutie, ba am aflat din gura lui MI ca BNR lucreaza (si) dupa niste reglementari internationale. Asa o fi, dar totusi, pe ea scrie ca e nationala, a Romaniei nu ? si ce politica monetara face daca accepta orice ROBOR inteles intre banci ? De ce nu le-a limitat aceasta intelegere la 1% cu marja de 0,5% in sus sau in jos (ca-n orice tara domestica) si de ce daca economia merge bine ratele cresc in nestire ? Trebuie sa vina de la Bruxelles vreo directiva obligatorie ca sa intram si noi in randul lumii ? Dar cred ca din caimacul bancilor se infrupta cu nesat si BNR-ul lui MI - ca doar d-aia reglementeaza cu atata naduf.
  Draga domnule CTP,
  S-ar putea sa aflam multe, foarte multe monstruozitati care s-au petrecut la BNR pe seama prostimii abia dupa epoca de aur de 30 de ani a lui MI, ca nimeni nu imparateste institutia, asa cum aflam zilnic monstruozitati dupa alta eminenta (neagra nu cenusie) care se vede acum procurorul planetar sau chiar al galaxiei.
  Va rog sa pastrati in rama acest articol si sa-l recititi cudrag peste vreun an sau doi. Vom trai si vom vedea.

  S-auzim numai de ….. tine.


  • Like 1
  • @ Cristofor
   Delia MC Delia MC check icon
   Vom afla. De la Antena3.
   • Like 2
  • @ Cristofor
   Mr.Oh check icon
   Ar fi bine sa va straduiti sa intelegeti si singur. Daca asteptati sa vi se explice s-ar putea sa asteptati mult si bine. Viata e o jungla. Asa ca fiti sigur ca nimeni nu-si va bate capul sa va mearga dvs. bine. Si pe Dragnea il doare la basca de dvs. ca si pe multi altii.

   Nu va obliga nimeni sa folositi moneda romaneasca. Daca nu va place RON-ul puteti emigra. In alte tari sunt alte guverne si alte banci cu alte monede. Si le merge bine. Sa zicem ca ceva mai bine ca romanilor.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Nu, sigur de la DIGI 24
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Crededeam ca numai Base ne trimite in alte tari ... vad ca a facut pui ideologici piratul din Tomis
   • Like 0
  • @ Cristofor
   Bati campii latrinelor tv, mai cumetre, ne lasi?
   • Like 2
  • @ Cristofor
   check icon
   Da'' pe ce te bazezi?
   • Like 0
 • A venit domnul Isarescu sa dea lectii de economie unui ca Zamfir, dar el tot constructii are in cap! In afara de un tupeu jegos, e varza la finante si banci! Spune ca Romania e cea mai saraca tara, cu cel mai sarac popor. Si ca bancile sunt de vina pentru saracia romanilor. Cati romani de rand isi permit sa ia credite?? Cum se face ca avem cei mai bogati politicieni si cele mai mari pensii speciale?
  • Like 1
  • @ Angela Crisan
   Si cei mai saraci bancheri. Bietul Isarescu n-are bani sa-si cumpere o sticla de vin si de necaz si-a tras o podgorie si si-a pus rudele mai sarace ca el la mustit struguri, sa bea si gura lui un vin de tara ... si biet pensionar a trebuit la batranete sa-si mai ia un job, deh... tot la banca si tot boss ca nu se ajunge cu banii ...
   • Like 0
  • @ Cristofor
   check icon
   Shit, acum tre' ar trebui să le dau tuturor ”Like” ca să arăt că ție că ți-aș da ”Dislike”?
   De ce ai invocat în felul acesta atît de jalnic problema dlui Isărescu?
   Putem s-o punem în termeni mult mai pragmatici:
   Are dreput o persoană numită poliitic (cum e și M. Isărărescu) să aibă afaceri particuare?
   Părerea mea e că NU (deci Isărescu NU e ok din acest punct de vedere)!
   Dar una-i una, alta-i alta: aia cu ”bietul Isărescu care ...” e tot aiurea-n tavan!
   Zi-o, domnule, de-a dreptul, fără frică:: Cel puțin, marii mandatari (parlamentari, angajați ai BNR, sau ai ministerelor, în mod sigur și altele) nu se cuvine să aibă, sau să fie parte la, afaceri particulare.
   • Like 0
  • @ Angela Crisan
   check icon
   Din fraza ”A venit domnul Isarescu sa dea lectii de economie unui ca Zamfir, dar el tot constructii are in cap!” se înțelege că că dl Isărescu e cel care are ”constructii in cap”. Asta ați dorit să transmiteți?
   • Like 0
 • Aceeași tendință de identificare a unei instituții cu persoana din fruntea ei. Este o concepție de sorginte totalitară, comunistă care desființează și desconsideră din start echipa, oamenii care participă la funcționarea instituției. În această logică va trebui să inventăm cât mai urgent nemurirea pentru șefii instituțiilor, altfel ne paște dezastrul, apocalipsa, „catastrofa cu urmări incalculabile”.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   - parerea mea - pesedeii vor sa-l goneasca pe "guvernator" - in caz ca reusesc, au pus stapanire pe tot, taind si influenta strainilor din umbra asupra romaniei - influenta strainilor pe fata de-abia mai palpaie - singurii care mai influenteaza ceva in romania sant cetatenii din interior, dar o fac catastrofal, fie ca voteaza, fie ca nu voteaza - intre timp, romania a ajuns din nou un teren de confruntare intre vest si est - istoria se repeta, au grija de asta cei puternici ai lumii - am scris "romania" cu "r" pentru ca, s-ar putea ca acest cuvant sa nu mai reprezinte nimic intr-un viitor nu prea indepartat ..........................
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Comentariul dvs e copilăresc. Oamenii de valoare nu se nasc pe toate gardurile
   • Like 2
  • @ Stan Colton
   Delia MC Delia MC check icon
   ...si atunci au pus laba pe rezerva valutară și de aur. Pe care ar folosi-o la ajustarea cursului, pomeni, pensii speciale, măriri de salarii, încheierea bugetului, etc. Vedeți, sunt bani! Nu au răbdare până în mai și forțează nota. La acelea nu se umblă decât la dispoziția BNR fiindcă reprezintă garanția monezii circulante și Doamne ferește, garanție în caz de împrumut.
   Le lipsește acel buton de control. Iar Isărescu nu-i lasă la butoane. Se vehiculează Vâlcov, Isar. Tare aș vrea să greșesc!
   • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult