
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, la Digi24, că senatorul ALDE Daniel Zamfir s-a comportat ca un „politruc anchetator”, la discuția de marți din Parlament cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Preşedintele comisiei economice din Senat a încercat să-l tragă la răspundere pe guvernatorul BNR pentru ca să-și creeze o imagine de putere în fața românilor, precizează jurnalistul.
„Dezgustător spectacol! Daniel Zamfir și tovarășii lui din comisie nu au avut nici cea mai mică intenție să înțeleagă ceva, așa cum rezultă din această desfășurare. Au spus că au chemat tot Consiliul de Administrație al BNR, cu guvernatorul, pentru ca să se ajungă la o înțelegere.
Zamfir s-a comportat ca un politruc anchetator. E replica în care Isărescu i-a zis: „Mă lăsați să vorbesc?”, iar Zamfir spune: „Vă las, dar nu v-am pus o întrebare. V-ați gândit dumneavoastră că v-am pus o întrebare, dar eu nu v-am pus.”
De ce a fost chemat Mugur Isărescu, de ce au fost chemați acolo Lucian Croitoru, Voinea, ș.a.m.d.? Motivul nu este ca să afle cineva ceva, ci ca dl Zamfir să creeze o imagine de putere, cum îl trage el de răspundere pe guvernatorul BNR și cum îl pune el la punct și cum încearcă să rezolve problema dobânzilor prin intervenția BNR.
Cred că și un elev de clasa a opta poate înțelege că dobânzile la credite sunt în directă relație cu deficitul bugetar, cu deficitul de balanță comercială și, în primul rând, cu inflația.
Ce ar vrea să sugereze domnul Zamfir celor 680.000 de români care au rate la credit restante cu mai mult de 30 de zile? Sugerează: Eu vreau să scadă dobânzile și să nu mai plătiți nici măcar ratele și să fiți fericiți cu ratele pe care le-ați luat și cine mă împiedică? Isărescu, cu ROBOR-ul, cu deficitul.
Asta e manevra ordinară. Dacă în aceste condiții, Mugur Isărescu e silit să plece de la BNR, se va produce o catastrofă cu urmări incalculabile, dacă în locul lui vine un Vâlcov sau un Zamfir, nu știu ce se va întâmpla cu această țară.
L-am criticat pe guvernatorul BNR, când a fost cazul, dar în momentele de mare tensiune, momentele critice economico-financiare - cum a fost cel din 1999, pragul incapacității de plată, cum a fost 2009, criza mondială - în acele momente, BNR a fost ultimul refugiu, ultima redută a deciziilor raționale”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24.
Guvernatorul Mugur Isărescu a stat peste trei ore și jumătate marți la Parlament, timp în care preşedintele comisiei de buget-finanţe, Daniel Zamfir, l-a atacat în privinţa ROBOR și a dobânzilor la credite. De cealaltă parte, guvernatorul BNR a replicat sec, uneori amuzat, că senatorul ALDE este în confuzie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În anii '80 ai secolului al XX-lea s-au efectuat studii științifice privind originea și natura drogurilor care pot duce la efectele menționate mai sus. S-a descoperit că substanțe neurotoxice de origine animală, probabil de la peștele Tetraodontidae (latină Arothron stellatus) și de la crustaceul gasteropod din familia Conidi, induc victimelor o stare catatonică asemănătoare morții.- Sa aiba grija ce mananca.
Scopul mesajului meu a fost fix pentru aceasta.
Sa intelegem ca BNR-ul lui Isarescu e stat in stat ?
Ca nimeni nu mai poate sa ceara lamuriri de la aceasta institutie, ba am aflat din gura lui MI ca BNR lucreaza (si) dupa niste reglementari internationale. Asa o fi, dar totusi, pe ea scrie ca e nationala, a Romaniei nu ? si ce politica monetara face daca accepta orice ROBOR inteles intre banci ? De ce nu le-a limitat aceasta intelegere la 1% cu marja de 0,5% in sus sau in jos (ca-n orice tara domestica) si de ce daca economia merge bine ratele cresc in nestire ? Trebuie sa vina de la Bruxelles vreo directiva obligatorie ca sa intram si noi in randul lumii ? Dar cred ca din caimacul bancilor se infrupta cu nesat si BNR-ul lui MI - ca doar d-aia reglementeaza cu atata naduf.
Draga domnule CTP,
S-ar putea sa aflam multe, foarte multe monstruozitati care s-au petrecut la BNR pe seama prostimii abia dupa epoca de aur de 30 de ani a lui MI, ca nimeni nu imparateste institutia, asa cum aflam zilnic monstruozitati dupa alta eminenta (neagra nu cenusie) care se vede acum procurorul planetar sau chiar al galaxiei.
Va rog sa pastrati in rama acest articol si sa-l recititi cudrag peste vreun an sau doi. Vom trai si vom vedea.
S-auzim numai de ….. tine.
De ce ai invocat în felul acesta atît de jalnic problema dlui Isărescu?
Putem s-o punem în termeni mult mai pragmatici:
Are dreput o persoană numită poliitic (cum e și M. Isărărescu) să aibă afaceri particuare?
Părerea mea e că NU (deci Isărescu NU e ok din acest punct de vedere)!
Dar una-i una, alta-i alta: aia cu ”bietul Isărescu care ...” e tot aiurea-n tavan!
Zi-o, domnule, de-a dreptul, fără frică:: Cel puțin, marii mandatari (parlamentari, angajați ai BNR, sau ai ministerelor, în mod sigur și altele) nu se cuvine să aibă, sau să fie parte la, afaceri particulare.
Le lipsește acel buton de control. Iar Isărescu nu-i lasă la butoane. Se vehiculează Vâlcov, Isar. Tare aș vrea să greșesc!