Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Criza imobiliară - un test pentru autoritățile chineze și un factor de risc pentru economia globală

China - imobiliare

Foto: Keith Levit / Alamy / Profimedia

Economia Chinei încetinește, sub povara problemelor din sectorul imobiliar și a datoriilor acumulate. Banca Mondială a redus perspectiva pentru 2024 cu 0,4 puncte, la un avans de 4,4%.

Potrivit indicilor PMI recenți, sectorul serviciilor stagnează, iar industria se redresează foarte timid. În aceste condiții, fără noi programe de susținere din partea autorităților, un ritm de creștere de 5% anul acesta va fi foarte greu de atins.

Pentru economia globală, care simte tot mai mult presiunea dobânzilor ridicate și a fragmentării geopolitice, încetinirea Chinei aduce riscuri suplimentare. Totodată sporește contrastul față de India, care, după un avans de 7,2% anul acesta ar urma să crească cu 6,3% anul viitor.

Banca centrală a luat măsuri de susținere. Însă, deși aparent are spațiu amplu de manevră, dat fiind că inflația variază din aprilie în jurul lui 0, spre deosebire de presiunea înregistrată în alte țări dezvoltate, este limitată de problemele structurale ale economiei. PBOC înțelege astfel că politici nepotrivite pot mări dificultățile din viitor. În sectorul imobiliar, vânzările au scăzut cu 24% anualizat, iar investițiile cu 19%. Încrederea a fost zdruncinată de oprirea proiectelor și prăbușirea mai multor dezvoltatori în ultimii ani, în câteva valuri.

Evergrande e cunoscut ca un dezvoltator imobiliar cu politici agresive de extindere în domenii dincolo de zona sa primară, investind în parcuri de distracții, automobile electrice și energie. Capitalizarea grupului a depășit 125 de miliarde de dolari în 2021, an în care a generat unde de șoc anunțând că nu își poate onora obligațiile financiare.

De la vârful din 2017, acțiunile au pierdut 99%. Revenit la tranzacționare vara aceasta după o suspendare în martie 2022, dezvoltatorul a continuat să le dea investitorilor experiențe încărcate de adrenalină. Produsele de investiții (WMP, wealth management products) vândute de companie aveau un risc ridicat, și au fost furnizate unor investitori de retail - uneori presiunea a fost chiar pe angajați să le cumpere - care nu erau pregătiți pentru ele. De la promisiuni de randamente de peste 10%, s-a ajuns la rambursarea principalului în rate tot mai mici. Arestarea fondatorului, presupusă în legătură cu încercarea de a transfera active offshore, dar potențial și cu produsele de investiții, pune sub semnul întrebării continuarea planului de restructurare. În iunie datoriile totale ale gupului ajungeau la 2,39 trilioane de yuani (aproximativ 327 miliarde de dolari). Pe 30 octombrie un tribunal va decide dacă firma va fi lichidată. Până la finele lui august fuseseră depuse aproape 2000 de solicitări de despăgubire adresate diviziei de real estate, în valoare de peste 61 de miliarde de dolari.

Fără a interveni pentru salvarea directă a dezvoltatorului, autoritățile vor să transmită un semnal atât în plan intern, cât și extern, adresat creditorilor offshore, care sunt, acum, într-o poziție mai vulnerabilă.

Încercarea de a tempera balonul speculativ al prețurilor imobiliare vine, însă, cu riscuri ample, după o lungă perioadă în care finanțarea sectorului public prin vânzarea de teren către mediul privat a umplut rezervele bugetelor regionale.

Criza Evergrande este un simptom al unei probleme mai vechi si mai profunde. La bază se află vechea eroare a încrederii exagerate în prelungirea la nesfârșit a unor trenduri ascendente pentru prețurile imobiliare, alimentată de acumularea de datorie. Devoalarea unor dezechilibre structurale pune presiune pe economie, accentuând prudența și limitând consumul. Traiectoria de creștere pe termen lung a Chinei ar putea continua să se ajusteze, aplatizându-se la niveluri mai coborâte decât cele estimate anterior.

Pe termen scurt, China ar putea trece prin câteva trimestre dificile. Bursele chineze au transpus în cotații o parte din veștile negative. Pe de altă parte, dezvoltările recente din China au drept efect pozitiv, prin exportul dezinflației, un ajutor în lupta cu creșterea prețurilor din alte regiuni, ceea ce este mai mult decât binevenit.

În SUA dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani au ajuns la un vârf pentru ultimii 16 ani, în Germania, pentru ultimii 12 ani, provocând preocupări semnificative băncilor centrale și investitorilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon