Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CTP: Cine e în criză? Persoana care arată în criză în momentul de față e domnul Klaus Iohannis. Domnul Klaus Iohannis se contrazice sistematic

CTP - digi

Cristian Tudor Popescu a declarat vineri seara la Digi24 că primul partid cu care trebuie să negocieze premierul desemnat, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, pentru formarea guvernului, nu este PSD, ci chiar PNL. „Capacitatea operațională a domnului general în interiorul PNL-ului e foarte scăzută”, a spus gazetarul. 

Despre președintele Klaus Iohannis, CT Popescu spune că și-a pierdut mult din credibilitate, după ce a  făcut o serie de declarații care se contrazic. „Persoana care arată în criză în momentul de față, clar în criză, e dl Klaus Iohannis”, spune Cristian Tudor Popescu. 

Pe de altă parte, gazetarul consideră că măsurile pe care le-au anunțat vineri autoritățile pentru limitarea răspândirii coronavirusului sunt tardive.

Cristian Tudor Popescu: Aceste măsuri, nu ai ce să comentezi. Ele sunt luate târziu, pe picior. De ce trebuie să așteptăm acum, de pildă, de miercuri și până luni, să se ia măsurile? Nu era normal să iasă Iohannis miercuri, să ne spună - de acum se iau, pentru că ele sunt pregătie. Pachetul de măsuri a fost judecat din punct de vedere tehnic, juridic, e pregătit, gata, îi dăm drumul. De ce nu au făcut asta acum două săptămâni, trei săptămâni, o lună, două, trei, ca să nu mai vorbesc astă vară, când declara dl Iohannis: „Am învins pandemia.”

Acum a venit dl Iohannis să ne spună: „Stăm noaptea”. Nu stau nici noaptea. „Stăm acum să facem normele de aplicare”. Păi nu puteați să le faceți, normele astea? Nu puteați să supuneți parlamentului, încă din vară, chestiunea certificatului verde, ca ea să fie aprobată în cazul valului 4? Nu, că aveau altă treabă, aveau o treabă cu congresul PNL.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Sunt măsuri care țin vestul Europei departe de valul 4.

CTP: În Franța s-au luat aceste măsuri pe care guvernanții noștri le consideră nepopulare, riscante politic, că pot să piardă. Pot să piardă la ce? Că au alegeri tocmai în 2024. Francezii au alegeri într-un an. Macron are alegeri într-un an. Și totuși, iată că în fața expertizei științifice, în fața sfatului oamenilor de știință, medicilor, profesioniștilor, a luat aceste măsuri, deși are alegeri într-un an. Am auzit că și la organizații private cu mai mult de 50 de angajați va trebui să prezinți certificatul verde, când te duci la muncă.

Claudiu Pândaru: Când te duci în acea instituție, ca vizitator.

CTP: La stat e clar, pui paznic la poartă, paza contractuală, chiar poliție. Dar la privat cine va face triajul asta? Cine va verifica dacă respectivii au certificat verde, ca să intre? Bodyguarzii? Cine o să facă lucrul ăsta? Cineva poate să spună: cu ce drept îmi ceri dumneata certificatul verde? Cine îți cere certificatul verde trebuie să aibă acest drept. De pildă poliția îl are. Cine va face asta în poarta instituției? Nu știu, e greu de anticipat. Asta tocmai din cauză că, în mod absurd și dureros pentru atâția oameni, aceste măsuri nu au fost gândite și puse în act și în acte demult, nu acum.

Claudiu Pândaru: A crescut numărul celor ce se vaccinează în fiecare zi.

CTP: De ce oare, dle Pândaru?

Claudiu Pândaru: Teama sau nevoia de a avea certificat, pentru a intra în diferite locuri?

CTP: Probabil că și una și cealaltă. Dar e trist să vezi că e nevoie de, în ultimă instanță, de frica morții se apucă să se vaccineze. Asta arată nivelul de civilizație al acestui popor. Îmi pare rău, nu pot să interpretez altfel lucrurile. Dacă nu ești în stare să înțelegi când ți se explică în mod rațional de ce trebuie să te vaccinezi, înseamnă că nu ai grad de inteligență suficient și de deschidere mentală, ca să pricepi lucrurile astea. Aici mi s-a adus contraargumentul următor, când am spus asta: „Păi bine, dar nu sunt de vină oamenii, de vină e conducerea, care astă vară, Iohannis a zis că a învins pandemia și guvernul Cîțu....” Da, bineînțeles că sunt de vină, dar din popor nu face parte și conducerea? Conducerea nu e aleasă de popor? Că nu suntem într-o dictatură. Sunt puși acolo aleșii poporului. Prin alegeri libere democratice și atunci poporul plus conducătorii săi în România fac 35%, atât. Civilizație, inteligență, gând, la ceilalți, bun simț, 35%, asta e procentul nostru. Știți ce e rău? E rău că iarăși mă lovesc de un sentiment greu de suportat. În anii 90, când mă duceam afară din țară, nu numai în Vest, mă loveam de un soi de respingere tăcută din partea simplilor oameni, nu din partea organizațiilor sau a oficialilor.

Când auzeau că sunt român, dintr-o dată ăia se cuplau unii cu alții, indiferent că erau nemți, polonezi, unguri și așa mai departe. Toți se înțelegeau unii cu alții, iar eu, românul, fără să fie un complot, o conspirație, se înțelegeau natural, nu mă băga nimeni în seamă. Ca și cum aveam râie pe frunte. Acum, se întâmplă același lucru. Acest 35%, în condițiile a ceea ce se întâmplă în Europa și nu numai, în Europa de Vest, unde sunt 80%-85% vaccinați. În Ungaria sunt mult mai mulți vacacinați decât la noi, circulă lumea cu certificat verde. Am rămas noi și Bulgaria. Îmi amintesc de expresia pe care o foloseam în anii 90, când descriam cu resemnare starea pe care o aveam: ultima găină din GOSTAT. România, în Europa, din nou se îndreaptă spre acest statut, cu ocazia pandemiei. 35%, atât s-a putut, cum se zice printre oamenii noștri politici. Atât s-a putut.

Claudiu Pândaru: Despre criză...

CTP: Cine e în criză? Persoana care arată în criză în momentul de față, clar în criză, e dl Klaus Iohannis. (Criză?) Da, în criză. Păi dl Klaus Iohannis se contrazice sistematic. Spune un lucru, îl afirmă, cu prestanță, de la înălțimea celor un metru 90 și câți centimetri o avea, cu glasul său rar și măsurat, după care, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: „Eu? Am zis eu chestia asta? Nu, nu ați înțeles, e invers”. Asta nu arată că ești într-o criză, oareșcum?

Claudiu Pândaru: O să vă rog să exemplificați.

CTP: Sunt momente câte vreți. Deci zice astă vară dl Iohannis: „Practic, am învins pandemia”. De ce a spus-o dl Iohannis? Ca acum să vină și să spună dl Iohannis, în măcelul care e acum în România, să vină și să spună: „Să nu îi credeți pe cei care spun prostii pe Facebook și să ajungeți la ATI. Da, dar pe matale de ce te-am crede, domnule?

Claudiu Pândaru: E președintele României.

CTP: Și ce dacă e președinte? Asta face ca ceea ce spune să fie mai adevărat? Faptul că e președinte? Adevărul nu se stabilește prin vot, asta e o mare achiziție cognitivă pe care politicienii români nu au făcut-o încă și nici poporul nu a făcut-o, până la capăt. Adevărul nu se stabilește prin vot, adevărul științific, adevărul juridic. Astea nu se stabilesc prin vot. Dacă cineva a fost ales prin vot, asta nu înseamnă că în ceea ce spune are automat dreptate, pentru că este președinte. Nici vorbă. E un fault logic din familia argumentum ad hominem, cu subspecia ex cathedra, argumentul autorității. E președinte, are dreptate. Nu! Analizăm ceea ce spune persoana, indiferent că e parlamentar, indiferent că e președinte.

„Vi-l mai amintiți pe Vosganian, care spunea „s-a făcut dreptate”, după ce parlamentul l-a scos la vopsea, ca să nu fie cercetat de justiție? Prin vot, da? Prin votul parlamentului! Și el spunea că s-a făcut dreptate. Deci, nu, faptul că e președinte nu îl împiedică pe dl Iohannis să spună prostii, și prostii e puțin spus. Aici are dreptate, sigur, că nu îi credem pe cei care spun prostii pe Facebook. Dar cine o spune? Dar pe dumneata putem să te credem? Ce grad de credibilitate mai ai în clipa de față? Ai un depozit de încredere acolo la Cotroceni. Ce ți-a mai rămas din el?

Claudiu Pândaru: Și-a pierdut președintele Iohannis încrederea cetățenilor?

CTP: Foarte mult. Altă declarație: „Criza politică nu e absolut deloc îngrijorătoare. Guvernul merge mai departe”. Asta spunea, acum o lună, dl Iohannis, când aveam deja mii de infectări pe zi. Vreo 10.000 chiar.

Claudiu Pândaru: Erau mai puține, dar criza politică exista.

CTP: Nu cred că erau mai puține, dar mă rog. Și acum iată în ce situație ne aflăm, în care trebuie să numim un premier fost general pentru a salva o situație critică. Păi nu era nicio problemă.

Știți ce se întâmplă grav, dincolo de compromiterea și de pierderea încrederii cetățenilor de către dl Iohannis? Grav e că el e „neamț”, între ghilimele, așa a fost perceput. Eu, când a fost votat dl Iohannis, m-am bucurat enorm. În primul rând mi-am spus: domnule, extraordinar, se depășește xenofobia băgată de Ceaușescu, de regimul ceaușist, în măduva poporului ăstuia, împotriva ungurilor, a evreilor, a nemților, a străinului, în general. Extraordinar. Deci iată, pot să depășească românii, să aleagă președinte un om care nu este etnic român, care e etnic german, sas. Acest lucru acum se întoarce împotrivă. Cei care nu l-au votat le spun acum celor care l-au votat: „Ați văzut bă, l-ați votat pe neamțul ăla, ați crezut că rupeți inima târgului cu neamțul ăla!”

Claudiu Pândaru: Greșeala sau succesul nu au nicio legătură cu naționalitatea, naționalitatea nici ea în sine nu e o garanție.

CTP: Asta ca și în cazul președinției. Faptul că ești român nu înseamnă că ai dreptate prin comparație cu un neamț sau cu un ungur. Dar așa gândim noi. La nivelul masei nu funcționează așa lucrurile. La nivelul masei acum apare și această componentă: „L-am pus pe neamțul ăla. Neam de neamul nostru să nu mai alegem vreun străin, vreun neamț, vreun ungur, că uite ce pățim”. De asta mi-e frică și asta alimentează în clipa de față discursul naționalist de peșteră, discursul naționalist imbecil și agresiv.

Dar dl Iohannis n-are nicio treabă, el este pe înaltele plaiuri ale vânătoarei, acum ne vorbește de la Bruxelles. Și ne spune el cum să nu credem în prostiile de pe Facebook.

Claudiu Pândaru: Dl Ciucă?

CTP: Dl Ciucă este dl Iohannis. Punct. Dl Ciucă eu nu știu cum va reuși să poarte niște negocieri pentru a realiza un guvern, mă rog, sustenabil, sub o formă sau alta. Nu pentru că e militar. Asta e iar o poveste pe care am văzut-o vehiculată: „E militar, deci nu e bine, că în general, în democrație, un militar în retragere să nu fie premier. De ce? Există un motiv pentru asta, și anume preluarea puterii prin lovitură de stat, de obicei, se face cu ajutorul militarilor, cu ajutorul armatei, asta e definiția loviturii de stat. Sau în orice caz cu forțe armate se face. Și atunci să nu punem militari la conducerea țării, că poate dau ei o lovitură de stat. Să fim serioși cu lovitura de stat dată de generalul în retragere Ciucă.

Claudiu Pândaru: Atunci, nu în faptul că e militar vedeți o problemă?

CTP: Nu asta e problema și nici nu e corect, în ultimă instanță, să-i interzici cuiva, care cineva a fost profesor, altcineva a fost medic, altcineva a fost inginer, sau altă meserie. A fost militar. De ce să interzici după aceea să ocupe niște funcții politice în stat? Care e problema? O lovitură de stat se dă și armata devine periculoasă în momentul în care politicul este alterat în așa hal, încât duce la lovitura de stat și la ce am văzut, începând cu Hitler. Comandantul suprem al Armatei nu e ministrul Apărării, adică dl Ciucă, care mai este, bănuiesc, ministru al Apărării, până când va fi premier. Comandantul suprem al Armatei e dl Iohannis. Dacă dl Iohannis are de gând să dea o lovitură de stat, o dă cu sau fără Ciucă.

Claudiu Pândaru: Sigur, nu este cazul, duceți discuția într-un absurd, pentru a explica...

CTP: Nu e niciun absurd, absurdul este această frică, vai de mine, nu un militar. De ce nu? Care e problema?

Nu asta este problema. Problema e că nu știu ce abilități are acest domn Ciucă. L-am văzut, are niște discursuri destul de lemnoase, mănâncă talaș mult, nu l-am văzut să exprime o ideologie, să exprime niște direcții, niște convingeri politice. Dl Ciucă nu are nicio treabă nici cu Partidul Național Liberal (PNL), el nu reprezintă opțiunea PNL. Așa cum am spus în emisiunea trecută, liberalii au mers până în ultima secundă cu Cîțu, că nu aveau cum altfel.

Este Iohannis, l-a pus Iohannis. Are de negociat cu partidele pentru a face un guvern? Păi primul partid cu care trebuie să negocieze dl Ciucă nu e PSD-ul, că cu USR am înțeles că nu negociază. E PNL-ul. Și are mari probleme dl Ciucă în a negocia cu PNL-ul. Pentru că rădăcinile lui în partid, vechimea lui, capacitatea de a comunica, a discuta, e relaționa, între diversele grupuri din PNL se duce spre zero, capacitatea operațională a dlui general în interiorul PNL-ului e foarte scăzută.

De asemenea, e vorba de luarea de măsuri economice, de măsuri medicale, de măsuri sociale, nu de măsuri militare. Dânsul probabil să are abilități deosebite în direcția asta, am văzut are medalii, are grad, general cu patru stele, se pricepe, a fost pe frontul de luptă, a fost în Irak, dar aici nu e vorba de așa ceva. Nu știu ce abilități va avea dl Ciucă să facă lucrurile astea.

Claudiu Pândaru: Dl Cîțu cum se raportează?

CTP: Sărut mâna, coană pisică, curăț pușca și spun prostii. Asta trebuie să i se pună pe frunte dlui Cîțu. Șocîțul ce a făcut? Ca și atunci.

Claudiu Pândaru: O exprimare metaforică asupra căruia v-am atras ferm atenția.

CTP: Curat metaforică, dar umflați-l sau dezumflați-l. Deci dl ăsta, ce a făcut, după ce a venit Iohannis și a spus: Ciu-că. Dl Cîțu s-a repezit primul. Asta se făcea la Partidul Comunist. Când cineva în ședință susținea un lucru și constata, la un moment dat, că se formează la un trend, o mișcare în sens contrar, se prindea de chestia asta și în momentul următor spunea: „Păi așa cum am spus eu”. Bascula fulgerător în tabăra adversă, asta era considerată o calitate acolo. Așa și Cîțu, ca să își înghită umilința asta mai ușor, a venit și a spus: „Eu l-am pus pe Ciucă”. Doamne, sărăcuțul, mă uitam la el așa, parcă i-a mai căzut niște păr din cap, după faza asta. Mă rog.

Cu Ciucă, problema nu e că e militar. Problemele sunt astea, pe care vi le-am spus până acum și problema cea mai gravă a dlui Ciucă stă în această zicere a domniei sale. Vă rog să rețineți că nimeni nu i-a pus pistolul mitralieră în rinichi dlui general, nu avea un AKM la spate, atunci când a declarat, de bună voie și nesilit de nimeni, următoarele: „Consider atât de sfântă onoarea și demnitatea de a fi fost șeful Statului Major al Apărării, încât indiferent de ce mi s-ar propune nu voi face altceva. Odată ce ai fost șeful Statului Major al Apărării reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi, iar eu consider că nu trebuie să fie niciun fel umbrită această poziție de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere și îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituție, dar nu dintr-o funcție publică.”

Deci nu numai politică, nici măcar funcție publică. Încă o dată, nu l-a obligat nimeni să facă declarația asta. De ce a făcut-o, această declarație?

Claudiu Pândaru: O declarație din iunie 2018.

CTP: Da, de acum 50 de ani. Nu? Acum o jumătate de secol, în 2018, dl Ciucă spunea lucrurile astea. Repet, nu l-a obligat nimeni. Nu a fost pus cu spate la zid, ca să declare asta. Nu, de bună voie. De ce a făcut-o? Pentru a comite un furt. Un furt. Acesta este un furt de imagine. La nivelul oamenilor politici, publici, pe care îi vedem pe ecrane nu se practică furtul cu șperaclul, cu pontoarca, cu piciorul de căprioară, așa cum fac hoții obișnuiți. Nu. Aici se fură imagine. De ce este un furt de imagine? De ce a făcut aceste declarații? Pentru ca oamenii să spună: „Uite, domne, ce om, ce om, domne! Cum nu vrea el să facă politică.” Și acum intră în PNL, în decurs de doi ani: PNL, senator, premier. E vreo problemă cu ce a spus în 2018? Asta este problema principală cu dl Ciucă. E militar. Unde e onoarea cuvântului de militar? La militari, mai mult decât la noi, cetățenii obișnuiți, ein wort, ein mort, cum zicea nea Toma Caragiu.

Claudiu Pândaru: PSD?

CTP: E noaptea minții aici, totală. Vasăzică, PSD nu va fi la guvernare. Pe USR i-au dat afară, văd că nu vrea să vorbească cu ei. Cum o să guverneze dl Ciucă? Cu cine guvernează? PSD-ul trebuie să fie căzuți în cap să facă acum ce? Să stea ei în parlament, să susțină, pentru ce să susțină? Mai tare decât atât, dl Iohannis vine și spune: din 2014 eu m-am angajat că fac reforme și tot fac și tot fac reforme de șapte ani, din 2014. Dar dacă tot le-am tot făcut, trebuie și refăcute. Cu cine? Cu guvernul Ciucă. Nu a fost în stare, spune Iohannis, coaliția asta majoritară instalată cu guvern în toată regula, PNL - USR - UDMR și o să facă cine? PNL cu sprijinul fantomatic al PSD. PSD-ul o să facă reforme. Asta ne spune Iohannis. Nu am putut să fac reforme, dar acum le va face pe-se-de.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu ce zice aici Cetepeul, cu o exceptie: recursul nefericit la expresia folosita de haita de manipulatori mercenari de la A3: "Asta e noaptea mintii". Inteleg, sa-i urmaresti pe cei de acolo ca sa le admiri maiestria in arta manipularii, dar nu sa le preiei expresiile verbale.
    • Like 0
  • Dupa ce ca am suportat cu stoicism lentoarea cu care s-a manifestat presedintele in acesti 7 ani decand a fost ales presedinte, acum, sa-l vedem ca da din colt in colt, dand sansa PSD-istilor sa faca pe grozavii si sa puna conditii, mi se pare de neconceput...doar ca, dupa atatea gafe si imprecizii oferite romanilor in aceasta pandemie, am devenit cu totii amortiti, aproape indiferenti, de atata obida, pierzandu-ne speranta ca Johannis mai e bun de altceva decat sa joace rol de robot vorbitor, fara talent de a intona firesc frazele, scrise, mai mult ca sigur, de manuitorii lui...nu prea poti sa te superi pe un robot, iar manuitorii lui sunt bine ascunsi...deci le inghitim mizeriile !!! Pandemia chiar ca paralizeaza gandirea populatiei si acum e momentul sa se petreaca cele mai ingrozitoare aberatii politice, sub nasul nostru!!! Ne putem astepta la ce e mai rau...Urmariti si veti vedea. Presedintele este un robot intors cu cheia, nu va faceti iluzii!!!
    • Like 0
  • Dl Johannis se roteste intr-un cerc vicios,360 grade,si face greseli dupa greseli,fiind sfatuit de cineva probabil,sau,ne luand in seama pe nimeni din preajma sa,ci ,numai ce-i furnizeaza numitul dansului (Helvig),care de comun acord n-au curajul sa predea arhiva SRI si a Armatei,la CNSAS,ceea ce inseamna nu numai nesolutionarea Mineriadei,ci,a proaspatului devenit prafuit Dosar 10 August.
    • Like 1
  • Haideti sa-i raspund pe TITLU domnului CTP. Dv stiati tot timpul ca vreti sa fiti GAZETAR de Romania ?....pentru ca nu-mi explic cum aciditatea dv si dezgustul fata de CORUPTIA din Romania spre exemplu nu v-ar fi impiedicat de mult sa plecati din tara si credeti-ma ca la salariul si relatiile dv sigur va-ti fi permis...deci prin analogie ati fost MAZOCHIST....v-ati complacut in mocirla Damboviteana. Si acum spicuind din titlul articolului si sa va dau un mic secret : Iohannis nici in acest moment NU STIE ca este un PION pe harta mondiala. Hai sa auzim de bine si retineti nu Presedintele este problema aici ci cei care au luat deciziile in locul lui si anume STRUCTURILE !!! Yeap !!!
    • Like 1
  • Ciprian check icon
    CTP și gașca de la Digi24 s-au lepădat rapid de integritatea jurnalistică și l-au ținut în brațe, cu nesimțire, pe Cîțu și pe Iohannis încă de la începutul crizei politice.

    Tot lineup-ul de la Digi24 se întrece în a „albi” știrile despre PNL, Iohannis și BOR - parcă ar fi Antena3 când intră în panică.

    Bine că citim în presa din Germania analize imparțiale despre criza politică și rolul central al lui Iohannis în eliminarea USR de la guvernare. Că dealtfel Digi24 e ocupată să facă schimbarea în site-advertorial pentru președinte și camarila lui.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult