Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a ieșit PNL din „criza Recorder”. Prost

SGA MURES - recorder

Foto: captura recorder.ro

Dușmanul tradițional al PSD, cel puțin la nivelul opiniei publice și exceptând perioada USL, este Partidul Național Liberal.

Partid de tradiție, cu impact major în istoria României, PNL a reușit în ultimii ani să devină un jucător important pe scena politicii din România. Probabil a contat și alianța/absorția PDL, partid recunoscut pentru buna organizare. Oricare ar fi motivul, PNL a câștigat de două ori alegerile prezidențiale, învingându-și chiar marele rival politic.

Momentul răsturnării guvernului Dăncilă a fost însoțit de un val de speranță. În sfârșit, proiectul „România Normală” putea fi pus în practică.

Și apoi a venit pandemia.

Un partid la guvernare se erodează. Un partid la guvernare pe timp de pandemie se erodează și mai repede. Critici asupra deciziilor medicale, acuze de corupție, scandaluri, toate sunt rețeta perfectă pentru pierderea procentelor. 

Cel mai recent scandal este schimbarea directorului SGA Mureș.

Ați văzut reportajul Recorder, apărut chiar în timpul campaniei electorale. 

Conform acestui reportaj, fostul director SGA Mureș (Ovidiu Ianculescu), un om teoretic competent, ar fi fost schimbat de guvernul PNL cu un consilier PNL, membru de partid, fără pic de experiență.

Era imposibil ca acel reportaj să nu „smulgă o lacrimă”. Nici măcar nu a mai contat că suntem în plină campanie electorală sau că Ovidiu Ianculescu ar fi beneficiat de relațiile apropiate cu PSD pentru angajarea la SGA Mureș. Știrea a ajuns virală și toată lumea, absolut toată lumea a vorbit despre ea. Inclusiv președintele țării a fost întrebat despre subiect în cadrul unei conferințe de presă.

Știrea a zguduit destul de mult opinia publică și sunt sigur că liderii PNL nu au privit cu ochi buni apariția unui astfel de reportaj. Aș merge chiar și mai departe și aș spune că inclusiv panica și-a făcut simțită prezența.

Cel puțin aceasta este concluzia pe care o putem trage din tentativele de gestionare a crizei de imagine.

Dar până la analiza modului în care au gestionat criza, este important să înțelegem contextul.

Oamenii s-au supărat din două motive. În primul rând, au asistat la încă o confirmare a numirilor de partid. Oamenii serioși, responsabili, s-au simțit revoltați de faptul că posturile importante din România sunt ocupate pe filieră politică, inclusiv de oameni lipsiți de competență.

Mulți s-au simțit nu doar nedreptățiți, dar și fără speranță: Eu ce fac dacă nu cunosc pe nimeni?

În al doilea rând, revolta a venit din faptul că reportajul a fost construit în jurul PNL-ului, în jurul acelui partid în care și-au pus speranțele. Dacă reportajul ar fi fost despre PSD, impactul ar fi fost infinit mai mic, întrucât și surpriza ar fi fost mai mică. Percepția despre PSD este clară, dar așteptările de la PNL sunt mari.

Mai există apoi și trecutul domnului Ianculescu. Se pare că acesta ar fi fost inițial angajat la SGA Mureș prin filieră PSD. Cu toate acestea, schimbarea unui om competent cu un consilier PNL, fără experiență în domeniu, este o problemă.

Nu în ultimul rând, subiectul în sine - numirile politice - este sensibil. Astfel că, ușor ușor, distribuire cu distribuire, postare cu postare, reportajul a devenit viral. Ideea „PNL=PSD” nu a întârziat să apară.

Și ajungem la gestionare…

Inițial câțiva membri PNL l-au atacat pe Ovidiu Ianculescu, afirmând că are legături cu Partidul Social Democrat. Deși pare a fi corect, această abordare nu rezolvă problema: acest om, măcar pe hârtie competent, a fost înlocuit cu un membru PNL fără niciun fel de experiență în domeniu.

Abordarea mai mult a enervat.

Ulterior, inclusiv președintele a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre cum comentează scandalul. Din păcate, reacția domniei sale nu a fost și cea mai potrivită, afirmând că nu cunoaște subiectul.

Opinia publică a reacționat din nou: cum este posibil să nu știe?

Într-un final, Klaus Iohannis a ieșit cu o poziție oficială, în timp ce Ludovic Orban a recunoscut numirea nepotrivită și concedierea consilierului PNL.

Poate un pic prea târziu…

Gestionarea a fost stângace și doar ultimul pas poate fi catalogat drept o acțiune cât de cât utilă. Din păcate, Partidul Național Liberal a ratat o șansă importantă: cu o rezolvare mai atentă a crizei, s-ar fi putut poziționa împotriva numirilor politice și și-ar fi consolidat astfel poziția de lider.

Și ar fi și demonstrat că vor implementa o altfel de politică.

Deși este partidul numărul 1 în România, PNL nu trebuie să uite că fidelizarea electoratului de dreapta este mult mai dificilă decât fidelizarea electoratului de stânga.

Votanții de dreapta trebuie convinși, nu doar să aleagă PNL, ci inclusiv să participe la actul de votare. Astfel de scandaluri, dar și gestionările stângace, nu fac altceva decât să crească scârba oamenilor față de mediul politic.

Mai ales că avem și vom avea nevoie de un PNL puternic și organizat, care să ne ajute să depășim cu bine, atât criza sanitară, cât și criza economică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca domneste indisciplina in cadrul guvernarii. Oricine poate lua hotarari peste capul ministrilor si prim ministrului. Orice lider local isi poate face de cap fara sa dea socotela superiorilor. Este daunator pantru consolidarea unui partid ce vrea sa inlature psd, care, doar, aparent este disciplinat, in ochii simpatizantilor multi dar superficiali. In realitate si acolo este haos si santaj, dar ' este tinut sub pres ". Pnl din nevoia de cantitate a neglijat mult calitatea oamenilor de la varfuri. Mi-e teama ca pentru moment sa nu se fi produs ireparabilul. Nu mai este timp pentru corectare. Alegerile sunt mult prea aproape. Si iata cum, "pe cadavre" psd si complicii castiga voturi.
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Nu cred ,ca , psd ,va castiga voturi , urmare acestui incident ,care a fost si reparat ,De unde sa stie , exact Domnul Orban , ce fac colegii ,,,pe la spate,,
      --Aceasta intamplare , dovedeste ca psd-istii nu vor inceta ,sa muste ,,la cel mai mic pas gresit din partea PNL-ului
      • Like 2
  • Dorin check icon
    După PSD iști ,PNL iști sunt pe locul doi în nepotisme ordinare și în numărul de PCR iști (pile, cunoștințe și relații) angajați în bugetarime și îi deranjează evident adevărul . L-ați văzut pe Șică Orban să se atingă de vreun bugetar?.Nu, pentru ca și-ar da proprii incompetenți afară.
    • Like 3
  • De ar fi singurul caz , dar ii general. Capul se impute de la cap. Incepem cu Stefan Ion , cel cu casa prea mare din cauza grindei, care are probleme grave de exprimare . Altul ii Marcel Vela , scolit in scoala vietii , ca scoala normala nu prea io placut . Ocrotitorul mostelor clanului Duduienililor sau cine stie ce mai clanuri care isi decoreaza secretara pentru ca stie sa frece bine "cafeaua". Ohoo si sunt multi mai. Pai mai avem pretentii de la PNL ca o sa schimbe ceva in bine ?
    • Like 5
  • Parerist check icon
    PNL=PSD se știa, iar USL nu-i decât un exemplu. Migrația (și acceptarea) primarilor de la unii la alții e cel mai recent, are doar câteva săptămâni.
    Aceleași origini, aceleași moravuri.
    Ideologia e ca să-și spargă fraierii capetele între ei cu dezbateri sterile, în timp ce își plătesc taxele, ca să alimenteze mafiile de partid.
    • Like 5
  • După cum prorocea George Orwell:
    The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.
    Ce le-ar rămâne de făcut celor de pe afară? Ori dau foc la casă, ori intră şi ei înăuntru.
    • Like 1
  • Pentru același gen de porcării, electoratul inteligent, cu spirit de discernământ, a stat acasă, acum 4 ani. Acum, are alternativă: USR PLUS. Maldărul de măgării făcute acestora de către liberali nu fac decât să scârbească mai tare alegătorii cu cap și ă-i trimită spre partidele lui Cioloș și (deocamdată) Barna. La locale, ați văzut cum au votat bucureștenii la listele de partid...
    • Like 2
    • @ Vladimir Bogdan
      Asta n-ar fi o nenorocire. Statul acasa da caci i-ar avantaja pe psd.
      • Like 3
  • Directorul de la Măgurele, N. Zamfir, o somitate în fizică, a fost demis de Anisie. Au fost numiți în funcții publice ”oamenii de bază ai partidului, de la ospătari la șefi de pompe funebre. Au fost promovați toți analfabeții. PNL a fost de fapt absorbit de PDL și rebrenduit. (vedeți declarația lui V. Blaga). Adevăratul PNL și liberalismul a fost distrus și trimis în arhivele bibliotecii. Declarația lui Stamule: Nu contează studiile, ci doar experiența de a face bani. De aceea nu ne facem bine. PS: Decorăm contrar prevederilor legale (minim 5 ani în funcție publică), nu mai respectăm ”norma”, totul este ad lbitum. România normală ? România educată ? Nu . România ad libitum - a bunului plac, a ”pohtei ce-am pohtit”
    • Like 10
    • @ Dan Dospinescu
      Lasati ,ca-i mai ,buna ,dancila veorica, carmen ,, fii rea ,,etc,,
      • Like 2
  • Bun articolul. Si mai bun, titlul.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult