Foto: captura recorder.ro
Dușmanul tradițional al PSD, cel puțin la nivelul opiniei publice și exceptând perioada USL, este Partidul Național Liberal.
Partid de tradiție, cu impact major în istoria României, PNL a reușit în ultimii ani să devină un jucător important pe scena politicii din România. Probabil a contat și alianța/absorția PDL, partid recunoscut pentru buna organizare. Oricare ar fi motivul, PNL a câștigat de două ori alegerile prezidențiale, învingându-și chiar marele rival politic.
Momentul răsturnării guvernului Dăncilă a fost însoțit de un val de speranță. În sfârșit, proiectul „România Normală” putea fi pus în practică.
Și apoi a venit pandemia.
Un partid la guvernare se erodează. Un partid la guvernare pe timp de pandemie se erodează și mai repede. Critici asupra deciziilor medicale, acuze de corupție, scandaluri, toate sunt rețeta perfectă pentru pierderea procentelor.
Cel mai recent scandal este schimbarea directorului SGA Mureș.
Ați văzut reportajul Recorder, apărut chiar în timpul campaniei electorale.
Conform acestui reportaj, fostul director SGA Mureș (Ovidiu Ianculescu), un om teoretic competent, ar fi fost schimbat de guvernul PNL cu un consilier PNL, membru de partid, fără pic de experiență.
Era imposibil ca acel reportaj să nu „smulgă o lacrimă”. Nici măcar nu a mai contat că suntem în plină campanie electorală sau că Ovidiu Ianculescu ar fi beneficiat de relațiile apropiate cu PSD pentru angajarea la SGA Mureș. Știrea a ajuns virală și toată lumea, absolut toată lumea a vorbit despre ea. Inclusiv președintele țării a fost întrebat despre subiect în cadrul unei conferințe de presă.
Știrea a zguduit destul de mult opinia publică și sunt sigur că liderii PNL nu au privit cu ochi buni apariția unui astfel de reportaj. Aș merge chiar și mai departe și aș spune că inclusiv panica și-a făcut simțită prezența.
Cel puțin aceasta este concluzia pe care o putem trage din tentativele de gestionare a crizei de imagine.
Dar până la analiza modului în care au gestionat criza, este important să înțelegem contextul.
Oamenii s-au supărat din două motive. În primul rând, au asistat la încă o confirmare a numirilor de partid. Oamenii serioși, responsabili, s-au simțit revoltați de faptul că posturile importante din România sunt ocupate pe filieră politică, inclusiv de oameni lipsiți de competență.
Mulți s-au simțit nu doar nedreptățiți, dar și fără speranță: Eu ce fac dacă nu cunosc pe nimeni?
În al doilea rând, revolta a venit din faptul că reportajul a fost construit în jurul PNL-ului, în jurul acelui partid în care și-au pus speranțele. Dacă reportajul ar fi fost despre PSD, impactul ar fi fost infinit mai mic, întrucât și surpriza ar fi fost mai mică. Percepția despre PSD este clară, dar așteptările de la PNL sunt mari.
Mai există apoi și trecutul domnului Ianculescu. Se pare că acesta ar fi fost inițial angajat la SGA Mureș prin filieră PSD. Cu toate acestea, schimbarea unui om competent cu un consilier PNL, fără experiență în domeniu, este o problemă.
Nu în ultimul rând, subiectul în sine - numirile politice - este sensibil. Astfel că, ușor ușor, distribuire cu distribuire, postare cu postare, reportajul a devenit viral. Ideea „PNL=PSD” nu a întârziat să apară.
Și ajungem la gestionare…
Inițial câțiva membri PNL l-au atacat pe Ovidiu Ianculescu, afirmând că are legături cu Partidul Social Democrat. Deși pare a fi corect, această abordare nu rezolvă problema: acest om, măcar pe hârtie competent, a fost înlocuit cu un membru PNL fără niciun fel de experiență în domeniu.
Abordarea mai mult a enervat.
Ulterior, inclusiv președintele a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre cum comentează scandalul. Din păcate, reacția domniei sale nu a fost și cea mai potrivită, afirmând că nu cunoaște subiectul.
Opinia publică a reacționat din nou: cum este posibil să nu știe?
Într-un final, Klaus Iohannis a ieșit cu o poziție oficială, în timp ce Ludovic Orban a recunoscut numirea nepotrivită și concedierea consilierului PNL.
Poate un pic prea târziu…
Gestionarea a fost stângace și doar ultimul pas poate fi catalogat drept o acțiune cât de cât utilă. Din păcate, Partidul Național Liberal a ratat o șansă importantă: cu o rezolvare mai atentă a crizei, s-ar fi putut poziționa împotriva numirilor politice și și-ar fi consolidat astfel poziția de lider.
Și ar fi și demonstrat că vor implementa o altfel de politică.
Deși este partidul numărul 1 în România, PNL nu trebuie să uite că fidelizarea electoratului de dreapta este mult mai dificilă decât fidelizarea electoratului de stânga.
Votanții de dreapta trebuie convinși, nu doar să aleagă PNL, ci inclusiv să participe la actul de votare. Astfel de scandaluri, dar și gestionările stângace, nu fac altceva decât să crească scârba oamenilor față de mediul politic.
Mai ales că avem și vom avea nevoie de un PNL puternic și organizat, care să ne ajute să depășim cu bine, atât criza sanitară, cât și criza economică.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--Aceasta intamplare , dovedeste ca psd-istii nu vor inceta ,sa muste ,,la cel mai mic pas gresit din partea PNL-ului
Aceleași origini, aceleași moravuri.
Ideologia e ca să-și spargă fraierii capetele între ei cu dezbateri sterile, în timp ce își plătesc taxele, ca să alimenteze mafiile de partid.
The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.
Ce le-ar rămâne de făcut celor de pe afară? Ori dau foc la casă, ori intră şi ei înăuntru.