Un segment de 15 km din lotul 2 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva ar putea fi deschis circulației până la sfârșitul acestui an, sunt de părere reprezentanții Asociației Pro Infrastructura, care au postat o înregistrare video care arată stadiul lucrărilor.
În acest an nu a fost inaugurat deocamdată niciun kilometru nou de autostradă. În urmă cu câteva zile a fost redeschis traficului tronsonul Cunţa - Sălişte, de pe Autostrada Sibiu - Orăştie, care intrase în reparații în urmă cu mai bine de un an din cauză că sub asfalt s-a descoperit apă, iar o bucată de 200 de metri din ea a fost demolată.
„Deschiderea celor 15 km din lotul 2 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva este tehnic posibilă și ar fi probabil singura cale de a evita un rușinos bilanț de 0 km noi de autostradă în anul 2016. Autoritățile implicate în proiect trebuie să se asigure din timp că acest lucru va fi posibil și din punct de vedere birocratic, având în vedere că după nodul Margina vor râmăne încă lucrări de executat (min 00:00-01:40), dar care nu ar afecta traficul auto. Segmentul de autostradă Margina-Traian Vuia s-ar adăuga celor 146 km deschiși deja între localitatea Traian Vuia și vama Nădlac”, se arată în postarea pe Facebook a reprezentanților Asociației Pro Infrastructura.
Cei 15 kilometri de autostradă ar putea rămâne singurii ce vor fi inaugurați în acest an. Lucrările sunt avansate și pe loturile 3 și 4 din tronsonul Sebeș-Turda, dar deschiderea lor în acest an depinde mult de condițiile meteo, după cum a spus în urmă cu două luni la Digi24 șeful CNADNR, Cătălin Homor. Astfel, în total s-ar ajunge la 66 de kilometri noi în acest an.
„Dacă discutăm de Sebeş - Turda, loturile 3 şi 4 sunt într-o fază destul de avansată. Posibilitatea de a fi deschişi la finalul anului există, dar cea mai mică influenţă negativă... vremea... plouă două săptămâni... ne duc lucrările anul viitor”, a spus în luna august la Digi24 directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.
Înregistrarea video din avion cu Lotul 2 al autostrazii A1 Lugoj - Deva:
Executivul are planuri mari pentru infrastructura de transport în următorii 20 de ani, dar rămâne de văzut dacă va exista și finanțarea necesară.
Guvernul a adoptat recent, sub forma unei legi, strategia de dezvoltare teritorială a României până în 2035, care prevede, printre altele, construirea a două autostrăzi care să traverseze ţara de la nord la sud şi de la est la vest, realizarea a două autostrăzi la exteriorul Carpaţilor și construirea a cel puţin unei autostrăzi de legătură între Moldova şi Transilvania. În total toate proiectele din strategia de dezvoltare a României presupun investiţii de 126 de miliarde de euro, echivalentul a 80% din PIB-ul României.
Până atunci însă rămân cifrele din statisticile autorităților care ne arată evoluţia anuală a numărului de kilometri noi de autostradă deschiși circulației în România:
2004: 97 km
2007: 50 km
2009: 42 km
2010: 10 km
2011: 50 km
2012: 164 km
2013: 116 km
2014: 22 km
2015: 12 km (22 de kilometri închişi)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.