Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Stație de energie E.ON. Cum este integrată securitatea energetică în factura ta de electricitate?

Cum este integrată securitatea energetică în factura ta de electricitate?

Ce este securitatea energetică?

Agenția Internațională de Energie definește securitatea energetică drept accesul neîntrerupt la energie, la un preț accesibil. Despre securitatea energetică trebuie să știi că poate fi pe termen lung, dar și pe termen scurt. Cea pe termen lung se definește în principal prin investiții pentru furnizarea de energie în timp util în funcție de schimbările economice și nevoile de mediu. Pe de altă parte, securitatea energetică pe termen scurt se concentrează pe capacitatea sistemului energetic de a reacționa prompt la schimbările bruște care pot afecta echilibrul cerere-oferta.

De ce este importantă siguranța energetică?

Întreruperile sistemelor energetice provoacă efecte grave care pot limita dezvoltarea economică și socială, sau care pot pune în pericol viața noastră de zi cu zi. Știm că e deranjant să nu poți da drumul la TV acasă, dar nu-i la fel de frustrant ca atunci când nu-ți merge frigiderul sau congelatorul. Vorbim deja despre un alt nivel atunci când un spital rămâne fără energie electrică sau când alte instituții sau sisteme ce țin de infrastructură suferă întreruperi. 

Care sunt riscurile la care trebuie să fim atenți?

Într-un sistem atât de interdependent și critic cum este cel energetic, de cele mai multe ori siguranța lui ține de protejarea verigii slabe. Atunci când vorbim de siguranță energetică, ne referim atât la ofertă, cum ar fi cea de aprovizionare și livrare, cât și la cerere, care vine de la consumatorii finali, casnici sau industriali. Factorii care influențează securitatea energetică sunt economici, politici, tehnologici, geografici sau de mediu.

Sistemele energetice moderne trebuie să fie capabile să reziste la șocurile provenite dintr-o gamă largă de surse. Putem vorbi aici despre dezastrele naturale, conflictele geopolitice, atacurile informatice. Nici schimbările climatice nu sunt trecute cu vederea. Influența lor se manifestă atât prin fenomenele meteorologice extreme, stresul asupra rezervelor de apă, dar și creșterea cererii de energie și impredictibilitatea ei.

Cum se reflectă securitatea energetică pe factura ta de energie?

Dacă facem o analiză a facturii de energie electrică, putem observa modul în care funcționează sistemul energetic național prin cei 4 actori: PRODUCȚIA, TRANSPORTUL, DISTRIBUȚIA și FURNIZAREA. Fiecare dintre cei patru au o componentă critică de securitate energetică care trebuie adresată. De fapt, atunci când plătim factura, iar banii se distribuie conform legislației în vigoare între toți operatorii de sistem, fiecare entitate ar trebuie să folosească un procent din acei bani pentru investiții.

Investițiile în securitatea energetică nu se văd ușor, la fel cum se întâmplă cu cele din structura unei case. Știi că ai făcut o treabă bună atunci când nu ai parte de evenimente neplăcute, când pereții rămân la locul lor după un cutremur și ferestrele nu se zdruncină la o furtună. Este mult mai ieftin să previi incidente, decât să le repari, fie că vorbim despre costuri directe sau indirecte. Așa cum investițiile pe care le facem acasă țin de bunăstarea, precauția și contextul în care se află o familie, același lucru se întâmplă și la nivel național. Acțiunile noastre de astăzi vor determina modul în care vom trăi viitorul.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult