Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum înțelege un profesor libertatea: A te simți liber înseamnă să te iei în seamă, să ai un dialog cu tine. Când te-ai lăsat pe tine din mână, te folosesc alții

Marian Popescu

Vorbim adesea despre libertate, dar ce înseamnă ea cu adevărat? Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, profesorul Marian Popescu a fost întrebat când s-a simțit cel mai liber.

„O să fiu machiavelic acum, dar o libertate interioară am avut și înainte. N-am avut-o, însă mi-am construit-o. Eu m-am căsătorit devreme și suntem împreună și acum. Și libertatea asta interioară nu te include numai pe tine, include și familia. Or, asta devine realmente o valoare care te ține, te susține, chiar. Și după ce ni s-a spus oficial că suntem liberi, ați văzut ce s-a întâmplat? Numărul divorțurilor a explodat, căsătorii, vorbesc de acum, se fac mult mai puțin.

Dar nu asta e problema. A te simțit liber înseamnă să te iei în seamă. Adică a fi liber, da, înseamnă să vorbești cu tine, să ai dialogul ăsta cu tine. Când te-ai lăsat pe tine din mână, te folosesc alții și din momentul ăla știm ce se întâmplă. Eu asta încurajez studenții, studentele: nu vă lăsați, sunteți un corp și o minte extraordinare. Aveți vârsta pe care o aveți, folosiți acest atu nu-l devalorizați pentru că de asta au grijă alții.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modul în care un profesor înţelege libertatea este nesemnificativ.
    Pentru unii profesori a însemnat refugiul în propriile studii, pentru alţii posibilitatea de a produce iperita care a afectat peste un milion de soldaţi. Indivizi ai ambelor categorii şi-au construit libertatea interioară pentru a se lua în seamă, pentru a nu fi folosiţi de "ceilalţi". Libertate interioară au avut şi sclavii şi ereticii, libertate interioară au avut şi deţinuţii de la Auschwitz care au evadat, deşi ştiau că, pentru fiecare dintre ei, 10 dintre cei rămaşi erau executaţi.
    Esenţială este doar percepţia de ansamblu a naţiunii, cea pentru care libertatea ar trebui să fie ca aerul respirabil, invizibil, fără de care existenţa devine insuportabilă.
    Revolta împotriva foamei şi a frigului din case nu înseamnă neapărat o revoltă împotriva lipsei de libertate. Dureros, simţim acest lucru la mai bine de treizeci de ani de la Revoluţie când o parte relativ tânără a populaţiei fabulează despre binefacerile traiului de pe vremea lui Ceauşescu. Pentru o mare parte din populaţia României, "libertatea" adusă de revoluţie a fost televizată si a însemnat accesul la un televizor color, la un pachet de unt şi un kilogram de carne în plus pe masă. Orice partid politic care a oferit o plasă gratuită cu mălai, ulei şi zahăr a cumpărat libertatea "interioară" a concetăţenilor noştri care "nu s-au lăsat din mână ' şi s-au luat în seamă serios votând, ani de zile, ca orbeţii, aducând la putere haimanale cu aceeasi libertate "interioară" de a se lua în seamă.
    Vorbă multă, sărăcia omului. "Freedom is the open window through which pours the sunlight of the human spirit and human dignity." (Herbert Hoover - 1874–1964, al 31-lea preşedinte american în timpul crizei economice din '29-'33). Pe româneşte, "Libertatea este fereastra deschisă prin care se revarsă lumina solară a spiritului și a demnității umane." Ca să fii cu adevărat liber, trebuie să te simţi în stare să mori pentru aşa ceva. Aşa cum au făcut-o înainte de şi în 1989 românii pentru care ultimul aer respirat a avut mirosul prafului de puşcă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult