Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum înțelege un profesor libertatea: A te simți liber înseamnă să te iei în seamă, să ai un dialog cu tine. Când te-ai lăsat pe tine din mână, te folosesc alții

Marian Popescu

Vorbim adesea despre libertate, dar ce înseamnă ea cu adevărat? Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, profesorul Marian Popescu a fost întrebat când s-a simțit cel mai liber.

„O să fiu machiavelic acum, dar o libertate interioară am avut și înainte. N-am avut-o, însă mi-am construit-o. Eu m-am căsătorit devreme și suntem împreună și acum. Și libertatea asta interioară nu te include numai pe tine, include și familia. Or, asta devine realmente o valoare care te ține, te susține, chiar. Și după ce ni s-a spus oficial că suntem liberi, ați văzut ce s-a întâmplat? Numărul divorțurilor a explodat, căsătorii, vorbesc de acum, se fac mult mai puțin.

Dar nu asta e problema. A te simțit liber înseamnă să te iei în seamă. Adică a fi liber, da, înseamnă să vorbești cu tine, să ai dialogul ăsta cu tine. Când te-ai lăsat pe tine din mână, te folosesc alții și din momentul ăla știm ce se întâmplă. Eu asta încurajez studenții, studentele: nu vă lăsați, sunteți un corp și o minte extraordinare. Aveți vârsta pe care o aveți, folosiți acest atu nu-l devalorizați pentru că de asta au grijă alții.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modul în care un profesor înţelege libertatea este nesemnificativ.
    Pentru unii profesori a însemnat refugiul în propriile studii, pentru alţii posibilitatea de a produce iperita care a afectat peste un milion de soldaţi. Indivizi ai ambelor categorii şi-au construit libertatea interioară pentru a se lua în seamă, pentru a nu fi folosiţi de "ceilalţi". Libertate interioară au avut şi sclavii şi ereticii, libertate interioară au avut şi deţinuţii de la Auschwitz care au evadat, deşi ştiau că, pentru fiecare dintre ei, 10 dintre cei rămaşi erau executaţi.
    Esenţială este doar percepţia de ansamblu a naţiunii, cea pentru care libertatea ar trebui să fie ca aerul respirabil, invizibil, fără de care existenţa devine insuportabilă.
    Revolta împotriva foamei şi a frigului din case nu înseamnă neapărat o revoltă împotriva lipsei de libertate. Dureros, simţim acest lucru la mai bine de treizeci de ani de la Revoluţie când o parte relativ tânără a populaţiei fabulează despre binefacerile traiului de pe vremea lui Ceauşescu. Pentru o mare parte din populaţia României, "libertatea" adusă de revoluţie a fost televizată si a însemnat accesul la un televizor color, la un pachet de unt şi un kilogram de carne în plus pe masă. Orice partid politic care a oferit o plasă gratuită cu mălai, ulei şi zahăr a cumpărat libertatea "interioară" a concetăţenilor noştri care "nu s-au lăsat din mână ' şi s-au luat în seamă serios votând, ani de zile, ca orbeţii, aducând la putere haimanale cu aceeasi libertate "interioară" de a se lua în seamă.
    Vorbă multă, sărăcia omului. "Freedom is the open window through which pours the sunlight of the human spirit and human dignity." (Herbert Hoover - 1874–1964, al 31-lea preşedinte american în timpul crizei economice din '29-'33). Pe româneşte, "Libertatea este fereastra deschisă prin care se revarsă lumina solară a spiritului și a demnității umane." Ca să fii cu adevărat liber, trebuie să te simţi în stare să mori pentru aşa ceva. Aşa cum au făcut-o înainte de şi în 1989 românii pentru care ultimul aer respirat a avut mirosul prafului de puşcă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult