Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că un medic din Azerbaidjan a fost demis injust, din cauza unor articole de ziar denigratoare

CEDO - aprilie

Foto: Abaca Press / Profimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat Azerbaidjan în cauza Abbasaliyeva din data de 27 aprilie 2023 pentru încălcarea art. 8 din Convenție, cu privire la dreptul la respectarea vieții private și de familie, pentru lipsa de protejare a reclamantei față de articole denigratoare.

O cetățeană azeră a reclamat faptul că instanțele naționale nu au protejat dreptul său la reputație într-un proces civil împotriva unui ziar care a publicat articole denigratoare despre numirea sa ca medic șef la un spital. Reclamanta a fost concediată din această funcție după ce au fost publicate mai multe articole într-un ziar local.

CtEDO a constatat că scopul principal al articolelor, după cum reiese din titlurile și textele lor, a fost acela de a ataca reclamanta la modul personal. În timp ce au chestionat și criticat numirea reclamantei ca medic șef, autorii articolelor au subliniat faptul că aceasta era sora unei persoane care fusese condamnată pentru participare la o tentativă de lovitură de stat. Articolele nu conțineau nimic referitor la aptitudinile profesionale ale reclamantei ca medic sau vreo sugestie că aceasta nu era aptă pentru postul de medic șef din cauza lipsei unor astfel de competențe sau că ar fi comis vreun act ilegal sau neprofesional în timpul carierei sale.

Curtea de la Strasbourg a constatat că instanțele naționale nu au analizat suficient dacă jurnalistul a depășit limitele permise ale dreptului la exprimare față de un medic, respectiv care este importanța și întinderea dreptului medicului la viață privată. Magistrații au mai arătat că medicul era o persoană publică, dar critica viza aspecte private, or acest drept este ocrotit de art. 8 din CEDO.

Articol publicat inițial pe vedemjust.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult