Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că un medic din Azerbaidjan a fost demis injust, din cauza unor articole de ziar denigratoare

CEDO - aprilie

Foto: Abaca Press / Profimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat Azerbaidjan în cauza Abbasaliyeva din data de 27 aprilie 2023 pentru încălcarea art. 8 din Convenție, cu privire la dreptul la respectarea vieții private și de familie, pentru lipsa de protejare a reclamantei față de articole denigratoare.

O cetățeană azeră a reclamat faptul că instanțele naționale nu au protejat dreptul său la reputație într-un proces civil împotriva unui ziar care a publicat articole denigratoare despre numirea sa ca medic șef la un spital. Reclamanta a fost concediată din această funcție după ce au fost publicate mai multe articole într-un ziar local.

CtEDO a constatat că scopul principal al articolelor, după cum reiese din titlurile și textele lor, a fost acela de a ataca reclamanta la modul personal. În timp ce au chestionat și criticat numirea reclamantei ca medic șef, autorii articolelor au subliniat faptul că aceasta era sora unei persoane care fusese condamnată pentru participare la o tentativă de lovitură de stat. Articolele nu conțineau nimic referitor la aptitudinile profesionale ale reclamantei ca medic sau vreo sugestie că aceasta nu era aptă pentru postul de medic șef din cauza lipsei unor astfel de competențe sau că ar fi comis vreun act ilegal sau neprofesional în timpul carierei sale.

Curtea de la Strasbourg a constatat că instanțele naționale nu au analizat suficient dacă jurnalistul a depășit limitele permise ale dreptului la exprimare față de un medic, respectiv care este importanța și întinderea dreptului medicului la viață privată. Magistrații au mai arătat că medicul era o persoană publică, dar critica viza aspecte private, or acest drept este ocrotit de art. 8 din CEDO.

Articol publicat inițial pe vedemjust.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult