Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că un medic din Azerbaidjan a fost demis injust, din cauza unor articole de ziar denigratoare

CEDO - aprilie

Foto: Abaca Press / Profimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat Azerbaidjan în cauza Abbasaliyeva din data de 27 aprilie 2023 pentru încălcarea art. 8 din Convenție, cu privire la dreptul la respectarea vieții private și de familie, pentru lipsa de protejare a reclamantei față de articole denigratoare.

O cetățeană azeră a reclamat faptul că instanțele naționale nu au protejat dreptul său la reputație într-un proces civil împotriva unui ziar care a publicat articole denigratoare despre numirea sa ca medic șef la un spital. Reclamanta a fost concediată din această funcție după ce au fost publicate mai multe articole într-un ziar local.

CtEDO a constatat că scopul principal al articolelor, după cum reiese din titlurile și textele lor, a fost acela de a ataca reclamanta la modul personal. În timp ce au chestionat și criticat numirea reclamantei ca medic șef, autorii articolelor au subliniat faptul că aceasta era sora unei persoane care fusese condamnată pentru participare la o tentativă de lovitură de stat. Articolele nu conțineau nimic referitor la aptitudinile profesionale ale reclamantei ca medic sau vreo sugestie că aceasta nu era aptă pentru postul de medic șef din cauza lipsei unor astfel de competențe sau că ar fi comis vreun act ilegal sau neprofesional în timpul carierei sale.

Curtea de la Strasbourg a constatat că instanțele naționale nu au analizat suficient dacă jurnalistul a depășit limitele permise ale dreptului la exprimare față de un medic, respectiv care este importanța și întinderea dreptului medicului la viață privată. Magistrații au mai arătat că medicul era o persoană publică, dar critica viza aspecte private, or acest drept este ocrotit de art. 8 din CEDO.

Articol publicat inițial pe vedemjust.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult