Pelerinaj Prislop, iunie, 2020 (Foto: captură adevărul.ro)
Merg spre Hațeg, în Ardeal și ajung în Oțelul Roșu, oraș cu iz de comunism sovietic, mândria metalurgiei românești.
Mă rog, fosta mândrie a fostei metalurgii ale cărei rămășițe ruginite zac peste tot pe marginea drumului.
Drumul devine tot mai aglomerat, se merge bară la bară și mă simt ca pe Valea Prahovei până ajung la Prislop, Mânăstirea Prislop. Orice creștin care se respectă vine aici în pelerinaj.
Soția mea este un creștin care se respectă, eu sunt doar șoferul ei.
Am citit undeva că la Sfânta Paraschiva, la Prislop, ori la Sfântul Dimitrie cel nou merg în pelerinaj numai oamenii săraci, în timp ce oamenii cu bani merg la Santiago de Compostela. Am fost puțin șocat. Nu prea sunt un om cu bani, dar am fost la Santiago de Compostela și trebuie să recunosc că drumul până acolo este mai lung și mai scump decât până la Prislop.
Aici, la Prislop, oamenii vin în pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, pe care un ziarist anonim în căutare de senzațional l-a numit Sfântul Ardealului. Creștinii adevărați cu credință multă și școală ceva mai puțină au dat vorba din gură în gură ca Legenda lui Toma Alimoș - haiduc din țara de jos.
Pelerinajul de la Prislop este mai tare decât cel la Sfânta Paraschiva care ține numai două - trei zile. Aici vin câte 2000-3000 de oameni în fiecare zi ca să se roage fiecare pentru necazurile lui. Mai mult, există un grup pe Facebook care trimite rugăciuni colective către Sfântul Arsenie Boca. Este suficient să trimiți o postare cu textul „Amin” și rugăciunea ta este deja expediată.
Numai că Arsenie Boca nu este sfânt, dar cui îi pasă, și nici nu va fi prea curând, din cel puțin două motive.
Primul: Biserica Ortodoxă Română este destul de lentă, ca să nu spun dezinteresată, în privința canonizării, adică facerea de sfinți. Penultimul canonizat, cred că prin 1992, a fost Ștefan ce Mare, devenit Sfântul Ștefan cel Mare – cruce cu roșu în calendar.
A ieșit oarece scandal. Unii cârcotași ziceau că nu merită să fie sfânt, că a avut trei neveste și cinci ibovnice, sau invers, ceea ce nu este creștinește. În plus Grigore Ureche – cronicarul zicea despre el că este „iute la mânie și degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, care din nou nu era creștinește.
Dar biserica a ținut-o pe a ei că Ștefan a fost pavăză împotriva turcilor păgâni care se închină lui Allah.
Corect! Domnitorul s-a bătut cu turcii musulmani, în plus s-a bătut și cu tătarii, care de asemenea se rugau cu fața către Mecca.
Totuși, Ștefan cel Mare, care era mic (de stat), a fost cam bătăuș de felul lui. S-a bătut și cu rușii, cu polonii, cu ungurii și cu muntenii care erau creștini. Se poate spune că a fost pavăză împotriva păgânilor și sabie împotriva creștinilor.
Al doilea motiv ar fi că Arsenie Boca a avut probleme cu Securitatea sau că Securitatea a avut probleme cu Arsenie Boca, depinde din ce parte privești problema. Acum, după mulți ani, unii dintre colegii de breaslă care îl turnau pe Arsenie Boca la Securitate au funcții înalte în B.O.R. și nu prea au chef să-l facă pe acesta sfânt.
La toate acestea (un)ceșu Nuțu zice:
- No amu noi rămânem fără sfânt în Ardeal?
Mătușa Anuță:
- No dară nu că noi în Ardeal avem sfântu nost!
Așa este! Ardealul are sfântul lui.
Este ultimul sfânt canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în 2011, Sfântul Andrei Șaguna mai mare și mai sfânt decât Arsenie Boca.
A fost episcop și mitropolit la Mitropolia Transilvaniei din Sibiu, a prezidat Marea Adunare de la Blaj din 1848 împreună cu episcopul greco-catolic Ioan Lemeni și a dus petiția adoptată acolo împăratului Franz Jozef. A fost membru de onoare a Academiei Române. A organizat învățământul elementar și mediu ortodox în Transilvania. A înființat Institutul Teologic și Pedagogic din Sibiu și Gimnaziul Românesc din Brașov. A organizat și înființat Asociația transilvană pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA, care există și azi), fiind primul ei președinte.
Andrei Șaguna este sfântul Ardealului, un sfânt uitat la mormântul căruia, în Rășinari, nu vine nimeni în pelerinaj.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am gasit un numer de 14 sfinti :
Sf-tii Ierarhi Iorest si Sava ai Ardealului
Sf-tii Marturisitori Nasaudeni: Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi Oprea Miclăuş din Săliște, Sf-tii Preoti Martiri Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales,
Sf. Martir Atanasie (Tănase) Todoran a lui Danila din Bichigiul Năsăudului
Sf. Ierarh Pahomie (Penciu) de la Gledin-Bistrița-Năsăud
Sf-tii Martiri Vasile Oichii din Telciu, Mani Grigore din Zagra, Vasile Dumitru a Popii (alias Vasoc) din Mocod,
Sf. Ierarhi Andrei Șaguna si Simion Ștefan, Mitropoliti ai Transilvaniei
Daca doriti cu adevarat sa ii ajutati pe oameni sa isi cunoasca sfintii, ar fi de folos poate un website ca cel facut pentru Sfintii Ocrotitori ai Moldovei : https://sfintiromani.mmb.ro/
Așa au fost vremurile, dacă nu erai atent te trezeai cu o bucată de țară luată și Stefan cel Mare a știut să mulțumească lui Dumnezeu și cu câte o biserică construită și dotată și pentru victorii și pentru înfrângeri, de-aducere a minte; așa este și acum, dar „diplomatic” și „democratic”, ți se iau sectoare economice doar pentru că „te-au ajutat” la răscoluție sau pentru că te „apără” de ruși și-i scapi pe ei de fiare vechi.
Scoala este fandoseala intr-o tara dominata de analfabeti functionali, bigoti si interlopi...