Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Da, Ardealul are un sfânt, dar nu este Arsenie Boca și nu are PR

Pelerinaj Prislop

Pelerinaj Prislop, iunie, 2020 (Foto: captură adevărul.ro)

Merg spre Hațeg, în Ardeal și ajung în Oțelul Roșu, oraș cu iz de comunism sovietic, mândria metalurgiei românești.

Mă rog, fosta mândrie a fostei metalurgii ale cărei rămășițe ruginite zac peste tot pe marginea drumului.

Drumul devine tot mai aglomerat, se merge bară la bară și mă simt ca pe Valea Prahovei până ajung la Prislop, Mânăstirea Prislop. Orice creștin care se respectă vine aici în pelerinaj.

Soția mea este un creștin care se respectă, eu sunt doar șoferul ei.

Am citit undeva că la Sfânta Paraschiva, la Prislop, ori la Sfântul Dimitrie cel nou merg în pelerinaj numai oamenii săraci, în timp ce oamenii cu bani merg la Santiago de Compostela. Am fost puțin șocat. Nu prea sunt un om cu bani, dar am fost la Santiago de Compostela și trebuie să recunosc că drumul până acolo este mai lung și mai scump decât până la Prislop.

Aici, la Prislop, oamenii vin în pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, pe care un ziarist anonim în căutare de senzațional l-a numit Sfântul Ardealului. Creștinii adevărați cu credință multă și școală ceva mai puțină au dat vorba din gură în gură ca Legenda lui Toma Alimoș - haiduc din țara de jos.

Pelerinajul de la Prislop este mai tare decât cel la Sfânta Paraschiva care ține numai două - trei zile. Aici vin câte 2000-3000 de oameni în fiecare zi ca să se roage fiecare pentru necazurile lui. Mai mult, există un grup pe Facebook care trimite rugăciuni colective către Sfântul Arsenie Boca. Este suficient să trimiți o postare cu textul „Amin” și rugăciunea ta este deja expediată.

Numai că Arsenie Boca nu este sfânt, dar cui îi pasă, și nici nu va fi prea curând, din cel puțin două motive.

Primul: Biserica Ortodoxă Română este destul de lentă, ca să nu spun dezinteresată, în privința canonizării, adică facerea de sfinți. Penultimul canonizat, cred că prin 1992, a fost Ștefan ce Mare, devenit Sfântul Ștefan cel Mare – cruce cu roșu în calendar.

A ieșit oarece scandal. Unii cârcotași ziceau că nu merită să fie sfânt, că a avut trei neveste și cinci ibovnice, sau invers, ceea ce nu este creștinește. În plus Grigore Ureche – cronicarul zicea despre el că este „iute la mânie și degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, care din nou nu era creștinește.

Dar biserica a ținut-o pe a ei că Ștefan a fost pavăză împotriva turcilor păgâni care se închină lui Allah.

Corect! Domnitorul s-a bătut cu turcii musulmani, în plus s-a bătut și cu tătarii, care de asemenea se rugau cu fața către Mecca.

Totuși, Ștefan cel Mare, care era mic (de stat), a fost cam bătăuș de felul lui. S-a bătut și cu rușii, cu polonii, cu ungurii și cu muntenii care erau creștini. Se poate spune că a fost pavăză împotriva păgânilor și sabie împotriva creștinilor.

Al doilea motiv ar fi că Arsenie Boca a avut probleme cu Securitatea sau că Securitatea a avut probleme cu Arsenie Boca, depinde din ce parte privești problema. Acum, după mulți ani, unii dintre colegii de breaslă care îl turnau pe Arsenie Boca la Securitate au funcții înalte în B.O.R. și nu prea au chef să-l facă pe acesta sfânt.

La toate acestea (un)ceșu Nuțu zice:

- No amu noi rămânem fără sfânt în Ardeal?

Mătușa Anuță:

- No dară nu că noi în Ardeal avem sfântu nost!

Așa este! Ardealul are sfântul lui.

Este ultimul sfânt canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în 2011, Sfântul Andrei Șaguna mai mare și mai sfânt decât Arsenie Boca.

A fost episcop și mitropolit la Mitropolia Transilvaniei din Sibiu, a prezidat Marea Adunare de la Blaj din 1848 împreună cu episcopul greco-catolic Ioan Lemeni și a dus petiția adoptată acolo împăratului Franz Jozef. A fost membru de onoare a Academiei Române. A organizat învățământul elementar și mediu ortodox în Transilvania. A înființat Institutul Teologic și Pedagogic din Sibiu și Gimnaziul Românesc din Brașov. A organizat și înființat Asociația transilvană pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA, care există și azi), fiind primul ei președinte.

Andrei Șaguna este sfântul Ardealului, un sfânt uitat la mormântul căruia, în Rășinari, nu vine nimeni în pelerinaj.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Arsenie Boca nu a fost canonizat. Nu este sfânt şi nu este recunoscut ca atare de niciuna din Bisericile Ortodoxe.
  • Like 0
 • FELICITARI STIMATE AUTOR ,,,pentru articolul plin de foarte mult Adevar ,care trebuie sa stie orice OM , cu Cap Limpede ,, Afacerea arsenie boca ,,este foarte infloritoare atat pentru bor cat si pentru ,,,smecherii colaterali ,adica cei care ,, ofera si cazare si tot felul de obiecte ,,asa-zise ,sfinte ,mai ales icoane,,iconite,, tot felul de gablonturi ,de te miri si nu-i intelegi pe cei care ,,,cu cat arunca mai multi bani pe acolo,, cu atat mai mult li se vor ierta din pacate !!!! Cata PROSTIE ,,INCULTURA MENTALITATE DE EV MEDIU ,,inca mai poate fi in capul unor conationali de ai nostri ,,Adica cu cat , te tarasti mai mult pe coate si pe genunchi ,,sau cu cat mai multi bani arunci in staga si-n dreapta,. cu atat ti se vor ierta pacatele !! Cat de ,,ingust la minte ,,poate fi acel ,,asa -zis crestin !!! CREDINTA ADEVARATA NU ESTE ASA CEVA , In acest fel ,vom ajunge ,sau suntem deja ,,in situatia anilor 1880 cand Marele Eminescu ,, si apoi ,,Marele A.I. Cuza , au prezentat cu subiect si predicat OPULENTA POPILOR , SI SARACIA POPORULUI , cand A. I. CUZA ,,a facut Marea Secularizare ,,
  • Like 4
 • Sunt foarte multi sfinti din Ardeal, canonizati de BOR. Odata cu Saguna, de pilda, a fost canonizat si Simion Stefan. Dar sunt mult mai multi (ii gasiti pe google). Sigur, am inteles, vi se pare inexplicabil cultul pentru Arsenie Boca, de aici articolul, si da, aveti dreptate. Nu e explicabil... asta e.
  • Like 2
  • @ Adrian Gabriel
   Adevarat.
   Am gasit un numer de 14 sfinti :
   Sf-tii Ierarhi Iorest si Sava ai Ardealului
   Sf-tii Marturisitori Nasaudeni: Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi Oprea Miclăuş din Săliște, Sf-tii Preoti Martiri Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales,
   Sf. Martir Atanasie (Tănase) Todoran a lui Danila din Bichigiul Năsăudului
   Sf. Ierarh Pahomie (Penciu) de la Gledin-Bistrița-Năsăud
   Sf-tii Martiri Vasile Oichii din Telciu, Mani Grigore din Zagra, Vasile Dumitru a Popii (alias Vasoc) din Mocod,
   Sf. Ierarhi Andrei Șaguna si Simion Ștefan, Mitropoliti ai Transilvaniei
   Daca doriti cu adevarat sa ii ajutati pe oameni sa isi cunoasca sfintii, ar fi de folos poate un website ca cel facut pentru Sfintii Ocrotitori ai Moldovei : https://sfintiromani.mmb.ro/
   • Like 0
 • „Totuși, Ștefan cel Mare, care era mic (de stat), a fost cam bătăuș de felul lui. S-a bătut și cu rușii, cu polonii, cu ungurii și cu muntenii care erau creștini ȘI MAI ALES CU TURCII. Se poate spune că a fost pavăză împotriva păgânilor și sabie împotriva creștinilor.”
  Așa au fost vremurile, dacă nu erai atent te trezeai cu o bucată de țară luată și Stefan cel Mare a știut să mulțumească lui Dumnezeu și cu câte o biserică construită și dotată și pentru victorii și pentru înfrângeri, de-aducere a minte; așa este și acum, dar „diplomatic” și „democratic”, ți se iau sectoare economice doar pentru că „te-au ajutat” la răscoluție sau pentru că te „apără” de ruși și-i scapi pe ei de fiare vechi.
  • Like 2
  • @ Naftuli Vasile
   Preiau cuvîntul răscoluție, este bun și nu l-am mai auzit pînă acum, nici nu m-am gîndit să-l inventez. Dar e bun.
   • Like 0
 • Nume check icon
  De acord cu Dvs.. Numai ca Andrei Saguna nu "vinde" nimic pentru ca nu a facut "minuni" pe care sa le creada poporul credincios si familia traditionala.
  Scoala este fandoseala intr-o tara dominata de analfabeti functionali, bigoti si interlopi...
  • Like 7
  • @ Nume
   +1!
   • Like 0
  • @ Nume
   De acord si eu. O singura nelamurire pe care nu stiu daca o putem transa aici, totusi: de ce se spune "analfabeti functionali" cand, corect ar fi "alfabetizati nefunctionali"? Pentru ca problema este ca oamenii recunosc literele [sunt alfabetizati], dar nu inteleg ideile [sunt nefunctionali].
   • Like 2
  • @ Anca Paduraru
   ZomaHawk ZomaHawk check icon
   Nu sunt lingvist sau sociolog, dar cred ca expresia e indreptatita. Li se spune analfabeti pentru ca greu reusesc a scrie corect, si probabil niciodata n-au pus mana pe o carte s-o citeasca. Li se spune functionali pentru ca mananca singuri, umbla, vorbesc, fac lucruri si au drept de vot... deci sunt functionali. Un nefunctional nu face nimic, doar vegeteaza.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Corina check icon
   Cred că ideea e de analfabet din punct de vedere funcțional, din punctul de vedere al capacității de a funcționa, de a pune cunoștințele în practică, de a le folosi împreună unde e necesar. Probabil ar trebui folosită sintagma analfabeți funcțional. Mai sunt astfel de exemple discutabile în română.
   • Like 0
  • @ Corina
   Corina check icon
   P.S. Da, așa cum bănuiam, din engleză ni se trage. https://en.wikipedia.org/wiki/Functional_illiteracy. E și mai clară imitarea englezei în sensul de care ziceam în fraza „A person is functionally illiterate who cannot engage in...” Mi se pare bună varianta Dvs. „alfabetizați nefuncționali”, dar spune adevărul prea dur...
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult