Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La ce să fim atenți când PSD promite că se schimbă și de ce să mergem la vot duminică

Vot 10 noiembrie 2019

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

De ani de zile, Partidul Social Democrat s-a „bucurat” de o imagine foarte proastă în politica din România. Contextul nu i-a ajutat și nu-i ajută nici acum. Trecutul comunist, Liviu Dragnea și oamenii controversați, cu imagine proastă, au completat la perfecție tabloul unui partid cu interese meschine.

„PSD ucide” sau „Ciuma roșie” reprezintă doar câteva dintre ideile utilizate iar și iar în spațiul public, idei care au contribuit la construirea unei percepții total negative.

Pe de altă parte, avem liderii PSD care încearcă, pe cât se poate, să schimbe această imagine și să reconstruiască un partid pe care mulți l-ar dori dispărut de pe scena politică românească.

Analizând strategia lor, am observat două abordări destul de interesante.

Încercarea de a-și spăla imaginea

Este clar pentru toată lumea că PSD este considerat partidul corupților. În principiu, românii consideră că politicienii care candidează din partea acestui partid au scopuri clare precum: controlarea justiției, elaborarea legilor preferențiale, protejarea membrilor corupți, îmbogățirea și lista poate continua. 

În timp, a fost creată imaginea „baronului local”, acel personal negativ care controlează tot ce se întâmplă în județul pe care îl conduce. Nimic nu se întâmplă fără permisiunea acestuia, rolul său devenind extrem de important prin posibilitatea de a strânge voturi și oameni.

Dacă ne uităm la ultimii 10 ani, putem spune că au existat câțiva baroni locali celebri, recunoscuți pentru forța deținută, nu doar în propriul județ, dar și în relația cu diferite guverne.

Mai mult decât atât, acești baroni au fost deseori legați de trecutul comunist.

Cum percepția este realitate, liderii PSD au înțeles că au nevoie de un alt gen de candidat, de un alt gen de politician. Astfel că, ușor ușor, mulți dintre acești „baroni” au făcut un pas în spate, cel puțin din viața publică.

Locul lor a fost luat de candidați cu caracteristici total diferite. Alexandru Rafila este unul dintre exemple.

Ținta este clară: schimbarea percepției de partid comunist, corupt.

Mult mai puțin combatanți

Schimbarea nu s-a produs doar la nivelul candidaților.

Încă de la începutul pandemiei, cu câteva mici excepții, PSD a avut o abordare mult mai puțin agresivă.

Se bucură de un electorat fidel și mult mai organizat, prin comparație cu partidele de dreapta.

Astfel că a preferat să aștepte…

Să aștepte ca PNL să se erodeze. Cum am explicat și în articolele trecute, un guvern se erodează oricum. Un guvern în plină pandemie se erodează și mai rapid, iar ultimele sondaje au confirmat această teorie.

Au mai așteptat ca PNL și USR PLUS să își strice relația.

Certurile continue și circul public crește și mai mult indiferența oamenilor față de mediul politic, aspect care va fi observat în prezența la vot. Din istorie știm că o prezență mică la vot favorizează PSD-ul. De ce? Datorită / din cauza acelui electorat fidel.

Astfel că, în loc să se implice activ, PSD a preferat să privească pasiv scandalurile și atacurile dintre PNL și USR PLUS. 

Nu în ultimul rând, această tactică i-a cam surprins pe cei de dreapta, care strigau continuu „PSD este rău, Dragnea este rău!”. Liviu Dragnea este în închisoare, PSD nu mai guvernează, nu sunt nici foarte vocali, iar atacurile continue și-au pierdut din eficiență.

Inclusiv președintele României a fost criticat că se folosește de conferințele de presă pentru a demoniza un PSD slăbit.

Evident, această nouă abordare este legată, în primul rând, de încercarea de schimbare a imaginii: „Dacă vrem să fim văzuți altfel decât eram, trebuie să ne și comportăm altfel decât ne comportam.”

PSD chiar are nevoie de o schimbare rapidă

Am vorbit mai devreme despre electoratul PSD. Fidel, organizat. Pe lângă aceste plusuri, există și un mare minus: este un electorat îmbătrânit.

Problema se dublează în momentul în care, din cauza percepției negative, PSD nu reușește să atragă un nou electorat.

Asistăm astfel la încercări repetate de rezolvare a acestei probleme: imaginea de partid comunist, corupt.

Și în tot acest proces va trebui să fim atenți la 2 aspecte:

1. Dacă schimbarea este autentică și chiar vor renunța la practicile care le-au construit această imagine.

și…

2. Dacă oamenii vor crede această schimbare cu adevărat sau vor considera că este doar PR.

Pe de altă parte, indiferent de jocurile și strategiile politice, avem obligația de a participa duminică la procesul de votare. Trebuie să ne implicăm, trebuie să exercităm presiune pe toți politicienii și trebuie să îi facem să conștientizeze că ei lucrează pentru noi, și nu invers.

Dacă ne dorim o clasă politică responsabilă, capabilă să ne reprezinte cât mai bine interesele, prezența la vot este obligatorie.

Votezi?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  #psdinafaralegii #outlawsdp
  • Like 0
 • Nume check icon
  Lupul isi schimba parul, dar naravul ba...Este nevoie de cel putin o generatie schimbata in PSD pentru o schimbare majora de mentalitate.
  Problema insa este ca aceasta generatie tanara are ca mentor generatia actuala, prin urmare aschia nu sare departe de copac. Spre deosebire de USR - in ciuda imaturitatii politice si cateodata un unor viziuni "avangardiste" - au o dorinta sincera de a schimba ceva, pe cand nu cred ca acesti tineri din PSD s-au inscris acolo pentru ca nu mai pot ei sa doarma noaptea din cauza celor saraci si sa schimbe ceva in Romania, dimpotriva....
  • Like 5
  • @ Nume
   Psd este fatarnic, mincinos. Nu s-a schimbat nimic din "stilul" lor de a actiona. Baronii locali sunt bine merci la locurile lor, doar oprisan care l-a cam sustinut pe dragnea si dupa arestare a facut un pas, hai sa zzicem, in lateral, autoimpunandu-se vice la cj. Deci nimic. Transilvania nu se pune, acolo psd a fost in inferioritate permanent. Moldova, muntenia, dobrogea in schimb au fost fieful lor. Este inexplicabil cum de regiunile saracite, de psd sbu denumirile si conducerile anterioare, a tolerat supunerea fata de satrapul care le-a nenorocit. Asta arata gradul de educatie al populatiei majoritare din aceste zone si diferenta cu vestul, mereu vstul, tarii.Si faptul c au furat la greu la toate alegerile. Electoratul psd nu ste puternic si nici bine organizat. Acesta se imparte in doua: o parte a aspirantilor la furt si partea mai mare a celor ce voteaza dupa "ce ne da?", adica a putorilor pomanagii. Cu minciuni si promisiuni, intotdeauna neonorate, cu galeti, faina si pui expirati i-a ademenit, precum pe caini, la urne ca sa voteze psd.
   Sa spui ca in anii in care "nu a fost la guvernare" nu a guvernat este fals. Au avut aservite, mai ales in acest ultim an, ccr, av. pop. si majoritatea parlamentara. Ati uitat cum a demarat pandemia in ro. si cum a degenerat ulterior datorita psd si mercenarilor lor. Ati uitat istericalele weberei si reactia ccr?. Ati uitat "marinimia" majoritatii parlamentare psd si complicii fata de impartirea banilor, care nu existau tot datorita lor? Nu merg mai departe in trecut cu distrugatorii psd ai tarii. Vor fi unii, ca deobicei, care vor sari cu ";da, dar si basescu", fara sa tina cont de cati nemernici s-au pripasit pe langa el - tariceanu, ponta - si l-au sabotat cat au putut si care acum vin si cersesc sa intre la ciolan. Romanul are memorie scurta, dar nu toti.
   • Like 3
  • @ Nume
   Dan check icon
   psd-istii NU- SI VOR SCHIMBA ,,NARAVUL IN VECII VECILOR ,AMIN ,,
   ---Daca , studiati ,nivelul de trai in jud, unde ,psd, este inferior oricarei formatiune politica, in Ardeal de ex,, este diferenta enorma,,
   -- Dar ,uitati in jud, unde harta lor este comlet rosie ,, Botosani , unde candava erau Oamni cu Cloana si Cap ,limpede ,acum ,crezi ca s-a rasturnat carul cu prosti , apoi Vaslui , Neamt ,, Teleorman, Girurgiu, Olt ,etc,etc, au un nivel de viata ,mult inferior ,slab, . Degeaba , ,, celebrul,, sociol,og de 2 lei , al psd-istilor v,dancu , explica si ambaleaza frumos Minciuna psd-ista, ca , laptele este negru si nu-i asa cum credem noi ,etc, dECI CONCLIUZIE CLARA , ACOLO UNDE ESTE psd, ESTE MARE SARACIE ,,CLAR,
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult