Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
De ani de zile, Partidul Social Democrat s-a „bucurat” de o imagine foarte proastă în politica din România. Contextul nu i-a ajutat și nu-i ajută nici acum. Trecutul comunist, Liviu Dragnea și oamenii controversați, cu imagine proastă, au completat la perfecție tabloul unui partid cu interese meschine.
„PSD ucide” sau „Ciuma roșie” reprezintă doar câteva dintre ideile utilizate iar și iar în spațiul public, idei care au contribuit la construirea unei percepții total negative.
Pe de altă parte, avem liderii PSD care încearcă, pe cât se poate, să schimbe această imagine și să reconstruiască un partid pe care mulți l-ar dori dispărut de pe scena politică românească.
Analizând strategia lor, am observat două abordări destul de interesante.
Încercarea de a-și spăla imaginea
Este clar pentru toată lumea că PSD este considerat partidul corupților. În principiu, românii consideră că politicienii care candidează din partea acestui partid au scopuri clare precum: controlarea justiției, elaborarea legilor preferențiale, protejarea membrilor corupți, îmbogățirea și lista poate continua.
În timp, a fost creată imaginea „baronului local”, acel personal negativ care controlează tot ce se întâmplă în județul pe care îl conduce. Nimic nu se întâmplă fără permisiunea acestuia, rolul său devenind extrem de important prin posibilitatea de a strânge voturi și oameni.
Dacă ne uităm la ultimii 10 ani, putem spune că au existat câțiva baroni locali celebri, recunoscuți pentru forța deținută, nu doar în propriul județ, dar și în relația cu diferite guverne.
Mai mult decât atât, acești baroni au fost deseori legați de trecutul comunist.
Cum percepția este realitate, liderii PSD au înțeles că au nevoie de un alt gen de candidat, de un alt gen de politician. Astfel că, ușor ușor, mulți dintre acești „baroni” au făcut un pas în spate, cel puțin din viața publică.
Locul lor a fost luat de candidați cu caracteristici total diferite. Alexandru Rafila este unul dintre exemple.
Ținta este clară: schimbarea percepției de partid comunist, corupt.
Mult mai puțin combatanți
Schimbarea nu s-a produs doar la nivelul candidaților.
Încă de la începutul pandemiei, cu câteva mici excepții, PSD a avut o abordare mult mai puțin agresivă.
Se bucură de un electorat fidel și mult mai organizat, prin comparație cu partidele de dreapta.
Astfel că a preferat să aștepte…
Să aștepte ca PNL să se erodeze. Cum am explicat și în articolele trecute, un guvern se erodează oricum. Un guvern în plină pandemie se erodează și mai rapid, iar ultimele sondaje au confirmat această teorie.
Au mai așteptat ca PNL și USR PLUS să își strice relația.
Certurile continue și circul public crește și mai mult indiferența oamenilor față de mediul politic, aspect care va fi observat în prezența la vot. Din istorie știm că o prezență mică la vot favorizează PSD-ul. De ce? Datorită / din cauza acelui electorat fidel.
Astfel că, în loc să se implice activ, PSD a preferat să privească pasiv scandalurile și atacurile dintre PNL și USR PLUS.
Nu în ultimul rând, această tactică i-a cam surprins pe cei de dreapta, care strigau continuu „PSD este rău, Dragnea este rău!”. Liviu Dragnea este în închisoare, PSD nu mai guvernează, nu sunt nici foarte vocali, iar atacurile continue și-au pierdut din eficiență.
Inclusiv președintele României a fost criticat că se folosește de conferințele de presă pentru a demoniza un PSD slăbit.
Evident, această nouă abordare este legată, în primul rând, de încercarea de schimbare a imaginii: „Dacă vrem să fim văzuți altfel decât eram, trebuie să ne și comportăm altfel decât ne comportam.”
PSD chiar are nevoie de o schimbare rapidă
Am vorbit mai devreme despre electoratul PSD. Fidel, organizat. Pe lângă aceste plusuri, există și un mare minus: este un electorat îmbătrânit.
Problema se dublează în momentul în care, din cauza percepției negative, PSD nu reușește să atragă un nou electorat.
Asistăm astfel la încercări repetate de rezolvare a acestei probleme: imaginea de partid comunist, corupt.
Și în tot acest proces va trebui să fim atenți la 2 aspecte:
1. Dacă schimbarea este autentică și chiar vor renunța la practicile care le-au construit această imagine.
și…
2. Dacă oamenii vor crede această schimbare cu adevărat sau vor considera că este doar PR.
Pe de altă parte, indiferent de jocurile și strategiile politice, avem obligația de a participa duminică la procesul de votare. Trebuie să ne implicăm, trebuie să exercităm presiune pe toți politicienii și trebuie să îi facem să conștientizeze că ei lucrează pentru noi, și nu invers.
Dacă ne dorim o clasă politică responsabilă, capabilă să ne reprezinte cât mai bine interesele, prezența la vot este obligatorie.
Votezi?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Problema insa este ca aceasta generatie tanara are ca mentor generatia actuala, prin urmare aschia nu sare departe de copac. Spre deosebire de USR - in ciuda imaturitatii politice si cateodata un unor viziuni "avangardiste" - au o dorinta sincera de a schimba ceva, pe cand nu cred ca acesti tineri din PSD s-au inscris acolo pentru ca nu mai pot ei sa doarma noaptea din cauza celor saraci si sa schimbe ceva in Romania, dimpotriva....
Sa spui ca in anii in care "nu a fost la guvernare" nu a guvernat este fals. Au avut aservite, mai ales in acest ultim an, ccr, av. pop. si majoritatea parlamentara. Ati uitat cum a demarat pandemia in ro. si cum a degenerat ulterior datorita psd si mercenarilor lor. Ati uitat istericalele weberei si reactia ccr?. Ati uitat "marinimia" majoritatii parlamentare psd si complicii fata de impartirea banilor, care nu existau tot datorita lor? Nu merg mai departe in trecut cu distrugatorii psd ai tarii. Vor fi unii, ca deobicei, care vor sari cu ";da, dar si basescu", fara sa tina cont de cati nemernici s-au pripasit pe langa el - tariceanu, ponta - si l-au sabotat cat au putut si care acum vin si cersesc sa intre la ciolan. Romanul are memorie scurta, dar nu toti.
---Daca , studiati ,nivelul de trai in jud, unde ,psd, este inferior oricarei formatiune politica, in Ardeal de ex,, este diferenta enorma,,
-- Dar ,uitati in jud, unde harta lor este comlet rosie ,, Botosani , unde candava erau Oamni cu Cloana si Cap ,limpede ,acum ,crezi ca s-a rasturnat carul cu prosti , apoi Vaslui , Neamt ,, Teleorman, Girurgiu, Olt ,etc,etc, au un nivel de viata ,mult inferior ,slab, . Degeaba , ,, celebrul,, sociol,og de 2 lei , al psd-istilor v,dancu , explica si ambaleaza frumos Minciuna psd-ista, ca , laptele este negru si nu-i asa cum credem noi ,etc, dECI CONCLIUZIE CLARA , ACOLO UNDE ESTE psd, ESTE MARE SARACIE ,,CLAR,