Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Da, nu se va alege! Dar tot avem o problemă

Acum, când se dovedește că dl. Trump nu prea mai are nicio armă de distrugere în masă, el are banalul drept – pe care nu i-a fost dat să și-l exercite niciodată - de a pierde. Au trecut deja câteva zile, a mai trecut o casetă, a mai trecut o dezbatere și tot n-a fost în stare să-i răspundă dlui. De Niro. (*) Și mi s-ar fi părut atât de simplu să o facă: You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? Well I'm NOT the only one here. Și continuarea o știți.

Păi bine, măi dragă De Niro, i-aș fi spus, unde-mi erai acum 40 de ani când mă porcăiam în direct cu ditamai primarul New Yorkului că nu-mi dă subvenția ca să mai fac niște blocuri noi, pe care oricum nici nu le-am mai făcut. De ce nu mă pocneai atunci în față și să deplângi grav drumul pe care a luat-o țara noastră? Unde erai, presă mainstream, acum 30 de ani când mă întreba Larry King live dacă nu candidez la președinție? Nu citeai tabloidele? De ce ai fi crezut că pe atunci le dădeam domnișoarelor pasaje din cartea mea Arta negocierii (1987)? De ce-ai fi crezut că pot să completez o fișă fiscală fără să înroșesc rubrica de pierderi? Cum credeai că am scris „Trump: arta reîntoarcerii (1997)? Și chiar nimeni nu mi-a citit cartea „America pe care o merităm" pe care am scos-o încă din 2000? (**)

Dar dl. Trump, cu toate artele sale, continuă să se afunde fără șansă în miile de mailuri ale dnei Clinton și va ajunge să-și spargă capul de zidul pe care, într-un final, nu mexicanii, ci chiar americanii democrați trecuți la republicani ori indecișii vor ajunge să-l construiască pentru el.

Eu unul încep să fiu tot mi sigur că Trump nu s-alege și asta nu din cauză (datorită?) a toată dăscălimea care e acum împotriva lui. Nu s-alege pentru că „I've gotten to know the people of the country over the last year-and-a-half that I've been doing this as a politician. I cannot believe I'm saying that about myself, but I guess I have been a politician". (***).

Prin urmare, un politician e unul care știe să vorbească cu poporul. Până la urmă nu e chiar atât de penal să fii politician, nu?

Și cine mai are acum nevoie de un Trump politician? De unul care doar să pipăie sistemul și nu să-l facă să tremure? „Mr. Trump, about the tape that was released on Friday, as you can imagine. You described kissing women without consent, grabbing their genitals. That is sexual assault. You bragged that you have sexually assaulted women. (...) Just for the record, though, are you saying that what you said on that bus 11 years ago that you did not actually kiss women without consent or grope women without consent? " Și? cum a răspuns, for the record sake, Trump duminică la această întrebare plină de imaginație a moderatorului? ( observați că respectiva casetă datează de 11 ani, omul era și-n autobuz, poate nu găsise nici loc și despre ce să vorbești în autobuz să mai omori timpul ...dar timp de 11 ani nu a fost o problemă cu acest grabbing, pentru simplu fapt că nu era politician, cu o lună înainte de alegeri, ci doar un simplu miliardar!)

Deci, zice el: „I will tell you: No, I have not. And I will tell you that I'm going to make our country safe. We're going to have borders in our country, which we don't have now. People are pouring into our country, and they're coming in from the Middle East and other places". (3)

Nice try, dl. Trump, ca la Ploiești. Mai avea puțin și ne spunea că este și anti-sistem.

S-au dus vremurile în care dl. Trump înnebunea audiența și lingviștii – cum a fost atunci, în iulie 2015, în Carolina de Sud: „Acuma, legat de (armele) nucleare – unchiul meu, care a fost un mare profesor, om de știință și inginer – dr. John Trump, de la MIT. Gene bune, gene foarte bune, okay, foarte tare acestă Wharton School of Finance ( școala pe care a făcut-o el, Trump - n.m), foarte bună, foarte tare – știți cum e, dacă ești un republican conservator, dacă am fost un liberal, dacă – bine, ei or să zică acum că, dacă am candidat ca democrat liberal, eu sunt cel mai deștept din toată lumea asta – ceea ce e adevărat – dar când ești republican conservator ei încearcă – oho, și de câte ori nu au făcut-o! – d-aia zic: am fost la Wharton, am fost un student bun, am fost acolo, am fost fost acolo, am terminat-o, am făcut o avere – știți cum e a trebuit să-mi dau referințele, tot timpul, pentru că noi suntem un pic dezavantajați, - și acum te uiți la acordul cu nuclearele ( încheiat de Obama cu Iranul -n.m.), chestia asta care mă chinuie pur și simplu- putea să fie atât de simplu, că nimic nu e mai important ca viața ( nuclearele sunt puternice – unchi-meu mi-a spus asta acum mulți, mulți ani, despre putere și asta acum vreo 35 de ani; mi-a explicat puterea și ce urmează să se întâmple și avea dreptate – cine ar fi crezut? Dar când te uiți la ce se întâmplă cu cei patru prizonieri (aduși acasă, parte din acordul cu Iranul – n.m.) - până acum erau trei, acum sunt patru – dar când erau trei sau chiar și acum, v-aș fi zis că totul e în messenger (probabil se referă la chestiunea cu mailurile lui H. Clinton); oameni buni, vă zic – ei nu și-au dat seama că femeile sunt acum mai deștepte decât bărbații și, știți cum e, o să le mai ia alți 150 de ani – dar perșii sunt foarte buni negociatori, iranienii sunt foarte buni negociatori, așa că ne-au distrus, pur și simplu ne-au distrus".

Minți luminate au stat apoi să înțeleagă cum de potrivește dl. Trump atât de bine cuvintele și cea mai rezonabilă concluzie a fost că asta nu i se trage de la unchiul savant, ci de la vânzări, că este omul care poate să-l vândă și pe unchiu-său la pachet cu un apartament cu vedere la râu și marmură pe jos.

Dar asta le plăcea unora la el până acum, că era uman și miliardar, nu politician.

Cu această etichetă pe care și-a pus-o singur domnul Trump, și-a distrus până și cea mai elaborată divesiune „spontană" pe care și-o pregătise în dezbaterea de duminică - „And I'll tell you what. I didn't think I'd say this, but I'm going to say it, and I hate to say it. But if I win, I am going to instruct my attorney general to get a special prosecutor etc. "

I hate to say that, dle Trump dar ... Saw you NOT coming you ... și continuarea o știți! Așa meritați, să vină acum liberalii și să vă înroșească discursul, numărând că ați răspuns efectiv la întrebări doar cu 37% din cuvintele tale, în timp ce dna Clinton cu 64% din ale ei.

Rămân același trumpist supărat, pentru că știu bine că peste patru ani o să vină altul ca dvs. să intre în finală și, parcă văd, nu o să fie nici pe sfert la fel de simpatic ca dvs. Dar, vă zic de pe-acum – cine s-o mai uita la alegerile voastre ...(asta pentru că nu o să mai avem timp de ale noastre).

PS. Acum, la încheierea trilogiei trumpiste (trebuia să fie trei, dar au ieșit patru până la urmă – se mai întâmplă și la case mai mari) țin să resping orice acuzație că m-aș pretinde vreun soi de specialist în alegeri americane. Recunosc că toată știința mea în materie s-a redus la un pamphlet al arhivistului-șef american despre ce poate și ce nu poate sistemul american de vot. Atenție – la origini, pamfletul american e o chestie cât se poate de serioasă. Așa cum foarte serios ar fi trebuit să se încheie și ciclul de opt ani yes we can, nu cu acest pamflet stil european de alegeri. Dar atât s-a putut. Și americanii sunt oameni. Iar despre sistemul lor de a face față celor mai neprevăzute situații am o părere proprie de câțiva ani. Adică fac față, dar problema lor e neprevăzutul ăsta.

Note.

(*) un video deja cult despre „porcul și câinele care nu-și face temele" https://www.youtube.com/watch?v=-Q-ZyW9bz5c, care în trei zile a strâns deja 0,2% din cât a strâns Beyonce cu Sorry în trei luni https://www.youtube.com/watch?v=QxsmWxxouIM

(**) referințele se pot găsi aici https://republica.ro/din-jurnalul-unui-simplu-privitor-trumpist-si-un-pic-negru-de-suparare

(***) dezbaterea a doua, din St. Louis, textul aici - http://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=119038

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Mai sunt aproape 4 saptamani. Nu-i cantati inca prohodul ca nu e cazul.
    • Like 0
  • Eu imi iau angajamentul de a exprima liber opinia mea (pur personala, asa cum cred eu, nu pentru a vinde ceva cuiva). Iar daca vreun personaj se simte ca si cum ar `primi` ceva de la mine, n-ar fi de mirare ca intr-adevar o consultanta psihologica sa se confirme pentru sanatatea acestuia :) As fi curios de `motivul` reducerii (a tot) la absurd si a accederi prin simple presupuneri ca Donald ar trebui eliminat pentru viata sa privata. Si spun asta din perspectiva mea de inginer liber profesionist (freelancer), nu din perspectiva `presupunerii` ca daca omul poate scrie sau spune ceva ar putea fi avocat, contabil, economist, agent de `vanzari` etc. Insa discreditarea profesiei lui Donald, pentru cuvintele lui simple, in folosul unei nejustificate invinuiri, doar folosind simpla reducere la absurd ca vorbele sau scrisul acestuia n-ar fi justificative profesiei lui, cred eu ca ar putea declasifica mult chiar clasa `superioara`, cu intelect laborios,
    situatie vazuta poate chiar din perspectiva unei persoane de profesie si mai buna in acest sens. ___ Donald, prin trecutul sau, `era` simplu cetatean, iar vorbele sau scrierile sale poate au crescut in valoare tocmai stiind `sa invete` (pas cu pas)
    citind atat cat ii permite timpul, dar si din observarea modului de elaborare a unui text (poate nu chiar toate, pentru care si-a cerut scuze), articole, comentarii (inca din primavara anului 2014). A inteles ca maestrii scrisului sunt prezenti, ca ei nu traiesc in universuri paralele cu ale oamenilor simpli si doar din cand in cand ar mai veni sa `aduca` acestora cate o carte de citit. A inteles ca ei exista si ca ar avea multe principii de invatat de la maestrii scrisului. A prins aceasta oportunitate si a incercat sa o valorifice (DOAR) in interes personal pentru dezvoltare intelectuala (adica ceea ce tine de intelegere si abordare). Accentuez, cu intentie buna: strict in interes personal de dezvoltare intelectuala! Insa, ca sa invete principiul nu e suficient doar a citi ... mai trebuie si exercitiu (ca tema de casa a unui elev). Si cum s-ar putea altfel daca nu prin exprimarea `libera` a propriilor idei? Exercitiul a creat astfel `o comuniune` (absolut total lipsita de interes) doar prin simpla prezenta de exprimare a ideilor. Donald pare diferit pentru ca (am o senzatie ca e singurul care) provine dintr-un mediu diferit fata de mentorii lui. Donald e mai tanar si n-a locuit in mediul comun dambovitean, prin urmare si ideile sale Nu sunt comune, de aici poate s-ar face confuzia ca raspuns al intrebarii: `de ce nu e comun?` Pare a fi un singur elev si mai multi super-mentori. Un singur elev care doar incearca sa invete, iar din simplu respect pentru mentorii sai, isi prezinta tema facuta din cand in cand (tocmai pentru ca inginereste munceste mult ... tema e doar facultativa). ___ In ce priveste statutul sau economic, fiscal, Donald e inregistrat ca un freelancer, lucrand pentru proiecte ale firmelor private, multinationale (nicidecum sociale de Stat ... niciodata!) E un lucru bine stiut ca taxele, de exemplu in Germania, nu se platesc in primul an. Ele se platesc la regularizarea taxelor din anul urmator (calendaristic) activitatii sale. Oricand in anul urmator. E simpla coincidenta ca exact zilele astea Donald pregateste actele pentru regularizarea taxelor pe anul trecut, pe 2015 (perfect legal). Toate astea nu le face Donald ci un contabil (acreditat legal).
    Donald n-a primit, n-a dat, nici nu va primi, nici nu va da vreodata bani in schimbul vreunui interes! Niciodata! Donald e curat, iar pentru asta are curajul sa refuze orice acuzatie fara temei, ba chiar sa mute nebunul in fața regelui, deși e pacifist, cu intenții bune ca orice om normal, mai ales avand ca mentori intelectuali de prestigiu. Cu multa stima!
    • Like 1
  • Claudiu check icon
    Orice comentator informat cat de cat politic stie ca presedintele american nu face ce vrea cand ajunge la Casa Alba. In spatele lui sunt “papusarii” (establishment) care ii spun ce sa faca, adica actionarii majoritari ai marilor corporatii, mai ales ai marilor banci, adica alde Rockefeller, Rotschild, Krupp, Windsor etc. Cine stapaneste banii dicteaza, este atat de simplu, restul sunt povesti cu zane pentru bizonul de pe strada american de data asta, dar nici la romani sau altii nu-i altfel. Acest aspect este probat zilnic si chiar trebuie sa fii complet naiv sa crezi ca SUA este o democratie, este o simpla oligarhie si nimic altceva, care insa are grija sa dea si celor de pe strada sansa sa se inavuteasca pana la un anumit nivel daca muncesc pana crapa, nu de alta dar ca sa poate sa le ia mai mult prin taxe si alte metode, este foarte simplu. In rest "panem et circenses" pentru ceilalti ....
    Deci Trump, care este un badaran incult evident, nu este deloc prost si daca ajunge la Casa Alba va dansa cum i se canta. O sa faca furori ca presedinte cand va vorbi ca un sofer de TIR catre multimi, dar vor avea grija “baietii veseli” din spate sa-l puna cu botul pe labe cand vine vorba de fapte, nu va faceti voi griji. Daca se apuca si fluiera in biserica cum a facut JFK la inceputul anilor ’60 i se poate aranja si un “exit” fizic mai ales ca este in varsta.
    Cu madam Clinton este insa mai grav, caci ea din start este chiar apropiata de vreo 50 ani de cercul papusarilor si ea nu iese un cuvant din ce-i spun ei. Voi de ce credeti ca massmedia mainstream o sprijina cu toata artileria?? Da ce, New York Times, Wall Street Journal, CNN sunt ale mele sau ale establishmentului ? :) Este recunoscut chiar si de oficiali americani ca in redactiile celor mai importante jurnale ce controleaza opinia publica se afla agenti FBI si CIA acoperiti pe posturi de directori. Cateva ziare din USA din presa nealiniata au scris ca establishmentul i-a acoperit lui madam Clinton cateva crime comise la comanda contra catorva martori incomozi din trecutul cam intunecat al lui madam Clinton si al sotului ei.
    La Trump, un tip coleric si sentimental in fond in felul lui si pe deasupra fara o istorie lunga de lins talpile papusarilor, te puteai astepta la devieri de 5-10% mai spre uman ca presedinte…
    Articolul este naiv si fara nicio conexiune cu mizele adevarate ale politicului, isi inchipuie ca alegatorul are vreun cuvant de spus … :). Cum spunea Mark Twain parca “Credeti ca daca votul nostru avea vreo importanta ne-ar fi lasat sa-l dam?”

    • Like 0
  • mircea check icon
    Cea mai avansata democratie a lumii , cea care a avut puterea sa emane un presedinte de culoare si acum probabil primul presedinte femeie,demonstreaza acum in aceasta campanie electorala ca de fapt paradigma democratiei in acest ''stil'' s-a terminat.Este nevoie de un nou concept de democratie.Un concept in care democratia sa dea si obligatii nu numai drepturi.Un concept in care societatea sa aiba parghii de sanctionare si pe parcursul ''creatiei'' omului politic si nu doar cand acesta este sus.Sus in primarii , consilii judetene,parlament,guvern sau chiar la presedintie.Caci altfel , cresc tot felul de ''trampi" care deodata ajung la un pas de a fi sefi supremi.Daca-mi aduc bine aminte am avut si noi un ''tramp'' de care doar un fost comunist a putut sa ne scape.Oricum, spuneam ca democratia trebuie sa se reformeze la nivelul lumii civilizate.Nu poti sa dai decizia in mana analfabetilor,lenesilor,drogatilor etc.si sa te astepti ca va iesi ceva bun.Dar in acelasi timp nici clasa conducatoare,elita nu trebuie sa uita ca daca la varful societatii au acces doar cateva familii si acelea cu probleme in trecut si prezent , poate societatea ii sanctioneaza la misto cu un ''tramp''.Si inca ceva : de multe ori ne place sa votam dupa chipul si asemanarea noastra.Si trebuie sa recunoasteti ca e mai haios TRAMP decat Clinton.Asadar cred ca o concluzie se poate trage din acest reallity-show american :mileniul III va fi al hominizilor instruiti sau nu va fi deloc.
    • Like 0
    • @ mircea
      golan check icon
      Democratia americana nu are nevoie de reboot, are nevoie de o realiniere a taberelor politice in functie de adevaratele lor interese. In SUA lipseste de vreo 2-3 decenii o miscare cu adevarat republicana, care sa apere principiile clasic-liberale si statul mai putin influent, libertatile individului, libertatea economica, pluralitatea politica, exceptionalismul american in business, stiinta, invatamant + sanatate privata, antreprenoriatul. In conditiile in care discursul din sanul actualilor republicani este poluat de social-conservativi cu retorica evangelista sau conspirationista iar in sanul actualilor democrati de catre socialisti si neo-marxisti, la ora actuala in SUA este nevoie de o noua miscare care sa ii reprezinte pe urmasii celor care au pus bazele "visului american" si este nevoie ca discursul lor sa nu mai fie contaminat de interese minore din interiorul partidului care fac la ora actuala ca preferintele unor minoritati sa dicteze politica dusa de majoritate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult