Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu toate azilele sunt la fel

azil Ilfov

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A început o campanie națională de control a tuturor azilelor din țara asta, pentru că s-au descoperit ororile de la azilul din Voluntari. Scopul neoficial este acela de a declara că peste tot e la fel, răul este generalizat, e un fapt comun, deci nu contează, e banalizat, ca urmare nu s-a întâmplat mare lucru, până la urmă nu s-a întâmplat nimic.

Cei care au mai interacționat cu azilele de bătrâni spun că există locații extrem de bine puse la punct, cu dotări corespunzătoare, condiții decente și mai ales personal calificat. La remarca asta se răspunde că aceste instituții private percep taxe mari pe care nu și le permite oricine. Se induce ipoteza falsă că banii sunt problema. Ceea ce nu e deloc adevărat, în cazul azilului din Voluntari s-a văzut clar că a existat finanțare suficientă, profitul era uriaș, problema au fost oamenii care au gestionat fraudulos și ilegal toată activitatea.

Între azilele e top din România și cel de la Voluntari e o plajă largă de încadrare din punct de vedere al calității și al respectării normelor minime de asistență socială. În niciun caz nu se poate generaliza făcând astfel ‘’tabula rasa’’ din toată activitatea de asistență socială din țară. Nu trebuie uitat faptul că foarte multe astfel de așezăminte se află în administrarea bisericii, ceea ce reprezintă totuși o garanție de seriozitate. În urma controalelor efectuate s-au găsit și aziluri de bătrâni care oferă servicii de foarte bună calitate, instituții aflate în proprietate privată subvenționate și de comunitățile locale. S-au popularizat cazurile cu persoanele mutate în Tunari, sau din Râmnicu Vâlcea și din alte locuri, ca să se inducă opinia că peste tot e la fel, un dezastru.

Se pierde din discuție faptul că la azilul din Voluntari nu vorbim numai de condiții de cazare improprii, nu vorbim numai de mâncare insuficientă, vorbim de tortură, de bătăi, de umilire, vorbim de o clădire care nici acum nu e racordată la rețeaua de canalizare, vorbim de folosirea persoanelor la muncă împotriva voinței lor. Tot în cazul acestui azil avem o grămadă de sesizări și reclamații, avem un proces al vecinilor cu primăria orașului Voluntari, avem lipsa de intervenție a autorităților, avem acoperirea cu bună-știință a activității din instituție de către funcționari angajați ai statului român. Din acest punct de vedere este singurul azil de bătrâni din țara asta care a fost tratat astfel, care a avut asemenea practici, care a fost obiectul mai multor anchete de presă, dar și al anchetei DIICOT. Nu mai există niciun azil de bătrâni care să fi fost protejat cu o asemenea îndârjire și care să fie acuzat de tortură, rele tratamente, deposedarea bătrânilor de locuințe, terenuri și venituri, cu șef cu protecție politică la cel mai înalt nivel. etc. Având această protecție politică și numai din cauza asta, administratorii și salariații și-au permis să se comporte atât de crud cu niște bătrâni cu dizabilități.  

În situația de față, cea mai mare lipsă de omenie care se poate manifesta e nepăsarea, uitarea, ducerea în derizoriu. Mentalitatea potrivit căreia ție nu ți se poate întâmpla, nu vei ajunge în situația asta și nu-ți pasă e complet imorală și necreștinească. Un om sănătos din punct de vedere psihic are empatie pentru semenul lui aflat la ananghie, aflat în primejdie, sare în ajutorul lui, încearcă să-l salveze. Asta înseamnă să fii om.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Razvan G check icon
  Foarte bun articol. Din pacate, mafia din Voluntari este foarte greu de destructurat. Caracatita este atat de bine ancorata in banul public si sustinuta de o adevarata “famiglie” incat numai ceva extraordinar poate schimba ceva.
  Culmea ipocriziei - la intrarile in Voluntari, poti citi ca acolo “Nihil sine Deo”!
  • Like 5
 • Pai, e absolut evident de ce se incearca sa se impuna ideea ca "peste tot e la fel" - simplu, ca sa scape cat mai ieftin cei vinovati de atrocitatile din Voluntari. sa se mai albeasca madam Firea
  • Like 5
 • Foarte bine punctat!
  • Like 4


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult