Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă, prin absurd, rămășițele Ceaușeștilor ar fi expuse într-o raclă, pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva ar păli în fața celui organizat de Crăciun

mormantul lui Ceausescu

Foto: captura digi24

Privindu-i sâmbătă pe preacucernicii români de ziua a 25-a jelind la mormântul Ceaușeștilor din cimitirul Ghencea, comemorând 32 de ani de la martiriul acestora, am avut o revelație.

Dacă prin absurd cineva ar deshuma rămășițele dictatorilor și le-ar expune într-o raclă, pelerinajul anual la moaștele Sf. Parascheva expuse la Iași ar păli în fața celui organizat în ziua de Crăciun, întru puparea pasională a moaștelor Sfinților Nicolae și Elena, protectorii tuturor românilor care se închină de decenii la icoanele făuritorilor Epocii de Aur.

Să fiu în locul d-lui Simion, apostolul pe pământ al celor nevoiași cu duhul și degrabă iubitori de autoproclamați lideri mesianici care să-i mâne perpetuu către un trecut reînviat, m-aș preocupa neîntârziat de concretizarea unei asemenea inițiative de mare succes la popor.

Aș dispune degrabă deshumarea moaștelor sfinților și plimbarea lor prin toată România. Ce cozi nesfârșite s-ar forma, ce de nostalgici din cultul Cizmarului și Chimistei de Renume Mondial s-ar târî în genunchi pentru a apuca să pupe falangele sfinților care au plătit, în premieră mondială, datoria externă a României, cu prețul modest al înfometării poporului timp de un deceniu...

Pe acest fundal mistic, dl. Simion, ridicat între timp la rangul de Restaurator al Republicii Socialiste România, visul său umed, ar putea reinstaura liniștit Epoca de AUR.

La viteza cu care partidul domniei sale se îndreaptă către vârful clasamentului politicii românești, înregistrând recolte record de adepți la hectar, nu m-aș mira ca acest lucru să se întâmple în următorul cincinal de mărețe împliniri împotriva rahiticului stat de drept, pe care dl. Simion se pregătește să-l înhumeze, fără onoruri militare, în groapa rămasă liberă în cimitirul Ghencea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult