Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă, prin absurd, rămășițele Ceaușeștilor ar fi expuse într-o raclă, pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva ar păli în fața celui organizat de Crăciun

mormantul lui Ceausescu

Foto: captura digi24

Privindu-i sâmbătă pe preacucernicii români de ziua a 25-a jelind la mormântul Ceaușeștilor din cimitirul Ghencea, comemorând 32 de ani de la martiriul acestora, am avut o revelație.

Dacă prin absurd cineva ar deshuma rămășițele dictatorilor și le-ar expune într-o raclă, pelerinajul anual la moaștele Sf. Parascheva expuse la Iași ar păli în fața celui organizat în ziua de Crăciun, întru puparea pasională a moaștelor Sfinților Nicolae și Elena, protectorii tuturor românilor care se închină de decenii la icoanele făuritorilor Epocii de Aur.

Să fiu în locul d-lui Simion, apostolul pe pământ al celor nevoiași cu duhul și degrabă iubitori de autoproclamați lideri mesianici care să-i mâne perpetuu către un trecut reînviat, m-aș preocupa neîntârziat de concretizarea unei asemenea inițiative de mare succes la popor.

Aș dispune degrabă deshumarea moaștelor sfinților și plimbarea lor prin toată România. Ce cozi nesfârșite s-ar forma, ce de nostalgici din cultul Cizmarului și Chimistei de Renume Mondial s-ar târî în genunchi pentru a apuca să pupe falangele sfinților care au plătit, în premieră mondială, datoria externă a României, cu prețul modest al înfometării poporului timp de un deceniu...

Pe acest fundal mistic, dl. Simion, ridicat între timp la rangul de Restaurator al Republicii Socialiste România, visul său umed, ar putea reinstaura liniștit Epoca de AUR.

La viteza cu care partidul domniei sale se îndreaptă către vârful clasamentului politicii românești, înregistrând recolte record de adepți la hectar, nu m-aș mira ca acest lucru să se întâmple în următorul cincinal de mărețe împliniri împotriva rahiticului stat de drept, pe care dl. Simion se pregătește să-l înhumeze, fără onoruri militare, în groapa rămasă liberă în cimitirul Ghencea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult