Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacă, prin absurd, rămășițele Ceaușeștilor ar fi expuse într-o raclă, pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva ar păli în fața celui organizat de Crăciun

mormantul lui Ceausescu

Foto: captura digi24

Privindu-i sâmbătă pe preacucernicii români de ziua a 25-a jelind la mormântul Ceaușeștilor din cimitirul Ghencea, comemorând 32 de ani de la martiriul acestora, am avut o revelație.

Dacă prin absurd cineva ar deshuma rămășițele dictatorilor și le-ar expune într-o raclă, pelerinajul anual la moaștele Sf. Parascheva expuse la Iași ar păli în fața celui organizat în ziua de Crăciun, întru puparea pasională a moaștelor Sfinților Nicolae și Elena, protectorii tuturor românilor care se închină de decenii la icoanele făuritorilor Epocii de Aur.

Să fiu în locul d-lui Simion, apostolul pe pământ al celor nevoiași cu duhul și degrabă iubitori de autoproclamați lideri mesianici care să-i mâne perpetuu către un trecut reînviat, m-aș preocupa neîntârziat de concretizarea unei asemenea inițiative de mare succes la popor.

Aș dispune degrabă deshumarea moaștelor sfinților și plimbarea lor prin toată România. Ce cozi nesfârșite s-ar forma, ce de nostalgici din cultul Cizmarului și Chimistei de Renume Mondial s-ar târî în genunchi pentru a apuca să pupe falangele sfinților care au plătit, în premieră mondială, datoria externă a României, cu prețul modest al înfometării poporului timp de un deceniu...

Pe acest fundal mistic, dl. Simion, ridicat între timp la rangul de Restaurator al Republicii Socialiste România, visul său umed, ar putea reinstaura liniștit Epoca de AUR.

La viteza cu care partidul domniei sale se îndreaptă către vârful clasamentului politicii românești, înregistrând recolte record de adepți la hectar, nu m-aș mira ca acest lucru să se întâmple în următorul cincinal de mărețe împliniri împotriva rahiticului stat de drept, pe care dl. Simion se pregătește să-l înhumeze, fără onoruri militare, în groapa rămasă liberă în cimitirul Ghencea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult