Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10%, ar putea fi asigurată o creștere a salariilor profesorilor cu 10%. O creștere de substanță a salariilor în învățământ se poate face dacă statul întreprinde reforme

greva profesori

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Câștigul salarial mediu net în învățământ: 4321 lei. În învățământ sunt circa 250 000 de profesori. O creștere cu 10% a salariilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei.

Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei. Astfel, dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10% (nici vorbă de eliminare), ar putea fi asigurată o creștere a salariilor profesorilor cu 10%.

Având în vedere sistemul pensiilor speciale unic în lume din România, cred că aceasta ar fi o alocare mai echitabilă a banilor publici, nu cea mai echitabilă, dar mai echitabilă. Și nu e mare filosofie să o pui în aplicare, nu trebuie să aștepți greva generală, nu trebuie să creezi emoții părinților, nu trebuie să te dai cu fundul pe pământ; este o observație contabilă elementară. 

Care însă nu ne scapă de altă belea, anume că statul trebuie să își reducă cheltuielile în ansamblu, prin urmare dacă mută banii de pe o linie de cheltuieli pe alta, atunci nu rezolvă nimic. Nu mai zic de faptul că o creștere cu doar 10% a salariilor profesorilor este echivalentă cu zero, pentru că salariile reale au fost tăiate anul trecut prin inflație tot cu atât. O creștere de substanță a salariilor se poate face dacă statul întreprinde reforme, tot de substanță: reducerea achizițiilor publice ruinătoare (BMW), reducerea pierderilor companiilor de stat (miliarde), reducerea numărului de birocrați și de structuri guvernamentale, reducerea numărului de UAT-uri care doar consumă bani și mai și împiedică dezvoltarea locală, reducerea subvențiilor stupide care generează "greenflation" și deficit comercial etc.

Alternativ, ca să nu fiu acuzat că mă uit doar la cheltuieli, dacă pe partea de venituri am elimina dubla măsură și excepțiile, atunci ar fi bani gârlă la buget.

Un exemplu: în agricultură și industria alimentară lucrează ceva mai mulți oameni decât la catedră. Anul trecut guvernul i-a scutit de impozit pe venit, de CASS și de contribuția asiguratorie pe acești salariați. Drept urmare, salariile lor nete au crescut cu 30%-40%. Vorbim de o anvelopă care ar fi asigurat creșterea cu 20% a salariilor în învățământ. Iarăși, nu trebuie să ai un doctorat în economie ca să vezi o realitate contabilă simplă.

În anul 2021 valoarea totală a portițelor și a dublelor măsuri din Codul fiscal a sărit de 50 miliarde lei, bani gârlă pentru multe lucruri, nu doar pentru profesori, dar...

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca pensiile ,,nesimtite ,, se vor reduce la Normalitate ,, multe lucruri bune se vor putea face in Romania ..La nimeni in Lumea Civilizata nu mai este asa o excrocherie cu pensiile nesimtite ! Au incercat foarte bine cei de la USR , sa faca putina Normalitate si ,,specialii ,,au sarit la gatul lor in frunte cu Mincinosul de budai , Sper ca dupa rotativa , sa nu mai fie pe acolo ,caci nimic bun nu a facut ..Daca pensiile nesimtite se vor reduce la normalitate ,multe lucruri bune-utile se pot face,,inclusiv salariile profesorilor , pensiile pe contributii aduse la normal etc,,
  • Like 0
 • um miliard, lunar...dar cati judecatori la curtea suprema mai sunt la pensie?
  ne gandim la partea speciala a pensiei, presupun;
  dar daca includem si arhitectii, scriitorii, actorii, ziaristii, pictorii, cascadorii, cineastiii de toate felurile, cei din televiziune si alte echipe de creatie, poate ca da;
  chiar si persoanele de sex femenin au o bucata de pensie speciala dar reprezinta peste jumatate din corpul electoral!
  • Like 1
 • ...DACA....!!!???!!!...
  • Like 0
  • @ Toma Canja
   dar de ce sa nu se dea surplusul de la pensiile speciale pensionarilor?
   Pensia medie neta este de aproximativ 1800 lei, daca nu ma insel.Ar fi fost bine daca era 4300 lei.Dar nu este posibil.
   Venitul mediu al corpului didactic din Romania este 1,5 din salariul mediu si raportat la Europa este in prima jumatate a clasamentului.
   Nu zic sa nu li se mareasca salariul, dar nu atat cat doresc ei ci numai cat este posibil. Intr-o tara in care performanta educatiei facuta de acesti profesori este 41% elevi analfabeti functionali si 47% analfabeti functionali partiali si 11% educati mai ales cu ajutorul meditatiilor si parintilor, sigur ca merita premiati cu majorari de salar ? Nu mai vorbim ca din dragostre fata de scoala si profesorii ei abandonul scolar dupa gimnaziu este urias.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult