Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10%, ar putea fi asigurată o creștere a salariilor profesorilor cu 10%. O creștere de substanță a salariilor în învățământ se poate face dacă statul întreprinde reforme

greva profesori

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Câștigul salarial mediu net în învățământ: 4321 lei. În învățământ sunt circa 250 000 de profesori. O creștere cu 10% a salariilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei.

Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei. Astfel, dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10% (nici vorbă de eliminare), ar putea fi asigurată o creștere a salariilor profesorilor cu 10%.

Având în vedere sistemul pensiilor speciale unic în lume din România, cred că aceasta ar fi o alocare mai echitabilă a banilor publici, nu cea mai echitabilă, dar mai echitabilă. Și nu e mare filosofie să o pui în aplicare, nu trebuie să aștepți greva generală, nu trebuie să creezi emoții părinților, nu trebuie să te dai cu fundul pe pământ; este o observație contabilă elementară. 

Care însă nu ne scapă de altă belea, anume că statul trebuie să își reducă cheltuielile în ansamblu, prin urmare dacă mută banii de pe o linie de cheltuieli pe alta, atunci nu rezolvă nimic. Nu mai zic de faptul că o creștere cu doar 10% a salariilor profesorilor este echivalentă cu zero, pentru că salariile reale au fost tăiate anul trecut prin inflație tot cu atât. O creștere de substanță a salariilor se poate face dacă statul întreprinde reforme, tot de substanță: reducerea achizițiilor publice ruinătoare (BMW), reducerea pierderilor companiilor de stat (miliarde), reducerea numărului de birocrați și de structuri guvernamentale, reducerea numărului de UAT-uri care doar consumă bani și mai și împiedică dezvoltarea locală, reducerea subvențiilor stupide care generează "greenflation" și deficit comercial etc.

Alternativ, ca să nu fiu acuzat că mă uit doar la cheltuieli, dacă pe partea de venituri am elimina dubla măsură și excepțiile, atunci ar fi bani gârlă la buget.

Un exemplu: în agricultură și industria alimentară lucrează ceva mai mulți oameni decât la catedră. Anul trecut guvernul i-a scutit de impozit pe venit, de CASS și de contribuția asiguratorie pe acești salariați. Drept urmare, salariile lor nete au crescut cu 30%-40%. Vorbim de o anvelopă care ar fi asigurat creșterea cu 20% a salariilor în învățământ. Iarăși, nu trebuie să ai un doctorat în economie ca să vezi o realitate contabilă simplă.

În anul 2021 valoarea totală a portițelor și a dublelor măsuri din Codul fiscal a sărit de 50 miliarde lei, bani gârlă pentru multe lucruri, nu doar pentru profesori, dar...

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca pensiile ,,nesimtite ,, se vor reduce la Normalitate ,, multe lucruri bune se vor putea face in Romania ..La nimeni in Lumea Civilizata nu mai este asa o excrocherie cu pensiile nesimtite ! Au incercat foarte bine cei de la USR , sa faca putina Normalitate si ,,specialii ,,au sarit la gatul lor in frunte cu Mincinosul de budai , Sper ca dupa rotativa , sa nu mai fie pe acolo ,caci nimic bun nu a facut ..Daca pensiile nesimtite se vor reduce la normalitate ,multe lucruri bune-utile se pot face,,inclusiv salariile profesorilor , pensiile pe contributii aduse la normal etc,,
    • Like 0
  • um miliard, lunar...dar cati judecatori la curtea suprema mai sunt la pensie?
    ne gandim la partea speciala a pensiei, presupun;
    dar daca includem si arhitectii, scriitorii, actorii, ziaristii, pictorii, cascadorii, cineastiii de toate felurile, cei din televiziune si alte echipe de creatie, poate ca da;
    chiar si persoanele de sex femenin au o bucata de pensie speciala dar reprezinta peste jumatate din corpul electoral!
    • Like 1
  • ...DACA....!!!???!!!...
    • Like 0
    • @ Toma Canja
      dar de ce sa nu se dea surplusul de la pensiile speciale pensionarilor?
      Pensia medie neta este de aproximativ 1800 lei, daca nu ma insel.Ar fi fost bine daca era 4300 lei.Dar nu este posibil.
      Venitul mediu al corpului didactic din Romania este 1,5 din salariul mediu si raportat la Europa este in prima jumatate a clasamentului.
      Nu zic sa nu li se mareasca salariul, dar nu atat cat doresc ei ci numai cat este posibil. Intr-o tara in care performanta educatiei facuta de acesti profesori este 41% elevi analfabeti functionali si 47% analfabeti functionali partiali si 11% educati mai ales cu ajutorul meditatiilor si parintilor, sigur ca merita premiati cu majorari de salar ? Nu mai vorbim ca din dragostre fata de scoala si profesorii ei abandonul scolar dupa gimnaziu este urias.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult