Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacă vrei să-ți înțelegi cu adevărat partenera, ține cura ei de slăbire

dieta -  Foto Guliver/Getty Images

 Foto Guliver/Getty Images

„Nu are mult zahăr?” Mă întreabă o colegă, chiar în timpul unei mese copioase și gratuite la serviciu. Întrebarea, primită chiar în momentul când mă pregăteam să devorez o baclava delicioasă, m-a enervat la culme. Cum adică, îmi ține socoteala? Dar ce sunt eu?

Ei bine, am înțeles ceva mai târziu că atunci când declari public că ții o cură de slăbire, și eu tocmai începusem de câteva zile să țin una light, ceilalți te judecă din această perspectivă. Se vede? Sau, groaznică situație, nu se vede că a slăbit. Ești marcat, cum ar veni. Dacă mie mi-a trecut demult enervarea, înțeleg acum mai bine, recunosc, cât de mult și de nedrept judecăm femeile prin prisma asta – Ține de o lună cură și nu se vede mai nimic sau vai ce mult a slăbit, arată muult mai bine... Oare prietena/soția/amanta nu poate și ea?- întrebările si comentariile care se nasc în mințile bărbaților sunt mai multe, dar le opresc aici, ca să nu...

A doua chestie ține de relația personală cu iubita, care e la cura de slăbire. Acum nu mai sunteți doar voi doi (mă rog, trei sau patru, în funcție de numărul copiilor și al animalelor de companie). Cura de slăbire e un personaj urât de toată familia, care face să dispară mâncarea gustoasă din frigider, snacksurile de prin toată casa și chiar alcoolul din bar. Indiferent de cură, nu vei mai mânca la fel. Pentru că, ce să vezi?, mâncatul ală cu poftă și la orice oră te-a adus acolo. Sigur, există și excepții, de cure mai temperate dar, în cele mai multe cazuri, vei mânca mai puțin și vei pofti mai mult. Mda, femeile trec frecvent prin chestia asta, welcome în lumea lor.

Iar odată venită cura de slăbire, vine foamea. Pentru că nu am avut până acum intenția serioasă de a ține o cură de slăbire, nu mai știam de mult (poate din facultate?, primul job?) ce înseamnă să sari peste o masă, poate două. Pentru un stomac mărit, să îi dai trei legume si o micro felie de pâine de secară înseamnă război. Și nu te iartă. Ei bine, acum înțeleg mai bine cu ce se luptă iubirea mea când e nervoasă după câteva zile de cură intensivă.

De parcă foamea și privirile celor din jur nu ar fi fost suficiente, pe măsură ce cura se prelungește, înfloresc noi senzații și sentimente: frustrarea – efortul și sacrificiul depus pentru reducerea kilogramelor sunt prea mari pentru suta de grame pierdută săptămâna trecută. Și, mai apoi, panica – dacă nu fac ce trebuie? Dacă îmi trebuie o cură mai dură?

Eu, personal, sper să nu ajung acolo. Așa cum femeile sunt mai curajoase decât bărbații la recoltările de sânge sau la operații, cu siguranță în cazul curelor de slăbire sunt mai puternice decât noi. Numai pentru asta merită tot respectul nostru.

Sincer, aș bea o bere rece în cinstea lor. Dar nu pot, sunt încă la cură. Dar poate fac o excepție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ada check icon
    Am citit articolul de 2 ori ca sa vad ceva . Cuvantul "miscare".
    Nu exista. Iar a slabi "frumos" fara miscare nu exista. A avea un corp frumos fara miscare nu exista. Si nu ma refer la acele persoane slabe de le duce vantul ci la normal. Ca sa ii treaca nervii iubitei mergeti impreuna la o sala de sport sau alergati dimineata devreme sau seara tarziu . Sau va plimbati cu bicicleta.Sunt curioasa care persoana ne intoarce mai nervoasa dupa o miscare pe afara.
    • Like 1
    • @ Ada
      Omul empatizează și ma-ta și pierzi sensul textului și ești și răutăcioasă. În plus, sportul e o treaba pentru tonifierea mușchilor, nu pentru slăbit. Foarte puțini dintre noi facem mișcare să conteze câte calorii consumi. Iar după ce ai mâncat 2 luni 1200 de calorii nu îți arde de niciun cardio. Poate greutăți și Pilates.
      • Like 2
    • @ Dana Cazacu
      Ada check icon
      Doamna, nu inteleg cuvantul "ma-ta" sau "mata" .
      Daca in ziua de azi a indemna ca faci sport inseamna ca esti rautacios atunci chiar meriti sa mananci 2 luni 1200 calorii.
      In legatura cu slabitul, tonifierea muschilor, va recomand o carte de anatomie.
      Multi urasc micarea dar iubesc silueta si mancarea buna.
      Asta e , nu le putem avea pe toate.
      Va doresc numai bine !
      • Like 0
    • @ Ada
      Raul check icon
      Slabirea este 95% dieta si restul miscare/antrenament. Sigur, a afce miscare este foarte bine, doar ca nu ajuta aproape deloc la slabire. Ajuta la mentinere, tonifiere, definire si ce vrei, dar nu la slabit.
      • Like 2
    • @ Raul
      Ada check icon
      Dle Raul, a face sport constant ( a face miscare , ziceti cum vreti ) inseamna a slabi. Eu nu am vazut oameni grasi care fac miscare constant.
      Dar ma vazut oameni cu o greutate normala care fac miscare constant.
      Bineinteles (e la mintea cocosului) nu mananci 3 feluri de mancare odata si apoi faci sport. Asta nu faci decat daca vrei sa iti bati joc de mintea ta.
      Sunteti asa de vehementi pe varianta : dieta+sport=slabit, incat propun eradicarea sportului.
      • Like 0
    • @ Dana Cazacu
      Pierderea (cistigul) in greutate corporala este diferenta intre numarul de calorii (unitati de energie) ingerate si cel consumate.
      Caloriile ingerate sunt date exclusiv de ce mancam (bem)
      Caloriile consumate sunt suma celor care se “ard” doar ca sa traim si cele consumate prin exercitiu fizic.
      Construirea de masa musculara ajuta la slabit pentru ca fibra musculara consuma mai multa energie (calorii) doar pentru ca exista (adica muschii ard mai multe calorii decit stratul de grasime inclusiv in repaos) In plus, ardem calorii incercind sa construim acea masa musculara.
      Creme de slabit, ceaiuri, masaje, meditatii, rugaciuni pentru silueta sunt frectii la piciorul de lemn. Tot aici intra si juramintul zilnic al sotului cum ca aratati sublima.
      Solutia e simpla si pentru ca e ieftina nu are parte de multa publicitate:
      Ingerati mai putine calorii decit consumati si veti slabi. Vrei sa maninci o felie extra de pizza? Mai fa cinci ture in jurul blocului !
      • Like 2
    • @ Ada
      Delia MC Delia MC check icon
      Explicația este că nu se ard multe calorii prin sport. Dacă mușchii nu sunt dezvoltați nici nu au unde să se ardă. După 35 de ani dezvoltarea masei musculare este deja o problemă, nu se mai face ca în tinerețe (la 25 de ani).
      Dacă sportul este dintotdeauna o obișnuință omul nici nu se îngrașă. Dar dacă după 35-40 de ani se începe un program pentru a slăbi, cel puțin 80% din efect aduce dieta. Sportul e doar un adjuvant. De ce credeți că există jdemii de diete dar nu și un program fix de sport? Bine, actualmente tendința e de a le combina însă în cadrul unui program de viață pe viață. Cine vrea doar să slăbească, reușește poate, însă doar temporar. Rezultate stabile aduce doar schimbarea stilului de viață.
      • Like 2
    • @ Ada
      Multumesc pentru comentariu. Din pacate, mancam in mod normal mult mai mult decat avem nevoie. Miscarea ajuta, dar din pacate nu este suficienta. Reducerea caloriilor pare a fi drumul cel drept.
      • Like 1
    • @ Raul
      Din pacate, sportul este marketat ca fiind suficient pentru a slabi, chiar daca bei sucuri indulicite si devorezi fast food.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult