Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Darius Vâlcov a anunțat că Guvernul nu va modifica ordonanța lăcomiei și a acuzat BNR de lipsă de patriotism

BNR - Getty - Guliver

(Foto: Guliver/Getty Images)

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a declarat duminică seară, la Antena 3, că Guvernul României va merge mai departe cu OUG 114, supranumită ordonanța „lăcomiei”. În timpul emisiunii, Vâlcov a lansat acuzații la adresa BNR, dar și a Consiliului Fiscal și Consiliului Concurenței și a lăsat să se înțeleagă că Mugur Isărescu ar trebui să lase altcuiva funcția de guvernator al Băncii Naționale.  

„BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei. Românii nu au fost stresați când luau împrumuturi cu 7% dobândă și la depozite aveau 1%? Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România? Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată”, a spus Vâlcov. Apoi a acuzat BNR de lipsă de patriotism. 

„Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR. Acest nivel al ROBOR, când există lichiditate, trebuie să coboare. Au existat astfel de momente și în această lună, dar din întâmplare a venit cineva și le-a luat pe toți și ROBOR nu a scăzut. BNR a venit și i-a luat. De ce a simțit nevoia să intervină?”, a continuat consilierul pe probleme economice.

Întrebat despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să obțină un nou mandat la șefia BNR, Vâlcov a răspuns: „Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”.

Acesta a atacat și conducerea Consiliului Fiscal, dar și pe cea a Consiliului Concurenței. Consiliul Fiscal, făcut de Băsescu. S-au gândit să pună pe cineva acolo pe nouă ani. Pe cine au pus? Economistul Raiffeisen. Doar nu puteau să pună de la CEC. Și nu avizează. De fiecare dată când iese și spune că România nu face veniturile, când s-au tăiat pensiile și salariile a fost foarte bine. Piețele externe reacționează. Mare atenție că am făcut veniturile. Dar așa e mereu când vine PSD la guvernare. Când a fost Cioloș, n-a zis nimic. Hop, veniturile au scăzut cu 10 miliarde. Consiliul Concurenței. Cine punea președintele? Consiliul Fiscal. De la BCR nu ar putea să pună președintele? Am dat un exemplu. Nestle au zis hai să plecăm. Să dăm 2080 de lei salariul minim? Un tratament fair înseamnă și la bine și la greu. Din păcate noi am făcut exces de fair-play, în dauna capitalului autohton”.

”Soluția există și a fost introdusă în ultima OUG. Le-a scăpat marilor artiști. Există o obligație acolo. Faimosul Consiliu al Concurenței să nu mai tărăgăneze. OUG spune așa: în trei luni trebuie să dai primele indicii și în șase rezultatul final. Și ministrul Finanțelor este pregătit să ceară intervenția Consiliului Concurenței, să vedem dacă există vreo înțelegere. Domnul Zamfir a fost aici și a arătat cum în 2008 au dat-o pe față această tendință. Acum vor fi obligați să prezinte în șase luni raportul final”, a afirmat Vâlcov.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Daca Valcov era condamnat la timp de justiție (Independenta Chipurile) nu mai făcea experimente pe pielea noastră
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult