Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De acum încolo, Prigojin se va uita peste umăr toată viața

Evgheni Prigojin, rebeliune militară

Foto: Profimedia Images

O zi întreagă, lumea și-a ținut respirația cu ochii țintiți pe Rusia, oscilând între scenarii întunecate. Căderea lui Putin însemna anarhie, război civil și implozie pentru imperiul de la răsărit. Dintr-odată a conștientizat că arsenalul nuclear al Rusiei poate să încapă pe mâna unuia și mai nebun decât Putin și că e preferabilă o Rusie condusă de un dictator, dar condusă, decât o Rusie imensă scăpată din zăgazuri.

Dar războiul de o zi din Rusia s-a sfârșit. Cine a câștigat? 

E cert că Prigojin nu a câștigat, dar a demonstrat ceva de neimaginat. A trecut prin multe orașe ca prin brânză. Nimeni nu l-a oprit. Nimeni nu i s-a opus. Ba, mai mult, i-a tras pe generalii ruși de urechi ca pe copiii de grădiniță. Deci un mercenar urechează generali ai măreței Rusii a lui Putin! Tot el - printre tovărășii lui, înarmat până în dinți - susține că îi pasă de soldații care sunt trimiși la moarte sigură fiind aruncați într-o mașină de tocat carne. E mercenar, e ucigaș nemilos, dar e printre oamenii lui și asta ca imagine contează imens.

Îți recomandăm

S-a retras în Belarus. Întrebarea e cât va mai trăi acolo. Cred că puțin. Până îl vor găsi alți mercenari trimiși de Putin, căci la trimis asasini e incredibil de bun. Întotdeauna îi iese. 

...

Și dacă tot am pomenit de Putin, nici el nu a câștigat. Ascuns în buncăr, tremurând de frică, distrugând poduri în fața unui mercenar, care se îndrepta spre Moscova, a arătat cât e de slab. Și el, și Rusia. 

S-au luptat doi crocodili. Prigojin nu a câștigat. Putin a pierdut. Concluzia: în acest război de o zi Rusia și-a descoperit toate slăbiciunile în fața întregii lumi, care acum e sigură că Rusia nu are nicio șansă să câștige în Ucraina. 

Nu are cum câștiga cu niște generali urecheați de Prigojin, cu o armată ce se ferea sfioasă din fața unui mercenar, cu un șef ascuns în buncăr...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred că se va uita prea mult timp peste umăr...
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Cum e posibil sa scriem (siropos si naiv) despre chestiuni de care habar nu avem? Ce ne recomanda? Suntem reporteri de teren? Suntem jurnalisti politici sau editorialisti cu experienta si cu acces la informatii prioritare, cu echipa de reporteri in spate? Suntem comentatori de pe canapea, unde vedem si noi, ca tot omul, niste stiri la tv? Daca e ultima varianta, de ce pierdem timpul cititorului, cu niste reflecții la care poate ajunge si singur?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult