Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De acum încolo, Prigojin se va uita peste umăr toată viața

Evgheni Prigojin, rebeliune militară

Foto: Profimedia Images

O zi întreagă, lumea și-a ținut respirația cu ochii țintiți pe Rusia, oscilând între scenarii întunecate. Căderea lui Putin însemna anarhie, război civil și implozie pentru imperiul de la răsărit. Dintr-odată a conștientizat că arsenalul nuclear al Rusiei poate să încapă pe mâna unuia și mai nebun decât Putin și că e preferabilă o Rusie condusă de un dictator, dar condusă, decât o Rusie imensă scăpată din zăgazuri.

Dar războiul de o zi din Rusia s-a sfârșit. Cine a câștigat? 

E cert că Prigojin nu a câștigat, dar a demonstrat ceva de neimaginat. A trecut prin multe orașe ca prin brânză. Nimeni nu l-a oprit. Nimeni nu i s-a opus. Ba, mai mult, i-a tras pe generalii ruși de urechi ca pe copiii de grădiniță. Deci un mercenar urechează generali ai măreței Rusii a lui Putin! Tot el - printre tovărășii lui, înarmat până în dinți - susține că îi pasă de soldații care sunt trimiși la moarte sigură fiind aruncați într-o mașină de tocat carne. E mercenar, e ucigaș nemilos, dar e printre oamenii lui și asta ca imagine contează imens.

Îți recomandăm

S-a retras în Belarus. Întrebarea e cât va mai trăi acolo. Cred că puțin. Până îl vor găsi alți mercenari trimiși de Putin, căci la trimis asasini e incredibil de bun. Întotdeauna îi iese. 

...

Și dacă tot am pomenit de Putin, nici el nu a câștigat. Ascuns în buncăr, tremurând de frică, distrugând poduri în fața unui mercenar, care se îndrepta spre Moscova, a arătat cât e de slab. Și el, și Rusia. 

S-au luptat doi crocodili. Prigojin nu a câștigat. Putin a pierdut. Concluzia: în acest război de o zi Rusia și-a descoperit toate slăbiciunile în fața întregii lumi, care acum e sigură că Rusia nu are nicio șansă să câștige în Ucraina. 

Nu are cum câștiga cu niște generali urecheați de Prigojin, cu o armată ce se ferea sfioasă din fața unui mercenar, cu un șef ascuns în buncăr...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred că se va uita prea mult timp peste umăr...
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Cum e posibil sa scriem (siropos si naiv) despre chestiuni de care habar nu avem? Ce ne recomanda? Suntem reporteri de teren? Suntem jurnalisti politici sau editorialisti cu experienta si cu acces la informatii prioritare, cu echipa de reporteri in spate? Suntem comentatori de pe canapea, unde vedem si noi, ca tot omul, niste stiri la tv? Daca e ultima varianta, de ce pierdem timpul cititorului, cu niste reflecții la care poate ajunge si singur?
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult