Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De acum încolo, Prigojin se va uita peste umăr toată viața

Evgheni Prigojin, rebeliune militară

Foto: Profimedia Images

O zi întreagă, lumea și-a ținut respirația cu ochii țintiți pe Rusia, oscilând între scenarii întunecate. Căderea lui Putin însemna anarhie, război civil și implozie pentru imperiul de la răsărit. Dintr-odată a conștientizat că arsenalul nuclear al Rusiei poate să încapă pe mâna unuia și mai nebun decât Putin și că e preferabilă o Rusie condusă de un dictator, dar condusă, decât o Rusie imensă scăpată din zăgazuri.

Dar războiul de o zi din Rusia s-a sfârșit. Cine a câștigat? 

E cert că Prigojin nu a câștigat, dar a demonstrat ceva de neimaginat. A trecut prin multe orașe ca prin brânză. Nimeni nu l-a oprit. Nimeni nu i s-a opus. Ba, mai mult, i-a tras pe generalii ruși de urechi ca pe copiii de grădiniță. Deci un mercenar urechează generali ai măreței Rusii a lui Putin! Tot el - printre tovărășii lui, înarmat până în dinți - susține că îi pasă de soldații care sunt trimiși la moarte sigură fiind aruncați într-o mașină de tocat carne. E mercenar, e ucigaș nemilos, dar e printre oamenii lui și asta ca imagine contează imens.

Îți recomandăm

S-a retras în Belarus. Întrebarea e cât va mai trăi acolo. Cred că puțin. Până îl vor găsi alți mercenari trimiși de Putin, căci la trimis asasini e incredibil de bun. Întotdeauna îi iese. 

...

Și dacă tot am pomenit de Putin, nici el nu a câștigat. Ascuns în buncăr, tremurând de frică, distrugând poduri în fața unui mercenar, care se îndrepta spre Moscova, a arătat cât e de slab. Și el, și Rusia. 

S-au luptat doi crocodili. Prigojin nu a câștigat. Putin a pierdut. Concluzia: în acest război de o zi Rusia și-a descoperit toate slăbiciunile în fața întregii lumi, care acum e sigură că Rusia nu are nicio șansă să câștige în Ucraina. 

Nu are cum câștiga cu niște generali urecheați de Prigojin, cu o armată ce se ferea sfioasă din fața unui mercenar, cu un șef ascuns în buncăr...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred că se va uita prea mult timp peste umăr...
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Cum e posibil sa scriem (siropos si naiv) despre chestiuni de care habar nu avem? Ce ne recomanda? Suntem reporteri de teren? Suntem jurnalisti politici sau editorialisti cu experienta si cu acces la informatii prioritare, cu echipa de reporteri in spate? Suntem comentatori de pe canapea, unde vedem si noi, ca tot omul, niste stiri la tv? Daca e ultima varianta, de ce pierdem timpul cititorului, cu niste reflecții la care poate ajunge si singur?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult