Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce a fost asasinată Daria Dughina? O piesă de teatru menită să justifice crimele care urmează

Funeraliile Dariei Dughina

Foto: Profimedia

Întreaga societate rusă și nu numai este preocupată zilele acestea de moartea Dariei Dughina, fiica pseudo-ideologului Alexandr Gelievich Dughin confundat de unii ca marele strateg al războiului din Ucraina ori un fel de Rasputin care îl influențează din umbră pe președintele rus, Vladimir Putin. Totuși societatea rusă încă nu are norocul de un astfel de personaj care să prăbușească dinastia Putin așa cum a reușit Rasputin, cu toate că având un rol minor, să destrame dinastia Romanovilor.

Astăzi se împlinesc 6 luni de când ucrainenii sunt măcelăriți la ei acasă, dar asta nu pare să îi sensibilizeze atât de mult pe cetățenii ruși. Copiii ucrainenilor sunt omorâți în fiecare zi, dar totuși rușii nu se simt atât de mișcati. Nici măcar cei peste 45 de mii de soldati ruși morți nu sunt atât de importanți. Pentru ei asasinarea Dariei Dughina „copila întregii Rusii”, cea care de mică a rostit primele cuvinte „Rusia, imperiul nostru” a fost ultima picătură.

Moartea Dariei Dughina este catalogată de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov drept o „crimă barbară”, desigur, dar oare agresiunea Federației Ruse în Ucraina nu este? Acesta ne mai spune că „Rusia nu va avea nici o milă față de cei responsabili de uciderea Dariei Dughina”, dar ne întrebăm cu toții cine sunt acei responsabili?

Dacă pentru asasinarea opozantului rus, Boris Nemțov nici măcar 7 ani nu sunt de ajuns pentru ca autoritățile ruse să găsească autorul (știm și de ce), în cazul uciderii Dariei Dughina 2 zile au fost suficiente pentru ca FSB să găsească vinovatul. Dacă este să ne luăm după versiunea oficială a FSB, asasinarea a fost pusă la cale de serviciile secrete ucrainene, autoarea atacului fiind cetățeanca ucraineană Natalia Vovk, ba chiar a fost găsit și tatăl acesteia care ar fi afirmat că Natalia ar fi servit în Forțele Armate ale Ucrainei.

Toate bune și frumoase, dar oare cine este soțul acestei presupuse ucigașe? Este chiar Andrei Sergheevici Vovk, unul dintre organizatorii așa-zisului referendum din așa-numita Republică Populară Donețk din 2014, de la Mariupol, adică un pro-rus convins. Asta înseamnă un singur lucru, versiunea FSB este una fabricată și pregătită din timp, dar prost unde avem foarte multe detalii și mai puține dovezi.

Avem de-a face cu o piesă de teatru, regizată chiar din turnurile Kremlinului, iar scopul este acela de a justifica crimele care urmează.

Nu este ca și cum Daria Dughina ar fi una dintre cele mai influente persoane din Rusia și nici măcar tatăl ei Alexandr Dughin, care era mai mult în umbră cu ideile sale fasciste.

Avem de-a face cu o piesă de teatru, regizată chiar din turnurile Kremlinului, iar scopul este acela de a justifica crimele care urmează.

Morțile mai multor persoane influente au fost mereu trecute cu vederea, oligarhi ruși, șefi de la Gazprom, consilieri ai lui Putin, dar de data aceasta se încearcă a se portretiza o nouă eroină.

De la începutul agresiunii Federației Ruse la 24 februarie, lipsa moralului armatei ruse s-a simțit izbitor pe câmpul de luptă, dar observăm că la 6 luni de la izbucnirea războiului, Vladimir Putin încearcă o nouă modalitate pe de o parte să mobilizeze moralul soldaților ruși, iar pe de altă parte să justifice prelungirii războiului pentru că nu se poate face o pace cu aceste rezultate slabe ale Federației Ruse.

Ce se urmărește de fapt prin mediatizarea amplă a crimei Dariei Dughina? Pregătirea terenului pentru justificarea intensificării atacurilor Federației Ruse chiar de ziua Independenței Ucrainei. Serviciile de intelligence ale Ucrainei au depistat deja o intensificare masivă a transporturilor de rachete cu rază lungă. Este vorba de 28 de vagoane cu rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-300 localizare din Ulan-Ude, Republica Buriatia până la granița cu Ucraina, anume astfel de armament a fost folosit și pentru distrugerea in corpore a orașului ucrainean Mariupol.

Mai mult decât atât, prin martirizarea Dariei Dughina se încearcă și o justificare a unor potențiale noi atrocități pe care le-ar putea săvârși trupele rusești în Ucraina și aici nu trebuie să uităm mai întâi de posibilitatea unor atacuri cu arme chimice și mai sinistru de posibilitatea de atacuri nucleare locale.

Totuși trebuie să înțelegem că nicio moarte nu este justificată, nici măcar moartea uneia dintre cele mai înverșunate susținătoare a războiului din Ucraina.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valeriu check icon
    Din ce tin eu minte, Mariupol nu e un oras plutitor in ceruri. Nu ai cum sa il distrugi "in corpore" cu rachete sol-aer. Nu inteleg scopul acestor articole de parerism pe Republica in care autorii nici nu inteleg bine despre ce vorbesc...
    • Like 0
  • Expertii in post-adevar se activeaza cu fiecare ocazie. Parerile noastre personale conteaza dar ele nu reprezinta adevarul obiectiv. Ca atare, ar trebui sa semnalam ca ceea ce scriem este o opinie, si nu un verdict.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult