Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce este azi România roșie

De la alegeri încoace, ne tot mirăm că iar a ieșit PSD. Iar și iar, același PSD...

Dacă ne întoarcem în timp, întâi imediat după cel de-al doilea război mondial, după ce tancurile lui Stalin ne-au adus liniștea, observăm cum prin 1947, românii dădeau în brânci să se înscrie în partidul comunist.

Asta deși de sus începuseră deja curățenia de primăvară printre cei care ar fi putut să aibă ceva idei năstrușnice, iar rezistența din munți încă rezista. Bașca faptul că deja se cam știa ce înseamnă să fii subt sovietici. 

Spre deosebire de restul Europei aflată sub apăsarea patrafirului sovietic, noi am dat, se pare, cel mai mare zor cu adeziunile la Partid.

Apoi, ceva mai încolo, la primele alegeri de după '89, Iliescu a câștigat detașat alegerile în fața reprezentanților partidelor istorice, votat de un procent record de alegători. Ceaușescu fusese executat, în ziua de Crăciun, iar în locul lui românii au ales, liberi, pe altcineva. 

(Foto Guliver/Getty Images)

Își mai amintește cineva discursul lui Ion Iliescu de dinaintea alegerilor din 1992? Nici nu contează ce spunea, ci cam cum spunea. Avea aceeași vervă de tip Sala Palatalui, aceleași inflexiuni ale vocii pline de sevă care animau pe vremuri Congresele de pe Ion Câmpineanu. Și atunci românii au ales. După chipul și asemănarea lor. Îmi amintesc de un argument dureros care circula liber ceva vreme în urmă, referitor la alegerile acelea: „și pe cine să fi ales? Pe ăia care au trait bine-merci în Occident, când noi ne-am chinuit aici?”

Tot cam pe atunci, în 1992, pe când românii alegeau liberi un nou conducător, Ioan Popa, scriitor, jurnalist și ofițer român, publică la Humanitas cartea Robi pe Uranus, carte în care era povestită într-un stil fluid și ascuțit, epopeea coloniilor de muncă din Uranus, uriașul cimitir pe care urma să se înalțe Casa Republicii. Pentru că acel uriaș cadavru de piatră nu a fost construit doar cu muncitori, ci și cu militari, rezerviști și militari în termen, cu toții aduși cu forța la muncă. 

Era timpul ca adevărurile să înceapă să iasă la lumină. Dar ce a pățit Ioan Popa? A fost părăsit de toată lumea (e drept, mai puțin de Humanitas) a fost exclus din redacția revistei La Datorie și a fost acuzat că denigrează imagine armatei române și că este un trădător. Și asta pentru ce? Pentru că povestește fără menajamente și fără perdelele grele și îmbâcsite ale autocenzurii mânate de frică, unui cititor liber, adevărul despre construcția socialismului.

Iar asta se întâmpla în anii 90, cei liberi și frumoși, anii marilor tunuri, anii libertății. Anii în care chipurile ne-am lepădat de comunism...

Trebuie să reamintesc cititorului că în 2016, cu toții am ales PSD cam pe la toate alegerile pe la care am putut.

Revenind, tind să cred că totuși în 89 ne-am lepădat de altceva, și nu de comunism. Și totuși există circumstanțe atenuante. Un flagel atât de grav nu dispare cu o găleată de gloanțe trase la Târgoviște. Urmările se întind precum niște iedere mamut peste generațiile care tot curg de atunci încoace.

Puteam noi, oare, alege altceva în afara PSD-ului? Incoerența și romantismul formelor de protest de care suntem capabili, noi românii, conduc tot timpul la o mișcare de 360 de grade, un cerc amețitor și trist în care ne rotim impasibili și plictisiți. Și uneori ne plângem de rezultatul alegerilor. Acest cerc descrie perfect stratul de iederă care ne strivește. Impenetrabila noastra lipsă de reacție este o constantă veche de vreo 80 de ani. Nu pot să cred decât că este confortabilă. Niciodată omul nu a zăbovit în chinuri dacă acestea nu i-ar fi fost suportabile.

Astăzi, avem un premier propus de partidul care a câștigat alegerile, care este fin cu liderul partidului care a câștigat alegerile și care lider, condamnat penal, se laudă de zor și cu emfază că el va conduce, oricum și sub orice formă viitorul guvern.

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Puteam noi, oare, alege altceva în afară de PSD? Mi-e teamă că răspunsul nu trebuie căutat în opțiunile politice pe care le avem sau nu, ci în noi înșine. Nicolae Iorga a spus că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.

Fiecare popor are conducătorii pe care este capabil să îi dea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimabile, eşti într-o mare eroare. PSD-ul nu a avut niciodată 50% +1 din voturile românilor. Niciodată! Iar PSD-ul nu este FSN-ul din 1990. Pun această eroare pe seama tinereţii dumneavoastră. Ca să clarificăm: PDL-ul din PNL este fostul PD(FSN)...
  În concluzie, FSN-ul este şi pe stânga , şi pe dreapta.

  Cu privire la faptul că PSD-ul a câştigat întodeauna mai multe mandate, haide să recunoaştem adevărul: după fuziunea PDSR cu PSDR, realizată de Adrian Năstase, a rezultat PSD care nu a mai avut un concurent pe Stânga politicii româneşti. În tot acest timp, Dreapta a fost divizată. Absobţia PDL-ului de către PNL nu a avut rezultatul urmărit de Crin Antonescu. Au apărut PMP şi USR... Iar s-a divizat Dreapta... Cât a câştigat PSD-ul la aceste alegeri? 45%... Restul de 55% sunt Dreapta + UDMR. ALDE este tot Dreapta.
  În concluzie, cetăţenii români sunt de dreapta, în majoritate, dar partidele de dreapta se urăsc şi se canibalizează. Din acest motiv este PSD-ul este la putere. Poporul român votează Dreapta (divizată) şi conduce Stânga (unită cu oricine). Q.E.D.
  • Like 1
  • @ Constantin
   check icon
   PSD a cîștigat acum cu ajutorul lui Iohannis care a masacrat PNL și a făcut un PNL #2 numit USR < USB, o nenorocire, acest Nicușor Dan, pe care – nu pricep de ce – îl admiră (mă rog, l-au admirat, mulți p-acilea, pe acest forum) este de-a dreptul penibil, declarația lui după anunțarea propunerii de premier a fost cumplită, nu știu ce au simțit cei care l-au votat, cred că nu s-au simțit bine.
   Ca să promovezi PSD-ul nu trebuie decît să masacrezi pe partea ailaltă și iată rezultatul.
   P.S. A, da, corect, acum este cel mai bun rezultat al PSD-ului, dacă facem abstracție de anul 1992, cînd nu știu dacă putem vorbi de PSD în sensul de azi. În mod normal, PSD ar fi luat 35 %, poate spre 40 %, sau sub 35% cu un PNL coerent și închegat. Mi se pare evident însă că tocmai asta nu s-a dorit... Nu mă întreba „de cine nu s-a dorit”
   • Like 0
  • @
   Iohannis a distrus PNL-ul pentru că nu l-a durut. El nu este liberal, este doar neamţ, aşa cum K.Hunor este doar ungur. A avut un obiectiv personal pe care, din păcate, l-a atins. A ajuns la conducerea PNL-ului, aşa cum a ajuns, apoi a făcut saltul la Cotroceni. Dacă PNL-ul nu-şi desparte destinul de Iohannis, ascultă-mă ce-ţi spun, acest partid istoric va avea soarta PNŢ-CD-ului. Eu sper ca Iohannis să aibă inspiraţia lui E.Constantinescu şi să nu lase PNL-ul să aleagă. Că mie îmi este teamă de alegerile PNL-ului... Este musai şi o schimbare a partidului, pentru că PNL-ul actual este de nevotat.
   • Like 0
  • @ Constantin
   check icon
   „...pentru că PNL-ul actual este de nevotat.” Evident. Totuși, 20 % este încă binișor. Cu Gorghiu și lider de grup madame Raluca va cădea ferm spre zero, ca PNȚ-CD.
   • Like 0
  • @
   Binenteles ca e binisor. E chiar un record. Cred ca au luat un pic mai mult doar in 2008, cand Tariceanu era gata sa amaneteze toata tara ca sa mituiasca electoratul si in 2012 cand au fost remorca PSD-ului alaturi de patidul lui Voiculesu. Adevarul este ca intotdeauna am votat contra PSD-ului, care mi s-a parut a fi cel mai dezgustator partid cu putinta. Privind azi retrospectiv am indoieli, PNL-ul parca il depaseste. Pacat ca nu a fost lasat sa dispara in anii 90, cand s-a straduit mult in acest sens. Acuma e cam tardiv, lasa in loc un partid de stanga care va deveni din ce in ce mai agresiv. Tare mi-e teama ca in viitor sa nu fiu nevoit sa votez cu PSD-ul, devenit de dreapta prin comparatie cu Critic Atacii de la USR.
   • Like 0
  • @ Ventidius
   check icon
   „Pacat ca nu a fost lasat sa dispara in anii 90”. Înțeleg că dorești un partid unic și regreți că nu-l avem (încă). Unul așa, tare de tot, să nu mai fie nevoie de alegeri (bani pierduți, nu? timp... mers la vot...), care – periodic – să organizeze congrese unde se scandează ți se ovaționează în unanimitate ven-ti-di-us, ven-ti-di-us, ven-ti-di-us sau ventidius și poporul. Ventidius ar cîștiga oricum alegerile 99,9 %, restul de 0,1 % fiind reprezentat de dușmanii neabătuți ai poporului. Fiind puțini, sînt iertați doar cu 10–15 ani de pușcărie.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Leo check icon
   Crezi că o idee se păstrează în spatele unui nume și nu că este luată după ei de persoanele care cred în ea?
   PDSR a fost partidul care i-a cules pe cei mai mulți „gânditori” FSN-iști și le-a oferit platforma de care aveau nevoie ca să-și propage mizeriile.
   În concluzie FSN nu a avut nicio legătură cu dreapta politică.
   A doua greșeală pe care o văd este să presupui că ALDE este de dreapta; tare mi-e că habar n-ai ce principii are dreapta politică dacă ești în stare să gândești asta; n-aș vrea să știu însă ce motive te determină să susții o astfel de aberație.
   Românii formează un popor fără identitate, ceea ce îl face să fie de stânga; sigur că, lipsindu-i inteligența politică (e suficient să ne uităm ce ai scris tu ca să vedem asta), nici nu are habar de opțiunile sale.
   • Like 0
 • check icon
  Andrei dragă, cu scuzele de rigoare dacă te jignesc: după poză, pari un tînăr netrecut de 25 de ani, nu erai născut în 1990 sau, oricum, erai prea mic pt a judeca. De ce analizezi lucruri pe care nu le știi? O, da, o să-mi spui că analizăm războiul de 30 de ani, războaiele lui Napoleon, primul război mondial, al doilea... Da, dar ca istorici, tu pari a face o analiză „din interior”, vrei să spui că ai prins șpilul și știi precis de ce PSD tot cîștigă. Nu crezi, întreb sfios, că ar trebui fie să studiezi mai multă istorie, să pritocești arhive (o, da, e greu, e cumplit de greu), să studiezi istoria PCR, a URSS, a perioadei de după 1945... mă rog, lucruri serioase. După aia, beton de informații, da, poți scrie. Eu zic că acuma, în ajun de Crăciun, puteai aborda o temă mai senină, mai în spiritul perioadei... dar văd că republica.ro are predilecție pentru lucruri macabre: profanarea unui mormînt, mineriadele și procesul mereu amînat, iar tu acuma cum e cu PSD-ul ăsta afurisit de care nu scăpăm. Ei, n-om scăpa, dar nici cu Nicușor Dan nu mi-e rușine, mare om, mare caracter, orator autentic, politician profund, analist de anvergură. Ce zici, le dau bine din condei?
  • Like 0
  • @
   Leo check icon
   Rezultatele politice au mai multă legătură cu psihologia maselor și mai puțină legătură cu istoria.
   În concluzie, toți cei care au fost copiii sau chiar nenăscuți la revoluție pot face analize pertinente cu privire la ceea ce trăim astăzi, ca urmare a unor opțiuni care au legătură cu evenimente istorice la care au participat votanții de astăzi.
   • Like 0
  • @ Leo
   check icon
   „...toți cei care au fost copiii sau chiar nenăscuți la revoluție pot face analize pertinente cu privire la ceea ce trăim astăzi,...”. Da, pot, dacă pot! Nu e cazul aici.
   • Like 0
 • Romania are aceeasi culoare la maieu la clasa politica - indiferent ce camasa pune pe ea !
  Sa iesi si sa votezi PNL si sa te trezesti cu Roberta - nu merge...
  Mai bine stai acasa.
  • Like 0
  • @ Schwarze Katze
   Pai voi cei care aveti acest tip de gandire ati sta acasa sau i ati gasi nod in papura si unui savant de renume mondial... Ion Ratiu si Radu Campeanu au fost 2 oameni de o probitate morala, vastitate culturala si calitate intelectuala rar intalnite. Ce au facut romanii atunci cand au avut cu ce? Surprinzator, n au stat acasa, ci au iesit in proportie de 85% sa il voteze pe Ion Iliescu. Cand ai cu cine, n ai cu ce. Apoi a urmat perioada de complacere, lamentare, nepasare si cateva tresariri morale sporadice, de o zi si doar la prezidentiale, cand campaniile sunt foarte viu colorate.
   Anul asta am avut USR si pe Ciolos, un partid prapadit ca vai de mama lui, zero condamnati sau anchetati, personaje din societatea civila si un om cu bun simt... romanii le au clocit vini, Soros, reptilieni, liliputani, zicand ca tot mai bine cu politicienii lor, aia macar sunt de tagma lor. Continuam sa ne scaldam in ape tulburi, constiinta nationala e in hibernare pe termen imposibil de calculat. Somn usor.
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   Nu fac parte din clasa celor care cauta nod in papura si nici nu pun botul la intoxicari. Dar nici nu-mi patineaza musca pe creier. Anul asta n-am putut sa votez din cauze obiective, daca ieseam il votam pe Ciolos si USR. Pe Ciolos l-am mai prins in tara si omul m-a convins, despre USR nu prea am avut timp sa ma documentez, dar daca omul care mi-a castigat bruma de incredere a zis sa votam PNL sau USR.. as fi votat USR. PNL am votat din '89 pana la Faimoasa unire cu PDL. Indiferent de greseli. Dupa asta nu mai pot.
   Noapte buna !
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   check icon
   Era un procent important din altă generație în 1990–1992. Apoi, era și altă impact emoțional, construit – evident – prin manipulări gen „legionarii care atacă televiziunea, Ministerul de Interne etc.”. Ai naibii legionarii ăștia, unu’ n-am văzut, n-a fost nici unul arestat. Din alea sute de legionari agresivi, poliția n-a prins nici unul!
   • Like 0
 • check icon
  E adevărat, dar pe de altă parte priviți-l pe Donald Trump. Îl merită americanii?
  Cu siguranță, l-au ales.
  Va avea oare Le Pen succes la primăvară?
  Sunt șanse foarte mari.
  O merită poporul francez? Cu siguranță.
  Nici Germania nu pare să fie departe, de fapt, dacă e să fim cinstiți, e mai mult decât popoare separate aliniate pe destine pe care „le merită”.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult