Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce înfrângerea lui Jeremy Corbyn înseamnă evitarea unui nou dezastru pe plan internațional

Jeremy Corbyn

Foto: Guliver Getty Images

Deși comentatorii din Marea Britanie și cei din presa internațională au descris rezultatul alegerilor anticipate din Regatul Unit mai degrabă ca pe un semi-eșec al conservatorilor, aceștia și-au păstrat majoritatea necesară pentru a forma un nou cabinet prin cooptarea partidului naționalist nord-irlandez DUP, iar Theresa May va rămâne premier. 

Indiferent cine pe cine consideră a fi „câștigătorii morali” ai acestui scrutin, rezultatele oficiale sunt singurele care contează în cele din urmă. Iar acestea ne arată o victorie a Theresei May și o înfrângere a lui Jeremy Corbyn. Iar înfrângerea lui Jeremy Corbyn, după șocurile numite Brexit sau Donald Trump, reprezintă o binevenită revenire la normalitatea politică. Soluțiile excentrice, populiste și nerealiste (promovate fără excepție de prieteni ai Moscovei), încep să dispară încet-încet din lista preferințelor alegătorilor europeni, lăsând loc realismului și rezonabilului.

În spațiul public românesc, vocile care au avertizat asupra pericolului ca Jeremy Corbyn să devină premierul Marii Britanii au fost izolate, existând în schimb un număr considerabil de formatori de opinie care l-au susținut puternic, promovând agenda sa sub pretextul că șeful laburiștilor ar fi un aliat al „oamenilor simpli”, un „politician onest” și un om de stânga autentic, nu un „deviaționist de dreapta”, „neo-liberal” și „intervenționist”, precum Blair. Dacă susținerea acestora pentru politicile interne ale lui Corbyn poate fi o opțiune explicabilă, mai ales pentru adepții socialismului și etatismului, legitimarea viziunilor sale în plan extern pare greu de înțeles, mai ales că acestea vin în contradicție evidentă cu interesele României. Din acest punct de vedere, înfrângerea lui Corbyn a însemnat evitarea unui dezastru cel puțin la fel de mare precum alegerea lui Marine Le Pen sau Jean Luc Melenchon în Franța. Vom expune mai jos câteva argumente în sprijinul acestei afirmații.

SUA, NATO – nu. Rusia - da

Jeremy Corbyn este un lider politic care a promovat în nenumărate rânduri ieșirea Marii Britanii din NATO. După Brexit, o astfel de mișcare ar fi însemnat o izolare internațională completă a Marii Britanii și o fisură majoră în interiorul alianței nord-atlantice, și așa greu încercată de toanele președintelui Trump, care condiționează respectarea tratatelor de alocarea a 2% din PIB pentru apărare de către fiecare aliat. Ieșirea Marii Britanii din NATO ar fi sinonimă cu o victorie nesperată a Rusiei și a teroriștilor islamici. De altfel, fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a atenționat că o eventuală accedere a lui Jeremy Corbyn în funcția de prim-ministru ar însemna o slăbire a NATO și a Europei, care ar fi imediat speculată de Rusia. Poziția lui Corbyn în această chestiune este una radicală, acesta susținând că „NATO ar fi trebuit să dispară imediat după încheierea Pactului de la Varșovia (1990)”. De asemenea, Jeremy Corbyn a numit NATO „o amenințare la adresa păcii mondiale” și a declarat că „Polonia nu ar fi trebuit să intre in NATO, ci să primească un tratament asemănător cu cel al Ucrainei din 1990”. Liderul laburist pare extrem de îngrijorat de consolidarea NATO, fapt care ar dezavantaja Rusia: „NATO s-a extins după încheierea Războiului Rece, crescând capacitatea militară și operațională. În acest moment, operează mult mai mult față de influența originală din 1948, iar încercarea de a încercui Rusia este una dintre cele mai mari pericole ale vremii”, scria Jeremy Corbyn în 2014.

De altfel, Jeremy Corbyn are o agendă surprinzător de favorabilă Moscovei. Acesta militează fățiș pentru relații mai bune cu Rusia, declarând că o mentalitate de tip Războiul Rece este inacceptabilă. Totodată, ministrul apărării din Marea Britanie, Sir Michael Fallon, a atenționat că o eventuală victorie a lui Jeremy Corbyn ar fi pe placul Rusiei și pentru că, sub pretextul pacifismului, acesta ar slăbi considerabil forța militară a Marii Britanii, militând pentru dezarmare și pentru scăderea bugetului apărării. Corbyn s-a opus trimiterii de către Marea Britanie a trupelor în Estonia, pentru că nu dorește „escaldarea conflictului cu Rusia”. Totodată, în cazul invadării Ucrainei de către Rusia, Jeremy Corbyn consideră că principalul vinovat este… NATO, care ar fi provocat Rusia. De altfel, Russia Today, canalul de propagandă al Kremlinului, a susținut puternic candidatura lui Jeremy Corbyn la șefia Partidului Laburist

Corbyn este totodată un adept al distanțării față de SUA, declarând că „să aştepţi să vezi de ce parte va sufla vântul la Washington nu este un indiciu de leadership puternic”. Acesta motivează depărtarea de SUA prin dezacordul față de deciziile administrației Trump de a se retrage din Acordul de la Paris, de a se opune unui acord nuclear cu Iranul și de a bombarda Siria. Este totodată autorul unei declarații potrivit căreia uciderea lui Osama Bin Laden de către trupele americane ar fi o conspiraţie, dar și o tragedie comparabilă chiar cu evenimentele de la 11 septembrie. Alte comentarii nu sunt necesare.

Autorul moral al Brexit-ului

Corbyn este, în ciuda declarațiilor sale de susținere a Uniunii Europene, unul dintre autorii morali ai Brexitului. În cadrul referendumului de anul trecut, în care „liderii” UKIP au fost principalii promotori ai taberei Leave, alături de o facțiune a conservatorilor, laburiștii ar fi trebuit să fie primii susținători ai taberei Remain. De altfel, în rândul principalului partid de opoziție, curentul proeuropean era predominant. Acest lucru nu s-a întâmplat însă și asta din cauza președintelui Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. Vechi critic al Uniunii Europene, acesta a făcut practic un „noncombat” în campania pentru referendum, permițând taberei Leave să aibă adepți și în interiorul formațiunii sale. De altfel, parlamentarii din propria formaţiune l-au criticat dur pe acesta, totul culiminând cu supunerea la vot a unei moţiuni de neîncredere. În ciuda scorului net defavorabil, de 172 la 40, Corbyn a refuzat să demisioneze. Euroscepticismul lui Jeremy Corbyn nu ar trebui însă să fie o surpriză pentru nimeni: în 1975 acesta s-a opus aderării Marii Britanii la UE propuse de laburiști, precum și ratificării Tratatului de la Maastricht în 1993 și a Tratatului de la Lisabona în 2008. Totodată, în 2015 a acuzat Uniunea Europeană de o încercare „brutală” de a distruge economia Greciei. 

Prieteni „exotici”: Hamas, Hezbollah, Syriza

Pe cât este de preocupat de „pericolul” reprezentat de SUA și NATO, pe atât de deschis este Jeremy Corbyn față de regimurile dictatoriale și organizațiile teroriste. Acesta s-a declarat un fan al dictatorului venezuelean Hugo Chavez și un prieten al organizațiilor teroriste Hezbollah și Hamas. De asemenea, s-a afișat în nenumărate rânduri alături de militanți palestinieni care luau apărarea unor acţiuni militare întreprinse împotriva soldaților și civililor israelieni. Acesta a fost chiar pus în fața unor dovezi foto potrivit cărora ar fi apărut alături de un radical din Orientul Mijlociu care ar fi tolerat uciderea militarilor britanici. Răspunsul lui Jeremy Corbyn a fost că nu-și amintește așa ceva. De asemenea, în 1984, la puțin timp de la tentativa de asasinat a IRA asupra lui Margaret Thatcher și a miniștrilor săi la o conferință a Partidului Conservator, Corbyn l-a invitat pe Gerry Adams (considerat a fi liderul IRA) să îi fie oaspete în Parlament. 

În completare față de simpatia pentru radicalii islamiști, Corbyn a fost acuzat și de declarații antisemite, chiar de către Comitetul pentru Combatarea Antisemitismului din Marea Britanie, care a evidențiat apropierea dintre Corbyn și Raed Salah, un finanțator al Hamas. Jeremy Corbyn este totodată un colaborator vechi al lui Ken Livingstone, autor a numeroase declarații cu tentă antisemită, potrivit cărora Hitler ar fi participat la mutarea evreilor în statul Israel.

În plan economic, opțiunile sale sunt la fel de exotice. Jeremy Corbyn se declară un admirator al Syriza, partidul populist grec de extremă stângă, fiind un apropiat al fostului ministru al finanțelor din Grecia Yannis Varoufakis. Printre altele, Corbyn susține renaționalizarea căilor ferate și a sistemului energetic.

Acestea sunt, pe scurt, câteva motive pentru care Jeremy Corbyn reprezintă, de fapt, o amenințare la adresa stabilității și păcii mondiale. Sub masca socialistului pacifist, actualul lider este în multe privințe mai degrabă un extremist care împărtășește valori și interese similare cu Rusia. Înfrângerea sa reprezintă o veste cât se poate de bună pentru viitorul democrațiilor liberale, dar să nu ne amăgim că pericolul a trecut definitiv. Rezultatele lui Corbyn, Melenchon și ale altor populiști iresponsabili trebuie să ne pună pe toți în gardă. România trebuie, mai mult ca oricând, să rămână aproape de aliații ei strategici.

A contribuit Sebastian Burduja

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul scriitor de ocazie nu prea are legatura cu subiectul alegerilor recente din Marea Britanie desi este dreptul dumnealui sa aiba o opinie.

    1. Theresa May a organizat alegerile anticipate pentru a avea o majoritate mai mare decat cea pe care o avea deja de 17 voturi in plus peste 50% si pentru a primi un mandat clar din partea poporului britanic in negocierile cu UE pe tema Brexit-ului.

    2. Inainte de alegeri, Jeremy Corbyn era considerat unul dintre cei mai slabi lideri laburisti din istoria recenta (Michael Foot 1983), acum este considerat unul dintre cei mai puternici lideri ai acestui partid din aceeasi istorie recenta.

    3. In urma alegerilor Theresa May a pierdut majoritatea pe care o avea fiind "fortata" sa formeze un guvern cu Partidul Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord care are o agenda politica ce poate fi considerata retrograda din unele puncte de vedere in contextul politic actual din Marea Britanie ( http://www.bbc.co.uk/news/election-2017-40217141 ).

    4. Concluzie: Theresa May a lovit in in propriul sau electorat, in general mai in varsta prin masuri foarte nepopulare pentru acel segment ( https://www.theguardian.com/society/2017/may/17/theresa-may-conservative-tory-policy-older-people-pay-for-social-care ) in timp ce Jeremy Corbyn a reusit sa scoata din case un segment de populatie mai putin prezent pe scena politica, tinerii ( http://www.bbc.co.uk/news/election-2017-40265374 ). Theresa May a dorit o victorie clara, si desi nu se poate spune ca laburistii au castigat alegerile deoarece conservatorii au mai multi reprezentanti in parlament, se poate spune ca partidul conservator a suferit o infrangere umilitoare.
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Articolul m-a facut sa ridic o stranceana datorita non-sensurilor insiruite... e ca si cum autorul a luat toate lucrurile debitate de conservatori in timpul campanie si le-a pus intr-un articol. Ma asteptam sa apara la final si sintagma "s-au gasit acasa la el droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată...".
    Sa fim seriosi, nimeni nu se astepta ca laburistii si Corbyn sa castige, bucuria lor vine de la numarul de locuri castigate +32, fata de unde s-a plecat.
    Pe partea celalalta May s-a bazat din nou pe sondaje, care au cam dat chix peste tot in lume in ultimul timp si a aruncat la cos o majoritate cat de cat confortabila, pentru a depinde de un partid care va incerca sa stoarca orice avantaj de la conservatori in lipsa altor alternative de formare a majoritatii.
    Iar pentru autor(i) - negocierile sunt in curs, dar nu finalizate.
    • Like 1
  • Corbyn nu mi-e simpatic, dar nu văd de unde până unde e populist, având în vedere partidul conservator pro-Brexit care face coaliție cu unioniștii ultraconservatori / noua dreaptă.

    Corbyn nu e deloc ideal, dar manifestul promovat nu are nici o treabă cu populismul.
    • Like 2
  • Le recomand autorilor (pro-globalists, pro-WAR, pro-military fans!) să urmărească cu atenție o probă de jurnalism adevărat, care abordează o temă foarte apropiată de subiectul in discuție...
    https://www.youtube.com/watch?v=kgig1QVU2lY
    ___Capital is the real driving force in the world...
    Companies like Raytheon or Lockheed, or Boeing and other who make armaments are salivating because of the benefits that artificial east-Eu crisis, Irak or Syria wars comes to them...
    The purpose of US foreign policy today is to support the (military-industrial) complex that is fueled, funded and powered by interminable Wars ( failed policy that in reality has diminished the US real power in the world)...This is what America has become...
    History demonstrates that, this what the Empires do when they are getting ready to collapse...They began to be so zealos of their qwn power and expansion that they actually decrease their power until it becomes inevitable that they cease to exist or they dont exist in the same form they did when they were an empire...
    Wall street capital interests are behind pretty much every US military intervention in the last decades...
    ...Abby Martin - The Empire Files: 'This Ship is Sinking' Says Former Bush Official
    • Like 0
  • Autorul spune „evitarea unui alt dezastru pe plan internațional”, cuvîntul „alt” presupune că ar fi fost cel puțin un dezastru anterior, nu e clar care ar fi acela sau care ar fi fost acelea, dacă au fost mai multe.
    • Like 0
    • @ Godpodin Rumburak
      Dee Dee check icon
      Brexit-ul a fost un șoc pentru globalismul Sorosist. Să-i auzi pe progandiști cum vorbesc despre Corbyn ca omul Rusiei îți vine să, dar te lasă repede.
      • Like 0
    • @ Dee Dee
      check icon
      Bun, am stabilit că astea-s clișee relativ ieftine când nu ai argumente: Tsipras este de extremă stângă, Corbyn este pro-rus etc. Autorul (sau autorii) pun cap la cap clișee nearticulate și vor să scoată din asta un produs finit. Prin ce ar fi Corbyn mai populist decât era, să spunem, Cameron la vremea sa? Prin nimic, este chiar un umil învățăcel față de fălosul și populistul Cameron.
      • Like 0
  • Poate ne explica dl. Burduja intr-un articol viitor cum este posibil ca un astfel de "personaj" sa se poata mentine in fruntea unui partid de orientare social-democrata care a fost mereu echilibrat si pro-occidental ?
    • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      check icon
      Dar de ce dl Burduja, dl Iliescu ce cusur ar avea? Sigur, autorul a încercat o schiță, după părerea mea prea burdușită cu clișee pt a fi și o radiografie corectă a societății britanice de azi.
      • Like 1
  • check icon
    Articolul putea fi interesant dacă nu ar fi o înșiruire de clișee relativ ieftine, unele cunoscute, altele mai puțin, legate de autor cap la cap ca să-i iasă o concluzie de tip „beware of Corbyn”. Corbyn s-a impus ca leader laburist în contextul în care stânga britanică duce lipsă de lideri, are un discurs populist, e drept, dar populist era și Cameron, și încă la nivel înalt, populistă este și Theresa May (mai țineți minte discursul relativ recent de la Edinburgh, parcă, unde spunea că, după Brexit, prețul skotch-ului va aduce Scoției mai multe venituri?) Cât de tragic ar fi dacă ar fi venit Corbyn la putere? Nu știm, pure speculații. Cert, bursa ar fi reacționat negativ, dar bursele reacționează negativ ori de câte ori câștigă stânga. Și-ar fi pus în practică declarațiile să le numim „pro-ruse”? Extrem de puțin probabil.
    De altfel, clișeul că, dacă declari ceva pro-Syriza ori pentru normalizarea relațiilor cu Rusia ești automat anti-occidental și/sau filorus etc. sunt vehicule de propagandă oficială. Corbyn poate fi un politician mediocru ori populist, dar este un fapt banal și în cadrul conservatorilor și al lor stil ambiguu, cu un discurs doar aparent agresiv, mai degrabă lălăit, îngâmfat și tot fără perspectivă. Lira sterlină a scăzut de la 0,71 în iunie 2016 la 0,89 în iunie 2017. Cu Corbyn câștigător ar fi ajuns, probabil, €1 = £1 sau mai jos. După referendumul din 2016, Cameron îi striga lui Corbyn „go, man, go”, adică îi recomanda să plece de la conducerea laburiștilor. De fapt, a trebuit să plece el și e firesc să fie așa, deoarece nu Corbyn s-a jucat de-a politicianul care vrea să fie sublim pentru a ajunge ridicol.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult