Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce nu-i „atinge” coronavirusul pe români: oamenii, tineri sau pensionari, ies pe străzi și „la aer” ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat

Ilustrație COVID - copaci înfloriți

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Stau în Galați. Vineri mă întorc de la serviciu. Conduc către casă. Ajung pe faleză, pe bulevardul Unirii. Încetinesc la trecerea de pietoni de la „Elice". Ce să vezi? Tineri care sprijină „zidul". Un grup de vreo 5 bărbați. Gălățenii cunosc locul, fiindcă în anii 90 era o tradiție să te întâlnești aici, chiar și după 2000.

Vara e furnicar aici, fiindcă gălățenii au Dunărea, e aproape tot ce mai au de ani buni. Dar acum, e momentul unor astfel de întâlniri? Dar să revenim. Îmi continui drumul și imediat văd un alt grup de fete cu vârste cuprinse între 16-17 ani. Grupate lângă o bancă, râd, fără niciun stres, tinere, frumoase. 

Îmi face plăcere să le văd, dar mă gândesc că școlile sunt închise și că ele nu respectă regula de a sta în casă. Imediat îmi fuge gândul la părinții lor „oare știu?”. Mai departe, cupluri care se plimbă, un vârstnic care face jogging, refuzând să nu își respecte tradiția de zeci de ani poate, de a alerga. Îmi amintesc de vârstnicii de ieri pe care îi văzusem în părculețul șahiștilor, nou deschis lângă poșta din Țiglina, unde jucau șah cu mulți chibiți alături, fără să conștientizeze în ce pericol se expun, și-i expun și pe alții ulterior, fără să le pese ce s-a întâmplat în Italia, Spania, Franța, sau oriunde altundeva. Mă întorc la drumul de astăzi către casă. Lângă alte bănci, funcționând ca adevărați magneți, observ alți tineri cu mașini scumpe parcate alături, un alt vechi obicei la care se pare că nu au renunțat nici acum.

Inconștiența și nepăsarea unora ne va costa foarte scump în perioada următoare. 

Tratarea cu indiferență a situației tragice din lume, lipsa de empatie față de cel de alături vor avea efecte catastrofale. De aceea, susțin introducerea unor reguli dure, întărirea puterilor structurilor de ordine publică și sancționarea aspră a celor care nu respectă legea. Fiindcă numai așa, prin constrângere, îi poți face pe acești iresponsabili să se supună unor reguli absolut necesare pentru a nu suferi toți.

Aflați mai mult:


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da' am si eu o intrebare cam...himmm, un pic aiurea, dar ma intriga o chestie : DE CE NU se-mbolnavesc si tiganii, desi i-am vazut venind cu autocarele - sute de oameni- de prin strainataturi ?
  au un alt fel de singe ? au o alta imunitate ?
  daca eu as fi un cercetator in acest domeniu, chiar as prevela niste mostre de singe de la ei si de la romani si as face o analiza comparata ....poate s-ar gasi vreun antidot in singele de tigan !
  • Like 1
 • cei care comenteaza defavorabil la adresa celor care sunt nevoiti sa iasa din casa sunt cei care nu circula pe jos, sunt cei care folosesc taxiurile si auto proprii. Ei arunca cu noroi in ceilalti; probabil ca o parte din ei sunt bugetari platiti sa nu munceasca (sau freaca menta acasa- munca la domiciliu, chipurile)... Iar imbecilii care comenteaza si nu ies deloc din casa, cum isi procura mancarea? sau vine firma de catering cu virusu la usa??
  • Like 0
  • @ Bobi Paun
   Una este să te duci după mâncare, medicamente, plata utilităților, activități necesare/obligatorii și alta este "să freci menta" în locuri publice, în grupuri numeroase, din spiri prostesc de frondă. Cine are capacitatea de a face diferența nu se repede sa ia apararea unor inconstienti. Ăștia au fost descriși în articol.
   • Like 0
 • Nu-i bai, cand o sa inceapa sa moara pe capete o sa se trezeasca, dar va fi prea tarziu. Moarte placuta, prin sufocare.... moarte bine meritata pana la urma celor pe care ii doare undeva, in primul rand de ei insisi (din prostie poate, dar se poate sa existe si un motiv launtric, acela ca stiu ca sunt de fapt niste fiinte inutile si se "cer" exterminate), dar mai ales de ceilalti.... eu ma duc sa ma distrez, totul poate sa piara in urma mea, sau, vorba Regelui Soare "dupa mine potopul".... sunt multi regi-sori in Romania, o sa facem insolatie cu totii.....
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Regele Soare a fost numit Ludovic al XIVlea și nu Ludovic al XV lea căruia îi este atribuita expresia citata, pe care se pare că ar fi preluat.o de la amanta sa marchiza de Pompadour...asta pentru rigurozitate istorica
   • Like 1
 • Ca de obicei există un grup de oameni responsabili,deștepți și atoateștiutori care să arunce cu pietre în ceilalți, cei care nu le seamănă și din această cauză considerați inferiori, proști și iresponsabili. Empatia și înțelegerea celorlați, care nu fac parte din tribul lor, este egală cu zero iar lipsa acestor sentimente și judecăți de valoare elementare sunt considerate manifestări de superioritate și de simț civic elevat. Îi compătimesc pe cei care fac parte din acest trib și consider că pot fi recuperați pentru umanitate.
  • Like 4
 • Și la răscoluție ni se recomanda prin TV română „liberă” să stăm în casă pentru ca „revoluționarii” să poată lupta cu „teroriștii” anti „revoluționari”; parcă și-acum este același scenariu.
  • Like 3
  • @ Naftuli Vasile
   Este greșită, din păcate, comparația, în acest caz.
   • Like 0
 • Și la răscoluție ni se recomanda prin TV română „liberă” să stăm în casă pentru ca „revoluționarii” să poată lupta cu „teroriștii” anti „revoluționari”; parcă și-acum este același scenariu.
  • Like 2
 • Nu vă supărați, eu înțeleg ce vreți să spuneți, dar corpul omenesc este contruit pentru poziția verticală, și are nevoie de această poziție pentru a nu se îmbolnăvi.
  De ce credeți că deținuților din penitenciare li se alocă o oră pe zi pentru plimbare afară? Tocmai pentru a nu-i îmbolnăvi!

  Dvs. sunt absolut sigur că stați mai mult de o oră pe zi în poziție verticală, și ieșiți afară. Mi se pare atunci de bun simț să nu îndrăzniți să le interziceți altora acest lucru!

  Evident, nu au ce căuta la categoria exercițiu fizic grătarul, micii, statul pe bancă sau plimbatul cu mașina sau — mai ales —cu mijloacele de transport în comun.

  Da, se pot institui permise și reguli de ieșire pentru exercițiu fizic, dar nu este bine pentru oameni să nu iasă deloc dintr-un apartament, mai mult de o lună de zile.

  Gândiți-vă și la copii: degeaba le ții la TV și online lecții, dar îi ții închiși între patru pereți, că în scurt timp se tâmpesc și nu mai recepționează nimic!
  • Like 6
  • @ Horia Pelle
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect! Atunci ce să mai facem, flotări și exerciții la podea, ca în pușcărie? O plimbare scurtă cu cei din familie, care oricum locuiesc împreună, de jogging solitar n-a mai murit nimeni. Putem să ne plimbăm singuri și să socializăm în siguranță la telefon sau pe skype.
   Cei singuri ce să facă? S-a gândit cineva? La avalanșa de depresii, poate chiar sinucideri.
   Or să ne crească burțile din lipsă de mișcare dacă nici pe afară ( cu toate măsurile de siguranță, evident) nu mai putem ieși.

   Măsurile foarte dure le " datorăm " celor care nici pe alea mai blânde nu le-au respectat, vezi pomenirea morților de la Iași. Mulțumiri amatorilor de mici, grătare, slujbe, etc!

   PS: un articol excelent: https://www.bbc.com/news/world-asia-51970379?source=biziday
   • Like 1
  • @ Horia Pelle
   Parerist check icon
   Aici ai dreptate. În alte tari în lockdown e permisa ieșirea pentru exercițiul fizic, cu condiția sa fie singuri sau oameni care locuiesc împreună, nu cu prietenii, și sa păstreze distanta fata de alți oameni.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Uite, aici industria videochatul ui (coloana vertebrala a economiei gălățene) ar putea să-și aducă aportul în războiul împotriva coronavirusului. Ar putea oferi gratuități celor singuri, gen un client italian plătit, unul din România pro-bono. Poate ar reduce depresiile si sinuciderile... Ar salva vieți :)
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Eu am redescoperit alergatul, dar visez la bazinul de înot ca ursul polar la banchiza de gheață... )
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult