Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce o chema „Draga”

Draga Olteanu Matei

Foto: Facebook Draga Olteanu Matei

Mi se pare ireal de frumos acest nume - Draga. Nu vreau să scriu mai multe decât au făcut-o alții despre marea doamnă a teatrului românesc. Nici nu mi se pare un clișeu, sincer. În rest, împărtășesc cu voi cea mai frumoasă poveste citită acum câțiva ani, cea a numelui ei unic. Mereu am fost fascinată de oamenii-povești, să zic așa, al căror „a fost odată...” începe de la un nume ales într-un anume fel.

„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga, să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”

Îmi și imaginez o fetiță dodoloață, cu fundiță roșie la mânuță, plăcută de toată lumea - moașe, doctori, mame. Nu voi atașa nicio fotografie, am apreciat-o, am văzut-o pe scenă, nu sunt în măsură să o deplâng virtual.

Mi-a plăcut mult un interviu cu dumneaei de acum câțiva ani, în care spunea că un om căruia la naștere Dumnezeu îi dă talent e norocos și binecuvântat. Că va face totul din pasiune, că nu va munci efectiv nicio zi. Nu știu sincer ce înseamnă acest lucru, eu, asemeni multora, am tot muncit în cea mai mare parte a existenței mele, însă o cred pe cuvânt, că e un talant rar. Unul pe care o fetiță cu fundiță roșie l-a primit din plin acum 87 de ani.

Numele voastre ce povești poartă?

*În copilăria mea exista o doamnă, Păpuşa. Atunci când părinții ei au văzut-o, i-au ales acest nume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult