Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

De ce o chema „Draga”

Draga Olteanu Matei

Foto: Facebook Draga Olteanu Matei

Mi se pare ireal de frumos acest nume - Draga. Nu vreau să scriu mai multe decât au făcut-o alții despre marea doamnă a teatrului românesc. Nici nu mi se pare un clișeu, sincer. În rest, împărtășesc cu voi cea mai frumoasă poveste citită acum câțiva ani, cea a numelui ei unic. Mereu am fost fascinată de oamenii-povești, să zic așa, al căror „a fost odată...” începe de la un nume ales într-un anume fel.

„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga, să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”

Îmi și imaginez o fetiță dodoloață, cu fundiță roșie la mânuță, plăcută de toată lumea - moașe, doctori, mame. Nu voi atașa nicio fotografie, am apreciat-o, am văzut-o pe scenă, nu sunt în măsură să o deplâng virtual.

Mi-a plăcut mult un interviu cu dumneaei de acum câțiva ani, în care spunea că un om căruia la naștere Dumnezeu îi dă talent e norocos și binecuvântat. Că va face totul din pasiune, că nu va munci efectiv nicio zi. Nu știu sincer ce înseamnă acest lucru, eu, asemeni multora, am tot muncit în cea mai mare parte a existenței mele, însă o cred pe cuvânt, că e un talant rar. Unul pe care o fetiță cu fundiță roșie l-a primit din plin acum 87 de ani.

Numele voastre ce povești poartă?

*În copilăria mea exista o doamnă, Păpuşa. Atunci când părinții ei au văzut-o, i-au ales acest nume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult