Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De la „am nevoie să fiu văzută și apreciată”, la „am succes și vreau mai mult”. Cum arată profilurile psihologice ale românilor cu bani

locuinta - lux

Foto ep property / Alamy / Alamy / Profimedia

Ce au în comun românii înstăriți cu cei care îmbrățișează inovația. Care sunt profilurile psihologice predominante în rândul acestora, vom descoperi în acest articol.

Acest articol își propune să continue analiza oamenilor cu bani pe care am început-o în ultimul articol pe care l-am scris în urmă cu ceva vreme.

Ambele articole se bazează pe rezultatele studiului Pareto, realizat de cei de la Brandelier împreună cu AHA Moments.

Dacă în primul articol analizam cum își obțin românii înstăriți (sau grupul Pareto) veniturile și care sunt direcțiile de cheltuială, în acest nou articol vom descoperi câteva sub-tipare ale acestora și principalele lor trăsături.

Pentru o scurtă recapitulare, cine sunt oamenii Pareto?

Conform autorilor studiului, populația Pareto o reprezintă primii 20% din rândul populației comerciale extinse digitalizate a unei țări, în ordinea veniturilor. Populația comercială extinsă digitalizată o reprezintă cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, având acces la o adresă de email cel puțin o dată pe lună.

În cazul de față este vorba de primii 20% dintre românii cu vârste între 18 - 65 ani, din punct de vedere al veniturilor.

Din punct de vedere al cifrelor, dacă populația totală a României este de aproximativ 19 milioane, populația comercială extinsă digitalizată (18 - 65 ani) este de aproximativ 9,4 milioane, 20% din aceasta de pe urmă înseamnă aproximativ 1,9 milioane.

În primul rând, voi evidenția, pe baza studiului, profilul celor care adoptă inovația (En. Innovation Adopters, AI), ca sub-grup din populația Pareto, și cum diferă față de grupul Pareto, respectiv față de populația comercială extinsă.

Cei care adoptă inovația (AI) sunt cei care încearcă inovația încă de la începutul ciclului de viață al acesteia.

Puncte cheie:

- Din punct de vedere demografic, AI sunt preponderent persoane cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, cu o notă în plus pentru cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani și cu o probabilitate mai mare de a fi bărbați. Câștigurile lor sunt în concordanță cu cele ale populației Pareto, deci de două ori mai mari față de populația comercială extinsă.

- Mai mult de jumătate dintre ei au copii (de obicei 0-7 ani). Atunci când au, este mult mai probabil decât media să opteze pentru un sistem de învățământ privat și să investească în general în creșterea copiilor. Accentul lor se pune pe educația copiilor, pe stabilitatea viitoare, dar și pe a fi prezenți acum pentru ei pentru a le susține o dezvoltare emoțională sănătoasă.

- Valorile cheie care îi diferențiază sunt: încrederea, libertatea, optimismul și creativitatea. Le este teamă să se piardă în mulțime și se tem să nu eșueze în planurile lor extrem de ambițioase.

- În timp ce AI au salariul lunar ca sursă principală de venit, ei se bazează de obicei și pe o a doua sursă de venit, de exemplu din investiții.

- Veniturile lor mai mari le permit să fie și mari cheltuitori, atât pe termen scurt (recreere, gadgeturi), cât și pe termen lung (dezvoltare personală, îngrijirea și educația copiilor).

Mulți dintre ei au cumpărat o casă sau un teren în trecutul recent (29%/ 20%) sau plănuiesc să facă acest pas în anii următori, fiind astfel o țintă cu potențial pentru bănci din acest punct de vedere.

- Lumea digitală li se potrivește bine. Au o probabilitate ridicată de a fi reperați în online pentru cumpărături și de a deține cele mai recente gadgeturi, având în medie 4 dispozitive de top în gospodăria lor.

- Au tendința de a munci din greu, făcând ceva ce le place și apoi urmăresc să exceleze în acest domeniu.

- Sunt foarte interesați de tendințele legate de autodezvoltare, sănătate, bunăstare, fitness și frumusețe: 140 indice de afinitate pentru sport, 155 pentru alimente organice, 148 pentru a merge la un terapeut sau antrenor, 202 pentru a merge la clinici de estetică - față de populația comercială extinsă.

- Ei tind să fie detractori ai traiului în România, nemulțumiți cel mai mult de guvernare, dar nu renunță și văd potențialul ca lucrurile să se îmbunătățească și sunt pregătiți să contribuie la acest lucru cu atitudinea lor "pot să o fac".

Iată acum, ca o a doua abordare, și sub-categoriile Pareto, dimensiunea și descrierea acestora din punct de vedere psihologic:

1. “Appreciation seekers” - vânătorii de apreciere - (34% din total populație Pareto, în creștere cu 8 puncte procentuale față de anul anterior) sunt preponderent femei, cu vârsta între 25-44, gulere albe, foarte preocupate de carieră și dezvoltare. Citate definitorii: “Am nevoie să fiu văzută și apreciată. Am muncit din greu, sunt o persoană valoroasă și am nevoie ca oamenii să îmi vadă calitățile și să mă respecte pentru felul meu de a fi."

2. “Ambitious achievers” - realizatori ambițioși - (19% din populația Pareto, pondere în creștere cu 3 puncte procentuale față de anul anterior) sunt atât tineri cât și maturi, cu venituri de top, care lucrează în corporații sau care au propria afacere, dornici de a-și depăși limitele și de a-și atinge obiective înalte. Citate care îi definesc: “Vreau să simt că sunt cel mai bun în ceea ce fac, că am puterea de a schimba lucrurile din jurul meu. Am succes și vreau mai mult."

3. “YOLO (You Only Live Once) / FOMO (Fear Of Missing Out)”, pondere în populația Pareto de 12%, - 5 puncte procentuale față de anul anterior. Sunt tineri, atât bărbați cât și femei, care trăiesc în orașe, dornici să trăiască viața pe deplin. Citate care îi definesc: “Totul este important, nu vreau să pierd nimic. Spun "da" oricărei experiențe noi și sper ca drumul meu să poată crea schimbări de convingeri, mentalitate sau comportament în jur."

4. “Easy goers”, cei docili și relaxați, (15% din populația Pareto, în scădere cu -4 puncte procentuale față de anul anterior) = Bărbați și femei tineri, cu venituri mai mici decât media Pareto, care încă se dezvoltă în carieră, cu o abordare mai relaxată asupra vieții. Citate definitorii: “Vreau să mă bucur de fiecare moment al vieții mele, să găsesc plăcere în tot ceea ce fac. Când mă gândesc la viitor, sunt optimist și vreau să cred că viitorul sună bine."

5. “Dedicated caregivers” - dedicați și altruiști - (19% din populația Pareto, pondere în ușoară scădere, cu -2 puncte procentuale față de anul anterior) sunt bărbați și femei, din mediul urban și rural, 45 ani+, care lucrează în mediul privat, dar și în sectorul public, foarte orientați spre viața de familie. Citate definitorii: “A avea grijă de alții este trăsătura mea definitorie. Consider că e nevoie de echilibru, pace și dreptate pentru toți și că propriile mele plăceri sunt mult mai puțin importante."

Am selectat din studiu o dimensiune care mi se pare interesantă și anume aceea a modului în care cele cinci sub-categorii își folosesc banii.

1. “Appreciation seekers” cheltuie preponderent pentru familie, cu o notă mai apăsată pe sport și distracție. Dintre toate categoriile menționate sunt cei mai puțin înclinați spre investiții.

2. “Ambitious achievers”, la categoria cheltuieli se remarcă cele legate de mobilă și dotarea locuinței, respectiv gadget-uri. Legat de investiții, depășesc media Pareto și au și cryptomonede.

3. “YOLO / FOMO” cheltuie preponderent pe ieșirile în oraș, inclusiv pe servicii de ride-sharing și au în plan achiziția unei mașini. Deși mărturisesc că dețin cryptomonede, nu sunt neapărat cei mai economi.

4. “Easy goers” se remarcă prin cheltuieli ce țin de propria persoană (dezvoltare, experiențe memorabile, cosmetice etc.) și prin cheltuieli cu rate de credit. Când vine vorba de investiții, sunt în media generală a populației Pareto.

5. “Dedicated caregivers” se remarcă la categoria cheltuielilor din gospodărie, iar pe investiții sunt în media Pareto.

Aceasta a fost o a doua incursiune în studiul Pareto, iar pentru mai multe detalii puteți intra pe site-ul dedicat: www.paretoreport.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt sigur ca in 1916, cand Vilfredo Pareto a publicat Tratatul de Sociologie, digitalizarea era o problema sociala de importanta majora. Mai ceva decat principiul 80/20, derivatii, elite vulpi versus elite lei, etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult